.
Δευτέρα, 04 Μαϊος 2020 16:19

SYM VF125 EFI Vs VF185i

Πριν από έναν περίπου χρόνο, η SYM τάραξε τα νερά της ελληνικής αγοράς, λανσάροντας το VF185, ένα “υπερπαπί” με μοναδική εμφάνιση που υποσχόταν επιδόσεις και συμπεριφορά μοτοσυκλέτας, σε προσιτή τιμή.  Πριν από έναν περίπου χρόνο, η SYM τάραξε τα νερά της ελληνικής αγοράς, λανσάροντας το VF185, ένα “υπερπαπί” με μοναδική εμφάνιση που υποσχόταν επιδόσεις και συμπεριφορά μοτοσυκλέτας, σε προσιτή τιμή.  

Όπως διαπιστώσαμε κατά την δοκιμή του, το VF185 εκπλήρωνε αυτά που υποσχόταν στο ακέραιο και οι αναβάτες στην χώρα μας το υπoδέχτηκαν με “ανοικτές αγκάλες”. Λίγους μήνες μετά, ακολούθησε και το “αδερφό” μοντέλο, VF125, μια εναλλακτική πρόταση με πιο συγκρατημένες επιδόσεις και τιμή,  πάντα όμως στα δυναμικά και sport πρότυπα της σειράς των VF. 

Ας δούμε λοιπόν τι τι προσφέρει το κάθε παπί σε με μια μεταξύ τους σύγκριση. 

Ξεκινώντας από την σχεδίαση, οι δύο εκδόσεις βρίσκονται κοντά, με το VF185 να εμφανίζεται πιο γωνιώδες, “ανάγλυφο” και δυναμικό. Σε σύγκριση με το VF125, αυτό φαίνεται περισσότερο στην περιοχή της μάσκα και της ουράς.  Ωστόσο το μικρότερου κυβισμού μοντέλο, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να λογίζεται ως “φτωχός” συγγενής, αφού έχει τα δικά του στοιχεία μοναδικότητας, όπως ένα τμήμα που προσομοιάζει πλαίσιο χωροδικτύωμα. λίγο πάνω από τον κινητήρα.  

sym vf vs 6

Σε ότι αφορά στην ποιότητα κατασκευής αυτή βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και για τα δύο μοντέλα.

Περνώντας στην εργονομία, αυτή είναι κλασική... “παπίσια” και στα δύο μοντέλα, με την θέση οδήγησης να τοποθετεί τα άκρα σε φυσιολογικές γωνίες, ενώ οι χώροι είναι αρκετοί για τα δεδομένα την κατηγορίας, με άνετη σέλα για οδηγό και συνεπιβάτη. 
Oι πίνακες οργάνων ακολουθούν επίσης την ίδια φιλοσοφία, συνδυάζοντας αναλογικό στροφόμετρο και ψηφιακή οθόνη, στην οποία μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται ενδείξεις για την στάθμη καυσίμου αλλά και για την επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο. 

sym vf vs 4

Οι όποιες διαφορές αφορούν στην σχεδίαση και στην διάταξη των οργάνων, με αυτά το VF125 να είναι πιο ευανάγνωστα, καθαρά λόγω λίγου μεγαλύτερου μεγέθους.

Σε ότι αφορά στους αποθηκευτικούς χώρους, έτσι και αλλιώς αυτοί δεν προβλέπονται στην κατηγορία των παπιών, ωστόσο η SYM έχει φροντίσει ώστε και τα δύο μοντέλα να προσφέρουν μικρά τμήματα κάτω από τις σέλες τους. Στο VF185 το τμήμα αυτό χωρά μόνο τα έγγραφα για την κυκλοφορία του οχήματος, στο VF125, ο χώρος είναι αρκετά μεγαλύτερος και ικανός να χωρέσει αδιάβροχο, γάντια και κάποια μικροαντικείμενα.

sym vf vs 7

Tο VF125 έχει LED φανάρια μπροστά και πίσω, με τον προβολέα να προσφέρει και DRL λειτουργία, το VF185 έχει επίσης όλα αυτά προσθέτοντας την LED τεχνολογία και στα φλας του. 

Εκεί που αρχίζουν να φαίνονται περισσότερο οι διαφορές είναι στα δομικά και περιφερειακά στοιχεία, που υποστηρίζουν την πιο δυναμική φύση του VF185. To “μεγάλο” λοιπόν, φέρει διπλό ατσάλινο πλαίσιο έναντι του μονής ραχοκοκαλιάς πλαισίου, από το ίδιο υλικό που έχει το VF125. 

Πέραν αυτού, το VF185 εξοπλίζεται με μονοσόκ αμορτισέρ πίσω, ενώ το VF125 φέρει μια πιο κλασική διάταξη με δύο μονά αμορτισέρ. Το πιρούνι επίσης έχει διάμετρο 30mm στο VF185, έναντι των 26mm του VF125, αλλά η διαδρομή στο δεύτερο είναι μεγαλύτερη, στα 94 χλστ. έναντι των 80mm του πρώτου. 

sym vf vs 3

Οι ζάντες είναι διαμέτρου 17 ιντσών και στα δύο μοντέλα, με το VF185 να φέρει όμως tubeless ελαστικά σε διαστάσεις 90/80-17 μπροστά και 120/70-17 πίσω, ενώ το VF125 έχει 70/90-17 και 120/70-17 αντιστοίχως. 
Στον τομέα των φρένων, το VF185 έχει δίσκους 250 και 200 χλστ. μπροστά και πίσω, που συνεργάζονται με δαγκάνες δυο και ενός εμβόλου αντιστοίχως. Το VF125 έχει επίσης δισκόφρενα, μικρότερης διαμέτρου, στα 220 και 120 χλστ. με την ίδια διάταξη σε δαγκάνες, διπίστονη μπροστά, μονοπίστονη πίσω. 

Η πέδηση του VF185 ελέγχεται από σύστημα ABS, που επεμβαίνει μόνο στον μπροστινό τροχό, ενώ το VF125 φέρει συνδυασμένο σύστημα, CBS.  

Οι διαφορές συνεχίζονται και στον κινητήρα. Δεν είναι μόνο η περίσσεια κυβικών του VF185, στα 183  κ.εκ. έναντι των 123 κ.εκ. του VF125, είναι επίσης ότι το μοτέρ του φέρει υγρόψυξη (VF125 αερόψυξη) και τέσσερις βαλβίδες αντί των δύο του VF125.  

Η ισχύς των δύο μοντέλων λοιπόν, διαμορφώνεται ως εξής: 18 ίπποι στις 8.500 σ.α.λ. και 1,67 kg-m ροπής στις 7.000 σ.α.λ. για το VF185, 8,5 ίπποι στις 8.500 σ.α.λ. και 0,88 kg-m ροπής στις 5.500 σ.α.λ. για το VF125. Μιλάμε δηλαδή για διπλάσιες τιμές τόσο στην ροπή, όσο και στην ιπποδύναμη. Στον τομέα της εκκίνησης, τo VF185 βασίζεται αποκλειστικά σε μίζα, ενώ το VF125 έχει μίζα και μανιβέλα.

sym vf vs 2

Ένα στοιχείο το οποίο διαχωρίζει επίσης το VF185, όχι μόνο από το μικρότερου κυβισμού μοντέλου αλλά και από τα παπιά της αγοράς, είναι ότι η μετάδοση αυτής της ισχύος στο πίσω ελαστικό, διαχειρίζεται από μηχανικό χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων, όπως στις μοτοσυκλέτες. Το VF125, εμμένει στην κλασικό “παπίσιο” ημιαυτόματο κιβώτιο πέντε σχέσεων.   

Στον τομέα της κατανάλωσης, οι τιμές που μετρήσαμε κατά την δοκιμή των μοντέλων, ήταν 2,3 λίτρα ανά 100 χλμ. για το VF125 και 3  με 3,5 λίτρα) ανά 100 χλμ. για το VF185. Η χωρητικότητα των ρεζερβουάρ είναι 3,8 λίτρα για το VF125 και 6 λίτρα για το VF185 το οποίο έχει και μεγαλύτερη αυτονομία. 

Όλα τα ανωτέρω λοιπόν, προφανώς προϊδεάζουν για τδιαφορές των δύο παπιών στον δρόμο και όντως έτσι έχουν τα πράγματα. Το VF185 είναι σαφώς πιο γρήγορο, με στήσιμο και περιφερειακά να συνδράμουν σε μια οδηγική συμπεριφορά που δεν θυμίζει σε πολλά παπί αλλά μοτοσυκλέτα. Το “πάτημα” του στον δρόμο είναι πολύ σταθερό και η αίσθηση που προσλαμβάνει ο οδηγός είναι αυτή της στιβαρότητας και της σταθερότητας. Ουδέτερο σε ότι αφορά στο ζύγισμα του, το VF185 μπορεί να στρίψει και να φρενάρει εντυπωσιακά για τα δεδομένα της κατηγορίας, ενώ τα 150 χλμ./ώρα στο κοντές, είναι μια ένδειξη που βλέπει κανείς σχετικά εύκολα. 

sym vf vs 1

Με αυτά τα δεδομένα, το VF185 δεν έχει επίσης κανένα πρόβλημα στο να βρεθεί επί της εθνικής οδού ή ακόμα και σε ένα καλό στροφιλίκι, όπου το φαρδύ μπροστινό ελαστικό, οι σχετικά σφικτές αναρτήσεις και το επιπλέον στοιχείο έλεγχου της ισχύος, μέσω του συμπλέκτη, μπορούν να βάλουν κα το “fun” στην εξίσωση. 

Μέσα στην πόλη, το VF185 θυμάται όμως την παπίσια καταγωγή του και ελίσσεται αρκετά σβέλτα παρά τα 129 κιλά. Σε αυτό το πεδίο το VF125, που ζυγίζει 111 κιλά έχει πιο “αέρινη” παπίσια αίσθηση αν και αυτό δεν μεταφράζεται πάντα σε πρωτιά στα φανάρια, καθότι ο μεγάλος αδερφός του, είναι σαφώς πιο ισχυρός. 

Αρά είναι το VF125 χαμένο από χέρι; Όχι, σε καμία περίπτωση απλά έχει την “ατυχία” να συγκρίνεται με τον α' βαθμού συγγενή του, που έχει κατεβάσει τα αναβολικά με την σέσουλα. 

Μπορεί λοιπόν τα δύο μοντέλα να κατασκευάζονται από την SYM και να ανήκουν στην “VF” σειρά, αλλά δεν έχουν πολύ σχέση μεταξύ τους και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις επιδόσεις αλλά και στην γενικότερη φιλοσοφία τους. Ουσιαστικά η έκδοση των 125 κ.εκ. δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα “μικρό” VF185, έχει την δική της ξεχωριστή υπόσταση μέσα στην γκάμα της SYM αλλά και γενικότερα στην αγορά και αυτή η σύγκριση την αδικεί. 

sym vf vs 5

Eίναι ένα σύγχρονο και πολύ καλό δείγμα παπιού, που παραμένει πιστό στην κλασική και πετυχημένη “συνταγή” των οχημάτων αυτών.  Απευθύνεται λοιπόν σε όλους όσους αποζητούν αυτά τα χαρακτηριστικά και είναι συγκρίσμο με τις αντίστοιχου κυβισμού προτάσεις της αγοράς. Έχει την εμφάνιση και την ποιότητα κατασκευής για να αποτελέσει μια πολύ ανταγωνιστική πρόταση και προσθέτει το κάτι παραπάνω, στην κλασική παπίσια φιλοσοφία που θέλει τα οχήματα αυτά να είναι πειθήνιοι και αξιόπιστοι καθημερινοί εργάτες. 

Το VF185 από την άλλη, δεν είναι ακριβώς παπί, θα λέγαμε ότι είναι ένα υβρίδιο που φέρει αρκετό DNA μοτοσυκλέτας στο γονιδίωμα του, συνδυάζοντας τα θετικά χαρακτηριστικά και των δύο κατηγοριών. Απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν κορυφαίες επιδόσεις και οδηγική συμπεριφορά, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία και την πρακτικότητα ενός παπιού. 

H διαφορά των 785 ευρώ στην τιμή των δύο μοντέλων δεν είναι τεράστια αλλά δεν είναι και αμελητέα, 2.110 ευρώ κοστίζει το VF125, 2.895 ευρώ το VF185.  Όλα έχουν να κάνουν με τα θέλω ενός αναβάτη.

Αυτοί που επιθυμούν τον δυναμισμό του VF185 ας κάνουν την υπέρβαση και ας διαθέσουν το επιπλέον ποσό αυτό. Από την άλλη, όσοι επιθυμούν τις δοκιμασμένες λύσεις ενός 100% παπιού, δεν αξίζει να μπουν στην διαδικασία για το κάτι παραπάνω, αφού το VF125, μπορεί να τους καλύψει αξιοπρεπέστατα. 

Για να το πούμε απλά, το VF125 δεν είναι υποκατάστατο του VF185 και το VF185 δεν είναι ένα VF125+. Πρόκειται για διαφορετικές προτάσεις που απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό, το ευτύχημα είναι ότι αμφότερα τα μοντέλα προσφέρονται σε δελαστικές τιμές και σίγουρα “αξίζουν τα λεφτά τους”!

Διαβάστε την πλήρη δοκιμή του VF125 EFI από το Bikeit, ΕΔΩ

Διαβάστε την πλήρη δοκιμή του VF185i από το Bikeit, ΕΔΩ 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon