.
Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 16:18

Αφιέρωμα – Ακραίοι δρόμοι στην Ελλάδα

Τα ασφάλτινα γεωγραφικά ρεκόρ στη χώρα μας

Κάνουμε χιλιάδες χιλιόμετρα στους ελληνικούς δρόμους κάθε χρόνο, πολλά από αυτά είναι κάπως άχαρα, αδιάφορα και επαναλαμβανόμενα, ορισμένα είναι σίγουρα πιο ενδιαφέροντα και μερικά από αυτά (δυστυχώς τα λιγότερα…) μαγικά.

Περάσματα και διαδρομές απίστευτης ομορφιάς που σε κάνουν απλά να ξεχνάς τον προορισμό και θες να τα κάνεις συνέχεια πάνω – κάτω.

Υπάρχουν όμως και δρόμοι, που είναι σημαντικοί απλά λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, διατρέχοντας σε ακραία σημεία την Ελλάδα. Ποιοι είναι αυτοί και που βρίσκονται; Οι απαντήσεις στο θέμα που ακολουθεί.

Σημειώνουμε πως αναφερόμαστε σε ασφαλτοστρωμένα σημεία δρόμων και όχι σε χωματόδρομους, γιατί απλά δεν θα μπορούσε να βγει άκρη. Το χωμάτινο οδικό δίκτυο της Ελλάδας είναι απλά τεράστιο και σε πολλά του σημεία αχαρτογράφητο, με νέους δρόμους να ανοίγονται συνεχώς και άλλους τόσους να καταστρέφονται.

Το υψηλότερo σημείο ασφαλτοστρωμένου δρόμου



Για τα καλά επάνω στην ραχοκοκκαλία της Πίνδου, στα όρια μεταξύ Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, βρίσκεται το υψηλότερο ασφάλτινο πέρασμα στην Ελλάδα. Μιλάμε για τον δρόμο που ενώνει τους Καλαρίτες με το Χαλίκι, μια διαδρομή που κινείται σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, στα 1800+ μέτρα, ξεπερνώντας σε μερικά σημεία τα 1900 μέτρα. Το “ασφάλτινη” ως χαρακτηρισμός βέβαια αποδίδεται χαριστικά, αφού τον χειμώνα ο δρόμος απλά δεν περνιέται από το πολύ χιόνι, ενώ αργά την άνοιξη, όταν ανοίγει και πάλι, έχει καταστραφεί σε πολλά σημεία και θέλει επισκευές.

ypsos

Ωστόσο αν μιλάμε για σημείο και όχι πέρασμα / διαδρομή, τότε η άσφαλτος που έχει στρωθεί πιο ψηλά στην Ελλάδα, βρίσκεται στο όρος Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν, στο νομό Πέλλας, στα σύνορα με τα Σκόπια. Η άσφαλτος που οδηγεί στην βάση του χιονοδρομικού κέντρου που λειτουργεί στο βουνό, σταματά στα 2.050 μέτρα.

psilotero shmeio

Το χαμηλότερο (;) σημείο ασφαλτοστρωμένου δρόμου



Δεν γίναμε και Ολλανδία αλλά στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, υπάρχουν περιοχές με αρνητικό υψόμετρο, βρίσκονται δηλαδή, κάτω από την επιφάνεια στην θάλασσας. Συγκεκριμένα, ο δρόμος που οδηγεί και περνά από το Νεοχώρι Μεσολογγίου είναι αυτός με μεγαλύτερο αρνητικό υψόμετρο. Πόσο; Υπάρχουν πηγές που αναφέρουν -10 μέτρα αλλά ακούγεται κάπως υπερβολικό.

xamilotero fysiko

Ωστόσο το πραγματικό χαμηλότερο σημείο ασφαλτοστρωμένου δρόμου στην Ελλάδα είναι τεχνητό και πρόκειται για την υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας – Ακτίου, η οποία στο ναδίρ της, στο πιο χαμηλό της σημείο δηλαδή, βρίσκεται στα -27 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

xamilotero texnito

Το πιο βόρειο σημείο ασφαλτοστρωμένου δρόμου

Ο δρόμος που από το Ορμένιο οδηγεί στην Βουλγαρία, είναι αυτός με το βορειότερο γεωγραφικό στίγμα. Έχει ένα δρομάκι που φεύγει δεξιά και πάει παράλληλα με τα σύνορα, φθάνοντας λίγο πιο ψηλά σε γεωγραφικό πλάτος, αλλά πρόκειται για χωμάτινο, γεωργικής χρήσης δρόμο.

boreia

Το πιο νότιο σημείο ασφαλτοστρωμένου δρόμου



Σε ότι αφορά στη ηπειρωτική Ελλάδα, το πιο νότιο σημείο που μπορεί να βρεθεί κανείς ακολουθώντας ασφαλτοστρωμένη διαδρομή, είναι λίγο έξω από το χωρίο Κοκκινόγεια, στην Μάνη, στο ακρωτήρι Ταίναρο. Το ότι εκεί, σύμφωνα με τους αρχαίους, βρισκόντουσαν και οι πύλες του Άδη, προσδίδει και μια μεταφυσική νότα στο όλο σκηνικό, που είναι πανέμορφο αλλά και κάπως εξώκοσμο – αλλόκοτο.

notiotero hpeirotika

Αν βέβαια συμπεριλάβουμε τα νησιά, τότε ο νοτιότερος ασφαλτοστρωμένος δρόμος στην ελληνική επικράτεια, βρίσκεται φυσικά στην Γαύδο, νότια της Κρήτης και πρόκειται για την διαδρομή που οδηγεί προς τον οικισμό Βατσιανά. Από εκεί, η απόσταση για την Τρυπητή, το νοτιότερο γεωγραφικό σημείο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης, είναι μόλις 3 χιλιόμετρα αλλά πρόκειται για χωματόδρομο – μονοπάτι.

notiotero nhsi

Το πιο ανατολικό σημείο ασφαλτοστρωμένου δρόμου



Μεταφερόμαστε πάλι στην περιοχή του Έβρου, η οποία έχει δυο ρεκόρ, το βορειότερο και το πιο ανατολικό σημείο ασφαλτοστρωμένου δρόμου, σε ότι αφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα βέβαια. Θα περίμενε κανείς το σημείο αυτό να είναι ο δρόμος που οδηγεί από τις Καστανιές στην Αδριανούπολη αλλά στην πραγματικότητα, το πιο ανατολικό σημείο ασφάλτου στην Ελλάδα, βρίσκεται πιο νότια, εντός του νομού Έβρου πάντα, και είναι ο δρόμος που ενώνει τα χωριά Πύθιο και Πετράδες.

anatolika

Αν λάβουμε υπόψη βέβαια τα νησιά, μεταφερόμαστε πολύ πιο νότια και αρκετά πιο ανατολικά, στο Καστελόριζο, το οποίο δεν έχει ανεπτυγμένο οδικό δίκτυο βέβαιά αλλά γύρω από την χώρα του νησιού, υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι.

anatolika nhsi

Το πιο δυτικό σημείο ασφαλτοστρωμένου δρόμου



Φεύγοντας από την Σαγιάδα, στα σύνορα με την Αλβανία, ακολουθώντας κατεύθυνση βορειοδυτική , θα βρεθεί κανείς στα πλέον δυτικά ασφαλτοστρωμένα τμήματα δρόμου στην Ελλάδα, που διατρέχουν μια στενή λωρίδα Γης. 

dytikotero hpeirwtika

Αυτό σε ότι αφορά και πάλι στην ηπειρωτική Ελλάδα, αν συμπεριλάβουμε και τα νησιά, το σημείο αυτό αλλάζει και τοποθετείται στο νησί των Οθωνών και συγκεκριμένα στον δρόμο που οδηγεί στο χωριό… Χωρίο, (Χωρίο είναι το όνομα του χωριού!). Από εκεί, οι ακτές της Ιταλίας απέχουν μόλις 100 χιλιόμετρα ή 54 ναυτικά μίλια για να είμαστε ακριβείς, αφού μεσολαβεί η Αδριατική.  

dytikotero nhsi

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018 10:58

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon