.
Κατηγορία Yamaha
Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014 09:50

Πρώτο Test – Yamaha WR 250F 2015

Η επιστροφή!

 

Του Thierry Sarasyn, MXmag.be

Τα είδωλα απαιτούν σεβασμό, και το WR 250F αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα είδωλα της προηγούμενης δεκαετίας, αλλάζοντας ουσιαστικά τον χάρτη στην κατηγορία των τετράχρονων enduro 250 κυβικών. Ο αργός θάνατος από την Yamaha τα τελευταία χρόνια, άφησε το WR αρκετά πίσω, χωρίς ουσιαστική εξέλιξη, για να επιστρέψει ξανά το 2015, προσπαθώντας να κάνει αυτό που έκανε το 1998 το YZ 400F: Να επαναπροσδιορίσει ξανά τα δεδομένα!

Για ποιον χτυπάει η καμπάνα;


Η σειρά WR F της Yamaha έχει ιστορία άνω των 15 ετών, με τα YZ 400F να λανσάρονται το ’98 και με τον Andrea Bartolini να κερδίζουν απευθείας τίτλο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα motocross. Και έπειτα, βασισμένο σε αυτά, να παρουσιάζεται το πρώτο WR 400F, για να ακολουθήσει το 250, το 2002. Ήταν η καλύτερη επιλογή της κατηγορίας, με τα KLX και XR 250, να απέχουν παρασάγγας σε επιδόσεις, πλαίσιο και συνολικό στήσιμο. Η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται, μόνο που αυτή τη φορά, η Yamaha έχει δυνατούς ανταγωνιστές, με την KTM να έχει εξελίξει σημαντικά τα τετράχρονά της, να κερδίζει συνεχόμενα τίτλους, τους υπόλοιπους ευρωπαίους να επενδύουν σημαντικά στα τετράχρονα, την ιαπωνική πλευρά επίσης να καιροφυλακτεί – τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα όπως “τότε”.

Οι ευρωπαίοι δείχνουν να κυριαρχούν στην εξέλιξη των 250 enduro τετράχρονων, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Yamaha έφερε ξανά στο προσκήνιο τα τετράχρονα στο τέλος του ’90, όπως προαναφέραμε. Και όχι μόνο για την καθεαυτού κίνηση, αλλά για τον συνδυασμό της απόλυτης δύναμης, του λιγοστού βάρους και της ευκολίας στην οδήγηση από μεγάλο εύρος αναβατών. Κάτι που οι υπόλοιπες εταιρίες που αυτή τη στιγμή κυριαρχούν, δεν κατάφεραν να φτάσουν σε σημείο τέτοιο ώστε να ξεχωρίσει και να σημάνει μία νέα εποχή. Μήπως ήρθε η ώρα να χτυπήσει την καμπάνα ξανά η Yamaha με το νέο WR 250F του 2015;

Ένεση στην κατηγορία


Η ένεση στην κατηγορία των 250 τετράχρονων enduro ήρθε με το WR 250F το 2002, όταν αυτό τοποθετήθηκε στην αγορά, και μέχρι το 2008 αποτελούσε μία από τις κορυφαίες επιλογές, με το αλουμινένιο πλαίσιο που είχε τοποθετηθεί το 2006, να το ανανεώνει πλήρως. Τότε, η κρίση χτύπησε σε παγκόσμιο επίπεδο, και στο Βέλγιο, σταμάτησε να εισάγεται, αφού το 450 ήταν συνολικά πιο καλό στην οδήγηση σε άμμο, δυνατότερο, και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά μοντέλα το ξεπερνούσαν – στο Βέλγιο, λόγω μορφολογίας, το enduro δεν υφίσταται όπως το γνωρίζουμε στις υπόλοιπες χώρες. Τώρα όμως το WR 250F επέστρεψε, νέο, ανανεωμένο σημαντικά, βασισμένο πάλι σε μία κορυφαία motocross, την νέα YZ 250 F του 2014. Νέο πλαίσιο, νέες μικρότερες διαστάσεις, δημιουργούν το μικρότερο WR που έχουμε δει ποτέ. Το είδαμε, και το οδηγήσαμε, στην Σαρδηνία όπου έγινε η παγκόσμια παρουσίαση, και από την πρώτη κιόλας επαφή, διαπιστώσαμε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει πάλι στην κατηγορία.

Το νέο WR δείχνει όπως περιμέναμε, σαν το τελευταίο YZ 250F στο οποίο έχουν τοποθετήσει φώτα – έτσι ήταν και τα παλιά μοντέλα, βασισμένα στις motocross. Απλά ήμασταν πολύ περίεργοι να δούμε πόση διαφορά θα μπορούσε να έχει αυτή η enduro μοτοσυκλέτα από την motocross, ώστε να είναι μία αληθινή enduro που θα χτυπάει τον ανταγωνισμό. Ακολουθώντας την αρχιτεκτονική του YZ-F, διαθέτει τον νέο κινητήρα με την ανεστραμμένη κεφαλή, με εισαγωγή μείγματος από μπροστά, και εξαγωγή, πίσω, ακριβώς στην ευθεία με το τελικό εξαγωγής.

Προσαρμοσμένη enduro


Έτσι, το ρεζερβουάρ δεν βρίσκεται πλέον στο κλασικό σημείο, αλλά έχει μετατοπιστεί κάτω από την σέλα, και στην θέση του, βρίσκεται το φιλτροκούτι και προστατεύεται καλύτερα από την σκόνη, την άμμο και νερά που μπορεί κάποιος να συναντήσει σε ποτάμια, σε μία ημέρα enduro οδήγησης. Ένα καπάκι στο μπροστινό τμήμα της σέλας, αποκαλύπτει την τάπα πλήρωσης καυσίμου. Όπως και στα motocross. Οι αλλαγές αυτές έφεραν το βάρος κοντά στο κέντρο μάζας της μοτοσυκλέτας χαμηλώνοντας ταυτόχρονα το κέντρο βάρους. Μαζί με τον νέο κινητήρα, συναντάμε επίσης για πρώτη φορά ψεκασμό, σε τετράχρονη μοτοσυκλέτα 250 κυβικών enduro της Yamaha.

Επιπρόσθετα, το κιβώτιο πέντε σχέσεων, δίνει την θέση του σε ένα εξάρι, το οποίο συνδυάζεται καλύτερα με τα χαρακτηριστικά απόδοσης. Και βεβαίως, μπορείς να ρυθμίσεις ανάλογα την ηλεκτρονική ανάφλεξη, ώστε να εκμεταλλεύεται σωστά τις έξι σχέσεις, που στο enduro, είναι ούτως ή άλλως θεμιτές. Η μανιβέλα συνεχίζει να υπάρχει, όπως και η μίζα, για ευκολία στην εκκίνηση.
Το πλαίσιο είναι ίδιο με του YZ αλλά με αναρτήσεις της Kayaba με διαφορετικές ρυθμίσεις και πίσω τροχό 18 ιντσών, ώστε η μοτοσυκλέτα να ενταχθεί πλήρως στις enduro απαιτήσεις. Υπάρχει ανεμιστηράκι για ψύξη του κινητήρα στα δύσκολα σημεία, πλήρες ηλεκτρονικό πολυόργανο, δεν υπάρχουν προστατευτικές χούφτες για τα χέρια, αλλά το τιμόνι μπορεί να ρυθμιστεί σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις, λόγω καβαλέτων.

Εύκολα προσαρμόσιμη


Στην Σαρδηνία, η Yamaha είχε ετοιμάσει για τους δημοσιογράφους μία κυκλική διαδρομή διάρκειας δύο ωρών. Η διαδρομή περιλάμβανε μερικά κομμάτια με αρκετή πέτρα, χασίματα αλλά και δύσκολες ανηφόρες, μία ειδική τύπου motocross, αλλά και πολλά περάσματα από ποτάμια. Ότι θα έπρεπε να υπάρχει για να οδηγήσουμε τις νέες μοτοσυκλέτες σε ιδανικές συνθήκες, σε συνθήκες που θα τις οδηγεί και ο μελλοντικός ιδιοκτήτης. Μαζί μας ήταν ο αναβάτης του Dakar, Frans Verhoeven, ως πλοηγός, κι έτσι, δεν είχαμε να αναρωτηθούμε για τις ταχύτητες που θα οδηγούσαμε!
Η πρώτη βόλτα έγινε με ένα WR 250F στο οποίο είχε τοποθετηθεί εξάτμιση τιτανίου της Akrapovic, σχεδιασμένη ειδικά για το μοντέλο, διαθέσιμη από τον κατάλογο αξεσουάρ της Yamaha. Με αυτή την εξάτμιση, ο κινητήρας ανέβαζε στροφές ελεύθερα, πιο άνετα από την standard εξάτμιση.

Αλλά η θετική εντύπωση ήρθε από την οδήγηση. Το WR προσφέρει μία θετική εικόνα σε όλα του τα σημεία. Ρυθμίσαμε το μαλακό μπροστινό σύστημα στα μέτρα μας, και ξεχυθήκαμε στην δύσβατη διαδρομή. Στην οδήγηση είναι στιβαρό και κοφτερό σαν ακονισμένο μαχαίρι, σου δίνει εμπιστοσύνη και ανακαλύπτεις πόσο μικρό είναι σε μέγεθος, οδηγώντας το σε σφιχτές διαδρομές. Είναι ακριβές, το τοποθετείς εκεί που θες χωρίς να χάσεις εκατοστό της διαδρομής, και από την πρώτη στιγμή, σου δείχνει ότι είναι μία enduro μοτοσυκλέτα. Οι αναρτήσεις του λειτουργούν υποδειγματικά και διατηρούν την πρόσφυση σε κάθε τερέν, όντας μαλακές με σωστές αποσβέσεις, χωρίς να κουράζουν τον αναβάτη, αλλά ούτε να χρειάζονται επιπλέον ρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν με ακρίβεια πέτρες, νεροφαγώματα ή σαμάρια.

Γνήσια enduro


Μεταπηδήσαμε από τα αμμώδη σημεία της διαδρομής όπου περάσαμε με άνεση και σταθερότητα, με την δύναμη του κινητήρα να διατηρεί υψηλή ταχύτητα βασιζόμενοι απλά στο γκάζι, σε διαδρομές τύπου trial, όπου σε άλλη περίπτωση, πιθανότατα θα καθόμασταν να παρακολουθήσουμε ως θεατές. Το WR 250F προσαρμόζεται με άνεση δείχνοντας ότι οι μικρές διαστάσεις και η ροπή του, είναι χαρακτηριστικά που αφήνουν να το οδηγάς όπως θες, όπου θες, με μικρές ταχύτητες. Μας εξέπληξε με την συμπαγή αίσθηση και την φιλική συμπεριφορά του, αλλά και με τον ακούραστο συμπλέκτη του που και στα πιο δύσκολα κομμάτια, λειτουργούσε άριστα. Ακόμη και στις ανοιχτές διαδρομές, ποτέ δεν νιώσαμε ότι βρισκόμαστε στα όρια του κινητήρα ή του πλαισίου. Υπάρχει πάντα περίσσευμα δύναμης, και “περίσσευμα” πλαισίου, για να πας ακόμη πιο γρήγορα, όσο αντέχεις. Το πρώτο που συμπεραίνεις μετά απ’ όλα αυτά είναι πως το WR επέστρεψε δυνατότερο, σταθερότερο, φιλικότερο.

Το νέο WR 250F είναι ταυτόχρονα τόσο φιλικό και πολυδιάστατο που με λίγες λέξεις, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ταιριάζει και σε φτασμένους αγωνιζόμενους, αλλά και σε νέους αναβάτες που ξεκινούν τώρα το enduro. Απλά για τους αγωνιζόμενους, η Akrapovic κάνει αισθητή διαφορά στην ευστροφία αλλά και στην συνολική απόδοση του κινητήρα.
Σε κάθε περίπτωση, το WR 250F είναι εδώ, επέστρεψε ως ανταγωνιστής για τα πολύ δυνατά ευρωπαϊκά enduro, είναι εδώ αναβαθμισμένο σε όλα του. Είναι ο κρίκος που έλειπε στην Yamaha ώστε να προσφέρει μία ευκολότερη μοτοσυκλέτα στην οικογένεια WR, αλλά τόσο δυνατή, διασκεδαστική και ευπροσάρμοστη σε κάθε συνθήκη. Μία γνήσια enduro. Η οποία όμως είναι βαριά στα 112 κιλά, ώστε να πούμε με σιγουριά ότι θέτει νέα δεδομένα στην κατηγορία, γι' αυτό και θα περιμένουμε να την οδηγήσουμε περισσότερο ώστε να την κρίνουμε βαθύτερα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 

Κατασκευαστής / μοντέλο Yamaha
Μοντέλο WR 250 F
Αντιπρόσωπος  Μοτοδυναμική
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση 3 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK
Κυβισμός (c.c.) 249
Συμπίεση (:1) 13,5
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 77 x 53,6
Τροφοδοσία Ψεκασμός Keihin FI
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Ξηρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα
Πλαίσιο
Τύπος  Αλουμινένιο περιμετρικό δύο δοκών, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 26º
Ίχνος (mm) 114
Μήκος (mm) 2.165
Πλάτος (mm) 825
Ύψος (mm) 1.280
Μεταξόνιο (mm) 1.485
Ύψος σέλας (mm) 965
Απόσταση εδάφους (mm) 325
Βάρος (kg) 112
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 7.5
Χωρτικότητα λαδιού (lt) 1.1
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της ΚΥΒ 46mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 310mm
Πίσω Αμορτισέρ ΚΥΒ μοχλισμού πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 318mm
Ελαστικά 
Μπροστά 90/90-21’’
Πίσω 130/90-18’’
Φρένα
Μπροστά  Δίσκος διαμέτρου 250mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin  
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 245mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014 10:19

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Yamaha WR 450 F 2013 Test - Yamaha WR 250 2T 2016 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon