.
Κατηγορία KTM
Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018 13:55

Test - KTM 300 EXC TPI / 350 EXC-F 2019

Πινελιές ανανέωσης

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Χρήστος και Γιώργος Καραγεωργάκης, Γιώργος Σβολόπουλος

Νέες ρυθμίσεις στις αναρτήσεις, νέες μπαταρίες, διαφορετικοί χρωματισμοί και γραφικά χαρακτηρίζουν τις νέες 300 EXC TPI και 350 EXC-F του 2019. Τις οδηγήσαμε στην επίσημη παρουσίαση της KTM SEE και η σύγκριση δίχρονου με τετράχρονο ήταν άμεση.

KTM 300 EXC TPI MY2019 90 degree right
300 EXC TPI

Η παρουσίαση των νέων μοντέλων 2019 της KTM έγινε στην Πεντέλη, από την KTM SEE, όπου βρεθήκαμε για μία ακόμη φορά για να γνωρίσουμε σε πραγματικές συνθήκες τις νέες της μοτοσυκλέτες.

KTM 350 EXC F MY2019 90 degree left
350 EXC-F

Μάλιστα, μιας και η χρονιά της πορτοκαλί εταιρίας είχε ως στόχο την πλήρη ανανέωση της σειράς Motocross, είχαμε στη διάθεση μας μόνο από ένα μοντέλο των κορυφαίων δίχρονων και τετράχρονων: Τα 300 EXC TPI και 350 EXC-F, μοντέλα που «παίζουν» σε διαφορετικές κατηγορίες (E3 και E2), αλλά στον κυβισμό είναι τόσο κοντά που αξίζουν διαφορετική προσέγγιση.

300 EXC TPI

Στη σειρά οδήγησης ήταν πρώτο από τα enduro μοντέλα το δίχρονο 300 EXC TPI, που πέρσι παρουσιάστηκε με νέο κινητήρα με ψεκασμό, αλλάζοντας τελείως τα δεδομένα των δίχρονων μοτοσυκλετών off-road. Για φέτος, οι αλλαγές αφορούσαν κυρίως το αισθητικό τμήμα, αλλά και ρυθμίσεις στις αναρτήσεις.

GKF 2377

Το περσινό μοντέλο που είχαμε οδηγήσει στην ίδια πίστα ήταν γραμμικό, ομαλότατο στην απόδοση με «τετράχρονη» λειτουργία που κέρδιζε τον αναβάτη από την πρώτη στιγμή. Αυτά τα χαρακτηριστικά απόδοσης που έκαναν τις TPI του 2018 περιζήτητες, δεν υπήρχαν στην φετινή μοτοσυκλέτα, αφού η απόδοση ερχόταν απότομα μετά τις μεσαίες στροφές, δίνοντας ένα σκαμπίλι στον αναβάτη. Το ανέβασμα στροφών γινόταν νωχελικά στις χαμηλές στροφές, αλλά το πέρασμα προς τις μεσαίες και ψηλές ήταν τόσο απότομο που η μοτοσυκλέτα μας έφευγε από τα χέρια - μέχρι και πτώση είχαμε σε έξοδο στροφής, από το απότομο ξέσπασμα.

KTM 250 300 EXC TPI MY2019 engine 02

Ο «ένοχος» στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η αλλαγή στη χαρτογράφηση της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας, που είχε δώσει πιο ακραία χαρακτηριστικά οδήγησης. Έτσι δε μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για τη λειτουργία του κινητήρα, αλλά μιας και στα μοντέλα παραγωγής δεν έχει αλλάξει, κρίνουμε από το περσινό και θυμόμαστε μόνο τις καλές του στιγμές.

GKF 2590

Οι αναρτήσεις με τις νέες ρυθμίσεις λειτούργησαν ευχάριστα παρά τα σαμάρια της πίστας, αν και ήταν αρκετά μαλακές για να ταιριάξουν τέλεια στην απαιτητική πίστα. Η σταθερότητα και ευκολία στην οδήγηση πάντως παρέμεινε και η ακαριαία και ξερή δίχρονη απόδοση δεν κατάφερε να χαλάσει την εξαιρετική εικόνα του πανέμορφου TPI.

350 EXC-F

Από τη σέλα του δίχρονου σε αυτήν του τετράχρονου 350 EXC-F, το οποίο είναι απολαυστικό και στο θυμίζει κάθε φορά που βρίσκεσαι πάνω του. Μαζεμένο σε διαστάσεις, μιας και μοιράζεται χαρακτηριστικά με το αντίστοιχο 250, με ροπή που ξεχειλίζει και διάρκεια που κάνει και τον πιο απαιτητικό να χορτάσει.

GU0B1470

Ο κινητήρας του 350 αποδίδει ομαλότατα σε όλη την καμπύλη, αλλά από τις χαμηλές στροφές έχεις ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για να κινηθείς σβέλτα σε κάθε διαδρομή. Ροπή και ελαστικότητα που με το απαλό πέρασμα της στις μεσαίες και ψηλές μεταμορφώνει τη μοτοσυκλέτα με μία αστείρευτη απόδοση που διαρκεί μέχρι τις 14,000 σ.α.λ. Μέσα στην πίστα της Πεντέλης το 350 ήταν πραγματικό όπλο, στιβαρό και σταθερό, με ακριβή είσοδο στις στροφές, πολύ καλό έλεγχο στα άλματα, προβλέψιμο στην είσοδο στις στροφές.

GKF 2679

Σε κάθε περίπτωση, η φετινή παρουσίαση των μοντέλων 2019 της KTM μας έδωσε την ευκαιρία για μία ακόμη φορά να πάρουμε μία γεύση από τις πορτοκαλιές off-road που ηγούνται στην παγκόσμια σκηνή. Σαν μια μαζική δοκιμή, περιοριστήκαμε σε ολιγόλεπτες δοκιμές, οπότε τα συμπεράσματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Επιφυλασσόμαστε λοιπόν για αναλυτικές δοκιμές μόλις οι μοτοσυκλέτες φτάσουν στα χέρια μας για πολυήμερα τεστ.

Φωτογραφίες Στατικών

Φωτογραφίες Λεπτομερειών

Φωτογραφίες Κίνησης 1

Φωτογραφίες Κίνησης 2

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018 14:52

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon