.
Κατηγορία Montesa
Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016 10:26

Test - Montesa 4Ride 2016 - Αποστολή στην Ισπανία

 

Πολύπλευρη enduro!

 

 

Του Thierry Sarasyn
Photos: Montesa - Sebas Romero
 
Η Montesa είναι γνωστή για τις trial μοτοσυκλέτες της. Τώρα όμως, με το 4Ride και κάτω από τα φτερά της Honda, στοχεύει σε ένα ευρύτερο κοινό. Το 4Ride βγάζει κανονικά αριθμό κυκλοφορίας, ενώ στόχος του η είναι η απολαυστική εκτός δρόμου οδήγηση. Έτσι μιλάμε για κάτι παραπάνω -και αρκετά διαφορετικό- από μια trial με κανονική σέλα.

Εnduro ή Trial;

Από τότε που η Montesa σταμάτησε την παραγωγή του Evasion, στράφηκε εξ’ ολοκλήρου στην παραγωγή trial, με τελευταία προσθήκη στη γκάμα της το 2013 με το 4RT260. Η “καρδιά” του 4Ride είναι ο 250cc τετράχρονος κινητήρας της Honda, πάνω στον οποίο η Ισπανο-Ιαπωνική εταιρεία χτίζει τις trial μοτοσυκλέτες της. Όπως είναι λογικό, το 4Ride θα συγκριθεί με το Freeride της ΚΤΜ που λανσαρίστηκε πρώτο. Κι όμως, το Montesa κρύβει διαφορές και πρώτα – πρώτα στο βάρος του, το οποίο δεν ξεπερνά τα 79 κιλά άδειο. Αν συνυπολογίσουμε 4,5 λίτρα καυσίμου, το λάδι και τις μπότες του μπροστινού συστήματος, τότε το βάρος του 4Ride φτάνει τα 85 κιλά – με άλλα λόγια πρόκειται για την ελαφρύτερη ομολογκαρισμένη μοτοσυκλέτα της αγοράς.
 
Το 4Ride είναι αρκετά ψηλό, στα 880mm, αγγίζοντας τις καθαρόαιμες εντούρο, μόνο που αυτό είναι πιο στενό. Έχει χαμηλό κέντρο βάρους, γεγονός που ευνοεί πολύ τα “παιχνίδια”μαζί του και αποτελεί και μέγα πλεονέκτημά του.
 
Οδηγώντας το στους λόφους, γύρω από την Girona, στην Ισπανία, διαπιστώσαμε σύντομα ότι αισθάνεσαι πως έχεις ανάμεσα στα πόδια μία μοτοσυκλέτα μικρότερη από 250 κυβικά.
 
Μιας και δεν έχει σχεδιαστεί με στόχο να γυρίσει τον κόσμο, το χωρητικότητας 4,5 λίτρων νέο, αλουμινένιο ρεζερβουάρ, προσφέρει αυτονομία 120 χιλιομέτρων. Ενώ μια μοτοσυκλέτα trial έχει κοντές σχέσεις μετάδοσης για μεγάλη ακρίβεια σε χαμηλές ταχύτητες, στο 4Ride οι σχέσεις είναι πιο μακριές, για άνετη καθημερινή οδήγηση. Χώρος για έκτη ταχύτητα εδώ δεν υπάρχει, παρόλα αυτά οι υπόλοιπες ταχύτητες είναι πολύ καλά απλωμένες μέχρι τα 100χ.α.ω. Κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή η μοτοσυκλέτα δεν φτιάχτηκε για τέτοιες ταχύτητες, σας πληροφορούμε ότι τις χειρίζεται μια χαρά.

Για ευρύ κοινό;

To 4Ride θα αρχίσει να βγάζει τον καλύτερό του εαυτό, όσο σκληραίνει το έδαφος από κάτω του. Είχαμε την ευκαιρία να το οδηγήσουμε στους λόφους της Χερόνα στην Ισπανία, με κάποιο βαθμό δυσκολίας, εκεί όπου θα το σκεφτόσουν δύο φορές πριν πατήσεις με μια enduro μοτοσυκλέτα. Αρχικά θα χρειαστείς λίγο χρόνο μέχρι να συνηθίσεις τις δυνατότητες του 4Ride που ξεφεύγουν από αυτές μιας τυπικής off-road. Κάθε φορά όμως που ανεβάζεις τον πήχη, το 4Ride θα σε ακολουθήσει πειθήνια.
 
Οι ιθύνοντες της Montesa αναφέρουν ότι αρχικά θέλουν να εστιάσουν στις πωλήσεις του 4Ride και κατόπιν στη μίζα που απουσιάζει. Παρ’ όλα αυτά εμείς πιστεύουμε ότι αν το 4Ride διέθετε μίζα, θα πουλούσε ακόμη περισσότερο.
 
Η απουσία αυτού του “μαγικού” κουμπιού είναι και το μόνο μελανό σημείο σε αυτή τη μοτοσυκλέτα. Κάποιος θα μπορούσε να συμπληρώσει ότι τα μαρσπιέ θα έπρεπε να είναι πιο χαμηλά για εντούρο χρήση, οι trial-άδες όμως θα χαρούν πολύ με το ύψος τους.
 
Υπάρχει πάντως η δυνατότητα τοποθέτησης χαμηλότερων, έτσι καθένας και καθεμιά μπορεί να επιλέξει αυτό που τον βολεύει καλύτερα στο στυλ οδήγησής του. Και ας σταθούμε λίγο στο “καθεμιά”, καθώς χάρη στο χαμηλό βάρος και το λεπτό προφίλ του, το 4Ride είναι ιδανικό όχι μόνο για τους πρωτάρηδες της off-road οδήγησης, αλλά και για το γυναικείο κοινό.

Παιχνιδιάρικο

 

Μην έχετε όμως την εντύπωση ότι το Montesa 4Ride είναι μοτοσυκλέτα αμιγώς για πρωτάρηδες. Φυσικά μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό ξεκίνημα, αλλά δεν τελειώνει εκεί η χρήση του. Η ευκολία με την οποία περνάει πάνω από πέτρες και βραχώδη περάσματα είναι εντυπωσιακή. Όχι ότι μια εντούρο μοτοσυκλέτα δεν θα τα κατάφερνε, αλλά σίγουρα το 4Ride μας εξέπληξε. Τόσο που ήμασταν χαρούμενοι από το πρώτο πέρασμα σε αυτά τα δύσβατα μονοπάτια, με την εύκολη αναρρίχηση και την άνεση με την οποία σκαρφάλωνε, όσο και αν αγρίευε το έδαφος.
 
Στα πιο γρήγορα κομμάτια το 4Ride είναι απολαυστικό. Τα φρένα είναι μικρά μεν, ισχυρά δε, μιας και καλούνται να σταματήσουν ένα βάρος μόλις 80 κιλών (του αναβάτη εξαιρουμένου). Για οδήγηση στο δρόμο τα ελαστικά της Dunlop ήταν αρκετά φουσκωμένα σε σύγκριση με την οδήγηση trial που είναι 100% off-road και απαιτεί περισσότερο grip. H πρόσφυση πάντως, σε κάθε περίπτωση ήταν εξαιρετική.
 
Η δύναμη του 4Ride είναι υπέρ-αρκετή, παραπάνω από μιας μοτοσυκλέτας εντούρο και θα περάσει όλα τα εμπόδια απρόσκοπτα. Ακόμη και στα κομμάτια που δεν έχουν ιδιαίτερα εμπόδια όμως, στους απλούς δασικούς δρόμους, είναι απίστευτα παιχνιδιάρικο. Κάθε μικρό σαμαράκι γίνεται ευκαιρία για άλμα, αφού το εξαιρετικά χαμηλό του βάρος σου επιτρέπει να το σηκώσεις πολύ άνετα.

Ελαφριά αίσθηση

Η όλη αίσθηση αυτή της ελαφρότητας όμως, δεν οφείλεται εξ’ ολοκλήρου στο χαμηλό βάρος του 4Ride. Είναι και το φρενάρισμα του κινητήρα που εντείνει αυτή την αίσθηση. Οι μηχανικοί της Honda χρησιμοποίησαν έναν σύστημα αποσυμπίεσης στον στρόφαλο για να μειώσουν αυτό το φαινόμενο, ώστε να συνδυάσουν τα “καλά” ενός δίχρονου κινητήρα, σε έναν τετράχρονο και να μας αποδείξουν αμέσως ότι το 4Ride δεν είναι μια απλοϊκή μοτοσυκλέτα. Στην καρδιά της βρίσκεται ένας από τους καλύτερους κινητήρες trial του κόσμου, ενώ όλα τα υπόλοιπα που τη συνοδεύουν αποτελούν μια πολύ καλά μελετημένη προσθήκη, με στόχο ένα νέο κόνσεπτ διασκέδασης.
 
Η ανάρτηση είναι αρκετά μαλακή και άνετη, τοποθετημένη σωστά πάνω στο πηρούνι, το έχει διάμετρο 38mm και 24mm περισσότερη διαδρομή σε σχέση με της Trial Cota. 
 
Άλλα ποιοτικά σημεία για τα οποία η Montesa θα πρέπει να υπερηφανεύεται: οι όμορφες μαύρες ζάντες με τις κόκκινες λεπτομέρειες, καθώς και ο ιδιαίτερα μελετημένος αποθηκευτικός χώρος κάτω από την αποσπώμενη σέλα, που μπορεί να χωρέσει το τζάκετ ή το σνακ σου. Επίσης διαθέτει ψηφιακό στροφόμετρο, υδραυλικό συμπλέκτη και άνετα μαρσπιέ από αλουμίνιο.
 
Επίσης διαθέτει το διάσημο σύστημα ψεκασμού της Honda, PGM-F, και η λίστα με τα συν δεν σταματάει εδώ. Αλλά θα θέλαμε πραγματικά να μας εξηγήσει κάποιος, για ποιόν λόγο που εμείς αδυνατούμε να κατανοήσουμε, ενάντια σε κάθε λογική, σε μια trial μοτοσυκλέτα η μανιβέλα βρίσκεται στα δεξιά. Εκτός κι αν είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει, όπως στην Porsche για παράδειγμα, όπου το κλειδί της μίζας βρίσκεται στα αριστερά του τιμονιού.

Πολύπλευρο

Το 4Ride της Montesa είναι μια πολύ καλή πρόταση, όχι μόνο για νεοεισερχόμενους στον κόσμο της off-road οδήγησης, αλλά με λίγη φαντασία, ο ιδιοκτήτης του θα διασκεδάσει πραγματικά πάνω του, χάρη στον πολύπλευρο χαρακτήρα του. Είναι βέβαιο ότι θα σου χαρίσει ξέγνοιαστες Κυριακές εντουράδας με τους πιο έμπειρους και στα τεχνικά σημεία θα βγεις ασπροπρόσωπος. Και με τελική στα 100 χ.α.ω. δεν θα χρειαστεί να κάνεις συμβιβασμούς στην ταχύτητα.
 
Το 4,5 λίτρων ρεζερβουάρ είναι πράγματι περιοριστικό για χρήση αμιγώς εντούρο, αλλά το 4Ride δεν προορίζεται για αυτή τη χρήση έτσι κι αλλιώς. Όμως, τελικά ποια είναι η χρήση του; Δύσκολο να απαντηθεί. Είναι μία μίξη από off-road, διασκέδαση, πρόκληση και έκπληξη. Και με την τιμή του, η οποία κυμαίνεται σε λογικά επίπεδα, στα 7.500 ευρώ (στο Βέλγιο), θεωρούμε ότι θα “πείσει” αρκετά μεγάλη μερίδα του κοινού.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τεχνικά χαρακτηριστικά  
Κατασκευαστής Montesa
Μοντέλο 4Ride
Αντιπρόσωπος ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ
Τιμή Δ.Α.
Εγγύηση Δ.Α.
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, 1ΕΕΚ, τετραβάλβιδος Unicam, υγρόψυκτος
Κυβισμός (κ.εκ.) 258,9
Συμπίεση (:1) 10,5
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 78x54,2
Τροφοδοσία Ψεκασμός  PGM-FI με σώμα 28mm
Σύστημα εξαγωγής 1 σε 1
Λίπανση Υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος, υδραυλικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 5
1η σχέση 2.385 (31/13)
2η σχέση 1.933 (29/15)
3η σχέση 1.500 (27/18)
4η σχέση 1.130 (26/23)
5η σχέση 0.815 (22/27)
Τελική μετάδοση 4.100 (41/10)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό 
Γωνία κάστερ  (°) 23°
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1333
Ύψος σέλας (mm) 885
Απόσταση εδάφους (mm) 330
Ύψος μαρσπιέ (mm) 390
Βάρος (kg) 81
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 4,4
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό μπροστινό σύστημα της TECH με διάμετρο  39mm, διαδρομή 190mm
Πίσω Αμορτισέρ  Pro-Link R16V με διαδρομή 170mm, προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς
   
Ελαστικά  
Μπροστά Dunlop D803GP tube-type, 2.75-21
Πίσω Dunlop D803GP tubeless, 4.00-18
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 185mm με δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων
Πίσω Δίσκος 180mm με δαγκάνα δύο εμβόλων

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016 11:09

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon