.
Κατηγορία EDITORIAL
Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022 09:12

Editorial τεύχους 90 - Μία δυνατή χρονιά έρχεται

Πάμε μαζί και το 2023!

 Η αγορά μοτοσυκλέτας κινήθηκε με θετικά πρόσημα όλη τη χρονιά με αποτέλεσμα οι επιδόσεις όλων των εταιριών στις ταξινομήσεις να καταλήγουν με το πρώτο 11μηνο του 2022 στις 53.249 πωλήσεις συνολικά. Τα μεγαλύτερα ποσοστά όπως είναι λογικό άλλωστε αφορούν στις κατηγορίες με παπιά και μικρά scooter, γεγονός που ουσιαστικά δείχνει και την κατάταξη των εταιριών. Ουσιαστικά, όποια εταιρία έχει τέτοια μοντέλα στην γκάμα της, πουλάει σημαντικά, και εκεί φαίνονται και οι μεγάλες διαφορές.

Με την αγορά να έχει ξεπεράσει το ψυχολογικό φράγμα των 50.000 ταξινομήσεων, ο Νοέμβριος συμπλήρωσε το 11μηνο με 53.249 ταξινομήσεις, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 25,44% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί η δυναμική του Νοεμβρίου, που ήταν ανάλογη του Μαϊου και Ιουνίου, με τον καιρό να βοηθά, και το αγοραστικό κοινό να έχει όρεξη και... χρήματα φυσικά, για να πραγματοποιεί τις αγορές του.

Την μερίδα του λέοντος είχε η SYM με 25,07% που αντιστοιχεί σε 13347 ταξινομήσεις, με την Honda να ακολουθεί με 19,58% και 10.425 ταξινομήσεις, την Piaggio με 12.99% και 6919 ταξινομήσεις. Daytona (11,05% - 5.884), Yamaha (9,15% - 4.871), Kymco (3,72% - 1985), CFMOTO (3,37% - 1795), Vespa (2,20% - 1170), BMW 1,59% - 845, Aprilia (1,14% - 606), να συμπληρώνουν τη δεκάδα. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί σε πρώτη φάση εντύπωση, είναι η είσοδος εταιριών όπως η CFMOTO στην δεκάδα που διαθέτει κυρίως μοτοσυκλέτες 300cc και πάνω, όπως και αυτή της Voge στην 11η θέση, (0,83% - 441), δείχνοντας τη στροφή του κοινού σε εταιρίες άγνωστες τα προηγούμενα χρόνια, ή με μικρή ιστορία στην παραγωγή μοτοσυκλετών.

Πλήρη στοιχεία των εταιριών για το πρώτο 11μηνο του 2022 μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμό https://www.bikeit.gr/taxinomiseis/item/32695-taksinomiseis-endekaminou-2022-etaireies όπου θα δείτε μεταξύ άλλων, εταιρίες όπως οι Keeway, Benelli, Malaguti, Thrust Motors, Brixton, Royal Enfield, Segway, Bajaj, Motron, να "μπλέκονται" με πιο γνωστές και παραδοσιακές αξίες, όπως οι KTM, Triumph, Ducati, Husqvarna, Moto Guzzi, κ.α.

Η στροφή του αγοραστικού κοινού σε πιο προσιτές μοτοσυκλέτες, δείχνει την εμπιστοσύνη στα νέα brands τα οποία έχουν αποκτήσει τεχνογνωσία και παράγουν εξαιρετικά ποιοτικά δίκυκλα.

Επιπρόσθετα, δείχνει και τον διαχωρισμό του αγοραστικού κοινού σε κατηγορίες όπου τα πιο προσιτά brands είναι πλέον τα κινέζικα όπως είναι λογικό, και σε premium ιαπωνικά και ευρωπαϊκά εργοστάσια.

Με τον ερχομό νέων εργοστασίων στην Ελλάδα από γνωστές εταιρίες, το 2023 αναμένεται δυνατό και σίγουρα θα ''διαφημίσει'' την μοτοσυκλέτα και τα scooter και παπιά που έρχονται επίσης στην αγορά μας, αυξάνοντας την "πίτα".

Το 2023 θα συναντήσουμε στα καταστήματα νέες εταιρίες που αποτέλεσαν κατασκευάστριες εταιρίες γνωστών brands, ή κάτοχοι ''πατεντών'' από κινητήρες που γνωρίσαμε σε γνωστές μάρκες, να πωλούνται με νέα ονόματα.

Θα συναντήσουμε επίσης και αρκετά μοντέλα, πανομοιότυπα, να διατίθενται με διαφορετικά λογότυπα και ελάχιστες ή καθόλου διαφορές μεταξύ τους.

Σίγουρα, πολλά από αυτά ταιριάζουν γάντι στις ανάγκες του Έλληνα αναβάτη, κάτι που θα αυξήσει το ενδιαφέρον και ίσως μπερδέψει και τον τελικό καταναλωτή.

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, είμαστε εδώ εμείς, να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, να δίνουμε την πληροφορία που θα σας κάνει να ξεδιαλύνετε τις σκέψεις σας και να πάρετε την τελική απόφαση.

Το BIKEIT συνεχίζει δυνατά και το 2023 να επενδύει στα κανάλια που διαθέτει, ενισχύοντας το κανάλι στο Youtube - το μοναδικό περιοδικό που δημοσιεύει 8 με 10 video δοκιμές το μήνα, παράλληλα με όλα όσα γνωρίζετε. Περιοδικά, websites, διαδραστικά και έντυπα (CAR AND DRIVER), αλλά και καθημερινή ενημέρωση μέχρι και από τα social media.

Μείνετε συντονισμένοι, μία εξαιρετική χρονιά έρχεται, θα την ζήσουμε παρέα!

Τάκης Μανιάτης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023 09:17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon