.
Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 14:01

Αφιέρωμα: Τα νέα Piaggio του 2023

Η επικαιρότητα της Piaggio για τη νέα χρονιά είναι αρκετά ήσυχη, μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν τα νέα ΜΡ3.

Την τελευταία δεκαετία η Piaggio έχει μετασχηματίσει αρκετά τη γκάμα της, εγκαταλείποντας κάποιες κατηγορίες των σκούτερ, όπως λ.χ. τη δημοφιλή κλάση των GT με τα Yamaha XMAX, Honda Forza, SYM Maxsym κ.ο.κ.

Η Piaggio έχει στρέψει την προσοχή της περισσότερο στα σκούτερ με μεγάλους τροχούς, όπου φυσικά βασιλεύει με τις φαμίλιες των Beverly και Liberty, ενώ σταδιακά αναπτύσσει και ηλεκτρική γκάμα που προς το παρόν περιλαμβάνει διάφορες εκδοχές εμφάνισης και απόδοσης του Piaggio 1.

49886a0e2d8c46ccb48f7ec5b35f2fcb XL

Τα σπουδαία νέα της Piaggio για το 2023 ουσιαστικά ήρθαν το περασμένο Καλοκαίρι με την αποκάλυψη της νέας γενιάς MP3.

Η οικογένεια που γέννησε και έκανε μόδα τα τρίτροχα σκούτερ με ικανότητα να πλαγιάσουν ανανεώθηκε σε όλα τα επίπεδα με νέα εμφάνιση και εμπλουτισμένο εξοπλισμό που φτάνει ως και στην προσθήκη οπίσθιου συστήματος ραντάρ με λειτουργίες υποβοήθησης αλλαγής λωρίδας και ελέγχου νεκρών σημείων.

photo: Simon Palfrader©editorial use only

Η ανανεωμένη γενιά μας συστήνει δύο νέες εκδόσεις κυβισμού, με το μεγάλο μοντέλο 530 hpe Exclusive που φορά έναν νέο κινητήρα MASTER που προέρχεται από υπερκυβισμό του προηγούμενου 500, ενώ το 400 hpe μοιράζεται τον ίδιο κινητήρα με το νέο Beverly 400 hpe. Παράλληλα, το ΜΡ3 300 διατηρείται στη γκάμα ως είχε.

05

Το έτερο σημαντικό νέο του 2023 αφορά στο ηλεκτρικό Piaggio 1, το οποίο ανανεώθηκε με μεγαλύτερο όφελος τη γερή ένεση ισχύος για δυνατότερες επιταχύνσεις.

MP3 530 hpe Exclusive

piaggio mp3 530

Η επόμενη μέρα της καινοτόμου τρίτροχης οικογένειας σκούτερ της Piaggio παρουσιάστηκε με ανανεωμένη εμφάνιση και εξοπλισμό, καθώς και έναν καινούργιο κινητήρα 530 cc για τη ναυαρχίδα της φαμίλιας.

Η νέα σχεδίαση είναι εμφανής ήδη από το μπροστινό μέρος, αλλά και πίσω θα προσέξουμε τον λασπωτήρα που πλέον μετακόμισε στο ψαλίδι, αφήνοντας την ουρά καθαρή για πιο σπορ εμφάνιση.

Οι αλλαγές συνεχίζουν και στην εργονομία, καθώς πλέον το τιμόνι ήρθε πιο κοντά στον αναβάτη και χαμήλωσε κατά 10 mm, ενώ και το πάτωμα χαμήλωσε κατά 20 mm για να προσφέρει πιο άνετες γωνίες στα πόδια.

Η σέλα είναι επίσης ολοκαίνουργια και κρύβει κάτω της έναν αναβαθμισμένο αποθηκευτικό χώρο με φως που χωρά δύο full face κράνη, με διαστάσεις που επιτρέπουν μια τσάντα Η/Υ. Μάλιστα στη νέα γενιά ΜΡ3 η σέλα ανοίγει με ηλεκτρικό μηχανισμό, ο οποίος μπορεί να ενεργοποιηθεί ακόμη και από το κινητό τηλέφωνο του αναβάτη μέσω της εφαρμογής Piaggio MIA.

O έλεγχος γίνεται πλέον με ασύρματο κλειδί (keyless), ενώ ο αναβάτης απολαμβάνει μπροστά του μια μεγάλη έγχρωμη οθόνη TFT με διαγώνιο 7 ιντσών, έτοιμη να συνεργαστεί με το σουίτα συνδεσιμότητας και infotainment MIA, η οποία θα είναι στάνταρ στο 530, μα στον έξτρα εξοπλισμό για το 400.

photo: Simon Palfrader©editorial use only

Η κορυφαία έκδοση φορά έναν νέο μονοκύλινδρο υγρόψυκτο κινητήρα MASTER ο οποίος προέκυψε μεγαλώνοντας τον προηγούμενο 500 στα 530 cc. Η μέγιστη αποδιδόμενη ισχύς φτάνει στους 44.2 hp στις 7,250 rpm, ενώ η ροπή κορυφώνεται στα 5.1 kgm στις 5,250 rpm.

Με νέο σύστημα ψεκασμού Magneti Marelli 11MP συνεργάζεται με τρεις riding modes (Eco, Comfort, Sport), οι οποίες εκτός της απόδοσης του κινητήρα και της απόκρισης στο γκάζι, ρυθμίζουν και την απόδοση του συστήματος ASR (traction control).

Όπως μας ενημερώνει η Piaggio πρόκειται για το πρώτο σκούτερ παγκοσμίως που εξοπλίζεται με το πακέτο ARAS, δηλαδή Advanced Rider Assistance Systems. Αυτό περιλαμβάνει ένα νέο ραντάρ στην ουρά του ΜΡ3 το οποίο εξελίχθηκε στις ΗΠΑ από την Piaggio Fast forward και το οποίο ενσωματώνει τις λειτουργίες Blind Spot Information System (BLIS) και Lane Change Decision Aid System (LCDAS), μέσω μιας κάμερας που είναι τοποθετημένη στην ουρά.

Έτσι το σκούτερ σκανάρει τον χώρο πίσω του και ειδοποιεί τον αναβάτη όταν κάποιο όχημα πλησιάζει κοντά σε τυφλό σημείο και υποβοηθώντας την ασφάλεια στην αλλαγή λωρίδας.

Επιπλέον, το ΜΡ3 530 διαθέτει και όπισθεν, η οποία μόλις ενεργοποιηθεί εμφανίζεται στην οθόνη εικόνα από την κάμερα της ουράς.

Ο εντυπωσιακός εξοπλισμός του μεγάλου ΜΡ3 συμπεριλαμβάνει και Cruise Control.

Το MP3 530 hpe Exclusive θα κυκλοφορήσει σε τέσσερα χρώματα: μπλε (Blu Oxygen Matt), γκρι (Grigio Titanio), μαύρο (Nero Meteora) και γκρι ματ (Grigio Cloud Matt).

MP3 400 hpe

piaggio mp3 400

Το μικρότερο εκ των δύο νέων ΜΡ3 φορά τον νέο κινητήρα που γνωρίσαμε στο Beverly 400 hpe και ο οποίος αποτελεί την εξέλιξη του προηγούμενη 350 της Piaggio. Η μέγιστη απόδοσή του φτάνει στους 35.3 hp στις 7,500 rpm ενώ η ροπή μεγιστοποιείται στις 5,750 rpm με 3.8 kgm.

Στο 400 το ηλεκτρονικό πακέτο είναι πολύ απλούστερο, χωρίς τις riding modes και το ραντάρ, ενσωματώνοντας τα βασικά ABS και ASR.

Το MP3 400 hpe θα είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις εξοπλισμού, απλή και Sport. Η βασική του έκδοση θα διατίθεται σε χρώματα μαύρο (Nero Cosmo) και γκρι (Grigio Cloud).

Το Sport θα προσφέρεται σε τέσσερα χρώματα: μαύρο (Nero Meteora), λευκό (Bianco Luna), γκρι (Grigio Titanio) και πορτοκαλί (Arancio Sunset Matt), όλα με μαύρες ζάντες και μαύρη σέλα με κόκκινες ραφές και αρκετές άλλες κόκκινες λεπτομέρειες όπως τα ελατήρια των αναρτήσεων. Επιπλέον, η Sport έκδοση φορά κυματιστές δισκόπλακες και αλουμινένια καλύμματα στα πατώματα στον στάνταρ εξοπλισμό.

Piaggio 1

05 piaggio 1 my23 flame mix

Το Piaggio 1 συνδυάζει τα κορυφαία χαρακτηριστικά του νεότερου ηλεκτρικού σκούτερ - ευελιξία και χαμηλό βάρος – που διευκολύνουν την αστική μετακίνηση, με πλούσιο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που περιλαμβάνει έγχρωμη οθόνη οργάνων, φωτισμό full LED και keyless σύστημα.

Το Piaggio 1 είναι το μόνο e-scooter στην κατηγορία του, με μεγάλο χώρο αποθήκευσης κάτω από τη σέλα, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει ένα κράνος jet. Χάρη στις σημαντικές αλλαγές που έγιναν, ο ηλεκτροκινητήρας που έχει τοποθετηθεί στον πίσω τροχό των μοντέλων Piaggio 1 παρέχει πολύ καλύτερες επιδόσεις, οι οποίες μεταφράζονται σε ταχύτερη και ευκολότερη οδήγηση στο αστικό οδικό δίκτυο όπου κυριαρχούν οι συχνές στάσεις και εκκινήσεις, καθώς και οι πολλές ανηφόρες.

Η έκδοση Piaggio 1 περιορίζεται στην τελική ταχύτητα των 45 km/h, αλλά πλέον επωφελείται από σχεδόν διπλάσια μέγιστη ισχύ που φτάνει στα 2.3 kW, ενώ η δυνατότερη Piaggio 1 Active αποδίδει 3 kW μέγιστης ισχύος. Το αποτέλεσμα είναι σημαντική βελτίωση της επιτάχυνσης, η οποία αυξάνεται κατά 14% στο Piaggio 1 και σχεδόν κατά 12% στο Piaggio 1 Active.

Και στις δύο εκδόσεις, η μπαταρία έχει τοποθετηθεί κάτω από τη σέλα και μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα και να μεταφερθεί για φόρτιση στο σπίτι ή το γραφείο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 14:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon