.
Κατηγορία Aprilia
Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010 00:56

Aprilia MXV 450 2011 - Πρώτο test!

 

Δικύλινδρος τσαμπουκάς!

 

 



Ανοίγεις το γκάζι στη μέση και επιταχύνει σαν τρελό! Πάει να σου φύγει από τα χέρια, τινάζεται δυνατά μπροστά στην έξοδο της στροφής και τελικά, όταν νιώθεις πως πηγαίνεις γρήγορα, διαπιστώνεις πως έχει άλλη τόση δύναμη! Το νέο Aprilia MXV 450 ήρθε για να σαρώσει τις ευθείες σε όλους τους αγώνες motocross και να κερδίσει τις εκκινήσεις.

Ιστορία


Η αγωνιστική δράση της Aprilia στους χωμάτινους αγώνες σταματάει στα μέση της προηγούμενης δεκαετίας, με δίχρονες μοτοσυκλέτες κυρίως 125 κυβικών οι οποίες ήταν πραγματικά καλές. Την δεκαετία του 2000, το εργοστάσιο από το Noale έκανε την επίθεσή του σε ένα νέο είδος αγώνων που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές. Το Supermotard. Δημιούργησε μία μοτοσυκλέτα η οποία λεγόταν SXV 450 και διέθετε για πρώτη φορά στην κατηγορία, δικύλινδρο σε διάταξη V κινητήρα. Ένα μαζεμένο σύνολο τοποθετημένο σε ένα πλαίσιο χωροδυκτίωμα με αλουμινένια αλλά και ατσάλινα τμήματα, αναλάμβανε να τοποθετεί την δύναμη στο έδαφος.

 

Η εξέλιξη της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας συνεχίστηκε στην έκδοση RXV, στην enduro εκδοχή, όπου το εργοστάσιο με αναβάτες αρχικά τον Stefano Passeri, αργότερα τον Alessandro Botturi και μετά τον Stefan Merriman, παραλίγο να κερδίσει το Six Days enduro στη χώρα μας. Η ακαμψία του συνόλου που είχε σχεδιαστεί εξ αρχής για χρήση supermotard, όπου καλείται να ντριφτάρει με 150 χ.α.α.ω., αλλά και η κορυφαία απόδοση του δικύλινδρου κινητήρα, συζητήθηκαν από τους μέσους αναβάτες.

Όμως, αυτό το συνολάκι με τις κατάλληλες μετατροπές και βελτιώσεις για διαφορετική χρήση, έδειχνε να ταιριάζει μια χαρά στις πίστες motocross. Ο ιδιαίτερος κινητήρας με την διάρκεια στην απόδοση, με την έκρηξη στην καμπύλη της ιπποδύναμης αλλά και την εκπληκτική σταθερότητα, θα έπαιζε μια χαρά στον συναγωνισμό. Έτσι, έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές προκειμένου η μοτοσυκλέτα να ταιριάξει στο νέο ρόλο και να σπρώξει στο χωμάτινο στερέωμα την ιστορική Aprilia.

Τεχνική ανάλυση


Καθώς όλες οι μοτοσυκλέτες motocross χρησιμοποιούν μονοκύλινδρους τετράχρονους κινητήρες με δύο εκκεντροφόρους και τέσσερις βαλβίδες, η Aprilia ξεχωρίζει απευθείας με το δικό της σύνολο. Ο κινητήρας της είναι δικύλινδρος σε διάταξη V με περιεχόμενη γωνία 77 μοιρών και πολύ συμπαγής σε διαστάσεις. Είναι άξιο απορίας πως χώρεσαν σε τόσο μικρές εξωτερικές διαστάσεις τους δύο κυλίνδρους και κατάφεραν να φτιάξουν ένα σύνολο που δεν ενοχλεί στο μάτι.

Οι κεφαλές του διαθέτουν έναν εκκεντροφόρο και τέσσερις βαλβίδες τιτανίου μιας και το σύνολο δεν χρειάζεται τους δύο εκκεντροφόρους για διάρκεια στην καμπύλης της απόδοσης, όπως οι μονοκύλινδροι. Στο εσωτερικό του V γίνεται η εισαγωγή του μείγματος με σώματα ψεκασμού διαμέτρου 38mm και είναι όλα τόσο όμορφα τοποθετημένα δείχνοντας το μεράκι των ανθρώπων του Noale.

Οι δύο κύλινδροι και οι κεφαλές δείχνουν μίνιμαλ μπροστά στα κάρτερ που φιλοξενούν το τεσσάρι κιβώτιο ταχυτήτων
Η μοτοσυκλέτα δεν έχει μίζα, διαθέτει μόνο μανιβέλα η οποία στο σημείο που βρίσκεται, διπλώνει για να αποθηκευτεί ανάμεσα στο πλαίσιο και στα κάρτερ και είναι δύσχρηστη.

Το πλαίσιο είναι αλουμινένιο δικτυωτό, όπως αυτά που συναντάμε στις superbikes των ιταλικών εταιριών. Αυτό συνδυάζεται με χυτά τμήματα κατασκευασμένα από αλουμίνιο στο κάτω μέρος, στα μαρσπιέ. Ένα άλλο τμήμα ατσάλινο, ενώνει το επάνω τμήμα και αποτελεί το λαιμό όπου εδράζεται ο άξονας στροφής του μπροστινού συστήματος. Ο χώρος που βρίσκεται το ρεζερβουάρ χρησιμοποιεί σε μεγάλο μέρος το εσωτερικό κενό του πλαισίου, πάνω από τον κινητήρα.

Έτσι, βρισκόμενο όλο κάτω από το μπροστά τμήμα της σέλας, επιτρέπει την δημιουργία μίας τελείως ευθείας θέσης οδήγησης η οποία συνεχίζει έτσι μέχρι το τιμόνι. Το ψαλίδι ακολουθεί την σχεδιαστική φιλοσοφία του πλαισίου και είναι αλουμινένιο, χυτό και δικτυωτό και αυτό. Συμπληρώνει έτσι την εικόνα μίας μοτοσυκλέτας που ντρέπεσαι και μόνο να σκεφτείς πως θα λερωθεί με χώμα και λάσπη.

Τα πλαστικά περιφερειακά είναι επιθετικά, με γωνίες στο μπροστινό τμήμα. Το πλάτος υπάρχει μόνο στο σημείο όπου βρίσκονται τοποθετημένα τα ψυγεία ενώ στο πίσω τμήμα της σέλας, η μοτοσυκλέτα είναι ότι πιο στενό υπάρχει γενικά στις off road. Το πίσω μέρος είναι τόσο λεπτό που πραγματικά σκέφτεσαι αν θα κρατάει τις λάσπες μακριά από την πλάτη του αναβάτη. Εκεί, τοποθετημένα κάτω από το φτερό, βρίσκονται τα δύο mini τελικά των εξατμίσεων, κατασκευασμένα από την Arrow. Οι εξατμίσεις αυτές με τον μοναδικό ήχο, δίνουν μία διαφορετική οπτική γωνία στην Aprilia και ενισχύουν το design του ιταλικού Motocross.

Εδώ, σταματούν και οι μοναδικότητες που διαθέτει η Aprilia MXV 450 όσον αφορά το πλαίσιο μιας και στα υπόλοιπα περιφερειακά βρίσκεται στα επίπεδα των άλλων μοτοσυκλετών.
Οι αναρτήσεις αφορούν ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Marzocchi διαμέτρου 50mm το οποίο είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Το αμορτισέρ προέρχεται από την Sachs και περιλαμβάνει και αυτό πλήρεις ρυθμίσεις όπως και αργή και γρήγορη απόσβεση συμπίεσης. Κάθε κλικ κάνει διαφορά και είναι εύκολο να στήσεις την μοτοσυκλέτα στα μέτρα σου.
Οι δίσκοι των φρένων είναι τύπου “μαργαρίτα” και φρενάρουν με δαγκάνες της Nissin. Στην ποιότητα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα στεφάνια της Excel Takasago ώστε να αντέχουν στις άσχημες αγωνιστικές συνθήκες.

Αίσθηση και συμπεριφορά


Καταρχάς, άλλη μοτοσυκλέτα βλέπεις, σε άλλη ανεβαίνεις, άλλη οδηγάς. Βλέπεις το Aprilia 450 και νομίζεις ότι είναι βαρύ, και φαρδύ στο μπροστινό μέρος. Ανεβαίνεις επάνω του και διαπιστώνεις πως κάθεσαι στην πιο στενή σέλα που υπάρχει και τα πόδια σου απλά δεν ενοχλούνται. Το κουνάς σταματημένο και τελικά είναι ελαφρύτερο απ’ ότι νομίζεις. Ο όγκος της μοτοσυκλέτας είναι συγκεντρωμένος σε συγκεκριμένο σημείο, αλλά αφορά μόνο το οπτικό τμήμα.

Ο βασικός όγκος και βάρος, βρίσκεται στον κινητήρα ο οποίος, είναι τοποθετημένος εκεί… που τον έχουν όλες οι μοτοσυκλέτες. Το γεγονός πως είναι βαρύτερος από των άλλων μοτοσυκλετών δίνει περισσότερο βάρος στο κέντρο μάζας, χαμηλά δηλαδή. Κάτι που οδηγικά είναι πολύ καλό. Η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα άλλωστε, έχει φροντίσει η Aprilia ώστε να είναι ελαφριά και σωστά ζυγισμένη.
Το σωστό κέντρο βάρους είναι αυτό που ευθύνεται για την ευκολία στους χειρισμούς όταν βρίσκεσαι στη σέλα του νέου αυτού 450.
Ξεκινάς για αναγνωριστική βόλτα και νιώθεις πως στο πάνω τμήμα, από τον κινητήρα προς τη σέλα, είναι ελαφρύτερη συγκριτικά με τις άλλες motocross. Έτσι, η αλλαγή πατήματος όταν κινείσαι σε ευθεία γραμμή, είναι εύκολη.

Τα χειριστήρια και ποδοστήρια δημιουργούν σωστά σημεία πίεσης ώστε να ελέγχεις εύκολα την μοτοσυκλέτα. Τα μαρσπιέ θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι λίγο πιο χαμηλά από τα υπόλοιπα motocross αλλά σε γενικές γραμμές, η απόσταση του MXV από το έδαφος, είναι μεγάλη.

Τα ποδοστήρια είναι επίσης τοποθετημένα λίγο πίσω από τις υπόλοιπες MX, χάριν του μακρύτερου κινητήρα, αλλά και της supermotard καταγωγής. Αφήνεις το σώμα σου να μετακινηθεί σε όλο το μήκος της σέλας και βλέπεις πως δεν ενοχλείσαι πουθενά. Στο μπροστινό τμήμα, το πλάτος των ψυγείων βρίσκεται αρκετά μπροστά και δεν το αντιλαμβάνεσαι ενώ πίσω, απλά, δεν μπλοκάρεις σε κανένα σημείο.

Η απουσία εξατμίσεων που είναι έντεχνα κρυμμένες κάτω από το φτερό, έχει δημιουργήσει ένα πίσω μέρος, το οποίο, όπως οδηγάς, νιώθεις ότι απουσιάζει το υποπλαίσιο! Πάλι καλά που η σέλα διαθέτει σκαλοπάτι στο πίσω τμήμα της το οποίο μπορεί να χρησιμοποιεί ο αναβάτης για να φρενάρει εκεί το σώμα του.
Και εκεί που προσπαθείς να συνδέσεις τους δύο κόσμους, τον ημιασφάλτινο με το motocross, διαπιστώνεις πως το MXV βρίθει δύναμης.

Δύναμη με απαιτήσεις


Ανοίγεις το γκάζι του και σε αναγκάζει να κρατηθείς από το τιμόνι, επιταχύνει δυνατά κρατώντας τον μπροστινό τροχό στον αέρα  και τη στιγμή που πιστεύεις ότι το ελέγχεις, γυρνάς το γκάζι και έχει κι άλλο να δώσει, σε σημείο που σε τρελαίνει! Απογειώνεται και παρασέρνει μαζί και τις αισθήσεις ενώ ο τρόπος με τον οποίο επιταχύνει στις ευθείες, σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με μονοκύλινδρη της κατηγορίας.

Η δύναμή του έρχεται γρήγορα, όσο χρειάζεται η εντολή από το δεξί γκριπ να μεταφέρει το καύσιμο μέσα στους κυλίνδρους. Ευστροφία, αμεσότητα και δυναμικότητα χαρακτηρίζει τον δικύλινδρο κινητήρα που φτάνει στον κόφτη με το απλό γύρισμα του γκριπ. Η δύναμη του Aprilia είναι εκπληκτική, έρχεται όποτε θες, όπως θες και είναι διαθέσιμη μόνιμα. Ξεχνάς λέξεις όπως “ιδανική περιοχή απόδοσης”, “μπέρδεμα”, “μπούκωμα”, “τρύπα”.

Η καμπύλη της απόδοσης είναι ιδανική όπως αυτή του χρηματιστηρίου αξιών της Αθήνας στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Μόνο που σε αυτή την καμπύλη, το ύψος της ρυθμίζεται από τον διακόπτη που βρίσκεται τοποθετημένος στο αριστερό άκρο του τιμονιού. Η επιλογή “Hard” και “Soft” αντίστοιχα βρίσκονται εκεί για να διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο στις επιλογές του αναβάτη.

Hard για τους προπονημένους, για τους ανικανοποίητους, για τις ευθείες και τις εκκινήσεις. Soft για τις γλιστερές διαδρομές, τα σφιχτά και κλειστά κομμάτια, τα σαμάρια. Οδηγώντας το Aprilia MXV 450 για ώρα στην επιλογή soft, νιώθεις την μοτοσυκλέτα να φεύγει γρηγορότερα από σένα σε όλες τις συνθήκες. Μόνο στις ψηλές στροφές νιώθεις κάπως την καμπύλη να γίνεται επίπεδη και την δύναμη να τελειώνει, το MXV να ζητάει αλλαγή σχέσης.

Το τεσσάρι κιβώτιο αποδεικνύεται τελικά “κοντό” για την καμπύλη και διάρκεια απόδοσης του δικύλινδρου. Στο υπόλοιπο εύρος της καμπύλης, η δύναμη συναρπάσει και πραγματικά σκέφτεσαι το λόγο ύπαρξης της επιλογής “Hard” μιας και η απόδοση του κινητήρα είναι εξαιρετική.

Καθώς ο διακόπτης βρεθεί στην… απαιτητική θέση, το Aprilia πετιέται μπροστά πιο σβέλτα. Η καμπύλη της απόδοσης αλλάζει και η δύναμη μεταφέρεται σε πιο ψηλές στροφές. Νιώθεις τον κινητήρα να ανεβάζει περισσότερες στροφές και να “κρατάει” για περισσότερη ώρα στο τελείωμα της απόδοσης. Σίγουρα οι γρήγορες πίστες με τις μεγάλες ευθείες, θα βρουν το μάστορά τους αλλά και το MXV την χρήση του.

Σταθερότητα και συμπεριφορά


Η ακαμψία της μοτοσυκλέτας στο κέντρο μάζας είναι ένας λόγος για τον οποίο την κοιτούσαμε στην αρχή κάπως περίεργα. Στην πρώτη βόλτα, οι αναρτήσεις ήταν ρυθμισμένες ασυντόνιστα και απλά δεν γινόταν να οδηγηθεί. Δυσκολευόταν να πιεστεί το μπροστινό σύστημα, να αλλάξει στιγμιαία το ίχνος και να τοποθετηθεί το βάρος μπροστά ώστε να στρίψει άνετα. Οι ρυθμίσεις του μπροστινού όσον αφορά την συμπίεση προς το μαλακότερο, αλλά και της επαναφοράς, προς το αργό, απέδωσαν τα μέγιστα.

Το αμορτισέρ που ήταν πολύ γρήγορο σε επαναφορά και μαλακό σε συμπίεση, ρυθμίστηκε αντίστοιχα, ανάποδα. Σκλήρυνε η συμπίεση, έγινε πιο αργή η επαναφορά και τελικά οι δύο αναρτήσεις, συνεργάστηκαν άριστα. Με το βάρος του αναβάτη να τοποθετείται πλέον σωστά, τις αναρτήσεις να πιέζονται ταυτόχρονα, το Aprilia άλλαξε.

Η προσπάθεια για στρίψιμο σε κλειστά μπερμ έγινε ευκολία και το πλάγιασμα μαζί του άνετο. Η επιτάχυνση στην έξοδο της στροφής αρκεί να βασιστεί στο άνοιγμα του γκαζιού μιας και το τσίμπημα του απότομου συμπλέκτη είναι δυνατόν να σε απογειώσει μιας και η δύναμη θα έρθει απότομα με αρνητικά αποτελέσματα.

Τσίμπημα του συμπλέκτη δύσκολα θα χρειαστεί για να ξυπνήσει ο κινητήρας, κάτι που καταφέρνει μόνος του, ακόμη και σε άλματα με μικρή ράμπα απογείωσης. Ανοίγεις το γκάζι, και λειτουργεί λες και το μαστίγωσες για να σπινάρει και να σπρώξει τη μοτοσυκλέτα μακριά. Η αίσθηση στα άλματα είναι ελαφριά για το σύνολο αλλά βαρύτερη από αντίστοιχης μονοκύλινδρης, όμως το MXV παραμένει ανεπηρέαστο στην πορεία που έχει προεπιλεγεί. Ωστόσο, δύσκολα θα αλλάξει πορεία στον αέρα αφήνοντας αυτό το προσόν στους προπονημένους αναβάτες.

Τα προσόντα του εξαπλώνονται στην σταθερότητα στις ευθείες. Το πλαίσιό του είναι ιδιαίτερα σταθερό, δίνει εμπιστοσύνη και μαζί με το μπροστινό σύστημα αποτελούν ένα συνδυασμό ικανό να ανοίξει καινούριο δρόμο. Το αμορτισέρ του ενοχλεί κάπως στα συνεχόμενα σαμάρια και η τοποθέτηση των ποδοστηρίων ελαφρώς πίσω, απομεινάρι της supermoto καταγωγής, που δίνει περισσότερο βάρος εκεί, το κουράζει. Οι ρυθμίσεις είναι δυνατόν να το φέρουν στα μέτρα του αναβάτη, κάτι που εμείς δεν είχαμε τον απαραίτητο χρόνο για να κάνουμε όπως σωστά απαιτείται σε κάθε αγωνιστική μοτοσυκλέτα. Σίγουρα πάντως είναι μία motocross που για τον κινητήρα της δίνει ελαφριά αίσθηση και εκπλήσσει με την πολύ καλή της συμπεριφορά σε ανάλογες συνθήκες.

Δικύλινδρος πειρασμός


Με την κατηγορία motocross να απαρτίζεται από πολλές, ιδιαίτερα καταξιωμένες επιλογές, η παρουσία του νέου Aprilia MXV 450 αποτελεί μία μοναδική παρουσία. Ο δικύλινδρος κινητήρας πραγματικά σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς τους λόγους για τους οποίους θα μπορούσες να επιλέξεις αυτήν, και όχι μία μονοκύλινδρη, ιαπωνική ή μη.

Καταρχάς, είναι διαφορετική, και αυτό από μόνο του αρκεί. Είναι ένα κόσμημα, πανέμορφο, χειροποίητο και αρκεί μόνο να την χαζεύεις.
Είναι μοναδική, διαφορετική από τις άλλες, και ξεχωρίζει, για τους προαναφερθέντες λόγους.
Διαθέτει έναν κινητήρα διαμάντι που είναι ικανός να σε γεμίσει αδρεναλίνη και να δικαιολογήσει απόλυτα την επιλογή.
Και στην τελική, αποτελεί έναν ακόμη δυνατό αντίπαλο στην απαιτητική κατηγορία της MX1 με στοιχεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα δυνατό ανταγωνιστή, στα κατάλληλα χέρια.

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικών


Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / μοντέλο Aprilia MXV 4.5
Αντιπρόσωπος Aprilia Hellas
Τιμή 9.045euro
Εγγύηση 3 μήνες
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος, V2 77 μοιρών, υγρόψυκτος, ένας εκκεντροφόρος και τέσσερις βαλβίδες τιτανίου ανά κύλινδρο
Κυβισμός (κ.εκ.) 449
Συμπίεση (:1) 13
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 76x49,5
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός με σώματα διαμέτρου 38mm, δύο χάρτες ανάφλεξης (soft & hard)
Σύστημα εξαγωγής Δύο σε δύο
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 4
Σχέσεις ταχυτήτων
14/29
15/26
17/25
19/24
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια - 23/65
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα - 14/49
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Ατσάλινο περιμετρικό τύπου χωροδυκτίωμα με αλουμινένια μέρη. Αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 26,2
Ίχνος (χιλ) -
Μεταξόνιο (χιλ) 1499
Ύψος σέλας (χιλ) 960
Μήκος (χιλ) 2190
Πλάτος (χιλ) 815
Απόσταση από το έδαφος (χιλ) 1285
Βάρος (κ) Δ.Α.
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 7,4
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Marzocchi διαμέτρου 50mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω Αμορτισέρ μοχλισμού της Sachs πλήρως ρυθμιζόμενο
ΕΛΑΣΤΙΚΑ
Μπροστά 80/100-21’’
Πίσω 110/90-19’’
ΦΡΕΝΑ
Μπροστά Τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Νissin με δίσκο διαμέτρου 270mm
Πίσω Τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Νissin με δίσκο διαμέτρου 240mm

 

Ευχαριστούμε το κατάστημα dirtystore.gr - Maragoudakis για την παραχώρηση της μοτοσυκλέτας του τεστ

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 18:50

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon