.
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023 18:10

Αφιέρωμα - Ducati 2024

H Ducati βρίσκεται στην πιθανότατα καλύτερη περίοδο της ιστορίας της, σημειώνοντας επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα.

Φωτογραφίες: Ducati / EICMA

Την ώρα που η ιταλική εταιρεία πετά από ένα ρεκόρ πωλήσεων σε άλλο, απολαμβάνει και καθολική επιτυχία στο αγωνιστικό μέτωπο όπου πλέον μπορεί να περηφανεύεται πως είναι η κυρίαρχος στις τρεις βασικότερες κατηγορίες αγώνων ταχύτητας: MotoGP, WorldSBK και WorldSSP (Supersport).

Ducati MX2

Το 2024 φέρνει πολλά και ενδιαφέροντα νέα στο Borgo Panigale, καθώς η Ducati ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά της και στον χωμάτινο κόσμο με την αναγγελία της πρόθεσής της να μπει στο Παγκόσμιο Motocross, ενώ στην EICMA παρουσίασε στα χρώματά της και τον σπουδαίο Ιταλό παγκόσμιο πρωταθλητή που να αναλάβει να τρέξει το σχέδιο ΜΧ της, τον ένα και μοναδικό Tony Cairoli.

Όσον αφορά στις νέες μοτοσυκλέτες, η μεγάλη είδηση είναι η επιστροφή της Ducati στους μονοκύλινδρους κινητήρες - και δεν εννοούμε το ΜΧ που ετοιμάζει. Ο λόγος για τον νέο μονοκύλινδρο κινητήρα Superquadro Mono, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του με τη νέα Hypermotard 698 Mono.

H2V3568 2

Πίσω από αυτήν έχουμε άφθονες νέες εκδόσεις γνωστών μοντέλων, με δύο νέα Multistrada V4, μια ακόμη πιο σκληροπυρηνική έκδοση DesertX, καθώς και δύο επετειακά μοντέλα Panigale V4 SP2 30° Anniversario 916 και Monster 30° Anniversario που τιμούν τη συμπλήρωση 30 ετών από τη θρυλική 916 και το πρώτο Monster αντιστοίχως.

A77I3761

Παράλληλα έχουμε φρέσκα χρώματα σε κάμποσα υπάρχοντα μοντέλα που συνεχίζουν στο 2024, καθώς και την απαραίτητη συλλεκτική έκδοση Diavel που αυτή τη φορά ντύνεται με το εκλεκτό κουστούμι μιας Bentley.

Hypermotard 698 Mono

ducati 698 mono 2024 1

Η μεγάλη επιστροφή της εταιρείας στην κατηγορία των Supermotard, αλλά και στους μονοκύλινδρους κινητήρες, σηματοδοτείται με τον ισχυρότερο thumper σε παραγωγή αυτή την στιγμή.

Ο εν λόγω κινητήρας είναι ο ισχυρότερος μονοκύλινδρος παραγωγής στην ιστορία, αφού φτάνει τους 77,5 ίππους, ενώ με την αγωνιστική εξάτμιση της Termignoni και τις ανάλογες ρυθμίσεις, φτάνει έως και τους 84,5 ίππους, με το όριο περιστροφής να αγγίζει τις 10.250 στροφές! Η τιμή της μέγιστης ροπής φτάνει τα 6,4 kgm στις 8.000 στροφές, με ιδιαίτερη προσοχή ως προς την γραμμικότητα απόδοσης της.

Για την σχεδίαση της μοτοσυκλέτας δεν χρειάζεται να πούμε πολλά: Η προσέγγιση της Ducati είναι γνώριμη και τελειομανής: για το Hypermotard 698 Mono, οποιοδήποτε περιττό στοιχείο έχει μείνει «απ’ έξω» και η σχεδίαση φωνάζει Μπολόνια, από όπου και αν το πιάσεις.

Βασικό ατού του 698 Mono είναι τα ηλεκτρονικά του, που περιλαμβάνουν:

  • Cornering ABS
  • Ducati Traction Control (DTC)
  • Ducati Wheelie Control (DWC)
  • Engine Brake Control – ηλεκτρονικό φρένο κινητήρα
  • Ducati Power Launch – σύστημα «εκτόξευσης» από στάση
  • Quickshifter – στάνταρ στην έκδοση RVE, οψιόν στην βασική

Ο αναβάτης έχει στην διάθεση του, 4 χαρτογραφήσεις ισχύος (Sport, Road, Urban, Wet), ρυθμίσιμες όλες από τον αναβάτη, ενώ το 698 Mono είναι η πρώτη Ducati που προσφέρει ρύθμιση μεταξύ 4 επιπέδων ABS – τα δύο από τα οποία επιτρέπουν την ολίσθηση του πίσω τροχού στο φρενάρισμα, για χρήση στην πίστα.

Το πλαίσιο του μοντέλου είναι ατσάλινο χωροδικτύωμα ειδικά μελετημένο στην κατασκευή του για το ελάχιστο δυνατό βάρος, μόλις στα 7,2 κιλά, ενώ οι τροχοί είναι χυτοί, αλουμινένιοι και ελαφρύτεροι από τους «παραδοσιακούς» ακτινωτούς, που συναντάμε στην κατηγορία. Το βάρος της μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται στα 151 κιλά, χωρίς καύσιμο.

ducati 698 mono 2024 10

Στις αναρτήσεις, έχουμε: ανεστραμμένο πιρούνι Marzocchi 45 χιλιοστών εμπρός, πλήρως ρυθμιζόμενο και αμορτισέρ πλήρως ρυθμιζόμενο με μοχλικό στην πίσω ανάρτηση. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης θα είναι τα Pirelli Diablo Rosso IV. Στα φρένα, την δουλειά κάνουν ένας δίσκος 330 χιλιοστών εμπρός και ένας 240 χιλιοστών πίσω, με την εμπρός δαγκάνα να είναι 4πίστονη, ακτινική, Brembo M4.32.

H θέση οδήγησης έχει μελετηθεί για τον μέγιστο δυνατό έλεγχο σε συνθήκες σπορ οδήγησης, οποιοδήποτε στυλ και αν χρησιμοποιεί ο αναβάτης, ενώ το τιμόνι είναι ρυθμιζόμενο. Τα μαρπιέ δεν έχουν ελαστικά παρεμβύσματα, ώστε να εξασφαλίζουν την μέγιστη πρόσφυση με αγωνιστικές μπότες, ενώ είναι μελετημένα για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής γωνίας κλίσης. Η επίπεδη αντιολισθητική σέλα και το μικρό πλάτος της μοτοσυκλέτας στην υπερκατασκευή της, όλα πρόσκεινται στην βέλτιστη αγωνιστική οδήγηση.

Το μοντέλο θα γίνει διαθέσιμο σε μία «βασική» έκδοση, αλλά και στην έκδοση RVE, η οποία ξεχωρίζει από το μαύρο πλαίσιο και τα ειδικά γραφικά. Παράλληλα, το μοντέλο μπορεί να περιοριστεί και στα 43,5 άλογα (και 5 kgm μέγιστης ροπής;), για κατόχους διπλώματος A2.

Οι πρώτες Ducati Hypermotard 698 Mono θα φτάσουν στα καταστήματα τον Ιανουάριο.

Hypermotard 950 RVE

RVE23a

Για το 2024, το άκρως παιχνιδιάρικο Hypermotard της Ducati ακολουθεί τα βήματα του Supersport, αλλάζοντας μόνο στα χρώματα. Πρόκειται για το νέο χρωματισμό «Graffiti Livery Evo», ο οποίος ακολουθεί στο έπακρο την αισθητική του δρόμου, δίνοντας την αίσθηση της αερογραφίας, με τα μεγάλα λογότυπα με το χαρακτηριστικό «RVE», να μην αφήνουν περιθώρια μη αναγνώρισης.

Κατά τα άλλα, εντός μα και εκτός συναντάμε το ίδιο με το προηγούμενης χρονιάς μοντέλο, με το δικύλινδρο, Testastretta κινητήρα των 937 κ.εκ. που αποδίδει 114 ίππους στις 9.000 στροφές και το 80% της ροπής του μέχρι τις 3.000. Στα του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ίδιο μένει και πάλι το μοτίβο με το τρέχον Hypermotard 950, με τη λίστα να έχει μεταξύ άλλων Cornering ABS EVO της Bosch, Ducati Wheelie Control (DWC) EVO κ.α.

Τέλος, για τους νεαρότερους ή λιγότερο έμπειρους έστω «παιχνιδιάρηδες», έρχεται και σε έκδοση 3Kw για κατόχους διπλωμάτων της Α2 κατηγορίας.

Multistrada V4 RS

MY24 Ducati Multistrada V4 RS 150 UC565628 Mid

Ένα Panigale V4 με… «προβιά» Multistrada είναι ο τρόπος που οι Ιταλοί διάλεξαν να γιορτάσουν τα 20 χρόνια του μοντέλου. Και ναι, εντυπωσιάζει σε κάθε λεπτομέρεια.

Ξεκινώντας εκ των έσω, ο Granturismo V4 κινητήρας δίνει τη θέση του στο Desmodesici Stradale. Τουτέστιν, δεσμοδρομικό σύστημα βαλβίδων, 1.103 κ.εκ. και 180 ίπποι στις 13.500 στροφές/λεπτό, ενώ από τα Panigale V4 SP2 και Streetfighter V4 SP2 έρχεται και ο ξηρός συμπλέκτης, STM-EVO SBK. Με το ειδικό κιτ εξάτμισης και το αγωνιστικό λάδι της Ducati η απόδοση του κινητήρα φτάνει τους 195 ίππους, δημιουργώντας το τρομακτικότερο ίσως Multistrada V4 όλων των εποχών ( η.. στοκ εξάτμιση, απαρτίζεται από ένα τελικό της Akrapovic).

Για την αντιμετώπιση της ζέστης, οι πίσω κύλινδροι απενεργοποιούνται όταν η μοτοσυκλέτα είναι σε νεκρά ή στάσιμη και σε πάνω από 70°. Το πλαίσιο και η γεωμετρία του έρχονται από την Pikes Peak έκδοση της μοτοσυκλέτας, με εντυπωσιακό να είναι το υποπλαίσιο από τιτάνιο, που σε συνδυασμό με τη μικρότερη μπαταρία επιφέρουν «δίαιτα» -κιλών από την προαναφερθείσα έκδοση και -7 από την «S». Φυσικά, δε λείπει και ένα μικρό… φεστιβάλ ανθρακονήματος, με το εξωτικό υλικό να χρησιμοποιείται σε εμπρός φτερό, χούφτες κ.α.

Τα παραπάνω, όπως είναι αναμενόμενο, χαλιναγωγούνται από μια πλούσια ηλεκτρονική παλέτα, ερχόμενη -μα επανασεταρισμένη- από το Multistrada V4 S, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών, την τεχνολογία ραντάρ τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος, η οποία σημαίνει Adaptive Cruise Control (ACC) και ανίχνευση τυφλού σημείου (BSD).

MY24 Ducati Multistrada V4 RS 058 UC565694 Mid

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του Multistrada V4 RS, χάρη στις πληροφορίες που λαμβάνονται από την αδρανειακή πλατφόρμα της Bosch, αποτελείται από 4 Power Modes (Full, High, Medium, Low), Ducati Traction Control (DTC), Ducati Wheelie Control (DWC) , Control Brake Engine (+EBC) και Ducati Quick Shift (DQS) Up&Down. Όλα αυτά τα συστήματα έχουν βαθμονομηθεί για τα χαρακτηριστικά και την προβλεπόμενη χρήση του μοντέλου και έχουν ενσωματωθεί σε τέσσερις τρόπους οδήγησης, συγκεκριμένα Race, Sport, Touring, Urban.

Στο V4 RS, η λειτουργία Full Power Mode (που συσχετίζεται από προεπιλογή με τη λειτουργία Race Riding Mode, χαρακτηρίζεται από μια καρό σημαία πάνω από το όνομα) εισάγεται για πρώτη φορά στην οικογένεια Multistrada. Αυτό παρέχει μέγιστη ισχύ σε όλες τις ταχύτητες, με άμεση απόκριση από το γκάζι. Οι άλλες λειτουργίες Power Modes έχουν βαθμονομηθεί για χρήση στο Multistrada V4. Συγκεκριμένα:

  • High (που σχετίζεται από προεπιλογή με τη λειτουργία Sport Riding Mode) προσφέρει μέγιστη ισχύ στην 4η, 5η και 6η ταχύτητα με ελαφρά μείωση της ροπής στην 1η, 2η και 3η ταχύτητα, με άμεση απόκριση στο γκάζι.
  • Medium (που συσχετίζεται από προεπιλογή με το Touring Riding Mode) προσφέρει επίσης μέγιστη ισχύ στην 4η, 5η και 6η ταχύτητα, με ελαφρά μείωση στην 1η, 2η και 3η, αλλά με πιο γλυκιά απόκριση στο γκάζι.
  • Low (προεπιλογή στη λειτουργία Urban Riding Mode) με ισχύ μειωμένη στους 114 ίππους και ομαλή απόκριση στο γκάζι.

Το Multistrada V4 RS είναι επίσης εξοπλισμένο με EBC (Engine Brake Control) ρυθμιζόμενο σε τρία επίπεδα, το οποίο επιτρέπει στον αναβάτη να προσαρμόσει το φρενάρισμα του κινητήρα ανάλογα με το στυλ οδήγησης και το περιβάλλον.

Στα του εξοπλισμού, δεν περιμέναμε τίποτα άλλο από το πιο ψηλό ράφι, με την απόσβεση των κραδασμών να αναλαμβάνουν οι Smart EC 2.0 της Öhlins και την πέδηση τα Brembo Stylema με τους δίσκους των 330 χλστ. εμπρός και 265χλστ. πίσω. Παρόν και το cornering ABS 10.3ME το οποίο αποτελεί καρπό συνεργασίας των Bosch και Brembo. Το σύνολο κυλά σε 17αρηδες τροχούς από σφυρήλατο αλουμίνιο της Marchesini με ελαστικά πρώτης τοποθέτησης τα Pirelli Diablo Rosso IV Corsa.

Τέλος η εμφάνιση είναι αναμφίβολα Multistrada, με ελαφρά επανασχεδιασμένο το πίσω μέρος θυμίζοντας σίγουρα Panigale στις καλαίσθητες χειρολαβές του συνεπιβάτη. Το χρώμα ονόματι «Iceberg White» είναι επίσης ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά της RS έκδοσης, με μια μακρά λίστα αξεσουάρ από αισθητικής μέχρι ταξιδιωτικής φύσης να κάνουν ακόμα πιο μοναδική τη μοτοσυκλέτα που αναμένεται έτσι και αλλιώς να βγει σε περιορισμένο αριθμό, αναγραφόμενο στην τιμονόπλακα και το κλειδί χαραγμένο με laser.

Multistrada V4 S Grand Tour

MY24 Ducati Multistrada V4s Grand Tour 006 UC549473 Mid

Το Multistrada V4 S Grand Tour έρχεται κατά τη διάρκεια του εορτασμού της εικοστής επετείου της οικογένειας των Multistrada και περιλαμβάνει όλες τις αξίες και τα χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν το εν λόγω μοντέλο. Στην «Grand Tour» έκφανσή του, είναι μια μοτοσυκλέτα full στα έξτρα βασισμένη στο μοντέλο S με ρυθμίσεις Travel & Radar, δηλαδή με σύστημα radar με Adaptive Cruise Control (ACC) και Blind Spot Detection (BSD) για βελτίωση της ασφάλειας και της άνεσης στην οδήγηση.

Όσον αφορά ακόμα την ασφάλεια, το σύστημα TPMS το οποίο δείχνει την πίεση των ελαστικών στο ταμπλό και πρόσθετα φώτα LED για τη βελτίωση της ορατότητας τη νύχτα και στην ομίχλη, τοποθετούνται ως standard εξοπλισμός.

Από το εργοστάσιο, έρχονται ακόμα στο Multistrada V4 S Grand Tour οι πλαϊνές βαλίτσες των 60 λίτρων, (οι οποίες είναι και στο χρώμα της μοτοσυκλέτας), το κεντρικό σταντ, τα θερμαινόμενα grips και σέλες αναβάτη και επιβάτη.

Το Multistrada V4 S Grand Tour ενσωματώνει αρκετές από τις αναβαθμίσεις και του V4 Rally, όπως το τιμόνι που είναι στερεωμένο άκαμπτα στην κεφαλή του τιμονιού χωρίς λαστιχένια μπλοκ, παρέχοντας μια πιο άμεση αίσθηση οδήγησης χωρίς συμβιβασμούς στην άνεση. Ακόμα, Rally καταβολές έχουν η σέλα του επιβάτη αλλά και ασπίδες θερμότητας στο ψαλίδι και στην αριστερή πλευρά του υποπλαισίου.

Όπως σε όλες τις μοτοσυκλέτες της οικογένειας Multistrada V4, το Grand Tour είναι επίσης εξοπλισμένο με το σύστημα πλοήγησης που βασίζεται σε Mirroring με το κινητό, μετατρέποντας την οθόνη των 6,5" σε έναν έγχρωμο πλοηγό χαρτών με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Στο Multistrada V4 S Grand Tour υπάρχει επίσης η λειτουργία «Ελάχιστης Προφόρτισης», η οποία επιτρέπει στον αναβάτη να κατεβάζει τη μοτοσυκλέτα όταν σταματά και όταν ταξιδεύει με χαμηλή ταχύτητα, μειώνοντας την προφόρτιση του αμορτισέρ στο ελάχιστο. Η λειτουργία «Easy Lift» από την άλλη, μειώνει την προσπάθεια που απαιτείται για την ανύψωση της μοτοσυκλέτας από το πλαϊνό σταντ ανοίγοντας το υδραυλικό σύστημα της ανάρτησης όταν το κλειδί είναι στη θέση ΟΝ.

Ducati_2024/MY24_Ducati_Multistrada_V4s_Grand_Tour_001_UC549471_Mid.jpg" alt="MY24 Ducati Multistrada V4s Grand Tour 001 UC549471 Mid" width="1600" height="1067" />

Στα θετικά του ταξιδιού που είναι και το ζητούμενο, προσθέστε και τα χρονικά διαστήματα συντήρησης, με τον έλεγχο διάκενου βαλβίδας να ορίζεται κάθε 60.000 χλμ. καθώς και τα προγράμματα 4EVER Ducati και Roadside Assistance. Το πρώτο προσφέρει εγγύηση 4 ετών με απεριόριστα χιλιόμετρα και το πρόγραμμα Οδικής Βοήθειας που προσφέρεται σε όλα τα Multistrada V4, προσθέτει οδική βοήθεια, μεταφορά για αναβάτη και επιβάτη, όχημα αντικατάστασης και διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων σε περίπτωση προβλημάτων που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής στην περίοδο κάλυψης εγγύησης.

Ο κινητήρας είναι ο γνωστός V4 Granturismo των 1.158 κ.εκ. που αποδίδει 170 ίππους στις 10.500 στροφές και 12,7 κιλά ροπής στις 8.750, με ιδιαίτερα γραμμική καμπύλη ροπής που εγγυάται ομαλή και προοδευτική απόκριση σε όλες τις ταχύτητες. Γίνεται διαχειρίσιμος φυσικά χάρη στην αδρανειακή πλατφόρμα (IMU) η οποία ελέγχει τη λειτουργία των ABS Cornering, Ducati Wheelie Control (DWC), Ducati Traction Control (DTC), Cornering Lights (DCL) και Vehicle Hold Control (VHC), κάτι που κάνει την επανεκκίνηση σε κεκλιμένους δρόμους απλή υπόθεση.

Ακόμα, στο Grand Tour η αδρανειακή πλατφόρμα επικοινωνεί συνεχώς με το ημιενεργό σύστημα ελέγχου ανάρτησης Ducati Skyhook Suspension (DSS). Αυτό το σύστημα δεν είναι μόνο ικανό να αναλύει τις συνθήκες οδήγησης και να ρυθμίζει το πιρούνι και το υδραυλικό αμορτισέρ αμέσως, αλλά για πρώτη φορά ενσωματώνει επίσης τη λειτουργία Autolevelling. Το Autolevelling αναγνωρίζει το στήσιμο της μοτοσυκλέτας και το προσαρμόζει αυτόνομα για να επαναφέρει τη σέλα στο ιδανικό ύψος από το έδαφος στις διάφορες διαμορφώσεις οδήγησης, προσθέτοντας στις -χειροκίνητες- επιλογές που είναι ήδη διαθέσιμες στον χρήστη: αναβάτης, αναβάτης και βαλίτσες, αναβάτης, βαλίτσες και συνεπιβάτης, αναβάτης και επιβάτης.

Φυσικά, δεν λείπει ποτέ το «κάτι παραπάνω» σε μια τέτοια μοτοσυκλέτα, με μια μακρά λίστα εξαρτημάτων και εξοπλισμού αναβάτη.

Multistrada V2S

Ducati_2024/MultiV2blkfrontr_2048x.jpg" alt="MultiV2blkfrontr 2048x" width="1600" height="1040" />

Η πολυτελέστερη S έκδοση του μικρότερου μοντέλου Multistrada αποκτά έναν νέο χρωματισμό που βασίζεται στο μαύρο χρώμα, Thrilling Black, σε συνδυασμό με γκρίζο Street Grey και αρκετές λεπτομέρειες στο γνωστό και μη εξαιρετέο Ducati Red.

Τις καυτές αυτές πινελιές τις συναντάμε στα νέα γραφικά στα πλαϊνά του ψυγείου, στις εσωτερικές επιφάνειες των αεραγωγών στο ρύγχος και κυρίως στις κατακόκκινες ζάντες.

Το Multistrada V2S συνεχίζει στο 2024 με τον δικύλινδρο V Testastretta 11° των 937 cc, 113 hp και 10 kgm, δίχως άλλες αλλαγές σε αυτόν ή στο βασικό πακέτο της μοτοσυκλέτας. Το οποίο χαρακτηρίζεται από μια πληρέστατη σουίτα ηλεκτρονικών βοηθημάτων (4 Riding Modes, Cornering ABS, Vehicle Hold Control, Ducati Traction Control, Ducati Brake Light) όπως και το βασικό μοντέλο V2.

Επιπλέον η έκδοση V2S φορά στο στάνταρ πακέτο και Cruise Control, Ducati Quick Shift Up & Down καθώς και μια έγχρωμη οθόνη 5 ιντσών TFT.

DesertX Rally

Ducati_2024/H2V3570-2.jpg" alt="H2V3570 2" width="1600" height="1067" />

Με μια πρώτη ματιά, η αντίστοιχα πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι το ψηλό φτερό εμπρός αλλά και ο νέος χρωματισμός που παίρνει έμπνευση από τα αγωνιστικά χρώματα της μοτοσυκλέτας που ξεχώρισε στο Erzbergrodeo 2023, στα χέρια του Antoine Meo. Βέβαια, οι αλλαγές συνεχίζονται ακόμα και αν δεν είναι άμεσα ορατές.

Έτσι, άλλες και αποκλειστικά για τη Rally έκδοση είναι οι αναρτήσεις, με τα αμορτισέρ της KYB μπροστά στα 48 χλστ. να έχουν διαδρομή 250 χλστ., ειδικές αντι-τριβικές (Kashima) επιστρώσεις καθώς και ρυθμίσεις συμπίεσης και επαναφοράς. Αντίστοιχα πίσω και πάλι η KYB φέρνει διαδρομή στα 240 χλστ. με ρυθμίσεις για συμπίεση σε αργές και γρήγορες ταχύτητες, επαναφορά και προφόρτιση. Κάπως έτσι, η μοτοσυκλέτα απέχει και 280 χλστ. από το έδαφος.

Για τη σταθερότητα και του τιμονιού στις χωμάτινες περιπλανήσεις, έρχεται και η Ohlins με τη μορφή σταμπιλιζατέρ στο τιμόνι. Διαφοροποιημένη είναι και η θέση που ενώνεται το αλουμινένιο ψαλίδι, ενώ συναντάμε ακόμα κατεργασμένο αλουμίνιο σε τιμονόπλακες, ποδόφρενο και μοχλό ταχυτήτων καθώς και στα κέντρα των τροχών, οι οποίοι πλέον έχουν και ανθρακονημάτινες ακτίνες μαζί με τις ατσάλινες.

Κατά τα άλλα, το σύνολο παραμένει γνώριμο και αισθητικά αλλά και μηχανικά, με τον γνωστό Testastretta 11° κινητήρα στα 937 κ.εκ., με τους 110 ίππους στις 9.250 στροφές και τα 9,5 κιλά ροπής στις 6.500 στροφές. Η χαλιναγώγηση του γίνεται μέσα από μια πληθώρα ηλεκτρονικών βοηθημάτων που περιλαμβάνουν 6 οδηγικά Modes (Sport, Touring, Urban, Wet, Enduro, Rally), 4 επιλογές ισχύος με 3 επίπεδα απόδοσης έκαστη, ρυθμιζόμενο cornering ABS, έλεγχο πρόσφυσης, σούζας, φρένου κινητήρα και cruise control. Ακόμα, το παρών δίνει το Quickshifter και στα ανέβα και στα κατέβα των ταχυτήτων, ενώ τέλος, όλη η πληροφορία καταλήγει στον αναβάτη μέσω μιας TFT 5’ η οποία υποστηρίζει και πλοήγηση turn-by-turn.

To Ducati DesertX Rally αναμένεται στις εκθέσεις τον Ιανουάριο του 2024.

Panigale V4 SP2 30° Anniversario 916

Ducati_2024/H2V4166.jpg" alt="H2V4166" width="1600" height="1067" />

Η Ducati γιορτάζει την 30ή επέτειο του 916 με ένα μοντέλο περιορισμένης και αριθμημένης παραγωγής 500 μοτοσυκλετών.

Ο λόγος για το Panigale V4 SP2 30° Anniversario 916, το οποίο αποτελεί φόρο τιμής της Ducati σε μια μοτοσυκλέτα που αντιπροσώπευε ένα ορόσημο στην ιστορία της εταιρείας. Μια μοτοσυκλέτα-σταθμός του δίτροχου design και του κόσμου των αγώνων, που εκτίθεται στο MoMA της Νέας Υόρκης και που ακόμα και σήμερα, 30 χρόνια μετά, «εξακολουθεί να θεωρείται το έμβλημα της ομορφιάς που εφαρμόζεται σε δύο τροχούς», όπως αναφέρει η Ducati.

Στην επετειακή έκδοση του Panigale, ο φόρος τιμής στην 916 αποδίδεται από το Centro Stile Ducati, με ένα από τα πιο όμορφα αγωνιστικά γραφικά στην αθλητική ιστορία της Ducati, αυτό της μοτοσυκλέτας που κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike με τον Carl Fogarty το 1999. Το εμβληματικό τρίχρωμο στο φέρινγκ, οι λευκές πινακίδες και ο αριθμός 1 έχουν επανασχεδιαστεί σε σύγχρονο ύφος, ενώ το μαύρο τμήμα του επάνω μισού φέρινγκ θυμίζει τους αεραγωγούς του 916. Το κάτω μέρος του ρεζερβουάρ, επίσης μαύρο, είναι μια ισχυρή υπενθύμιση του κόσμου των αγώνων. Τέλος, το κάλυμμα του ρεζερβουάρ φέρει το λογότυπο δάφνης, στο ίδιο χρυσό χρώμα με το 916. Το λογότυπο στο φέρινγκ, το οποίο στο πρώτο 916 ήταν σε ασημί με χρυσό περίγραμμα, είναι πλέον επανασχεδιασμένο, σχεδόν με 3D εφέ.

Το Panigale V4 SP2 30th Anniversary 916 παράγεται σε αριθμημένη και περιορισμένη σειρά 500 μονάδων. Όπως και η αγωνιστική μοτοσυκλέτα από την οποία αντλεί την έμπνευση της, προσφέρεται μόνο στην μονοθέσια διαμόρφωση και εμπλουτίζεται από την πλάκα τιμονιού από αλουμίνιο billet με χάραξη λέιζερ του ονόματος μοντέλου και του προοδευτικού αριθμού. Ακόμα, το Panigale «Trentesimo Anniversario 916» συνοδεύεται από πιστοποιητικό γνησιότητας και ειδικό κάλυμμα.

Ducati_2024/MY2024_PANIGALE_V4SP2_30_ANNIVERSARIO_916_STUDIO__32__UC576257_Mid.jpg" alt="MY2024 PANIGALE V4SP2 30 ANNIVERSARIO 916 STUDIO 32 UC576257 Mid" width="1600" height="1067" />

Ο τεχνικός εξοπλισμός συνδυάζει τις προδιαγραφές του SP2 με μια σειρά από αγωνιστικές λεπτομέρειες όπως το αγωνιστικό καπάκι ρεζερβουάρ καυσίμου κατασκευασμένο από billet αλουμίνιο, αεραγωγούς για την ψύξη των μπροστινών φρένων, προστασία θερμότητας εξάτμισης, πτερύγια με σχεδιασμό διπλού προφίλ και μπροστινό λασπωτήρα από ανθρακονήματα.

Επίσης, από ανθρακονήματα είναι οι πεντάκτινοι τροχοί, που μειώνουν το βάρος των τροχών κατά 1,4 κιλά σε σχέση με τους σφυρήλατους Marchesini του V4 S και 3,4 σε σχέση με αυτά του Panigale V4. Η ροπή αδράνειας μειώνεται κατά περίπου 26% μπροστά και 46% πίσω, καθιστώντας τη μοτοσυκλέτα πιο ευέλικτη, λιγότερο κουραστική και πιο ακριβή στην επιτάχυνση.

Το σύστημα πέδησης είναι το καλύτερο στην κατηγορία του, χάρη στις δαγκάνες και τους αεραγωγούς ψύξης Brembo Stylema R. Ο ξηρός συμπλέκτης STM EVO προσφέρει μεγαλύτερη «ρευστότητα» σε όλες τις φάσεις της οδήγησης με το γκάζι κλειστό, όπως η είσοδος στη στροφή, ενώ επιτρέπει και την προσαρμογή του επιπέδου μηχανικής πέδησης του κινητήρα αλλάζοντας το δευτερεύον ελατήριο. Στη χρήση πίστας, με ανοιχτό το κάλυμμα του συμπλέκτη, οι λάτρεις μπορούν να απολαύσουν τον κλασικό ήχο που χαρακτηρίζει τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες Ducati.

Τα ρυθμιζόμενα μαρσπιέ από αλουμίνιο billet επιτρέπουν την προσαρμογή της θέσης οδήγησης σε κάθε σωματική διάπλαση και επιτρέπουν τη χρήση του Ducati Quick Shift Up & Down, το οποίο μπορεί να διαμορφωθεί είτε ως παραδοσιακό κιβώτιο ταχυτήτων είτε με αγωνιστικό μοτίβο. Τέλος, το σύστημα συλλογής δεδομένων Ducati Data Analyser+ επιτρέπει την παρακολούθηση της απόδοσης του αναβάτη.

Τέλος, η μοτοσυκλέτα παραδίδεται με κιτ πίστας, το οποίο περιλαμβάνει καπάκια αλουμινίου για την αφαίρεση των καθρεπτών, κιτ αφαίρεσης βάσης πινακίδας, ανοιχτό κάλυμμα συμπλέκτη από άνθρακα και σύστημα συλλογής δεδομένων Ducati Data Analyser+.

Panigale V2

Ducati_2024/ducati_panigalev2_2024_blackonblack_2.jpg" alt="ducati panigalev2 2024 blackonblack 2" width="1600" height="1066" />

Η Ducati ανακοίνωσε την παρουσίαση του νέου χρωματισμού «Black on Black», για την Panigale V2. Ο νέος χρωματισμός επαναφέρει στην γκάμα των superbikes, το απόλυτα κλασικό και επιβλητικό ματ μαύρο χρώμα.

Ο χρωματισμός black on black συνδυάζει το ματ «σκούρο γκρι», το οποίο φυσικά προσεγγίζει το μαύρο στην πράξη, με στοιχεία γυαλιστερού μαύρου. Οι λεπτομέρειες σε κόκκινο δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν, με τα λογότυπα Ducati, Panigale και V2 στην ουρά, αλλά και χρωματιστές ταινίες στις ζάντες, να σπάνε το «κατράμι».

Monster 30° Anniversario

Ducati_2024/MY24_Ducati_Monster_30_052_UC534920_Mid.jpg" alt="MY24 Ducati Monster 30 052 UC534920 Mid" width="1600" height="1067" />

Η Ducati γιορτάζει τα 30 χρόνια του Monster με μια ειδική, αριθμημένη έκδοση που περιορίζεται στις 500 μόλις μοτοσυκλέτες.

Η έκδοση Monster 30° Anniversario είναι ο φόρος τιμής του κατασκευαστή με έδρα τη Bologna σε μια μοτοσυκλέτα που έφερε επανάσταση στον κόσμο των δύο τροχών και η οποία από το 1993 έχει κερδίσει το πάθος περισσότερων από 350.000 «Monsteristi» σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η ειδική έκδοση διατηρεί επίσης τα εμβληματικά χαρακτηριστικά των μοντέλων Monster: στυλ και μέγιστη διασκέδαση στο δρόμο. Η πραγματική του φύση αναδεικνύεται με την πρώτη ματιά χάρη στο βάψιμο, το Tricolor 30th Anniversary, εμπνευσμένο από τα πιο σπορ Monsters του παρελθόντος. Φωνάζοντας το «Made in Italy», του οποίου η Ducati είναι πρεσβευτής, συνδυάζεται με το χρυσό χρώμα των ζαντών, αλλά και του πιρουνιού Öhlins NIX30.

Άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία αυτού του μοντέλου είναι η σέλα διακοσμημένη με το κεντημένο λογότυπο των 30 ετών και το αποκλειστικό animation του ταμπλό που ξεκινά όταν γυρίσει ο διακόπτης. Τέλος, κάθε μοτοσυκλέτα γίνεται μοναδική από μια πινακίδα στον επάνω στη τιμονόπλακα με το όνομα και τον αριθμό αντιγράφου του μοντέλου, το πιστοποιητικό γνησιότητας και το ειδικό κάλυμμα της μοτοσυκλέτας.

Το Monster 30° Anniversario έρχεται με εξαρτήματα που εκτός από το ότι βελτιώνουν την εμφάνισή του, βελτιώνουν επίσης τις δυναμικές του ιδιότητες, οδηγώντας σε απόβαρο στα 184 κιλά, ή 4 κιλά λιγότερο από το απλό μοντέλο. Αυτό το ορόσημο είναι ακόμη πιο σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι έχουν προστεθεί εξαρτήματα, άρα και βάρος, όπως το αμορτισέρ του τιμονιού και ο -στοιχειώδης- ανεμοθώρακας σε σύγκριση με το στάνταρ μοντέλο.

Ducati_2024/MY24_Ducati_Monster_30_005_UC534873_Mid.jpg" alt="MY24 Ducati Monster 30 005 UC534873 Mid" width="1600" height="1067" />

Τα ηλεκτρονικά του Monster βρίσκονται στην κορυφή της κατηγορίας,με το βασικό εξοπλισμό να περιλαμβάνει ABS Cornering, Ducati Traction Control και Ducati Wheelie Control, τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν σε διαφορετικά επίπεδα παρέμβασης, με το σπορ χαρακτήρα του νέου Monster 30° Anniversario να τονίζεται επίσης από το Launch Control. Ακόμα, η μπαταρία λιθίου συμβάλλει επίσης στη μείωση του συνολικού βάρους της μοτοσυκλέτας.

Οι τρεις τρόποι οδήγησης - Sport, Road και Wet - επιτρέπουν στον χαρακτήρα του Monster να διαμορφωθεί σύμφωνα με τα γούστα και τις ανάγκες του αναβάτη. Τα πάντα διαχειρίζονται εύκολα μέσω των χειριστηρίων του τιμονιού και της έγχρωμης οθόνης 4,3" TFT, με τα αγωνιστικά γραφικά που θυμίζουν εκείνα του Panigale V4, με μεγάλο στροφόμετρο και ένα πλήρες σύνολο πληροφοριών στα αριστερά, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας στο κιβώτιο.

Κατά τα άλλα, συναντάμε και πάλι το γνωστό κινητήρα Testastretta 11°, υγρόψυκτο, τετραβάλβιδο και δικύλινδρο, με δεσμοδρομικό χρονισμό και ισχύ 111 ίππων. Ένας εξαιρετικά αξιόπιστος και μη απαιτητικός κινητήρας από πλευράς συντήρησης, χάρη στα κύρια διαστήματα που διανέμονται με την πάροδο του χρόνου (15.000 km για αλλαγές λαδιών και 30.000 km για έλεγχο βαλβίδων).

Στα περιφερειακά, ξεχωρίζει η πλήρως ρυθμιζόμενη ανάρτηση της Öhlins, οποία διαθέτει ένα πιρούνι που είναι 0,6 kg ελαφρύτερο από αυτό που χρησιμοποιείται στα Monster και Monster+ και βελτιώνει την αίσθηση, καθώς και αυξάνει την απόσταση από το έδαφος και κατά συνέπεια τη γωνία κλίσης. Η ρύθμιση της ανάρτησης είναι σπορ, και αυτό επιτρέπει στο Monster 30° Anniversario να προσφέρει μεγάλη διασκέδαση όταν οδηγείτε σε μεικτούς δρόμους, αλλά και ανάμεσα στα κράσπεδα μιας πίστας. Ο εξοπλισμός της Öhlins ολοκληρώνεται με ένα ρυθμιζόμενο αμορτισέρ τιμονιού που αυξάνει την ακρίβεια στον υψηλότερο ρυθμό.

Τέλος, το σύστημα πέδησης είναι εξίσου κορυφαίο, με μπροστινές δαγκάνες τις Brembo Stylema® (-0,4 kg από αυτές του Monster) για τους μπροστινούς δίσκους φρένων των 320 mm (0,5 kg ελαφρύτεροι από το στάνταρ στο Monster). Ο ευκίνητος χαρακτήρας της μοτοσυκλέτας βελτιώνεται περαιτέρω χάρη στις ολοκαίνουργιες σφυρήλατες ζάντες, οι οποίες μειώνουν το μη αναρτημένο βάρος κατά 1,86 κιλά, μειώνοντας τη ροπή αδράνειας του μπροστινού τροχού κατά 21,8% και του πίσω κατά 26,9%.

Supersport 950 S

MY 2024 SuperSport Stripe Livery 02 UC515278 High

Μπορεί το… «εξημερωμένο Panigale» να μην αλλάζει τεχνικά για ακόμα μια χρονιά, το χρώμα του ωστόσο τραβά και με το παραπάνω τα βλέμματα.

Αυτό είναι τουλάχιστον το vibe που μεταφέρουν οι εικόνες, με τη μοτοσυκλέτα στο λευκό της χρώμα να αποτελεί τον καμβά πάνω στον οποίο χαράσσονται δυο γραμμές. Μια πλατιά γκρίζα και μια στενή κόκκινη, οι οποίες καταλήγουν και στο εμπρός φτερό της μοτοσυκλέτας. Η «μαγική» πινελιά είναι το γεγονός ότι η κόκκινη είναι σαν να ξεκινά από το επίσης κόκκινο χωροδικτύωμα.

Κατά τα άλλα καμία δραματική αλλαγή, με το SuperSport 950 S να αποδίδει ιπποδύναμη και ροπή που παραμένουν στους 110 hp / 9.000 rpm και στα 9,5 kgm / 6.500 rpm. Ακόμα, διατίθεται επίσης σε έκδοση με μειωμένη ισχύ στα 35 Kw και με μείωση 1.000 € στην τιμή καταλόγου (μόνο για Ιταλία), αποτελώντας έτσι τη «λύση» και για τους κατόχους άδειας οδήγησης Α2.

Diavel for Bentley

1 MY24 DUCATI DIAVEL FOR BENTLEY 13 UC589328 Mid

Το Centro Stile Ducati σε συνεργασία με τους σχεδιαστές της Bentley, δημιούργησε μια έκδοση του Diavel V4 που συνδυάζει τη μοναδικότητα των δύο κόσμων που εκπροσωπούν οι εν λόγω εταιρείες.

Εμφανισιακά, οι γραμμές του Diavel V4 έχουν προσαρμοστεί στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Bentley Batur, ενός μοντέλου που σηματοδότησε το τέλος του W12 κινητήρα για τη Bentley. Οι σφυρήλατες ζάντες που σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν για το ιδιαίτερα πράσινο Diavel, θυμίζουν τα σχήματα του αυτοκινήτου και είναι βαμμένες σε σκούρο «σατέν τιτανίου», αφήνοντας ορατές κάποιες επεξεργασμένες επιφάνειες.

Οι πλευρικές εισαγωγές αέρα αντικατοπτρίζουν τη δίχρωμη μπροστινή μάσκα, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στοιχεία του Batur, ενώ το φτερό εμπρός, το υποτυπώδες φέρινγκ και η επάνω όψη του ρεζερβουάρ θυμίζουν τα «νεύρα» του καπό. Το δε μονόσελο, το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί με σελάκι συνοδηγού, παίρνει πολλά στυλιστικά στοιχεία από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Πολλά από τα εξαρτήματα του είναι κατασκευασμένα από ίνες άνθρακα, όπως τα winglets, το κάλυμμα προβολέα, τα καλύμματα κινητήρα, της εξάτμισης και του ψυγείου, τα πλαϊνά πάνελ αλλά και η ουρά, με τις «κυριλέ» λεπτομέρειες να είναι παντού, όπως στη σέλα σε μαύρο Alcantara, η οποία είναι εμπνευσμένη από το εσωτερικό του αυτοκινήτου, με το λογότυπο Bentley κεντημένο στο πίσω μέρος. Η εξάτμιση έχει επίσης επανασχεδιαστεί για να εναρμονίζεται με τις γραμμές της μοτοσυκλέτας.

Το δε Batur, είναι το πιο ισχυρό αυτοκίνητο παραγωγής της Bentley, με κινητήρα W12 που αποδίδει 740 ίππους, κατασκευασμένο σε μόλις 18 «αντίτυπα», συναρμολογημένα στο χέρι από τους «καλλιτέχνες» της Mulliner και το εσωτερικό τμήμα της Bentley κατά παραγγελία.

MY24 DUCATI DIAVEL FOR BENTLEY MIAMI 1 UC589538 Mid

Εκτός από τις 500 αριθμημένες Diavel για χάρη της Bentley λοιπόν, η Ducati προσφέρει επίσης μια σειρά από μόλις 50 μοτοσυκλέτες, ονόματι Diavel Bentley Mulliner. Οι 50 Diavel Bentley Mulliner θα είναι διαθέσιμες αποκλειστικά για τους πελάτες της Bentley, οι οποίοι μέσω άμεσης συνεργασίας με τους σχεδιαστές του Centro Stile Ducati, θα μπορούν να διαμορφώσουν το Diavel τους με διαφορετικά χρώματα για τη σέλα, τις δαγκάνες των μπροστινών φρένων, τα ανθρακονήματινα εξαρτήματα και τις ζάντες. Θα μπορούν επίσης να επιλέξουν το ίδιο χρώμα με το αυτοκίνητό τους για τα μέρη της μοτοσυκλέτας τους.

Το Diavel Bentley, όπως όλες οι συλλεκτικές Ducati, παραδίδεται με πιστοποιητικό γνησιότητας, σέλα συνοδηγού και κάλυμμα μοτοσυκλέτας. Το όνομα του μοντέλου και ο αριθμός παραγωγής της μονάδας είναι χαραγμένα σε μια πλάκα που έχει τοποθετηθεί στο κάλυμμα από ανθρακονήματα της κεφαλής στη δεξιά πλευρά της μοτοσυκλέτας. Τέλος, κάθε Diavel Bentley θα παραδοθεί σε αποκλειστική εξατομικευμένη ξύλινη θήκη.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο κατασκευαστών οδήγησε επίσης στη δημιουργία μιας Capsule Collection, που επιτρέπει στους αγοραστές να ολοκληρώσουν την εμφάνισή τους με ένα κράνος jet και ένα μπουφάν διαθέσιμο σε ανδρική και γυναικεία έκδοση, περιορισμένης έκδοσης, που χαρακτηρίζεται από χρωματικό συνδυασμό που αντικατοπτρίζει αυτόν της μοτοσυκλέτας.
Εντός, συναντάμε το γνώριμο κινητήρα V4 Granturismo των 1.158 κ.εκ., των 168 ίππων και της άπλετης ροπής, δίχως περαιτέρω μηχανικές αλλαγές, μιας και η ειδική έκδοση για τη Bentley έχει αισθητική χροιά.

Τα περί τιμής και διάθεσης παραμένουν άγνωστα, αλλά οπωσδήποτε θα απευθύνονται σε πολύ-πολύ λίγους…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023 18:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αφιέρωμα - CFMOTO 2024 Αφιέρωμα - Fantic Motor 2024 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon