.
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 16:44

Αφιέρωμα - Fantic Motor 2024

Η αναγεννημένη Fantic Motor απολαμβάνει ταχύτατη και διαρκή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ενώ το 2023 αποδείχθηκε πολύ σημαντικό φέρνοντας την κατάκτηση πέντε τίτλων στο Enduro.

Φωτογραφίες: Fantic Motor / EICMA

Η συνεργασία με τη Yamaha και η εξαγορά της Minarelli λειτουργούν ως ιδανικά εφαλτήρια για τις μελλοντικές επιδιώξεις της Fantic, η οποία στην πρόσφατη EICMA 2023 έδειξε τις προθέσεις της παρουσιάζοντας πολλά και ενδιαφέροντα.

Eicma 2023 Photo: Simon Palfrader

Η ανανέωση των οικογενειών Caballero 125 και 500 ήταν απλώς μια αναμενόμενη κίνηση μετά από κάμποσα πλέον χρόνια στην αγορά, ωστόσο η εμφάνιση τριών πρωτοτύπων - Stealth και Imola 125, καθώς και το ηλεκτρικό E-Motard - προοοιωνίζουν την επέκταση σε νέες κατηγορίες με πιο ασφάλτινη στόχευση.

fantic stealth125 2

Η Fantic μάλιστα δεν είχε καμιά πρόθεση να κρύψει πως πίσω από τα δύο 125άρια μοντέλα δρόμου έπεται μια ευρύτερη γκάμα που στην επόμενη φάση θα ξεφύγει από τα όρια της Α1 κατηγορίας με Α2 μοντέλα των Stealth και Imola.

Eicma 2023 Photo: Simon Palfrader

Παράλληλα η πρωταγωνιστική κατηγορία της Fantic, οι enduro μοτοσυκλέτες της υποδέχτηκαν στην EICMA δύο νέα μοντέλα, το τετράχρονο XEF310 και το δίχρονο ΧΕ300 - με το δεύτερο να φορά τον πρώτο νέο κινητήρα που εξελίχθηκε από τη Minarelli μετά την εξαγορά της από τη Fantic.

Caballero 125 / 500

Eicma 2023 Photo: Simon Palfrader

Ανανέωση για την ιστορική οικογένεια της Fantic Motor που φρεσκάρεται μέσα και έξω στις εκδόσεις των 125 και 500 κυβικών.

Η φαμίλια των Caballero θα μετρά επτά μέλη το 2024, χωρισμένα σε τρεις ομάδες: τα Deluxe της πόλης, τα Explorer της περιπέτειας και τα Rally για χωμάτινες απαιτήσεις. Στην Α1 γωνία θα συναντήσουμε τα Deluxe 125, Rally 125 και Scrambler 125, ενώ τα ίδια ακριβώς μοντέλα διατίθενται και με τον μεγάλο κινητήρα των 500 κυβικών, συν την έκδοση Explorer 500 που είναι αποκλειστική αυτού του κυβισμού.

Στην ανανεωμένη γκάμα του 2024 ξεχωρίζει το φρεσκάρισμα στην εμφάνιση με νέο προβολέα, φλας και πίσω φτερό με ενσωματωμένη βάση πινακίδας.

fantic caballero125 rally

Προχωρώντας πιο μέσα θα συναντήσουμε μια νέα οθόνη στα όργανα, 3.5 ιντσών LCD με συνδεσιμότητα Bluetooth, ενώ μέσω διακοπτών στο τιμόνι η επιλογή της All-Terrain mode απενεργοποιεί το ABS.

Στον κινητήρα οι επεμβάσεις της Fantic αφορούν λίγο αυξημένη μάζα βολάν και νέους προγραμματισμούς στις χαρτογραφήσεις για ακόμη πιο γραμμική απόδοση ισχύος.

Τέλος η Fantic φορά σε όλα τα Caballero ένα νέο αλουμινένιο ψαλίδι που εμπνέεται από το σχέδιο και τη γεωμετρία του μεγάλου Caballero 700 και δηλώνει 2 κιλά ελαφρύτερο από τον προκάτοχό του.

XEF310 4T

Eicma 2023 Photo: Simon Palfrader

H Fantic Motor παρουσίασε στην EICMA 2023 την νέα XEF 310 τετράχρονη Enduro μοτοσυκλέτα της προοριζόμενη για all-round χρήση στο βουνό και όχι απαραίτητα σκληρή χρήση κατά αποκλειστικότητα -με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το νέο μοντέλο γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ 250 και 450 κυβικών, χάρη στον νέο κινητήρα ο οποίος έχει σχέση συμπίεσης στο 12.8:1, ενώ έχει επίσης και 3 χαρτογραφήσεις ισχύος, traction control σε 9 επίπεδα επέμβασης, αλλά και δυνατότητα πλήρως παραμετροποιήσιμων ηλεκτρονικών.

Χρησιμοποιεί αναρτήσεις SSS της KYB και φέρει δίσκους φρένων, διαμέτρου 270 χλστ. εμπρός και 240 χλστ. πίσω.

Περισσότερα για την δική μας αγορά (διαθεσιμότητα, τιμή) αναμένονται.

XE300 2Τ

Eicma 2023 Photo: Simon Palfrader

Έχοντας περάσει το αγωνιστικό του σχολείο με μεγάλη επιτυχία στα χέρια του Σουηδού Albin Norrbin, δηλαδή του νέου πρωταθλητή της κατηγορίας Junior2 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro, το δίχρονο ΧΕ300 παρουσιάστηκε στην EICMA 2023 στην τελική μορφή παραγωγής και από το τέλος του έτους θα διατεθεί στην αγορά.

Ο υγρόψυκτος μονοκύλινδρος δίχρονος κινητήρας είναι ο πρώτος που κατασκευάζεται από την Minarelli από τότε που η εταιρεία εξαγοράστηκε από τη Fantic το 2020, εδράζει σε αλουμινένιο πλαίσιο και διαθέτει μίζα, ηλεκτρική βαλβίδα εξαγωγής και υδραυλικό συμπλέκτη. Η απόδοσή του φιλτράρεται μέσα από δύο επιλέξιμες χαρτογραφήσεις, ελέγχεται από ένα ρυθμιζόμενο σύστημα traction control και αναπνέει μέσω εξάτμισης που κατασκευάζει η Arrow ειδικά για τη Fantic.

Στη μπροστινή ανάρτηση συναντάμε ένα ρυθμιζόμενο πιρούνι SSS 48mm της ΚΥΒ.

Το νέο XE300 στην πολιτική του έκδοση είναι συμβατό με τις προδιαγραφές Euro 5+ και θα αρχίσει να διατίθεται ως το τέλος του 2023, με τιμή που στην Ιταλία ανακοινώθηκε στα €10,390.

Stealth 125 Concept

fantic stealth125 1

Η Fantic Motor παρουσίασε τη νέα Stealth 125, με την έναρξη της παρουσίας της στην EICMA 2023. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο που προλογίζει μια νέα μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτα που απλώνει τη γκάμα της Fantic σε νέες κατηγορίες.

Ο τετράχρονος τετραβάλβιδος κινητήρας 124.66 cc (52 x 58.7 mm) έχει εξελιχθεί και κατασκευαστεί από τη Minarelli με σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων και μονόδρομο συμπλέκτη, ενώ εδράζει σε ένα υβριδικό πλαίσιο που συνδυάζει ατσάλινο χωροδικτύωμα με αλουμινένια έδραση, η οποία το συνδέει με το επίσης αλουμινένιο ψαλίδι.

Αναρτάται σε ανεστραμμένο πιρούνι FRS 41 mm και ένα αμορτισέρ FRS 125 με προφόρτιση ελατηρίου, αμφότερα της Fantic, ενώ σταματά με έναν δίσκο 320 mm μπροστά και τετραπίστονη ακτινική δαγκάνα ByBre, υποστηριζόμενο από δικάναλο ABS.

Εξοπλίζεται με έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth, LED φώτα και προαιρετικά cornering ABS και traction control.

Η απόδοση του κινητήρα αναμενόμενα καπελώνεται από το ανώτατο όριο της κατηγορίας Α1, ωστόσο η Fantic αποκάλυψε πως το Stealth 125 σύντομα θα συνοδευτεί από ένα ανάλογο μοντέλο προδιαγραφών Α2.

Imola Concept

fantic imola 3

Πάνω στην ίδια βάση με το Stealth 125 Concept, το πρωτότυπο Imola μεταφέρει τον τετράχρονο κινητήρα με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων σε μια πιο αθλητική μοτοσυκλέτα, προορισμένη για την πίστα.

Σε αυτό το Concept μοντέλο Fantic Motor δεν αποκαλύπτει τίποτε περισσότερο πλην όσων πληροφοριών συνοδεύουν το Stealth 125, ωστόσο από τις φωτογραφίες του Imola μπορούμε να διακρίνουμε δύο σημαντικές διαφορές: το πιρούνι είναι ρυθμιζόμενο και η μπροστινή τετραπίστονη ακτινική δαγκάνα φρένου φέρει την υπογραφή της Brembo.

Και σε αυτήν την περίπτωση η ιταλική εταιρεία δηλώνει πως το Imola Concept προλογίζει όχι απλώς ένα μοντέλο παραγωγής, αλλά μια νέα οικογένεια μοντέλων που θα έχει και άλλους κυβισμούς.

Όσο για την αισθητική της μοτοσυκλέτας, το κοκκινόμαυρο μοτίβο είναι σαφώς μια έμμεση παραπομπή στα χρώματα της ομάδας της Fantic που αγωνίζεται στη μεσαία κατηγορία Moto2 του MotoGP.

E-Motard Concept

Eicma 2023 Photo: Simon Palfrader

Η ηλεκτροκίνητη πτέρυγα της Fantic Motor υποδέχτηκε ένα πολύ ενδιαφέρον πρωτότυπο νέο μοντέλο στην έκθεση EICMA 2023.

Το E-Motard Concept δηλώνεται ότι θα έχει βάρος μόλις 95 κιλά, ενώ η αυτονομία του θα φτάνει "πάνω από 130 χιλιόμετρα", όπως λέει η εταιρεία.

Προορίζεται κυρίως για νέους αναβάτες με απόδοση συμβατή με την ευρωπαϊκή κλάση L1 που σημαίνει μέγιστη ισχύ έως 4 kW (5.4 hp) και τελική ταχύτητα έως 70 km/h, δηλαδή εμπίπτει εντός των ορίων της αδειών οδήγησης Α1.

Σύμφωνα με τη Fantic Motor, το E-Motard Concept μας προσφέρει μια εξηλεκτρισμένη ματιά σε μια μοτοσυκλέτα που θα κούμπωνε (ή ... θα κουμπώσει) ακριβώς πάνω από το δίχρονο Motard 50 2T ως πόρτα εισόδου νέων αναβατών στον μοτοσυκλετιστικό κόσμο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αφιέρωμα - Ducati 2024 Αφιέρωμα - F.B Mondial 2024 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon