.
Κατηγορία Moto Morini
Δευτέρα, 03 Απριλίου 2023 10:59

Test - Moto Morini Seiemmezzo SCR (2023)

Il scramblerino

Γνωρίζουμε τη δεύτερη σειρά μοντέλων της νέας εποχής της Moto Morini δοκιμάζοντας τον πρώτο της εκπρόσωπο, το ποιοτικό, απολαυστικό και εξόχως πρακτικό Seiemmezzo SCR.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η αρχή της νέας ζωής της Moto Morini έγινε με την adventure X-Cape, τώρα η γκάμα μεγάλωσε με την άφιξη των δύο Seiemmezzo, δηλαδή 6.5 ή 6 ½ επί το παραδοσιακότερο. Η αναφορά της ιταλικής εταιρείας επικεντρώνει σε ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά μοντέλα της 86χρονης ιστορίας της, το 3 ½ της δεκαετίας του 1970 με τον μικρό V2 που είχε δημιουργήσει ο θρυλικός μηχανικός Franco Lambertini.

Η οικογένεια των Seiemmezzo περιλαμβάνει δύο μοντέλα, SCR και STR, αμφότερα χτισμένα με τον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα 649 cc της CFMOTO που φορά και η ίδια σε αρκετά μοντέλα της, σχεδιασμένο ως πιστό αντίγραφο του ομόλογού του της Kawasaki.

A15A2784 web

Μεταξύ των SCR και STR οι διαφορές είναι κυρίως στυλιστικές, διατηρώντας κάτω από τα κοστούμια τους την ίδια ακριβώς βάση σε όλα της: κινητήρας, πλαίσιο, αναρτήσεις, φρένα. Ο κινητήρας είναι επίσης αυτούσιος ως φοριέται στο X-Cape, δίχως την παραμικρή αλλαγή στη δεύτερή του εφαρμογή στη Moto Morini.

Η λογική στο χτίσιμο των Seiemmezzo είναι η ίδια που διέπει και το X-Cape: ποιοτική κατασκευή, δυνατά περιφερειακά, σπαρτιάτικα ηλεκτρονικά και δόσεις χρήσιμης πολυτέλειας. Οι Ιταλοί κούρδισαν τον κινητήρα λίγο διαφορετικά από τη CFMOTO, θέλοντας να φτιάξουν το δικό τους προφίλ απόδοσης με περισσότερη έμφαση στη ροπή, ενώ αγνόησαν μοντέρνα καλέσματα όπως οι ride modes και τα απαιτητικά ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας.

Στο Seiemmezzo δεν υπάρχουν επιλέξιμες χαρτογραφήσεις, ούτε traction control, παρά μόνο ένα επώνυμο, δοκιμασμένο και αποτελεσματικό ABS της Bosch. Ο στάνταρ εξοπλισμός όμως διαθέτει ρυθμιζόμενες αναρτήσεις KYB – πλήρως το πιρούνι, προφόρτιση και επαναφορά πίσω – καθώς και δίδυμους δίσκους μπροστά με διπίστονες δαγκάνες της Brembo.

Η Moto Morini επέλεξε να δώσει στοιχεία εξοπλισμού που να στηρίζουν την πρακτικότητα με δόσεις πολυτέλειας, έτσι το βασικό πακέτο περιλαμβάνεται η έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth, cruise control, ρυθμιζόμενες μανέτες και φωτιζόμενοι διακόπτες στο τιμόνι.

A15A2799 web

Όσον αφορά στις λιγοστές διαφορές μεταξύ Seiemmezzo SCR και STR, αυτές αρχικά αφορούν την εμφάνιση, με τα ψηλά φτερά του scrambler και τα αποκλειστικά χρώματα, καθώς και εξαρτήματα όπως η σέλα, το μικρό μασκάκι πάνω από τον προβολέα και οι ακτινωτές tubeless ζάντες.

Η ουσιωδέστερη διαφορά ωστόσο εντοπίζεται στο τιμόνι, το οποίο στο SCR είναι αισθητά φαρδύτερο και ψηλότερο δημιουργώντας μια αρκετά διαφορετική θέση οδήγησης, παρότι η θέση των μαρσπιέ και το ύψος σέλας δεν αλλάζουν μεταξύ των δύο Seiemmezzo.

Στην οδήγηση το πρώτο χαρακτηριστικό που εντυπώνεται στις αισθήσεις του αναβάτη είναι η ποιότητα. Όπως διαγνώσαμε και στο X-Cape, η Moto Morini έχει δώσει την απαραίτητη προσοχή ώστε λειτουργικά οι μοτοσυκλέτες της να αποπνέουν ποιοτική κύλιση, μιαν αύρα ακριβότερης κατασκευής.

Το Seiemmezzo κυλά υπέροχα στον δρόμο, ο κινητήρας δουλεύει βελούδινα δίχως κραδασμούς, ακόμη και ο ήχος της εξάτμισης είναι χορταστικά μπάσος, αλλά και επίμονα νομιμόφρων σε ντεσιμπέλ.

A15A2716 web

Ο κινητήρας των 60 ίππων είναι ρυθμισμένος για ελαστικότητα, για απόδοση από πολύ χαμηλά ακόμη και με τη “λάθος” σχέση στο κιβώτιο, τραβά από παντού και δεν κόβει ρυθμό μέχρι να σκαρφαλώσει αρκετά ψηλά.

Αυτό σημαίνει δυνατές επιταχύνσεις και γρήγορες ρεπρίζ χωρίς δράματα, ό,τι πρέπει για να κινείσαι σβέλτα στην κίνηση με μια τρίτη ξεχασμένη στο κιβώτιο, αλλά και πολύ καλή οικονομία σε καύσιμο με μέση τιμή γύρω στα 5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Στον ανοικτό δρόμο το SCR μπορεί να ταξιδεύει όλη μέρα με ταχύτητες έως 140 km/h ξεκούραστα και οικονομικότατα, ενώ η τελική του στο κοντέρ ξεπερνά λίγο τα θεωρητικά 170 που δίνει η Moto Morini.

Αεροδυναμικώς η μασκούλα που φορά αποκλειστικά το SCR κάνει μικρή διαφορά στην προστασία του αναβάτη αλλά, στις ταχύτητες με τις οποίες ταξιδεύει αυτή η Moto Morini, η αντίσταση του αέρα δεν είναι τόσο σημαντικό πρόβλημα.

A15A2721 web

Στρίβοντας με το Seiemmezzo SCR ανακαλύπτεις μια μοτοσυκλέτα υπέροχα ζυγισμένη, φιλική και υπάκουη στις προσταγές του χειριστή. Μπαίνει άφοβα στην είσοδο της στροφής, πλαγιάζει με σιγουριά, οι αναρτήσεις διαβάζουν ικανοποιητικά και η όλη διαδικασία παραμένει απολαυστική.

Ο μπροστινός τροχός των 18 ιντσών κάνει τη διαδικασία αλλαγής κλίσης λίγο πιο αργή συγκριτικά με έναν 17άρη, αλλά κατά τη γνώμη μου δε χαλά την όλη εικόνα της μοτοσυκλέτας, καθώς ουδέποτε η Moto Morini προσπάθησε να μας πείσει πως εδώ έχουμε ένα αθλητικό νυστέρι.

Στο ίδιο πνεύμα, στην έξοδο έχεις στο χέρι αρκετό γκάζι – κυρίως ροπή – για διασκέδαση, δύσκολα όμως θα το χαρακτηρίσει κανείς συναρπαστικό, ειδικά σε γρήγορο στροφιλίκι.

Έτσι κι αλλιώς το σύνολο δεν είναι φτιαγμένο για κυνήγι, αλλά για οδηγική απόλαυση και αυτό το καταφέρνει με το παραπάνω. Οι αναρτήσεις του διαθέτουν επαρκές εύρος ρυθμίσεων για να αλλάξεις δραστικά τα χαρακτηριστικά τους, αλλά “τσιμέντο” δε θα γίνουν ούτε αν τα κουρδίσεις όλα στο τέρμα σφικτό.

A15A2787 web

Ένα όριο τίθεται και από το ψηλό τιμόνι που σε κρατά σε πολύ όρθια θέση και δεν επιτρέπει να φορτίσεις περισσότερο το μπροστινό. Αυτό φαντάζομαι πως θα αλλάζει στο έτερο Seiemmezzo, STR, που βάζει το σώμα σε πιο σκυφτή θέση, καταλληλότερη για στρίψιμο – κάτι που θα διερευνήσουμε σύντομα όταν θα έρθει η ώρα του για δοκιμή.

Για τη δύναμη που διαθέτει το SCR, αλλά και τα κιλά του, το δίδυμο των διπίστονων Brembo με δίσκους 298 mm φτάνει και περισσεύει για να κάνει σωστά τη δουλειά του. Είναι απλά θεσπέσια φρένα στην καθημερινότητα της πόλης, καθώς το ατού τους δεν είναι η ακραία δύναμη μα η προοδευτικότητα με καλή αίσθηση στη μανέτα. Έχουν ωστόσο όση δύναμη χρειάζεται για να σταματήσουν το Seiemmezzo από τις ταχύτητες που μπορεί να πιάσει, έτσι παραμένουν έμπιστα εφόδια και στην πιο απαιτητική οδήγηση.

A15A2832 web

Όσο για την κίνηση εκτός δρόμου, τα μόνα εφόδια που έχει επιπλέον η μοτοσυκλέτα είναι στην ουσία τα λάστιχα της Pirelli, MT60RS.

Οι αναρτήσεις έχουν τις ίδιες ακριβώς διαδρομές με το STR, 120 mm, ποσό που παραπέμπει στον αμιγώς ασφάλτινο κόσμο, ενώ δεν υπάρχει ούτε η επιπλέον προστασία (λ.χ. ποδιά κινητήρα) που να προδιαθέτει για πιο χωμάτινη χρήση.

Το μεγάλο εφόδιο στο χώμα είναι η θέση οδήγησης, καθώς το ψηλό τιμόνι αποδείχθηκε ιδιαίτερα εργονομικό για όρθια οδήγηση – κάτι που ομολογώ πως δεν περίμενα για τα 1.82 μέτρα μου. Αυτό σε συνδυασμό με το ουδέτερο ζύγισμα της μοτοσυκλέτας κάνει την κίνηση στο χώμα εύκολη διαδικασία με καλό έλεγχο.

Αυτό σημαίνει βόλτες σε χαλαρό ρυθμό και κυρίως σε εύκολες χωμάτινες διαδρομές, με τη δέουσα προσοχή να μην τραυματιστεί η μοτοσυκλέτα από κάτω, δοθείσης της σχετικά μικρής απόστασης από το έδαφος και της απουσίας ισχυρής προστασίας.

A15A2778 web

Με το Seiemmezzo SCR η Moto Morini έχει καταφέρει να επαναλάβει την ίδια έξυπνη κίνηση που είχε επιχειρήσει με το X-Cape. Έφτιαξε μια μοτοσυκλέτα που κινείται στο σχετικά οικονομικό φάσμα των τιμοκαταλόγων με την υψηλή ποιότητα που περιμένεις σε ό,τι φέρει το λογότυπό της.

Σε χρηστικό επίπεδο το SCR μπορεί ανετότατα να είναι το ένα για όλα. Άψογο και φιλικότατο για καθημερινές ανάγκες μετακίνησης, παιχνιδιάρικο και ανταποδοτικό σε πιο απαιτητική οδήγηση με περιφερειακά που μπορείς να εμπιστευτείς πως θα σταθούν στο ύψος τους και δε θα σε παραμυθιάσουν να ξεπεράσεις τα όριά τους. Δε φοβάται τον αυτοκινητόδρομο, ούτε τα χάνει στο στροφιλίκι, έχει περιθώρια διασκέδασης παντού.

Η δεύτερη σειρά μοντέλων της “νέας” Moto Morini συνεχίζει από εκεί που το άφησε το ντεμπούτο του X-Cape, με μια άρτια μοτοσυκλέτα καλοδεμένη, συμπαγή και περιποιημένη, με έμφαση περισσότερο στα βασικά και ουσιώδη παρά στον εντυπωσιασμό.

A15A2813 web

Θεωρητικά ο άμεσος ανταγωνισμός του Seiemmezzo SCR είναι μοντέλα κλασικής σχεδίασης όπως τα Kawasaki Z650RS και Yamaha XSR700, απέναντι στα οποία η πρόταση της Moto Morini διατηρεί μια μικρή μα σαφή υπεροχή στην τιμή.

Αν μεγαλώσουμε το πεδίο αντιπαράθεσης ενσωματώνοντας και τις πιο μοντέρνας εμφάνισης επιλογές, ο ανταγωνισμός σφίγγει αρκετά για το Seiemmezzo SCR καθώς σε σχετικά μικρή οικονομική απόσταση (κάτω του χιλιάρικου) βρίσκεται πολύ δυνατός και επώνυμος ανταγωνισμός από μοντέλα όπως τα Honda CB750 Hornet και Yamaha ΜΤ-07, αλλά και κάποιες νέες αφίξεις με ακόμη καλύτερη τιμή για ισχυρότερα πακέτα, όπως το άρτι αφιχθέν QJ Motor SRK700.

Η καλή αξία του Moto Morini Seiemmezzo SCR δεν είναι υπό αμφισβήτηση, αλλά στα €7,990 είναι πολύ πιθανό να βάλει σε σκέψεις επίδοξους αγοραστές όταν με σχετικά λίγα παραπάνω χρήματα βλέπουν επιλογές με βαριά ονόματα και απόδοση που αρχίζει πάνω από τους 70 ίππους και φτάνει ως τους 90 του Hornet.

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Bell Custom 500 Vintage Row
Μπουφάν: Spidi Originals WP
Γάντια: Nordcode GT Carbon
Μποτάκια: Forma Cooper Camo

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο Moto Morini Seiemmezzo SCR
Αντιπρόσωπος KSR Hellas
Τιμή (€) 7,990
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 2K σε σειρά, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 8 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 649
Συμπίεση 11.3:1
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 83 x 60
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο, αλουμινένιο ψαλίδι
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 2,150 x 890 x 1,155
Μεταξόνιο (mm) 1,425
Ύψος σέλας (mm) 810
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg) 200 (χωρίς καύσιμο)
Ρεζερβουάρ (l) 16
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 43 mm ΚΥΒ, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 120 mm
Πίσω Ένα αμορτισέρ ΚΥΒ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων και απόσβεσης επαναφοράς, διαδρομή 120 mm
   
Ελαστικά Pirelli MT60RS (tubeless)
Mπροστά 120/70-18
Πίσω 160/60-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 298 mm, ακτινικές δαγκάνες 2 εμβόλων Brembo, ABS Bosch 9.1Mb
Πίσω Δίσκος 255 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων Brembo, ABS Bosch 9.1Mb
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm) 61 / 8,250
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 5.5 / 7,000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Απριλίου 2023 11:00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Moto Morini X Cape 649 Video Test Ride - Moto Morini Seiemmezzo SCR »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon