.
Κατηγορία TM
Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2023 19:32

Test - TM Racing Enduro Gamma 2024 - Αποστολή στην Ιταλία

Ανανεωμένα, φρεσκαρισμένα, με νέους χρωματισμούς και μικρές βελτιώσεις ,τα νέα Enduro μοντέλα της TM για το 2024 μας περίμεναν στην Ιταλία, στην πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της εταιρίας!

Του Τάκη Μανιάτη

Κάτι γίνεται!

Φυσικά δεν χάσαμε χρόνο και ''πεταχτήκαμε'' μέχρι την Ιταλία, προκειμένου να παρευρεθούμε στην πρώτη παγκόσμια δημοσιογραφική παρουσίαση μοτοσυκλετών που διοργάνωσε η TM Racing. Αυτό είναι και το μεγάλο νέο μιας και η εταιρία θέλει απ' ότι φαίνεται να αλλάξει ρότα και να γίνει περισσότερο εμπορική, και για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να βελτιώσει αρκετά το marketing, τομέας στον οποίο μέχρι πρότινος δεν είχε καμία σχέση. Θα λέγαμε, πλήρη απουσία, οπότε η πρόσκληση για οδήγηση νέων μοντέλων στην πίστα motocross Grazzolina στο Ponzano di Ferno, κοντά στην Ανκόνα, ήταν ένα πολύ θετικό σημάδι. Όπως άλλωστε και η πλήρης παρουσία μοντέλων για δοκιμή - 12 στον αριθμό για MX και Enduro, της αγωνιστικής ομάδας σε enduro και Motocross συμπεριλαμβανομένων φορτηγών, μοτοσυκλετών και αναβατών, αλλά και της νταλίκας με την οποία η εταιρία "κατεβαίνει" στην κατηγορία Moto3 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα MotoGP. Θετικά σημάδια όλα αυτά, όπως και το αναλυτικό press kit με φωτογραφίες και τεχνικά, αλλά και η - για πρώτη φορά - βραδινή παρουσίαση και οδήγηση, λόγω ζέστης, με φώτα, σε μία φωταγωγημένη πίστα, που είχε διαφορετικές διαδρομές για enduro και motocross!

TM-7726-web.jpg

Αλλαγές ουσιαστικές

Οι μοτοσυκλέτες, δεν είναι νέες, και για την ακρίβεια, το 300άρι ανανεώθηκε πριν δύο χρόνια με νέο πλαίσιο και ψεκασμό, ενώ ψεκασμό διαθέτουν πλέον και τα δίχρονα 125 και 144 enduro. Οπότε, η TM Moto - όπως πλέον λέγεται, διαφοροποιώντας την αγωνιστική εμπλοκή από την εμπορική, βελτίωσε τα enduro μοντέλα σε συγκεκριμένα σημεία.

Βασικότερα αυτών τα ρουλεμάν στροφάλου στα δίχρονα μοντέλα 250 και 300, κάτι που η ελληνική αντιπροσωπεία ''The Family Motosport'' έκανε ούτως ή άλλως, νέος αισθητήρας TPPS σε όλα τα δίχρονα μοντέλα για καλύτερο ρύθμισμα του ψεκασμού, βελτιώσεις στις θυρίσες των κυλίνδρων, νέα ρύθμιση της βαλβίδας εξαγωγής.

Σε όλα τα μοντέλα, άλλαξαν οι εσωτερικές ρυθμίσεις στις  αναρτήσεις, τοποθετήθηκαν νέα προστατευτικά τιμονιού / χούφτες της Circuit με carbon look, νέα μαλακά grip της Circuit, και νέο αντιολισθητικό κάλυμμα σέλας.

Στα τετράχρονα έχουμε νέα γρανάζια στο σύστημα εκκίνησης, νέα σύνδεση του τελικού εξαγωγής με το υποπλαίσιο αλλά και νέο τελικό.

Νέες χαρτογραφίσεις στην ηλεκτρονική ανάφλεξη για όλα τα μοντέλα, νέοι χρωματισμοί με βάση το γκρι σε όλο το κοστούμι και μπλε στο μπροστινό τμήμα, νέα γραφικά, συμπληρώνουν την εικόνα των νέων μοντέλων, που πλέον, ξεχωρίζουν αρκετά από τα προηγούμενα.

TM-9000__2-web.jpgΟφθαλμοφανής αλλαγή

Και αυτή η οφθαλμοφανής αλλαγή είναι σημαντική για τους κατόχους ή λάτρεις μοτοσυκλετών TM, μιας και τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολο, έως αδύνατο, να ξεχωρίσεις το έτος κατασκευής. Εκτός βέβαια από τα περιορισμένης παραγωγής επετειακά ροζ TM του 2023. Και τώρα, στην σφιχτή πίστα που είχε στηθεί από τους ανθρώπους της TM, με κορδέλα, δίπλα από την αντίστοιχη MX, θα οδηγούσαμε τα μοντέλα του '24.

Όλη η γκάμα δίχρονη και τετράχρονη ήταν μπροστά μας, με τα ΕΝ 125 και 144 να περιμένουν πρώτα για οδήγηση, με τις μικρές διαφορές τους να γυρίζουν την ζυγαριά υπέρ του 144. Ψεκασμός και στα δύο, άριστη λειτουργία, ελαφριά αίσθηση και αγωνιστική θέση οδήγηση, με λίγο βάρος και δύναμη από τις χαμηλές στροφές. Το 125 είναι πολύ δυνατό αλλά θέλει να ξεπεράσει την χαμηλή περιοχή των στροφών για να επιταχύνει γρήγορα, όμως ένα τσίμπημα του συμπλέκτη τινάζει την νέα βαλβίδα εξαγωγής και σε κάνει να πετάγεσαι πανεύκολα από την στροφή. Κάτι που δεν χρειάζεται στο 144 το οποίο αποδεικνύεται εξαιρετικά εύκολο και με τον λίγο κυβισμό παραπάνω, προσφέρει αυτή την μαγική επιτάχυνση στο άνοιγμα του γκαζιού. Το οδηγάς με λιγότερο ζόρι, δεν χρειάζεται τόση πίεση ή κυνήγι στον συμπλέκτη, αλλά οι γραμμές παραμένουν ίδιες. Βγαίνει πιο γρήγορα από τις στροφές, νιώθεις και βιώνεις την περισσότερη δύναμη ειδικά στις χαμηλές και μεσαίες, ενώ στις ψηλές, είναι δύσκολο να καταλάβεις διαφορά. Σφιχτά και τα δύο, εύχρηστα όμως και πανεύκολα στις σφιχτές στροφές, με αρκετό γκάζι και πλαίσιο που ισιώνει τα πάντα. Άκαμπτο τελείως - ότι πιο άκαμπτο θα βρεις στην αγορά, το νιώθεις στο μπροστινό τμήμα να ανοίγει δρόμο σαν παγοθραυστικό, δίνοντάς σου την δυνατότητα να το ''καρφώνεις'' όπου θες, και η μοτοσυκλέτα να περνάει. Απίστευτα σταθερό!

TM-8118-web.jpgΔίχρονη επέλαση

Κάτι που ισχύει και για το EN250 φυσικά, αφού χρησιμοποιεί και εδώ αλουμινένιο πλαίσιο, που είδαμε να ανανεώνεται μαζί και αυτό του 300, πριν δύο χρόνια. Στενό για 250 / 300, ίδιες διαστάσεις, αγωνιστική θέση οδήγησης, πιο μακρύ από τα μικρότερα αδέλφια. Οι διαφορές στους κινητήρες αρκετά μεγάλες, με το 250 να είναι το αγωνιστικό στην οδήγηση, και το 300 να διαθέτει περίσσια ροπή για άνοιγμα γκαζιού και επιτάχυνση από τις χαμηλές. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει μπούκωμα ή μπέρδεμα, ο ψεκασμός με την νέα βαλβίδα και νέα χαρτογράφηση λειτουργεί υποδειγματικά, η κλιμάκωση των σχέσεων είναι κοντή, κι έτσι, ακόμη και με το 300 κινείσαι γρήγορα μέσα στην σφιχτή διαδρομή.

Μικρές ευθείες όπου ανοίγεις μέχρι 3η - 4η, απότομα φρένα και κλειστές στροφές, μικρές παρατεταμένες με πούδρα και αρνητική κλίση, μικρά άλματα. Και κάποιοι κορμοί για κερασάκι σε όσους επιθυμούν. Το 300 είναι το αγαπημένο αφού διαθέτει όση δύναμη θες, ενώ τελικά σε διαστάσεις αλλά και αίσθηση δεν απέχει και πολύ τελικά από το 125! Θέλει όμως γνώση, εμπειρία, χέρια, για να οδηγηθεί.

Τετράχρονη επίθεση

Με το τετράχρονα EN 250/300 ES Fi συνεχίσαμε την βραδινή μας πορεία στο πιστάκι, με το 250 να θέλει περισσότερη ενασχόληση με τον συμπλέκτη και διατήρηση του γκαζιού στο τέρμα, για να βγάλει τις παρατεταμένες - γεγονός που αποδεικνύει την διάρκειά απόδοσης του κινητήρα, κάτι γνωστό άλλωστε από προηγούμενη επαφή. Το 300 όμως είναι αυτό που ξεχωρίζει για την επιπρόσθετη ροπή, την ηρεμία που σου προσφέρει λόγω επιτάχυνσης στο άνοιγμα του γκαζιού στις χαμηλές στροφές, σημείο που χρησιμεύει σε κλειστές πίστες όπως αυτή της οδήγησης. Στιβαρά και τα δύο, με άκαμπτο πλαίσιο και σφιχτές αναρτήσεις - θα μαλακώναμε ίσως το μπροστινό ως προς την συμπίεση, γιατί έτεινε να ανοίγει την γραμμή στις αργές ταχύτητες - χαρακτηριστικό άλλωστε των TM. Το EN 450ES Fi ήταν το κορυφαίο όπλο με το οποίο κλείσαμε την βραδιά το οποίο λόγω κινητήρα και βαριάς αίσθησης, ήταν τελείως αταίριαστο στην συγκεκριμένη διαδρομή. Ίσα που άνοιγες το γκάζι, και λίγο έλειπε να χάσεις την στροφή. Ατελείωτη δύναμη που θέλει πιο μεγάλες ευθείες για να φανεί, για να χρησιμοποιηθεί, για να σου δείξει τι μπορεί να κάνει η μοτοσυκλέτα. Στιβαρό, άκαμπτο με βαριά αίσθηση για τις συγκεκριμένες συνθήκες που απαιτούσαν συνεχόμενη αλλαγή κλίσης, με πολλές εναλλαγές στροφών και ανοίγματα - κλεισίματα γκαζιού. Για τον πολύ προπονημένο αναβάτη, τον αγωνιζόμενο που μπορεί να το τιθασεύσει και να πάρει από αυτό τα μέγιστα.

TM-7804-web.jpg

Ποιοτικές και ξεχωριστές

Ουσιαστικά, καμία TM από όσες οδηγήσαμε δεν μας προβλημάτισε. Ακόμη και το EN 450, είχε το ενδιαφέρον του, αλλά ήταν το πιο αταίριαστο εκεί μέσα. Όλες τους, εύχρηστες, με πολύ στιβαρό πλαίσιο, ακονισμένη συμπεριφορά, προοδευτικές πολύ σωστά ρυθμισμένες αναρτήσεις, σωστή κλιμάκωση κιβωτίων, εξαιρετική λειτουργία. Και πολύ ποιοτικές.

Θα λέγαμε μάλιστα ότι η TM οδηγείται μάλλον σε έναν μονόδρομο, μιας και κατασκευάζει μοτοσυκλέτες οι οποίες είναι ουσιαστικά περιορισμένης παραγωγής, με εξαιρετικά περιφερειακά και μοναδικά αγωνιστική συμπεριφορά.

Οδηγείται στην παραγωγή των premium μοτοσυκλετών off road, που έχουν το δικό τους φανατικό κοινό σε κάθε χώρα, κερδίζοντας τίτλους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro, και μάλιστα, σιωπηρά.

Η βελτίωση σε παροχές και αντιπροσώπευση έχει ήδη γίνει στη χώρα μας, και με το εργοστάσιο να δείχνει θετικά σημάδια πραγματοποιώντας και αυτή την δημοσιογραφική παρουσίαση για πρώτη φορά, φαίνεται πως ο δρόμος θα είναι καλύτερος σε κάθε επίπεδο από δω και στο εξής.

TM-8937-web.jpg

Δείτε τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά τους στην ιστοσελίδα της ΤΜ Racing

Αντιπρόσωπος: The Family Motosport

Προστασία αναβάτη:

Κράνος Airoh Twist 2.0 Racer, μάσκα Ariette Basic Riding Crowsμπλούζα Acerbis MX Helios Vented, παντελόνι Acerbis MX Helios vented, γάντια Five MXF-3, Θώρακας Acerbis Gravity, ζώνη μέσης Acerbis Motobrand 2.0μπότες Forma Predatorαπό το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2023 20:17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon