.
Κατηγορία EDITORIAL
Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 15:10

Editorial Νοεμβρίου 2017: Δύο και να καίνε

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε ATV και ιστορικά οχήματα;

 

Του Τάκη Μανιάτη

Δύο "περίεργα", συνέβησαν τον μήνα που πέρασε στον χώρο της μοτοσυκλέτας, με το ένα να έχει ήδη ψηφιστεί και να έχει ήδη δημιουργήσει θέματα, και αφορά στα ιστορικά οχήματα, και το άλλο, να έχει ανακοινωθεί μέσω του Υπουργού Μεταφορών κου Χρήστου Σπίρτζη, που μέσα σε άλλα, προλειαίνει το έδαφος για απαγόρευση των ATV στην άσφαλτο, σε όλη την χώρα!

Ένα - ένα. Στις 16 Οκτωβρίου, δημοσιεύθηκε μία τροποποίηση στο Φ.Ε.Κ. Νο 3641 που αφορά στα ιστορικά οχήματα, και σύμφωνα με τις λέσχες ιστορικών, πρόκειται για ''παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς σε κανένα άλλο κράτος στον κόσμο δεν απαγορεύεται η κυκλοφορία των ιστορικών οχημάτων ''. Ο λόγος είναι ο περιορισμός των ιστορικών οχημάτων βάση υπουργικής απόφασης, με τον ορισμό πως η μεταφορά από και προς τις εκδηλώσεις θα πρέπει να γίνεται με τρέϊλερ. Το πρόστιμο για οδήγηση ιστορικού οχήματος με ανάλογες πινακίδες, φτάνει στα 1.500euro (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, 26 Οκτωβρίου, αριθμός φύλλου 3641). Δικαιούχοι για να χορηγούν πινακίδες παλαιών μηχανοκινήτων οχημάτων είναι οι Ελληνικές Οργανώσεις που είναι επίσημοι εκπρόσωποι της "Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτων-FIA" και της "Διεθνούς Ομοσπονδίας Παλαιού Αυτοκινήτου-FIVA". Δικαιούχοι τέτοιων πινακίδων είναι οι κάτοχοι παλαιών οχημάτων που το κράτος αποδέχεται, βάση κανονισμών FIA και FIVA.

Ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες, για τα κριτήρια, ή τον τρόπο χρήσης του εκάστοτε οχήματος, γιατί ίσως είναι και ένα από τα θέματα που επηρέασε αρνητικά και τους κατόχους πραγματικών κλασσικών οχημάτων.

Τώρα το κράτος απαγορεύει σε όλους (μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά), να κυκλοφορούν τις ιστορικές μοτοσυκλέτες (που ενδιαφέρει εμάς τους δίτροχους). Κάθε δίτροχη ή τρίτροχη ιστορική μοτοσυκλέτα, που κάποιος φρόντισε να αναπαλαιώσει με στοργή και αγάπη και να υπάρχει ακόμη και σήμερα (πολύ σημαντικό), μπαίνει στον ίδιο κουβά με αυτόν που χρησιμοποιεί καθημερινά το φορτηγάκι του ή το Ι.Χ. του, με πινακίδες κλασσικού, φορτώνοντας ακόμη και εμπορεύματα. Στις μοτοσυκλέτες, το φαινόμενο παρατυπίας είναι μικρότερο, αλλά δεν παύει να υπάρχει, αφού είναι γνωστό πως οι πινακίδες μοιράζονταν ακόμη και σε δίκυκλα που δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές.

Έτσι, αντί το κράτος να κάνει τη δουλειά του, και να ελέγχει τα οχήματα που κυκλοφορούν, γιατί και πως κυκλοφορούν, τις μέρες που κυκλοφορούν, τους βάζει όλους στον τοίχο και τους πυροβολά, με χαμένο τελικό το ιστορικό όχημα.

Και όλα αυτά τα οχήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα, και κοστίζουν μία περιουσία, συναισθηματική και οικονομική για τον κάθε ιδιοκτήτη, τι ακριβώς θα γίνουν αφού δεν θα κυκλοφορούν; Θα μείνουν στα σαλόνια και στα γκαράζ, ή θα πουληθούν στο εξωτερικό, βάζοντας την ταφόπλακα σε ένα ολόκληρο κύκλωμα που ζει από αυτά στην χώρα μας και κλείνοντας μία για πάντα το θέμα ''ιστορικά οχήματα'';


"Απαγορεύεται η κυκλοφορία ATV στο δρόμο". Τέλος Οκτωβρίου και ο υπουργός Μεταφορών, κος Σπρίτζης, ανακοινώνει μέσω συνέντευξης του, ότι προωθεί τροπολογία για διαβούλευση στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία θα απαγορεύεται η κυκλοφορία των ATV στο δρόμο. Ο λόγος, ότι "πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί κυρίως την νησιωτική Ελλάδα, και τις τουριστικές περιοχές, όπου οι τουρίστες νοικιάζουν φτηνά οχήματα χωρίς άδεια οδήγησης μοτοσυκλέτας, και σκοτώνονται. Γι' αυτό απαγορεύεται η κυκλοφορία στους δρόμους, στις πόλεις απαγορευόταν έτσι κι αλλιώς. Επιτρέπεται μόνο για εκτός δρόμου, γι' αυτό που έχουν έγκριση τύπου".

Πάμε ένα-ένα πάλι. Τι εννοεί ο ποιητής λέγοντας “ATV”, αλήθεια; Είναι οι γουρούνες κάθε τύπου; Είναι οι αγωνιστικές Quad που δεν έχουν έγκριση τύπου για κυκλοφορία στο δρόμο; Είναι και τα πολιτικά τετράτροχα στο στόχαστρο που έχουν κανονικά έγκριση τύπου για κυκλοφορία στο δρόμο; Είναι και τα 50άρια ATV τα οποία έχουν άλλο κωδικό έγκρισης και ανήκουν στην κατηγορία μοτοποδηλάτων (άρα δεν νοούνται ως ATV);

Απασχολεί κυρίως την νησιωτική Ελλάδα, και τις τουριστικές περιοχές, άρα απαγορεύει την μετακίνηση εκεί, ή παντού;

Οι τουρίστες νοικιάζουν χωρίς δίπλωμα και σκοτώνονται, και φταίνε τα οχήματα; Έχουμε νούμερα για το πόσοι τουρίστες σκοτώθηκαν από γουρούνες σε τουριστική περιοχή; Για παράδειγμα, σε περίοδο 20 μηνών, στην Κρήτη, από τους 100 νεκρούς σε θανατηφόρα τροχαία, μόνο ένας θάνατος ''οφειλόταν'' σε γουρούνα.

Σκοτώνει η γουρούνα, ή ο αναβάτης/οδηγός; Γιατί θανατηφόρα γίνονται συχνά, με αυτοκίνητα, αεροπλάνα, τρένα, καράβια, ποδήλατα, και άλλα, άρα, ας τα απαγορέψουμε και αυτά, να τελειώνει! Ας κλείσουμε και τις καφετέριες, γιατί πουλάνε καφέ, και τσιτώνουν τα νεύρα των οδηγών και πλακώνονται στο ξύλο στα φανάρια. Και τις τηλεοράσεις, γιατί βλέπουν ποδόσφαιρο οι θεατές, και πάνε στο γήπεδο και πλακώνονται.

Έχει λογική, οκ.

Ακόμη, το νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί, αλλά αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι σίγουρο ότι πολλές επιχειρήσεις ενοικιάσεων, θα κλείσουν. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, πολλά καταστήματα πωλήσεων και συνεργεία, θα κλείσουν.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, όσοι έχουν επενδύσει αγοράζοντας στόλο για ενοικίαση, θα τελειώσουν. Και όσοι ιδιώτες έχουν αγοράσει - μέχρι και πριν λίγες μέρες, ένα ATV όποιας αξίας, τι ακριβώς θα το κάνουν; Θα τους δώσει το κράτος τα λεφτά τους πίσω; Μα είναι δυνατόν; Και όταν κάποιος τουρίστας έρθει από χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης (όπου η κίνηση σε δρόμους επιτρέπεται για όσες γουρούνες έχουν έγκριση τύπου) διακοπές με την γουρούνα του στην Κρήτη, τι θα του κάνουν, θα του κατάσχουν το όχημα;

Όπως εύκολα καταλαβαίνετε, "κάτι παίζει".

Προφανώς η ευκολία μετακίνησης στο άγριο τερέν των τουριστικών περιοχών, δίνει πόντους στην ενοικίαση ATV, με αποτέλεσμα κάποιοι επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει σημαντικά μεγαλύτερα ποσά σε αυτοκίνητα, να χάνουν μεγάλο μερίδιο της αγοράς.

Αν αυτό δεν αρέσει, και αν πραγματικά το πρόβλημα με τις γουρούνες είναι τα ατυχήματα, μπορεί το κράτος να βρει τρόπους νόμιμους, για την σωστή λειτουργία και ενοικίαση των οχημάτων.

Οπωσδήποτε, η ανακοίνωση του κου Σπρίτζη, παραβιάζει ουσιώδεις διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά και καταπατά τον πυρήνα της ελεύθερης κυκλοφορίας των προϊόντων και αγαθών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν είμαστε ακόμη μέλος της ΕΕ, τίποτα από τα δύο παραπάνω θέματα που ζεματάνε, δεν θα πρέπει να συμβεί. Και απ΄ ότι μαθαίνουμε, ήδη κινούνται νήματα και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις.

Τάκης Μανιάτης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 16:05

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon