.
Κατηγορία Honda
Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 11:57

TEST - Honda CRF RX Enduro 2019 - Αποστολή στην Ιταλία

Όλα... Red!

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Honda

Η Honda Σαρακάκης ενισχύει την παρουσία των enduro μοτοσυκλετών της στην Ελλάδα, και γι' αυτό το λόγο ταξιδέψαμε στην Ιταλία για την παρουσίαση των νέων CRF RX, μια παρουσίαση που δείχνει να είναι μόνο η αρχή.

Πάνω σε μοτοσυκλέτες enduro της Honda, o Βασίλης Σιαφαρίκας έχει κερδίσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 25 πανελλήνια πρωταθλήματα Enduro, σε κατηγορία και γενική κατάταξη, και άλλους έξι τίτλους στο scramble.

Αυτή τη φορά, ο Έλληνας πολυπρωταθλητής ταξίδεψε μαζί μας στην Ιταλία, στην Γένοβα, για την παρουσίαση των νέων μοτοσυκλετών CRF RX. Μιλάμε για τα νέα μοντέλα enduro της Honda τα οποία ξεκινούν την καριέρα τους ως CRF RX από την Ιαπωνία, και έπειτα, στην ιταλική RedMoto, τοποθετούνται τα απαραίτητα για έκδοση έγκρισης τύπου - άδειας κυκλοφορίας.

honda crf redmoto 2019 launch 2

Οι ιαπωνικές RX, έχουν ήδη μεταποιημένες αναρτήσεις στα πρότυπα των enduro μοτοσυκλετών με μαλακότερα settings, διαθέτουν πλαϊνό stand και πίσω τροχό 18'', αλλά οπτικά, τα πλαστικά περιφερειακά είναι ίδια με των motocross.

Η μίζα παραμένει, όπως και το launch control για γρήγορες εκκινήσεις με το γκάζι στο τέρμα (διατηρεί χαμηλά τις στροφές κατά την εκκίνηση μέχρι να βάλεις 3η σχέση στο κιβώτιο).

Η RedMoto, παίρνει τα CRF 250RX και CRF 450RX, και από αυτά, δημιουργεί και δύο δικούς της κυβισμούς, με υπερκυβισμό και υποκυβισμό (κύλινδρο / έμβολο), τα CRF 300RX και CRF 400RX. Στα τελευταία, επεμβαίνει σημαντικά και στην χαρτογράφηση, αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά απόδοσης, όπως άλλωστε κάνει και στα 250/450.

honda crf redmoto 2019 launch 13

Στην πανευρωπαϊκή παρουσίαση που έγινε δυτικά της Γένοβας, βρεθήκαμε καλεσμένοι της ελληνικής αντιπροσωπείας Αδελφοί ΣΑΡΑΚΑΚΗ Α.Ε.Β.Μ.Ε. που δείχνει ενδιαφέρον για το enduro, κάτι που μόνο θετικό μπορεί να είναι για τον χώρο.

Εκεί, ήταν διαθέσιμα όλα τα CRF RX, τα οποία και οδηγήσαμε με σειρά, σε διαδρομή enduro χαραγμένη σε λόφους, με κατηφόρες, ανηφόρες, μεγάλα μπερμ, σαμάρια, αλλά και λίγη πέτρα. Σε μία ιδανική διαδρομή για προπόνηση, στην οποία μπορέσαμε να βγάλουμε αρκετά συμπεράσματα.

CRF 300 RX

honda crf redmoto 2019 launch 10

Ξεκίνησα την δοκιμή με CRF 300RX το οποίο είναι ένα βελτιωμένο 250 με γεμάτη καμπύλη στις μεσαίες στροφές. Η μετατροπή γίνεται από την RedMoto και αφορά σε κύλινδρο και έμβολο, αλλά και νέα χαρτογράφηση της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, ώστε να συνεργάζεται με τον νέο κυβισμό. Η πρώτη αίσθηση που δίνει είναι πως όντως έχει αυτή την διαφορά στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, από το πρώτο άνοιγμα του γκαζιού. Κακά τα ψέματα, και τα 250 πλέον έχουν φτάσει σε πολύ δυνατά επίπεδα, αλλά το 300άρι δημιουργήθηκε για να καλύψει περισσότερο τους ερασιτέχνες αναβάτες που θέλουν ένα ελαφρύ σε αίσθηση 250, αλλά με περισσότερη ροπή, για ευκολότερη οδήγηση σε όλες τις συνθήκες.

Το 300άρι έχει αυτό το κάτι παραπάνω που θέλεις για να οδηγήσεις σε σβέλτο ρυθμό, χωρίς όμως να παίξεις με τον συμπλέκτη για να ανέβεις σε μία ανηφόρα. Ο κινητήρας του λειτουργεί εξαιρετικά χωρίς μπουκώματα από τις χαμηλές στροφές, και το πέρασμα στις ψηλές γίνεται ομαλά, χωρίς απότομη αλλαγή στην κορύφωση. Δοκίμασα και τους τρεις χάρτες της ηλεκτρονικής ανάφλεξης αλλά δεν είδα τεράστια διαφορά ανάμεσα στον Aggressive και στον Enduro χάρτη. Επέλεξα τον Aggressive ώστε να έχω όλη την ροπή διαθέσιμη στην καμπύλη, και να μπορώ να επιταχύνω δυνατά όποτε το θελήσω. Πιθανότατα σε συνθήκες γλιστερού εδάφους, ο χάρτης Enduro να είναι η λύση για ομαλό άνοιγμα του γκαζιού, αλλά στην συγκεκριμένη πίστα με τις απότομες ανηφόρες, δεν με βόλεψε.

honda crf redmoto 2019 launch 36

Δοκίμασα το Launch Control και στα τρία στάδια, το οποίο αφήνει να κρατήσεις το γκάζι στο τέρμα και απλά να απελευθερώσεις απότομα τον συμπλέκτη, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Το σύστημα μειώνει τις στροφές μέχρι να μπει 3η σχέση στο κιβώτιο, έτσι μπορείς να επιταχύνεις τέρμα γκάζι, χωρίς φόβο.

Οι αναρτήσεις του με εξέπληξαν, με το μπροστινό σύστημα να είναι "ποίημα", προοδευτικό και πολύ ποιοτικό στην λειτουργία του. Δεν χτυπάει, δεν τερματίζει, απορροφά τις ανωμαλίες με άνεση, και είναι πολύ σταθερό. Προφανώς λόγω πλαισίου, η μοτοσυκλέτα είναι στιβαρή και προσφέρει ασφάλεια, αλλά μου έκανε εντύπωση και το αμορτισέρ, το οποίο όπου και αν χτυπήσει ο τροχός, σε σαμάρι, σε ρίζα, ή ακόμη και σε εμπόδια κατά το φρενάρισμα, κρατάει τον τροχό στο έδαφος, χωρίς να φτάνει κάτι στον αναβάτη.

Η θέση οδήγησης είναι βολική, και παρά το ότι η μοτοσυκλέτα είναι μικρή σε μέγεθος, βολευόμουν πάνω της, με μεταφορά του σώματος λίγο προς τα πίσω.

Πιστεύω ότι το 300άρι είναι το ιδανικό για γρήγορη και παιχνιδιάρικη οδήγηση, αφού συνδυάζει την ευκολία του 250 με την ροπή μίας μεγαλύτερης σε κυβισμό μοτοσυκλέτας, χωρίς τα αρνητικά του βάρους ή της υπερβολικής δύναμης. Με την κατάλληλη φόρα, το 300άρι είναι πραγματικά άπιαστο.

CRF 400RX

honda crf redmoto 2019 launch 12

Συνέχισα την οδήγηση πάνω στην σέλα του CRF 400RX το οποίο είναι ένα κομμένο σε δύναμη 450, με μικρότερο κύλινδρο / μικρότερης διαμέτρου έμβολο. Η μετατροπή γίνεται στην RedMoto με τα ανάλογα ανταλλακτικά που απαιτούνται ώστε να δημιουργηθεί ο νέος κυβισμός.

Άλλες αλλαγές δεν υπάρχουν συγκριτικά με το 450 και ο κινητήρας είναι πιο εύστροφος στο άμεσο άνοιγμα του γκαζιού. Ο στόχος ήταν να μπορείς να ανοίγεις πιο εύκολα το γκάζι, χωρίς να σε κουράζει και να σε "τεντώνει", σε σχέση με το απαιτητικό και πιο δυνατό 450. Έχει την ροπάκλα που χαρακτηρίζει τα 450 αλλά γενικά προσφέρει μία άνεση στην οδήγηση, διαφοροποιώντας αρκετά τις δύο ίδιες σε πλαίσιο και κιλά μοτοσυκλέτες.

Μπορείς να επιταχύνεις και να ξεκινήσεις γρήγορα πιο εύκολα από το 450, αφού ελέγχεται με λιγότερη προσπάθεια.

Το κιβώτιο του είναι πιο μακρύ σε σχέσεις από το 300άρι, και χρειάζεται περισσότερη σκέψη για το ποια σχέση θα έχεις μέσα στην στροφή. Εκεί που με το 300άρι μπορείς να μπεις άνετα με 2η σχέση στην στροφή, με το 400άρι θέλει χρήση συμπλέκτη, ή κατέβασμα σε 1η για να έχεις την σταθερότητα που χρειάζεται, αλλά και δύναμη για έξοδο. Δοκίμασα και τους τρεις χάρτες της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, ξεκινώντας με τον Enduro, που είναι ο πιο φιλικός και απόλαυσα το άνοιγμα του γκαζιού. Επέλεξα μετά τον Aggressive που είναι ο πιο επιθετικός αλλά δεν με βόλεψε μιας και η διαφορά στην απόδοση και στο ανέβασμα στροφών είναι μεγάλη. Στις κλειστές στροφές της πίστας και τις μικρές ευθείες, αυτός ο χάρτης με κούραζε πολύ, και μάλλον σε μία ανοιχτή πίστα ή σε διαδρομή motocross, να ταίριαζε καλύτερα. Σίγουρα θέλει και προπονημένο αναβάτη για να μπορέσει να κουμαντάρει την απόδοση του.

Ο Extreme χάρτης, κόβει πολύ την απόδοση της μοτοσυκλέτας, και είναι ιδανικός για συνθήκες με βρεγμένο χώμα. Στο στεγνό που οδηγήσαμε, δεν μου άρεσε καθόλου και προτίμησα τελικά να συνεχίσω την βόλτα μου με τον Enduro που συνδύαζε δύναμη και απόδοση σε φιλικό επίπεδο.

honda crf redmoto 2019 launch 26

Το 400άρι έχει περισσότερη δύναμη από το 300άρι φυσικά, αλλά σε σχέση με το 450, είναι πιο φιλικό, με ελαφρύτερη αίσθηση, καλύτερο σε αλλαγή κατεύθυνσης. Είναι και ο βασικός λόγος για τον υποκυβισμό, για να δημιουργηθεί ένα φιλικό σύνολο, κάτι το οποίο έγινε πραγματικότητα από την RedMoto.

Οι αναρτήσεις του λειτουργούσαν εξαιρετικά και επέτρεπαν στην μοτοσυκλέτα να περνάει με περισσότερη φόρα από τα σαμάρια, χωρίς να πέφτει μέσα, όπως τα 250/300. Προφανώς και η δύναμη του κινητήρα παίζει ρόλο που προσφέρει περισσότερη φόρα, ειδικά σε δύσκολα ανηφορικά σαμάρια.

Το αμορτισέρ, ίσως ήταν λίγο απότομο στα κλεισίματα του γκαζιού, και θεώρησα ότι μάλλον ήταν αργό. Άλλαξα την ρύθμιση της απόσβεσης επαναφοράς σε πιο γρήγορη, αλλά το πρόβλημα ήταν τελικά το μαλακό ελατήριο, κάτι που στα μικρότερα μοντέλα, δεν με ενόχλησε.

CRF 250 RX

honda crf redmoto 2019 launch 19

Το 250 ήταν αυτό με το οποίο συνέχισα την βόλτα μου, και έχω την αίσθηση πως ήταν το καλύτερο της ημέρας. Μαλακός συμπλέκτης, μαλακό σύνολο γενικά, αναρτήσεις βολικές - προς το μαλακό θα έλεγα αλλά χωρίς να ενοχλούν, δημιούργησαν την αίσθηση πως μου ταιριάζει γάντι. Ίσως να το ήθελα λίγο πιο σκληρό, αλλά δεν πιστεύω ότι θα μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα περισσότερο με άλλες ρυθμίσεις. Η μοτοσυκλέτα διάβαζε σωστά το έδαφος, τοποθετούσε τους τροχούς εκεί που ήθελα, ήταν προβλέψιμη, άλλαζε πορεία εύκολα ακόμη και μέσα στην στροφή, και το σημαντικότερο, συγχωρούσε λάθη, κάτι που το 450 δεν έκανε. Το 250 ήταν πολύ πιο βολικό από το 300, παρά το ότι η διαφορά μεταξύ τους είναι πολύ μικρή. Η διαφορά στροφορμής ουσιαστικά, που προκύπτει από τον διαφορετικό κυβισμό, αυξάνει κάπως την αίσθηση, που φαίνεται έντονα στις αλλαγές πορείας.

Το 250 δουλεύει πιο γλυκά, είναι πιο ομαλό, και από δύναμη σκοτώνει - δεν είναι ότι πρέπει να πας στο 300 σώνει και καλά γιατί είναι αδύναμο. Ο κινητήρας του 250 έχει ελαστικότητα και μπορείς να κινηθείς σε ρυθμούς βόλτας αργά, αλλά αν το επιθυμείς, η δύναμη του είναι υπεραρκετή για να κερδίσεις πρωτάθλημα.

honda crf redmoto 2019 launch 6

Δοκίμασα τους χάρτες, το είχα στο 2 που είναι το Enduro - φιλικό, αλλά τελικά προτίμησα το Aggressive, αφού σε αυτό τον κυβισμό, καλό είναι να έχεις όλη την διαθέσιμη δύναμη στο δεξί σου χέρι. Υποθέτω πως ο χάρτης Extreme θα χρειαστεί μόνο σε βρόχινες συνθήκες ώστε να γλιστράει λιγότερο ο πίσω τροχός, ή σε συνθήκες βρεγμένων ειδικών διαδρομών, ώστε να μην κουράζει τον αναβάτη.

Το κιβώτιο του με εντυπωσίασε με τις θετικές αλλαγές και την σωστή κλιμάκωση, που εκμεταλλεύεται σωστά την δύναμη του κινητήρα. Έτσι, μπορείς να ανεβαίνεις ανηφόρες ή να μπαίνεις στα μπερμ με 2η σχέση, χωρίς να παλεύεις με τον συμπλέκτη. Με το 250 μπορούσα να οδηγήσω πολύ γρήγορα, να τοποθετηθώ σωστά στις στροφές, να αλλάξω πορεία όπου ήθελα. 

Ήταν τόσο φιλικό που εξεπλάγην όταν έχοντας ανεβάσει ρυθμό παραλίγο να φάω δύο άσχημες τούμπες, τις οποίες έσωσε η μοτοσυκλέτα χωρίς ουσιαστικά να κάνω κάτι εγώ.

Ένα φιλικό σύνολο με μεγάλη διάρκεια στην απόδοση, δύναμη στις μεσαίες και στις χαμηλές στροφές, που βασικά, το διακρίνει η ελαστικότητα και η φιλικότητα. 

CRF 450RX

honda crf redmoto 2019 launch 15

To CRF 450RX ήταν αυτό με το οποίο τελείωσα την ημέρα μου στην πίστα enduro που έγινε η παρουσίαση από την RedMoto. Καταλαβαίνεις κατευθείαν ότι αυτή η μοτοσυκλέτα είναι πιο στιβαρή, είναι πιο σφιχτά ρυθμισμένη από αναρτήσεις, και δείχνει πολύ πιο αγωνιστική. Αισθάνεσαι απευθείας στους δασικούς χωματόδρομους προς την πίστα, το αστείρευτο γκάζι αλλά και την στιβαρότητα. Αμέσως μετά, στην κλειστή διαδρομή της πίστας, νιώθεις ότι είναι ''δαμάλι'', μία μοτοσυκλέτα δύσχρηστη για σφιχτές διαδρομές, που αρνείται να τοποθετηθεί στις στροφές. Απαιτεί αμέσως επιθετική οδήγηση και προπονημένο αναβάτη που θα την πιέσει αρκετά για να την κάνει να φέρεται όπως αυτός θέλει. Το γκάζι είναι αρκετό και η μοτοσυκλέτα δεν χαρίζει, με την διαφορά των 50 κυβικών σε σχέση με το 400, να δείχνει πολλαπλάσια.

Το πλαίσιο είναι σφιχτό και σε συνδυασμό με τις σκληρές αναρτήσεις βλέπεις ότι η μοτοσυκλέτα δυσκολεύεται να φερθεί κόσμια στις στροφές και απαιτεί πίεση για να κρατηθεί στην γραμμή. Ούτε συζήτηση να αλλάξεις πορεία μέσα στην στροφή, αφού δείχνει ότι έχει φτιαχτεί για στρίψιμο με ''πολλά'' και ανοιχτές στροφές. Το μπροστινό τμήμα είναι πολύ στιβαρό και λόγω φόρας και στροφορμής, διαφέρει σημαντικά από τα υπόλοιπα μοντέλα. Με δυσκόλεψε το κιβώτιο του, αφού στην αρχή έμπαινα με 2η σχέση στις στροφές, δουλεύοντας αρκετά τον συμπλέκτη. Αυτός, είναι αρκετά σκληρός και κουράζει, δείχνοντας ότι δεν έχει φτιαχτεί για συνεχή χρήση, όπως απαιτούν οι enduro συνθήκες, αλλά για motocross, για την οποία και έχει εξελιχθεί.

Για την ακρίβεια, οι συμπλέκτες των υπόλοιπων κυβισμών, μοιάζουν σαν υδραυλικοί, μπροστά σε αυτόν του 450 - παρά το ότι όλοι χρησιμοποιούν ντίζα!

honda crf redmoto 2019 launch 32

Στην προσπάθεια να στρίψω γρήγορα στα μπερμ, κουραζόμουν με την 2η σχέση στο κιβώτιο και διαπίστωσα ότι η μακριά 1η σχέση, είναι αρκετή ώστε να έχεις την δύναμη που θες, αλλά και την διάρκεια ώστε να στρίψεις όλη τη στροφή με αυτήν.

Το κιβώτιο είναι motocross σε σχέσεις και μάλιστα, όταν έβαζα 2η και 3η σχέση σε ανηφόρα, και πίστευα ότι ο εύστροφος κινητήρας θα επιταχύνει την μοτοσυκλέτα, τελικά δεν είχα την επιτάχυνση που ήθελα, και αναγκαζόμουν να κατεβάσω σχέση. Ουσιαστικά, το 450 θέλει μία σχέση κάτω σε σχέση με τα άλλα τρία μοντέλα, για να κινηθεί φιλικά - γιατί για επιθετικά, θα αξιοποιήσεις κάθε σχέση στο έπακρο πριν μεταβείς στην επόμενη.

Το κιβώτιο του πάντως έχει τεράστια διαφορά στην οδήγηση με αντίστοιχου κυβισμού ευρωπαϊκών μοτοσυκλετών, που δείχνει και καθαρά τον προορισμό της.

Για την συγκεκριμένη πίστα, η CRF 450RX ήταν αρκετά δύσκολη, με κούραζε, αλλά μπορώ να πω πως όταν συντονίστηκα λίγο με το κιβώτιο ταχυτήτων και έμπαινα με περισσότερη φόρα στις στροφές, το απόλαυσα.

Οι αναρτήσεις του ήταν σωστές για τα κιλά μου και γενικά, ήταν μία μοτοσυκλέτα που πιστεύω ότι αδικήθηκε στην συγκεκριμένη διαδρομή και μάλλον προτιμά πιο ανοιχτές διαδρομές και πολύ προπονημένο αναβάτη για να την απολαύσει.

Κόκκινο στο βουνό

honda crf redmoto 2019 launch 47

Προσπαθώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που η Honda ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ είχε επιλέξει να στείλει δημοσιογράφους σε παρουσίαση enduro μοντέλων στο εξωτερικό, και στα 22 χρόνια μου στο χώρο, δεν θυμάμαι κάτι αντίστοιχο. Αυτή είναι και η σημαντικότερη είδηση, πως άλλη μία εταιρία θα βρίσκεται στα βουνά της χώρας μας από την επόμενη χρονιά, επίσημα.

Η Honda ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ αλλά και ο πρωταθλητής Βασίλης Σιαφαρίκας με την Honda RedRiders, θα φροντίσουν ώστε οι CRF RX να διατίθενται επίσημα και να υποστηρίζονται αγωνιστικά σε κάθε διοργάνωση στην Ελλάδα.

honda crf redmoto 2019 launch 60

Μοτοσυκλέτες που έχουν τις ρίζες τους στο motocross, αλλά με τις κατάλληλες αλλαγές, δείχνουν να έχουν προσαρμοστεί σωστά στις διαφορετικές συνθήκες του enduro.

Οι νέες CRF RX έχουν τον χαρακτήρα τους, έχουν αρκετούς κυβισμούς ώστε να βρει κάποιος αυτόν που του ταιριάζει, και είναι έτοιμες για εισβολή σε κάθε είδους διαδρομή. 

Welcome!

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες στατικές

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018 10:57

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Honda CRF 450 RX 2017
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon