.
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 17:47

Αφιέρωμα – Τα νέα της F.B Mondial για το 2023

Η ιστορική ιταλική εταιρεία παρουσίασε για το 2023 μια νέα μικρή scrambler 125 κυβικών εκατοστών, ενώ ανανέωσε τη γκάμα της με μερικά νέα χρώματα.

Είναι μια από τις ιστορικότερες ιταλικές μοτοβιομηχανίες, με ιστορία που ξεκινά το 1929 από τα τέσσερα αδέρφια της οικογένειας Boselli – εξ ου και το F.B, εκ του Fratelli Boselli (Αδελφοί Boselli).

Η σύγχρονη εποχή της ξεκινά το 2014 υπό την εποπτεία του Δούκα Pierluigi Bοselli, απογόνου των ιδρυτών της, και την εταιρεία Pelpi International, κληρονομώντας τα δικαιώματα της F.B Mondial από την προηγούμενη προσπάθεια αναβίωσής της (1999-2004) από τον Ιταλό μεγαλοεκδότη Roberto Ziletti.

Στη δεκαετία που έχει μεσολαβήσει έκτοτε, η F.B Mondial έχει ξανασταθεί στα πόδια της κατασκευάζοντας μικρές μοτοσυκλέτες με κινητήρες του ομίλου Piaggio και το πιο γνωστό μοντέλο της τωρινής εποχής της, το HPS125, γνωστό και ως Hipster στην ελληνική αγορά. Πάνω σε αυτό έχει σκαρώσει διάφορες γοητευτικές ρέπλικες και ειδικές εκδόσεις, όπως οι Pagani 1948, Flat Track και Ubbiali Edition.

Παράλληλα διαθέτει στην αγορά δύο μικρές on-off μοτοσυκλέτες, τις SMX 125 Enduro και Motard.

Πρόπερσι, στην EICMA 2021, η F.B Mondial επέκτεινε τη γκάμα της με ένα πιο σύγχρονης σχεδίασης γυμνό μοντέλο με όνομα από το παρελθόν της, Piega 125, καθώς και το πρώτο της σκούτερ, Imola.

mondial spartan

Στην πιο πρόσφατη έκθεση του Μιλάνου, EICMA 2022, η ιταλική εταιρεία παρουσίασε ένα ακόμη νέο μοντέλο, το Spartan 125.

Πρόκειται για ένα scrambler 125 κυβικών, το οποίο ωστόσο φορά διαφορετικό κινητήρα από την υπόλοιπη γκάμα της και έρχεται να προσφέρει μια ακόμη εναλλακτική πρόταση στη γκάμα της FB Mondial παίζοντας τον ρόλο του πιο οικονομικού της μοντέλου.

Σε αντίθεση με όλα τα 125άρια της τρέχουσας γκάμας της εταιρείας, που χρησιμοποιούν τον τετραβάλβιδο 125 της Aprilia, το Spartan φορά έναν αερόψυκτο διβάλβιδο μονοκύλινδρο κινητήρα που αποδίδει 11.6 hp στις 9,000 rpm, τροφοδοτούμενο από ψεκασμό Dellorto και βγάζοντας τη δύναμή του στον δρόμο μέσω πεντατάχυτου κιβωτίου.

Χτίζεται γύρω από ένα ατσάλινο πλαίσιο μονής ραχοκοκαλιάς, με συμβατικό πιρούνι 37 mm και δύο αμορτισέρ πίσω, ενώ με το ρεζερβουάρ των 15 λίτρων γεμισμένο, το Spartan 125 μετρά 125 κιλά στη ζυγαριά, κυλώντας σε τροχούς 17 ιντσών.

mondial hps 125 1

Παράλληλα, αποκάλυψε δύο νέα παιχνιδιάρικα χρώματα για τη γκάμα των HPS125, με έντονο κόκκινο και πράσινο.

Τέλος, νέα χρώματα παρουσιάστηκαν και για το SMX125 Motard του 2023, με ένα γκριζοκόκκινο και ένα κιτρινομπλέ συνδυασμό.

mondial smx

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon