.
Κατηγορία EDITORIAL
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 17:54

Editorial Απριλίου 2018

Προς τα που οδεύουμε;

Ο κόσμος πρόκειται να αλλάξει, σύντομα. Και αυτό το βλέπουμε στην καθημερινότητα μας, σε πολλές περιπτώσεις, συναλλαγές, ακόμη και στην οδήγηση. Το θέμα είναι, πότε και πως θα επηρεάσει μία καθολική αλλαγή τις ζωές των ανθρώπων, και δη, των μηχανών κάθε τύπου, όπως τις γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Σε παλαιότερη ομιλία του, ο επικεφαλής της Daimler Benz, Dieter Zetsche, φαίνεται να έχει εκφράσει κάποιες απόψεις σχετικά με το μέλλον της αυτοκίνησης, και τους φόβους των εταιριών.

Με τον κόσμο να αλλάζει γρήγορα, είναι καλή ευκαιρία να δούμε τι έχει αλλάξει σημαντικά και πόσο έχει επηρεάσει τις ζωές μας.

Ο κος Zetsche, μας έβαλε να σκεφτούμε για το ποιοί είναι πραγματικά οι κίνδυνοι στην αυτοκίνηση, στα εργοστάσια παραγωγής και τις εταιρίες κατασκευής μοτοσυκλετών. Δεν είναι η μία εταιρία που κοντράρει στα ίσα ή στο περίπου, μία άλλη εταιρία. Είναι ένας νέος ανταγωνιστής, που ονομάζεται λογισμικό.

Και εξηγούμαι: Αρκεί μία ματιά σε τεχνολογίες που ήδη υπάρχουν ώστε να δούμε ποιοι έχουν εισχωρήσει τελευταία σε παγκόσμιο επίπεδο, στην αγορά, διεκδικώντας και ''καταλαμβάνοντας'' με την άνεση τους και την ευχέρεια να βρίσκονται εύκολα παντού, ένα τεράστιο κομμάτι της. Ποιοι είναι αυτοί; Μα οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές!

Όλοι έχουμε από έναν, τουλάχιστον. Έναν στο σπίτι, έναν στο γραφείο, έναν... στο χέρι, αφού τα περισσότερα κινητά, πλέον κάνουν τα πάντα.

Και για να προχωρήσουμε ένα βήμα ακόμη, τι μπορείς να κάνεις αυτή τη στιγμή με έναν υπολογιστή και το λογισμικό του; Να παραγγείλεις taxi από την Uber, να κλείσεις δωμάτιο από την Airbnb - και άλλα πολλά προφανώς. Αναφέρουμε αυτούς τους δύο παγκόσμιους κολοσσούς οι οποίοι δεν διαθέτουν ιδιόκτητο στόλο αυτοκινήτων - taxi ο πρώτος, ή ιδιόκτητα δωμάτια και ξενοδοχειακές μονάδες, ο δεύτερος. Και όμως, είναι οι δύο μεγαλύτερες εταιρίες στο χώρο τους, στον κόσμο.

Και όλα αυτά, χάριν ενός λογισμικού, που συνεργάζεται με το κινητό σας.

Οι εταιρίες κατασκευής αυτοκινήτων, δεν φοβούνται η μία την άλλη. Θεωρούν μεγαλύτερους αντιπάλους τους το λογισμικό εταιριών όπως η Tesla, η Google, η Apple, η Amazon, και άλλες, που με τις ''επαφές'' που κάνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ικανές να αλλάξουν τον κόσμο, όπως τον ξέρουμε.

Το Uber και η Airbnb φαίνεται να είναι μόνο οι γνωστές από τις εταιρίες που απειλούν την κίνηση οχημάτων. Το 2018, ήδη εμφανίστηκαν τα αυτόνομα οχήματα, που - κοίτα να δεις - κινούνται από ένα λογισμικό. Μαζί τους, και τα πρώτα ατυχήματα – με μερικά εξ αυτών, θανατηφόρα.

Σε λίγα χρόνια όμως, πιθανότατα να μην χρειαζόμαστε δικό μας όχημα, αφού θα μπορούμε να καλούμε ένα αυτοκίνητο στο σημείο που είμαστε, και να το χρησιμοποιούμε μόνο για την απόσταση που θέλουμε, και να πληρώνουμε μόνο γι' αυτό. Όχι κόστος κτήσης, συντήρησης, χρήσης. Θα χαθεί η χαρά της ιδιοκτησίας; Μπορεί. Αλλά θα έχεις την επιλογή σήμερα να οδηγείς μία Honda, αύριο μία BMW, μεθαύριο μία Suzuki, το σαββατοκύριακο μία Kawasaki, να επιλέγεις μία Yamaha για την πίστα, και ούτω καθ' εξής.

Μην πάμε μακριά - η Honda ήδη παρουσίασε στο Tokyo Motor Show πέρσι, ένα αυτόνομο όχημα, που μπορεί και κρατάει ισορροπία και κάνει μέτρα μόνο του. Και η Yamaha, το MotoBot, μία μοτοσυκλέτα YZF-R1 με οδηγό ρομπότ, που μέχρι στιγμής "γυρνάει" μία πίστα ταχύτητας μόνο του, με πλάνο, σε λίγα χρόνια, να συναγωνίζεται τον χρόνο του 9άκις παγκόσμιου  πρωταθλητή MotoGP, Valentino Rossi!

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα επικοινωνούν πλέον μεταξύ τους, κάποιες εταιρίες εντάσσουν τις μοτοσυκλέτες  τους στο cloud επικοινωνίας, και σίγουρα, σε λίγα χρόνια που θα στηθεί δίκτυο, θα δούμε νέα πράγματα στην πράξη, και όχι στην θεωρία.

Για να επιστρέψουμε στα λογισμικά, ήδη στην ιατρική ο υπολογιστής της IBM, Watson, βοηθά στην διάγνωση του καρκίνου με 4 φορές μεγαλύτερη ακρίβεια από τους γιατρούς, ο ίδιος προσφέρει νομικές συμβουλές μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, με 90% ακρίβεια σε σχέση με το 70% των ανθρώπων.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες θα είναι αποδεκτά και χρηστικά μέχρι το 2020, δημιουργώντας νέες συνθήκες στις πόλεις, ενώ η ηλιακή ενέργεια έρχεται με φόρα να εγκατασταθεί ακόμη και σε οικιακές εγκαταστάσεις.

Η BMW Motorrad κυκλοφόρησε ως πρωταπριλιάτικο νέο την προσθήκη ειδικού εκτυπωτή 3D στην κεντρική βαλίτσα για τα ανταλλακτικά του R 1200GS Adventure, κάτι που όμως ήδη συμβαίνει σε απομακρυσμένες περιοχές, π.χ. σε αεροδρόμια όπου η διανομή ανταλλακτικών είναι πρόβλημα.

Και άλλα πολλά, που αλλάζουν τελείως την ζωή που ξέραμε.

Πόσο θα επηρεάσουν αυτά την μοτοσυκλέτα που οδηγάμε, με τον θερμικό κινητήρα, που ονειρευτήκαμε και χρεωθήκαμε για να αποκτήσουμε, για να βρούμε χρόνο να ταξιδέψουμε και να την απολαύσουμε;

Θα δείξει.

Τελικά, είναι άγνωστο αν αυτές οι κάποιες από τις παραπάνω είναι όντως οι απόψεις του Dieter Zetsche ή συμπίπτουν με αυτές, από μία υποθετική ομιλία του στο διαδίκτυο. Ωστόσο, αποτελεί μία καλή αφορμή για σκέψη, μιας και πολλά από αυτά που αναφέρει ο κύριος Zetsche, συμβαίνουν ήδη. Food for thought λοιπόν, που λένε και οι Άγγλοι.

Τάκης Μανιάτης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 14:58

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Editorial Μαΐου 2018 Editorial Μαρτίου 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon