.
Κατηγορία EDITORIAL
Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021 14:24

Editorial τεύχους 71, Ιούνιος 2021

Το φαινόμενο της πεταλούδας

Ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς. Σε καιρούς κοσμοϊστορικών αλλαγών, τόσο λόγω εξωτερικών απρόβλεπτων παραγόντων (βλ. Κορωνοϊός, φωτιά σε εργοστάσιο ημιαγωγών, έλλειψη ρητινών, μπλοκάρισμα της διώρυγας του Σουέζ), όσο και λόγω μεγαλεπήβολων σχεδίων όπως είναι ο προγραμματισμένος εξ-ηλεκτρισμός της παγκόσμιας βιομηχανίας οχημάτων.

Όσον αφορά στον Κορωνοϊό, βλέπουμε στην πράξη το φαινόμενο της πεταλούδας που στη θεωρία του χάους αναφέρεται στο φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες.

Σύμφωνα με το παραπάνω φαινόμενο, «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα». Στην περίπτωση μας, η πεταλούδα δεν είναι μία, αλλά ένα σμήνος, που κατάφερε να προκαλέσει παγκόσμια έλλειψη στην παραγωγή μοτοσυκλετών, και σε μεγάλες καθυστερήσεις παραδόσεων νέων δικύκλων, μεταξύ άλλων.

Στην πρωτοφανή αυτή έλλειψη έχει αναφερθεί τόσο ο CEO της Yamaha Motor Europe N.V., κ. Eric de Seynes σε βίντεο του προς τους πελάτες της εταιρείας, όσο και ο CEO της Kawasaki Motors Europe, κ. Kenji Nagahara.

Αιτίες της μεγάλης έλλειψης, αρχικά ο Κορωνοϊός, που οδήγησε σε μεγάλη έλλειψη ημιαγωγών. Οι ημιαγωγοί συνθέτουν διάφορους τύπους τρανζίστορ, που χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά. Από τα κομπιούτερ και τις παιχνιδομηχανές τύπου Playstation, έως το ABS, τις ECU, τα συστήματα Smart Key στις μοτοσυκλέτες, κ.α.

Επειδή λοιπόν στην πανδημία η ζήτηση για προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές έφτασε σε αδιανόητα επίπεδα, ξεκίνησε μια έλλειψη σε ημιαγωγούς, έλλειψη που χειροτέρεψε δραματικά από την καταστροφική φωτιά του εργοστασίου της ιαπωνικής Renesas στις 19 Μαρτίου 2021, ενός από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ημιαγωγών του κόσμου.

Η Renesas είναι η τρίτη μεγαλύτερη προμηθεύτρια ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (τσιπ) για την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και η πρώτη στον κόσμο σε συσκευές ελέγχου (controllers), γεγονός που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις όταν διακόπηκε βίαια η παραγωγή της.

Σύμφωνα τώρα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση της Renesas, από τις 27 Μαΐου του 2021 έχουν παραληφθεί όλα τα νέα μηχανήματα προς αντικατάσταση των καμένων, καθώς συνεχίζονται οι πυρετώδεις εργασίες για την αποκατάσταση της παραγωγής. Ως αυτή τη στιγμή οι Ιάπωνες δηλώνουν πως έχουν επιστρέψει στο 88% της παραγωγικής τους ικανότητας προ πυρκαγιάς, ενώ υπολογίζουν πως ως τα μέσα Ιουνίου θα έχουν πιάσει ξανά το 100%.

Ωστόσο πολλοί ειδικοί εικάζουν πως αυτό δεν θα λύσει αυτομάτως όλα τα προβλήματα, καθώς υπάρχει μεγάλη αναμονή για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Ήδη η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. τρέχει ένα πρόγραμμα για αύξηση της παραγωγής της προκειμένου να γεμίσει το κενό, ωστόσο η κανονικότητα δεν αναμένεται να επανέλθει πριν το τρίτο τρίμηνο του 2021, δηλαδή το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Στην παραπάνω έλλειψη ημιαγωγών, ήρθε να προστεθεί τόσο το πρόβλημα της παγκόσμιας έλλειψης συγκεκριμένων ρητινών, που απαιτούνται στην κατασκευή ειδικών εξαρτημάτων μοτοσυκλετών, όσο και το γεγονός με το μπλοκάρισμα της διώρυγας του Σουέζ από το τεράστιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given.

Θυμίζουμε πως το Ever Given σφήνωσε στη διώρυγα στις 23 Μαρτίου του 2021, προκαλώντας παγκόσμιο χάος στην εφοδιαστική αλυσίδα καθώς εκατοντάδες πλοία συσσωρεύτηκαν και στις δύο πλευρές του καναλιού.

Το πλοίο ελευθερώθηκε στις 29 Μαρτίου μετά από έξι ημέρες προσπαθειών, ενώ οι αιγυπτιακές αρχές έθεσαν υπό περιορισμό το πλοίο στις 12 Απριλίου και αρνούνται να το του επιτρέψουν να αποχωρήσει έως ότου οι Ιάπωνες ιδιοκτήτες του συμφωνήσουν να πληρώσουν αποζημίωση. Η Αρχή του καναλιού του Σουέζ ζήτησε αρχικά πάνω από 900 εκατ. δολάρια, αλλά αργότερα μείωσε το ποσό που ζήτησε ως αποζημίωση στα 550 εκατ. Δολάρια.

Ούτε η ιαπωνική εταιρεία που κατέχει το πλοίο, Shoei Kisen Kaisha, ούτε η εταιρεία που διαχειρίζεται το πλοίο, Bernhard Schulte Shipmanagement, έχουν σχολιάσει το αν θα πληρώσουν και πότε, ενώ την ίδια ώρα το πλοίο, μαζί με το φορτίο περίπου 18.000 εμπορευματοκιβωτίων και το πλήρωμά του από Ινδούς ναυτικούς, παραμένει σε αγκυροβόλιο στη λίμνη Great Bitter, στη διώρυγα του Σουέζ!

Σημειώστε πως σε αυτά τα 18.000 container βρίσκονται χιλιάδες μοτοσυκλέτες, που προορίζονταν για τις αγορές της Ευρώπης -μέσα σε αυτές φυσικά και η Ελλάδα.

Καταλαβαίνετε τώρα για τι χάος μιλάμε. Και δεν τελειώσαμε ακόμη.

Ένα ακόμη αποτέλεσμα της κρίσης με το Ever Given, μαζί με τη μεγάλη ζήτηση σε μοτοσυκλέτες την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021, ήταν η μεγάλη αύξηση του ναύλου σε κάθε κοντέινερ, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε ανατιμήσεις / αυξήσεις τιμών στα περιεχόμενα των κοντέινερ -στην περίπτωση μας, τις μοτοσυκλέτες.

Φανταστείτε πως αναφερόμαστε σε αύξηση ναύλου του κάθε κοντέινερ κατά… 525% (!) μέσα σε 6 μήνες, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Στα παραπάνω προσθέσετε την υποχρεωτική έλευση των Euro 5 προδιαγραφών στις μοτοσυκλέτες, κάτι που οδήγησε σε περαιτέρω ανατιμήσεις, αλλά και το κλείσιμο των εργοστασίων μοτοσυκλετών και εξαρτημάτων μοτοσυκλετών στην Ινδία την άνοιξη, λόγω του Κορωνοϊού.

Από την άλλη, οι ταξινομήσεις της ελληνικής αγοράς έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο, όμως υπάρχει πιθανότητα αυτή η άνοδος να φέρει τις εταιρείες προ των ελλείψεων του στοκ τους μια ώρα αρχύτερα.

Κάπως έτσι, το 2021 εξελίσσεται σε μια δύσκολη χρονιά, που ακόμα κανείς δεν ξέρει πως θα καταλήξει.

Υπομονή, κουράγιο και κατανόηση.

Συνεχίζουμε με τον εξηλεκτρισμό της βιομηχανίας οχημάτων, πλάνο που δεν αλλάζει και που προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα, αλλά και αντιδράσεις.

Κυβερνήσεις και βιομηχανία προχωρούν σε παγκόσμιο εξηλεκτρισμό αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, είτε μας αρέσει είτε όχι, οπότε καλό θα είναι να το αποδεχτούμε και να μην τσιρίζουμε υστερικά υπέρ του βενζινοκινητήρα.

Ναι, κι εμάς μας αρέσει η βενζίνη, με αυτή μεγαλώσαμε, με αυτή ζούμε και με αυτή πορευόμαστε. Μας αρέσει ο ήχος του θερμικού κινητήρα, μας γοητεύει το ουρλιαχτό των εκρήξεων του καυσίμου, έχουμε συνηθίσει τη λειτουργία του.

Παράλληλα, μας ξενίζει ο ήχος «τρόλεϊ» των ηλεκτρικών οχημάτων, η απουσία της μυρωδιάς της βενζίνης, αλλά και οι δυσκολίες σε αυτονομία και χρόνο φόρτισης, ενώ μας ενοχλεί το υψηλό κόστος και οι φτωχές δυνατότητες επιλογής ηλεκτρικών οχημάτων - ειδικά μοτοσυκλετών.

Όμως το καλό του συνόλου και του πλανήτη προέχουν, κι έτσι θα πρέπει να απολαύσουμε τη βενζίνη για όσο χρόνο της μένει, και να κάνουμε τα σχέδια μας για τη μετάβαση στην νέα ηλεκτρική εποχή.

Στη χώρα μας οι πωλήσεις ηλεκτρικών ποδήλατων και ηλεκτρικών πατινιών έχουν εκτιναχθεί, όμως ακόμα έχουμε πολύ δρόμο για να δούμε να γίνεται το ίδιο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες.

Τα προβλήματα με την αυτονομία και την αργή φόρτιση ενδέχεται να έχουν λυθεί γύρω στο 2025 με την έλευση των πρώτων ηλεκτρικών οχημάτων με υπερπυκνωτές και μπαταρίες στερεού τύπου (solid state), που θα φορτίζουν σε χρόνους που θα κυμαίνονται από λίγα δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά.

Παρόλα αυτά, οι εταιρείες κατασκευής μοτοσυκλέτας προχωρούν με αργούς ρυθμούς στον εξηλεκτρισμό των δικύκλων τους, σε αντίθεση με τον χώρο του αυτοκινήτου, όπου τα ηλεκτρικά οχήματα και οι πρωτοποριακές τεχνολογίες έρχονται με καταιγιστικό ρυθμό.

Για την ώρα, στην ελληνική αγορά μπορεί κανείς να αγοράσει κυρίως ηλεκτρικά scooter, ενώ οι ελάχιστες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες είναι εξαιρετικά μικρής ισχύος.

Είμαστε σίγουροι πως οι προτάσεις θα πληθύνουν γρήγορα, καθώς οι εταιρείες έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές ανακοινώσεις σε σχέση με τον εξηλεκτρισμό της γκάμας δικύκλων τους.

Στην πρώτη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο νέος CEO της Honda, Toshihiro Mibe, στα τέλη Απριλίου του 2021, κυριάρχησαν τα σχέδια της ιαπωνικής φίρμας για τον απόλυτο εξηλεκτρισμό της γκάμας της μέχρι το 2040! Ναι, καλά ακούσατε. Στον ΑΠΟΛΥΤΟ εξηλεκτρισμό όλων των οχημάτων της φίρμας.

Ως προς τις πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων της η Honda θέλει αυτές να ανέλθουν στο 40% των συνολικών πωλήσεων οχημάτων της μέχρι το 2030, στο 80% μέχρι το 2035 και στο 100% μέχρι το 2040!

Η Honda διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα πάνω στις μπαταρίες στερεού τύπου (Solid State), μπαταρίες που όπως φαίνεται θα ολοκληρώσουν την ηλεκτροκίνηση, με τα πλεονεκτήματα της ταχύτητας φόρτισης και της μεγαλύτερης ασφάλειας, καθώς δεν ενέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς / έκρηξης όπως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Μάλιστα η ιαπωνική εταιρεία στοχεύει να έχει διαθέσιμα τα πρώτα μοντέλα με Solid State μπαταρίες στο 2ο μισό της δεκαετίας του 2020.

Όσον αφορά στα ηλεκτρικά δίκυκλα της Honda, η εταιρεία θα παρουσιάσει 2 νέα e-scooter και μια commuter ηλεκτρική μοτοσυκλέτα μέχρι το 2024 (και τα τρία με απόδοση που συγκρίνεται με θερμικών κινητήρων 50-125 κ.εκ.), ενώ μέσα στους στόχους της βρίσκεται και η παραγωγή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών επιδόσεων, αν και ο κ. Mibe απέφυγε να αναφερθεί στον χρονικό ορίζοντα που πιθανώς να δούμε μια sport ηλεκτρική μοτοσυκλέτα από τη Honda.

Η Honda πιστεύει πως το κλειδί για τον εξηλεκτρισμό των μοτοσυκλετών της βρίσκεται στην παραγωγή φθηνότερων μπαταριών, ενώ μέχρι να γίνει αυτό πράξη, η εταιρεία δραστηριοποιείται στα δίκτυα ανταλλαγής μπαταριών, κυρίως για B2B και B2G πελάτες, αλλά και για ιδιώτες.

Για τους τελευταίους, η Honda προχώρησε στη συνεργασίας με τους υπόλοιπους 3 μεγάλους Ιάπωνες κατασκευαστές, αλλά και με κατασκευαστές στην Ευρώπη, για την εξέλιξη ανταλλάξιμων μπαταριών επόμενης γενιάς.

Από την άλλη, στις 10/5/2021 η Harley-Davidson ανακοίνωσε την ίδρυση μιας νέας φίρμας ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, που βαφτίζεται Livewire, με «νονό» την πρώτη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα των Αμερικανών.

Θυμίζουμε πως μέσα στο 2021, η H-D παρουσίασε μια ακόμη νέα εταιρεία, για ηλεκτρικά ποδήλατα, με το όνομα Serial1.

Ο Jochen Zeitz, Πρόεδρος και CEO της Harley-Davidson δήλωσε τα εξής: «Ένα από τα έξι θεμέλια της στρατηγικής Hardwire (σσ. το σχέδιο ανάκαμψης της εταιρείας) είναι να ηγηθούμε της ηλεκτροκίνησης. Με την ίδρυση της 100% ηλεκτρικής εταιρείας LiveWire, θέλουμε να κάνουμε ακριβώς αυτό. Με στόχο να γίνει η πιο ποθητή μάρκα ηλεκτρικών μοτοσυκλετών στον κόσμο, η LiveWire θα χαράξει το μέλλον της μοτοσυκλέτας, για τις αστικές περιπέτειες, αλλά και παραπέρα. Με την νέα μας εταιρεία θα καινοτομήσουμε και θα εξελίξουμε τεχνολογίες που θα βρουν αργότερα τον δρόμο τους και για τις ηλεκτρικές Harley-Davidson του μέλλοντος.»

Η πρώτη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα της νέας εταιρείας θα παρουσιαστεί στις 8 Ιουλίου 2021, ενώ θα κάνει το ντεμπούτο της στο αμερικάνικο σαλόνι International Motorcycle Show στις 9 Ιουλίου 2021.

Ούτε η BMW θα μπορούσε να μείνει πίσω σε θέματα ηλεκτροκίνησης στα δίκυκλα της, όπως μας εξηγεί ο Edgar Heinrich, Επικεφαλής Σχεδίασης της BMW Motorrad.

«Η τεχνολογία ηλεκτροκίνησης βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής βιωσιμότητας του BMW Group. Τα ηλεκτρικά συστήματα κίνησης περιλαμβάνονται και στην ατζέντα της BMW Motorrad, κυρίως για αστικά περιβάλλοντα. Από το 2013, είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό τον τομέα με το BMW C evolution scooter. Το νέο ηλεκτρικό scooter BMW Motorrad Definition CE 04 είναι η λογική συνέχεια της στρατηγικής ηλεκτροκίνησης για τις αστικές περιοχές και προσφέρει μία χειροπιαστή πρώτη γεύση από ένα σύγχρονο όχημα παραγωγής, με το οποίο θα προάγουμε την ηλεκτροκίνηση με δύο τροχούς στις μητροπολιτικές περιοχές σε νέα επίπεδα τεχνολογίας και αισθητικής.»

Στον ηλεκτρικό χορό έχουν μπει οι πάντες, με την Piaggio να παρουσιάζει πρόσφατα το ηλεκτρικό scooter One, που αναμένεται στην Ευρώπη τον Ιούνιο, τη Suzuki να δοκιμάζει ηλεκτρικό Burgman στην Ινδία, την Kawasaki να κατοχυρώνει την ονομασία E-boost, για την επερχόμενη ηλεκτρική γκάμα δικύκλων της εταιρείας, την Husqvarna να παρουσιάζει το e-scooter Vektorr Concept και την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα E-Pilen, τη Yamaha να εξελίσσει το e-scooter E01, την Zhejiang Qianjang, μητρική εταιρεία της Benelli, να παρουσιάζει την σπορ ηλεκτρική μοτοσυκλέτα QJ7000D, που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει την αρχή για τον εξηλεκτρισμό της ιστορικής ιταλικής φίρμας, και, και, και…

Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι.

Κώστας Γκαζής

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Editorial τεύχους 70, Μάιος 2021 Editorial τεύχους 72, Ιούλιος 2021 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon