.
Κατηγορία Kawasaki
Παρασκευή, 04 Απριλίου 2014 19:04

Test - Kawasaki J300 ABS 2014

Jyounetsou!

 


Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε η Τζο Λαδά

Κι εκεί που η Kawasaki μας είχε συνηθίσει στον συνήθη προορισμό της ως κατασκευάστρια εταιρία sport μοτοσυκλετών, επέλεξε να είναι η τελευταία από τις Ιαπωνικές εταιρίες που θα μπουν σε μία από τις πλέον δημοφιλείς κατηγορίες των scooter, παρουσιάζοντας μία πρόταση που την εκφράζει: Το J300!

Επίσημη ''πρώτη''

Το νέο J300 μπήκε στην γκάμα της Kawasaki προκειμένου να συνδέσει τον κόσμο των scooter με την δυναμική της “πράσινης” εταιρίας, που έχει χαρακτηριστεί από τις sport κατασκευές. Λίγα χρόνια πριν άλλωστε, η ίδια η εταιρία δήλωνε ότι δεν θα μπει ποτέ στα scooter, και θα διατηρήσει τον sport χαρακτήρα, αλλά η τελευταία της πρόταση, το J300, καταφέρνει να συνδυάζει και τα δύο. Το νέο J300 είναι όντως ένα διαφορετικό scooter για την Kawasaki, μιας και προέκυψε έπειτα από μία στρατηγικής σημασίας συνεργασία την οποία διατηρεί η ιαπωνική εταιρία, με την Kymco, στην διανομή των μοτοσυκλετών Kawasaki για την Taiwan. Η Kawasaki βασίστηκε σε μία έτοιμη πλατφόρμα την οποία “δανείστηκε” από την Kymco, ώστε να εστιάσει εκεί το τμήμα σχεδιασμού και εξέλιξης της εταιρίας, για να δημιουργηθεί το J300. Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που η Kawasaki προχωράει σε συνεργασία προκειμένου να παράγει μία μοτοσυκλέτα σε κατηγορία στην οποία δεν έχει παρουσία. Το 2004, το Suzuki V-Strom 1000 έγινε Kawasaki KLV 1000, με μόνη αλλαγή στον χρωματισμό – έβγαινε μόνο σε πορτοκαλί, ενώ την ίδια χρονιά, ξεκίνησε και η κατασκευή από κοινού του πρώτου τετράχρονου motocross 250 με την Suzuki, (Suzuki RMZ – Kawasaki KXF).

Jyounetsou!


H Kawasaki επέλεξε να βαφτίσει το νέο της scooter με ένα αρτικόλεξο, το J. Το οποίο ουσιαστικά είναι ένα μόνο γράμμα από το Jyounetsou και σημαίνει στα ιαπωνικά πάθος, πάθος για ταχύτητα, για δυναμικότητα, για επιθετικότητα, κάτι που εκφράζει την Kawasaki ως εταιρία.
Ο χαρακτήρας του J είναι “Kawasaki”, γρήγορος δηλαδή, και αυτό το διαπιστώνεις αμέσως, από το πρώτο άνοιγμα του γκαζιού. Ο μονοκύλινδρος κινητήρας των 289,9 κυβικών εκατοστών και απόδοσης 28 ίππων, ανεβάζει απότομα στροφές μόλις ανοίξεις το γκάζι του J300 στο τέρμα, και ο δείκτης του στροφομέτρου πετάγεται απότομα στις 7.000σ.α.λ. Αντίστοιχα γρήγορα επιταχύνει και το J300 και σε κάνει να θες να φεύγεις με σβέλτο ρυθμό από κάθε στάση. Ο χαρακτήρας Kawasaki φαίνεται έντονα εδώ, και οι ρυθμοί της καθημερινότητας αποκτούν μία ιδιαίτερα παιχνιδιάρικη χροιά, η οποία συνοδεύεται από σταθερότητα και εμπιστοσύνη ακόμη και μέχρι την τελική ταχύτητα.

Το J300 μπορεί να κινείται γρήγορα για πολύ ώρα, διατηρώντας σταθερές ταχύτητες πάνω από 120 και 130 χιλιόμετρα την ώρα, με την τελική του να φτάνει σε ευθεία, τα 150χ.α.ω. Με λίγο σκύψιμο σε ελαφρά κατηφορική διαδρομή, η βελόνα μπορεί να σκαρφαλώσει λίγο παραπάνω από τα 155 και να δείξει και τα 160, αλλά αυτό είναι ένα νούμερο που θα έρθει με προσπάθεια. Αυτό που εντυπωσιάζει πάντως είναι η εκρηκτική απόδοση του μονοκύλινδρου από τις μεσαίες στροφές, και αυτό οφείλεται τόσο στην δύναμη του, όσο και στην μετάδοση. Θυμόμαστε από την οδήγηση του Kymco Downtown τις επιταχύνσεις, τις οποίες συναντάμε ξανά εδώ, αφού με το άνοιγμα του γκαζιού στο J300, μετά τα 50χ.α.ω. ή ακόμη και μετά τα 80χ.α.ω., το scooter της Kawasaki επιταχύνει πολύ δυνατά, χωρίς όμως να σε φοβίζει. Γρήγορα περνάς τα 120 χ.α.ω., ακόμη και σε μικρές διαδρομές μέσα στην πόλη, έχοντας ένα σύμμαχο για τις καθημερινές σου βιαστικές μετακινήσεις.

Προορισμός η άνεση


Η θέση οδήγησης είναι χαμηλή, στα 750mm, και σε τοποθετεί απευθείας σε συγκεκριμένο τμήμα, “μέσα” στο scooter, και σε κάνει να αισθανθείς άνετα και ξεκούραστα σε κάθε μετακίνηση. Στο πίσω τμήμα της, η σέλα διαθέτει σταθερή πλάτη για συγκράτηση, κάτι βολικό για τις συνεχόμενες επιταχύνσεις μέσα στην πόλη. Είναι σαφές ότι ο προσανατολισμός του J αφορά στην ποιοτική και άνετη μετακίνηση, είτε πάνω στη σέλα του βρίσκεται ένας, είτε δύο επιβαίνοντες. Το μήκος και πλάτος της σέλας είναι τέτοιο που επιτρέπει ακόμη και σε δύο μεγαλόσωμους επιβαίνοντες να κάθονται αναπαυτικά, ενώ και το μήκος είναι μεγάλο για να μην πέφτει ο ένας αναβάτης στον άλλο.

Τα μερίδια στην σέλα είναι ξεχωριστά για κάθε επιβαίνοντα, και, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, μπορούν να χωρέσουν σε κάθε μερίδιο, ακόμη και δύο κοπέλες!
Το πάτωμα που θα πατήσουν τα πόδια του αναβάτη είναι στενό, και αυτό βοηθάει ώστε να πατάς άνετα στο έδαφος χωρίς να ανοίγεις τα πόδια σου. Όσοι έχουν μεγάλα…. παπούτσια, θα νιώσουν αδικημένοι αφού ο χώρος στο οριζόντιο τμήμα του πατώματος είναι συγκεκριμένος, αλλά το συνηθίζεις αμέσως, με τα γόνατά σου να έρχονται σε γωνία ενενήντα μοιρών δίχως να κουράζονται. Υπάρχει άλλο ένα σημείο για πάτημα υπό γωνία, στο τμήμα της ποδιάς, αλλά θα πρέπει ο αναβάτης να έχει κοντά πόδια για να απλωθεί άνετα εκεί χωρίς να κουραστεί.

Το άνετο πάτημα στο έδαφος αλλά και το μεγάλο κόψιμο τιμονιού, εγγυώνται ξεκούραστη μετακίνηση μέσα στην πόλη. Αν και το βάρος των 191 κιλών κάνει την εμφάνισή του όταν κινείσαι αργά, το σωστό ζύγισμα και το μεγάλο μήκος σου δίνει καλή ισορροπία. Ωστόσο, αυτό που θα περιορίσει την προσπέλαση ανάμεσα σε σταματημένα αυτοκίνητα δεν είναι ούτε οι καθρέπτες, ούτε το πλατύ fering, αλλά το τελικό εξαγωγής καυσαερίων, το οποίο θα βρει στους προφυλακτήρες, κατά τους ελιγμούς.

Έξυπνα σχεδιασμένο


Το νέο J300 έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει άνεση στους επιβαίνοντες που το επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους. Είναι προικισμένο με αποθηκευτικούς χώρους, με το μικρό ντουλαπάκι στα αριστερά της ποδιάς να φιλοξενεί και πρίζα 12V για φόρτιση κινητού. Ο κεντρικός χώρος αποθήκευσης κάτω από την σέλα, είναι αρκετός για δύο κράνη τύπου jet, ή δύο full face, τα οποία έξυπνα χωρούν κάτω από τις λακκούβες που σχηματίζει η σέλα.

Η σέλα διαθέτει αμορτισέρ που την διατηρεί ανοιχτή, ενώ ο χώρος φωτίζεται από φως που διευκολύνει την πρόσβαση την νύχτα. Συναντάμε επίσης και ρυθμιζόμενες μανέτες φρένων ώστε ο αναβάτης να μπορεί να τις ρυθμίζει ανάλογα με το μήκος των δακτύλων του ή τις απαιτήσεις του στο φρενάρισμα. Βέβαια, για την έξυπνη σχεδίαση το βραβείο το παίρνει ο Ιταλός σχεδιαστής Massimo Zaniboni που δημιούργησε με την πένα του το Kymco Downtown, πάνω στο οποίο η Kawasaki επενέβη και έβαλε την δική της sport πινελιά, διατηρώντας βέβαια την ομορφιά και την “λουσάτη” παρουσία. Το μπροστινό τμήμα του J300 είναι διαφορετικό, πιο sport, με δύο προβολείς που θυμίζουν έντονα την σειρά ZX Ninja, ενώ και η ζελατίνα του είναι όμορφα ενταγμένη σε αυτό το στυλ. Τα φλας στο Kawasaki βρίσκονται τοποθετημένα στα πλαϊνά τμήματα του fering, ενώ στο Kymco τα συναντάμε μέσα στον χώρο των προβολέων.

Το φωτιστικό πίσω σώμα LED, είναι αρκετά διαφορετικό από του Kymco, στο οποίο συνεχίζεται και στα πλαϊνά τμήματα των πλαστικών, ενώ εδώ, παραμένει μόνο πίσω από την ουρά. Οι διαφορές συνεχίζονται στα μαρσπιέ του συνεπιβάτη, όπου στο Kawasaki είναι ανοιγόμενα, αντί για σταθερά στο πάτωμα, του Kymco. Τα όργανά του J300 αποτελούνται από αναλογικούς δείκτες για ταχύμετρο και στροφόμετρο, σε συνδυασμό με οθόνη LCD, η οποία περιλαμβάνει την ένδειξη καυσίμου στο ρεζερβουάρ, την θερμοκρασία του κινητήρα, το ρολόι αλλά και τον ολικό και τους μερικούς χιλιομετρητές. Σε σχέση με του Kymco, υπάρχει μία πολύ μικρή διαφορά στην σχεδίαση, κυρίως στο μεσαίο τμήμα.

Sport χαρακτήρας


Ο sport χαρακτήρας του J300 εμφανίζεται στις ανοιχτές καμπές. Μπορείς να πλαγιάσεις άφοβα και να εμπιστευθείς το στιβαρό πλαίσιο, ενώ ακόμη και οι αναρτήσεις του δεν θα σε προδώσουν, μιας και είναι σφιχτές και διατηρούν την ευστάθεια. Το μόνο που ίσως σου μειώσει τον ρυθμό θα είναι η διάμετρος του 13άρι πίσω τροχού, που κάποια στιγμή θα αρχίσει να φτάνει το ελαστικό στα όριά του, αλλά και πάλι, έχεις την πληροφόρηση για τα όρια του στριψίματος, ώστε να μην τα ξεπεράσεις.
Στον αντίποδα, οι σφιχτές αναρτήσεις και το αντίστοιχα άκαμπτο πλαίσιο, στις λακκούβες της πόλης θα λειτουργήσουν καλύτερα με δύο επιβαίνοντες, ενώ με έναν, θα είναι λίγο σφιχτές. Όχι ότι θα κουραστεί η μέση του αναβάτη, αλλά η πληροφόρηση αναφορικά με την ποιότητα του οδοστρώματος θα είναι άμεση.

Τα φρένα του, είναι υπεραρκετά για τις δυνατότητες του scooter των 300 κυβικών. Αποτελούνται από δύο δίσκους με σχεδίαση “μαργαρίτα”, διαμέτρου 260 και 240mm, με ίδιες δαγκάνες δύο εμβόλων τόσο για μπροστά, όσο και για πίσω, οι οποίες διαθέτουν και σωληνάκια υψηλής πίεσης. Συνδυασμένο σύστημα δεν υπάρχει, αλλά η δύναμή τους και το πισώβαρο σε μεγάλο ποσοστό scooter, θα φρενάρει δυνατά. Το J300 της δοκιμής διέθετε και ABS, το οποίο ανήκει στον έξτρα εξοπλισμό, και λειτουργεί εξαιρετικά, χωρίς να μεταφέρει ανάδραση στις μανέτες, κατά την διαδικασία της πέδησης. Αυτό μεταφράζεται ως απόλυτη εμπιστοσύνη από τον αναβάτη, για φρενάρισμα της τελευταίας στιγμής, ανεξάρτητα από την ταχύτητα με την οποία οδηγεί. Βέβαια, για τις μεγάλες και γρήγορες διαδρομές, θα διαπιστώσει ο αναβάτης ότι η κάλυψη από την ζελατίνα του fering δεν είναι μεγάλη, έτσι, σύντομα θα αναζητήσει καλύτερη προστασία, στα after market της Kawasaki που προσφέρει μία ψηλότερη ζελατίνα ως αξεσουάρ (όπως και βαλίτσα top case για όσους το επιθυμούν).

Είσοδος με χαρακτήρα sport

Η είσοδος της Kawasaki στα scooter έγινε δυναμικά. Το J300 είναι ένα scooter που καταφέρνει να συνδυάσει την ποιότητα στην κατασκευή, τις καλές επιδόσεις, την σταθερότητα και εμπιστοσύνη, σε καθημερινή χρήση, με δυνατότητα για μεγαλύτερες αποστάσεις εκτός πόλης. Η αίσθηση “λιμουζίνας” που προσφέρει σε συνδυασμό με την sport αισθητική, δίνει στο J300 το εισιτήριο για την είσοδο σε μία δύσκολη αγορά, στην οποία ακόμη και η τιμή του, παραμένει λογική. Στα 5.395€ της έκδοσης της δοκιμής, θα προτιμούσαμε μία ψηλότερη ζελατίνα στον standard εξοπλισμό, και ένα πιο γερό άγκιστρο συγκράτησης πραγμάτων στην ποδιά. Α, και φυσικά την διχρωμία σε μαύρο – πράσινο που του δίνει ακόμη περισσότερα credits αναφορικά με την sport αισθητική!

Διαφορές Kawasaki J300 - Kymco Downtown 300

Ψάχνοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν μικρές διαφορές σε μήκος, ύψος, πλάτος, απόσταση εδάφους αλλά και μεταξόνιο, νούμερα που εν μέρει οφείλονται στα διαφορετικά πλαστικά περιφερειακά, αλλά και σε μικρές αλλαγές που ενδεχομένως έχει κάνει η Kawasaki. Αυτό που δείχνει ακατανόητο είναι η τεράστια διαφορά στα ανακοινώσιμα κιλά, αφού το J300 έρχεται με 191kg και το Downtown με 166kg – νούμερα που δεν ξέρουμε αν στην πράξη διαφέρουν τόσο – στην αίσθηση πάντως καθόλου. 

Αναφορικά και με τις επιδόσεις, αν και η Kymco στην επίσημη ιστοσελίδα της ανακοινώνει λιγότερα άλογα, οι επιδόσεις είναι ίδιες. Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε και μόνοι σας τις διαφορές ανά μοντέλο:

Μήκος (mm) 2235 2.200
Πλάτος (mm) 775 810
Μεταξόνιο (mm) 1555 1.545
Ύψος (mm) 1260 1.150
Ύψος σέλας (mm) 775 775
Απόσταση εδάφους (mm) 145 140
Βάρος (kg) 191 166
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 13 12,5
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp/σ.α.λ.) 28 / 7.750  22 / 8,500 
Μέγιστη ροπή (kg / σ.αλ.) 2,9 / 6.250  2,5 / 6.500 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Kawasaki
Μοντέλο J300 ABS
Αντιπρόσωπος TEOMOTO
Τιμή 5.395euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, SOHC
Χωρητικότητα (cc) 289,9
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 72,2 x 72mm
Συμπίεση 10.8 : 1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός EFI της Keihin με σώμα ψεκασμού 34mm
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Αυτόματη, μεταβλητή, με ιμάντα CVT
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό
Μήκος (mm) 2235
Πλάτος (mm) 775
Μεταξόνιο (mm) 1555
Ύψος (mm) 1260
Ύψος σέλας (mm) 775
Απόσταση εδάφους (mm) 145
Βάρος (kg) 191
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 13
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα 37mm, διαδρομή 110mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, με προφόρτιση ελατηρίων σε πέντε θέσεις, διαδρομή 100mm
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 120/80 - 14 
Πίσω 150/70 - 13 
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp/σ.α.λ.) 28 / 7.750 
Μέγιστη ροπή (kg / σ.αλ.) 2,9 / 6.250 

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Απριλίου 2014 22:12

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Kawasaki Athlete 125 TEST – Kawasaki J300 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon