.
Κατηγορία Διάφορα
Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2023 17:56

Test – Energica Experia 2023 – Αποστολή στην Ιταλία

Σημείο καμπής

Η νέα adventure της Energica, Experia, αποτελεί σημείο καμπής στην ιστορία των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, όντας η πρώτη που προσφέρει συγκρίσιμες επιδόσεις σε θέματα αυτονομίας και φόρτισης με τον συμβατικό ανταγωνισμό.

Δοκιμή: Aviad Abrahami
Φωτογραφίες: Energica

Τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν αρχίσει πια να αποκτούν υπολογίσιμο μερίδιο στις αγορές του κόσμου. Με αυτονομίες που φτάνουν ως και τα 500 χιλιόμετρα σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά και με δυνατότητες πολύ γρήγορης φόρτισης, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αρχίζουν σιγά-σιγά να καλύπτουν αρκετές μεταφορικές ανάγκες.

Στις μοτοσυκλέτες, από την άλλη, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Πάει πάνω από δεκαετία που τα ηλεκτρικά δίκυκλα έχουν μπει στη ζωή μας, μα μέχρι τώρα όλα υποφέρουν από δύο βασικά προβλήματα: μικρή αυτονομία, οφειλόμενη στον μικρό διαθέσιμο χώρο για μπαταρίες, και αργή φόρτιση που μερικές φορές φτάνει πάνω από 5 και 6 ώρες. Αυτά τα δύο ζητήματα έχουν κάνει τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, όσο καλές και ποιοτικές και αν είναι, σε εργαλεία για μικρές αποστάσεις μόνο. Το να καλύψει κανείς πάνω από 150 χιλιόμετρα με μια ηλεκτρική είναι σχεδόν αδύνατο.

Είναι σαφές πως αργά ή γρήγορα η πρόοδος της τεχνολογίας θα επιλύσει αμφότερα τα προβλήματα και τότε οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα μεταφοράς ικανά για μεγάλες αποστάσεις. Φαίνεται λοιπόν πως αυτή η στιγμή φτάνει και η νέα Energica Experia είναι το σημείο καμπής, μετά το οποίο οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες θα μπορούν να ταξιδέψουν μακριά με σύντομες παύσεις για φόρτιση.

 ANN2976

Ας αρχίσουμε με τα σημαντικά, δηλαδή τι είναι αυτό που κάνει την Experia μια εύχρηστη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα. Η Energica ανακοινώνει εμβέλεια εκτός πόλης που ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα, ενώ σε αστική χρήση μπορεί να φτάσει ως τα 450.

Εφόσον το ταξίδι στον ανοικτό δρόμο γίνει με ταχύτητες άνω των “αποστειρωμένων” 90 km/h η αυτονομία υπολογίζεται γύρω στα 180 χιλιόμετρα – κάτι που λογίζεται ως σημαντική πρόοδος.

Στις στριφογυριστές ορεινές διαδρομές των Δολομιτών, όπου έχεις διαρκώς αφορμές για να ορμάς στο γκάζι, αλλά και πολλές κατηφόρες για να δουλέψει το κύκλωμα ανάκτησης ενέργειας που φορτίζει τη μπαταρία, οδηγήσαμε περίπου 100 χιλιόμετρα και η στάθμη της μπαταρίας έπεσε από το 100% σε λίγο παραπάνω από 60%. Αυτό σημαίνει πως χρειαστήκαμε λιγότερο από 40% της διαθέσιμης ενέργειας για 100 χιλιόμετρα στροφιλίκι, κάτι οπωσδήποτε αξιοσέβαστο.

Το δεύτερο σημείο είναι ο χρόνος φόρτισης. Η Experia υποστηρίζει το ίδιο πρωτόκολλο ταχυφόρτισης με τα αυτοκίνητα, έτσι με έναν φορτιστή 24 kW η μπαταρία της πηγαίνει από το μηδέν στο 80% σε 40 λεπτά.

Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να οδηγήσεις 150 χιλιόμετρα συνεχόμενα, να σταματήσεις για 40 λεπτά για φόρτιση κι έναν καφέ και να συνεχίσεις για άλλα 150 χιλιόμετρα.

Γι’ αυτό τονίζουμε συνέχεια την ιδιαίτερη σημασία της Experia, διότι αυτό δεν ήταν εφικτό μέχρι τώρα.

 ANN6420

Η Energica ανήκει στις πρωτοπόρους των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, παρέα με την αμερικανική Zero. Η έδρα της είναι στη Modena, στην καρδιά της ιταλικής Motor Valley, και ανήκει σε μια οικογένεια με παράδοση δεκαετιών σε αγώνες με αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες.

Το όραμα της κατασκευής ηλεκτρικών μοτοσυκλετών ξεκίνησε από νωρίς, το 2008, και έναν χρόνο αργότερα η εταιρεία είχε ήδη στηθεί και ανέπτυσσε την πρώτη της πλατφόρμα. Με εφαλτήριο τη σπορ μοτοσυκλέτα Ego η Energica άρχισε να υλοποιεί τον στόχο της να γίνει μια από τις κορυφαίες κατασκευάστριες του κόσμου για σπορ ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες.

Τρία σημαντικά γεγονότα σημάδεψαν την ιστορία της: πρώτα η επιλογή από τη Dorna, διοργανώτρια του MotoGP, της Energica Ego ως επίσημης μοτοσυκλέτας της νεοσύστατης κατηγορίας MotoE. Από το 2019 ως το τέλος του 2022 αυτή ήταν η μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιούσαν όλες οι ομάδες της κατηγορίας.

Το δεύτερο συμβάν έγινε πάλι το 2019 και επίσης αφορούσε τη MotoE, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο paddock που κατέστρεψε εντελώς όλον τον εξοπλισμό της Energica – μοτοσυκλέτες, φορτιστές, υπολογιστές (με όλα τους τα αποθηκευμένα δεδομένα), καθώς και τον εξοπλισμό των ομάδων. Η Energica έπρεπε να ξαναφτιάξει το σύνολο των μοτοσυκλετών, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού και των δεδομένων, από την αρχή. Ήταν ένα πολύ ισχυρό χτύπημα για μια εταιρεία με περιορισμένους πόρους.

Το τρίτο συμβάν είναι μάλλον το πιο ευτυχές, αποτελώντας μια άμεση συνέχεια του πρώτου. Πριν τρία χρόνια εξαγοράστηκε μέρος της εταιρείας από την Ideanomics, μια αμερικανική εταιρεία που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο Nasdaq και επενδύει σε ηλεκτρικές τεχνολογίες. Αυτή η σύμπραξη έφερε άφθονο μετρητό στην Energica, της εξασφάλισε την οικονομική σταθερότητα που χρειάζεται για να συνεχίσει την έρευνα και εξέλιξη της τεχνολογίας της.

Η Energica μπόρεσε να επεκτείνει την εταιρεία και να διπλασιάσει το προσωπικό της σε παραπάνω από 100 άτομα, ενώ λίγο μετά από εκείνη τη συμφωνία άρχισε η εξέλιξη της νέας πλατφόρμας Experia, χρησιμοποιώντας και τις τεχνολογίες που έφερε μαζί της η Ideanomics.

 ANN5014 

Η Experia χτίστηκε πάνω σε μια εντελώς νέα βάση, τη δεύτερη της Energica μετά από αυτή που χρησιμοποιούν οι Ego και Eva, ενώ στο κοντινό μέλλον θα δούμε και άλλα μοντέλα σε διαφορετικές κατηγορίες της αγοράς πάνω σε αυτήν.

Αυτή περιλαμβάνει ένα ολοκαίνουργιο μοτέρ με σύγχρονη τεχνολογία EMCE και βαθμό απόδοσης 96.5%, με ονομαστική ισχύ 102 ίππους και ροπή που φτάνει στα 11.6 kgm. Ένα από τα σημεία που η νέα πλατφόρμα διαφοροποιείται σημαντικά από την παλιότερη είναι ο μέγιστος ρυθμός περιστροφής του κινητήρα που εδώ φτάνει στις 13,000 rpm, αντί των 10,000 rpm της Ego. Εδώ επίσης είναι κοντύτερο το γρανάζωμα της μετάδοσης.

Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 22.5 kWh και καταλαμβάνει τον περισσότερο χώρο στο πλαίσιο, υιοθετώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας που, όπως αναφέραμε πιο πριν, υποστηρίζει ταχεία φόρτιση 24 kW.

Η Energica επέλεξε να μη χρησιμοποιήσει υγρόψυξη για το πακέτο μπαταριών λόγω περιορισμών χώρου και βάρους, γι’ αυτό και η ταχυφόρτισή της περιορίζεται στα 24 kW – αλλιώς θα μπορούσε σχεδόν να διπλασιάσει την ισχύ φόρτισης.

Το υβριδικό πλαίσιο αποτελείται από ένα τριγωνικό ατσάλινο πλέγμα και έναν συνδυασμό αλουμινένιων πλακών, ενώ το υποπλαίσιο είναι επίσης φτιαγμένο από ατσάλινους σωλήνες.

Οι αναρτήσεις της ZF είναι πλήρως ρυθμιζόμενες και με διαδρομές 150 mm μπροστά και πίσω, οι ζάντες έχουν διάμετρο 17 ιντσών και ντύνονται με λάστιχα Pirelli Scorpion Trail σε συμβατικές διαστάσεις.

Το σύστημα πέδησης μπροστά ανατίθεται σε δύο δίσκους 330 mm με ακτινικές δαγκάνες Brembo και πίσω σε έναν δίσκο 240 mm. Υπάρχει προφανώς το σύγχρονο 9.3 MP Bosch ABS, με cornering χαρακτηριστικά χάρη στην αδρανειακή κεντρική μονάδα, καθώς και traction control που ρυθμίζεται σε 6 επίπεδα.

Ρυθμιζόμενο είναι και το φρένο κινητήρα, δηλαδή το σύστημα ανάκτησης ενέργειας, με 3 διαθέσιμα επίπεδα και επιπλέον δυνατότητα πλήρους απενεργοποίησης. Στην πράξη οι επιλογές 2 και 3 μας φάνηκαν πιο αποδοτικές στην οδήγηση σε μια διαδρομή γεμάτη στροφές, καθώς ελαχιστοποίησαν τη χρήση των φρένων και μεγιστοποίησαν την επαναφόρτιση των μπαταριών.

Συνεχίζοντας την περιγραφή των ηλεκτρονικών, έχουμε 4 προκαθορισμένες riding modes και 3 ακόμη στη διάθεση του αναβάτη να τις στήσει όπως θέλει, 4 power modes απόδοσης (sport, rain, urban και eco), cruise control, οθόνη TFT 5 ιντσών με εύχρηστη διεπαφή και φώτα LED παντού.

Quickshifter δε χρειάζεται, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχουν πολλές ταχύτητες, μόνο μια από τα 0 ως τα 180 km/h που επεμβαίνει ο ηλεκτρονικός κόφτης.

Ο εξοπλισμός της Experia ολοκληρώνεται με μια τριπλέτα δύο πλαϊνών και της κεντρικής βαλίτσας, ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας και θερμαινόμενα γκριπ.

Experia motor

Η Experia είναι μια πολύ άνετη μοτοσυκλέτα από κάθε άποψη. Η θέση οδήγησης είναι όρθια, η σέλα εργονομική και φιλόξενη, η προστασία από τον αέρα αρκετά ικανοποιητική, ειδικά στην πιο ψηλή θέση της ζελατίνας.

Η δυναμική της συμπεριφορά είναι επίσης πολύ καλή, όπως περιμέναμε από μια ιταλική μοτοσυκλέτα με καλά περιφερειακά. Στις φιδίσιες διαδρομές των Δολομιτών, όπου οδηγήσαμε κατά την παγκόσμια παρουσίασή της, η μοτοσυκλέτα άλλαζε κατεύθυνση με ευκολία χάρη στην καλά συγκεντρωμένη μάζα της στο κέντρο, κυρίως εξαιτίας της τεράστιας μπαταρίας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο τα 260 κιλά που ζυγίζει περνούν εν πολλοίς απαρατήρητα.

Σε κάθε περίπτωση, η ευελιξία της είναι αυτή που περιμένεις από κάθε ποιοτική adventure μοτοσυκλέτα και η σταθερότητα που προσφέρει σε βοηθά να διασκεδάζεις πολύ σε τέτοιες διαδρομές.

Τα φρένα της είναι πολύ καλά, ειδικά το άριστο μπροστινό που επιτρέπει να ρεγουλάρεις με ακρίβεια την ποσότητα δύναμης που θες κάθε φορά να χρησιμοποιήσεις – όπως θα περίμενε κανείς από μεγάλους δίσκους και ακτινικές Brembo. Πάντως η συνδρομή του φρένου κινητήρα σε τέτοιες διαδρομές με συνεχείς υψομετρικές διαφορές μας έδωσε την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσουμε πολύ αντί των παραδοσιακών φρένων.

Το πίσω αμορτισέρ, από την άλλη, συμπεριφέρεται καλά σε καλής ποιότητας άσφαλτο, μα η εικόνα μετριάζεται σε πιο κακούς δρόμους.

  ANN6527

Η δυναμική συμπεριφορά της Experia λοιπόν είναι πολύ καλή, ας μιλήσουμε τώρα για τον κινητήρα. Πέραν του αναπόφευκτου ρομαντισμού που μας καταλαμβάνει όταν μιλάμε για κινητήρες εσωτερικής καύσης, οι ηλεκτροκινητήρες παρέχουν συναρπαστική απόδοση. Δεν είναι οι 102 ίπποι, αλλά μάλλον η καμπύλη ροπής που μοιάζει με ευθεία γραμμή και χαρίζει πολύ δυνατές επιταχύνσεις. Χρειάζεται μόλις 3.5 δευτερόλεπτα για τα 0-100 km/h, αλλά εξίσου γρήγορη είναι και στις ρεπρίζ.

Η τελική ταχύτητα είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 180 km/h και η Experia φτάνει εκεί πολύ γρήγορα. Καλό είναι πάντως να θυμόμαστε πως οι υψηλές ταχύτητες και οι δυνατές επιταχύνσεις φέρουν την κύρια ευθύνη για το ξεζούμισμα των μπαταριών.

Και, ναι, υπάρχει το θέμα της ησυχίας. Δεν είναι απόλυτη σιγή, μα ένα αχνό μουρμούρισμα σε συχνότητα που αυξάνει μαζί με την ταχύτητα, ενώ δεν υφίσταται ίχνος κραδασμών, όπως έχουμε συνηθίσει από τους βενζινοκινητήρες.

 DSC6541A

Μας αρέσει δε μας αρέσει, υπάρχουν δύο δεδομένα που δε μπορούμε να αγνοήσουμε. Το πρώτο είναι πως οι ηλεκτροκινητήρες είναι πολύ πιο αποδοτικοί από τους εσωτερικής καύσης, και το δεύτερο πως αυτοί είναι το μέλλον, έτσι θα είναι όλες οι μοτοσυκλέτες σε λίγα χρόνια. Απολαύστε τους κινητήρες εσωτερικής καύσης όσο περισσότερο μπορείτε και για όσο είναι ακόμη διαθέσιμοι.

Δεν επαναλαμβάνουμε την ίδια έκφραση ασκόπως: η Energica Experia συνιστά όντως ένα σημείο καμπής. Όχι τόσο επειδή είναι η πρώτη ηλεκτρική adventure, μα κυρίως γιατί είναι η πρώτη ηλεκτρική που μπορεί να υπηρετήσει με ρεαλιστική αυτονομία και λογικό χρόνο φόρτισης.

Σαφώς θα θέλαμε οι μπαταρίες να είναι μικρότερες και να χωρούν περισσότερη ενέργεια, και όλα δείχνουν πως δε θα αργήσει αυτή η μέρα, πάντως τα καλά νέα είναι πως η Experia είναι μια μοτοσυκλέτα που δεν απευθύνεται μόνο σε φανατικούς της ηλεκτροκίνησης, μα μια αξιόλογη επιλογή μετακίνησης ακόμη και για μεγάλες αποστάσεις.

Το ταξίδι θα θέλει οπωσδήποτε έναν προγραμματισμό για τα σημεία φόρτισης που ενδεχομένως να χρειαστούν καθ’ οδόν, αλλά πια ο μακρινός τουρισμός με ηλεκτρική μοτοσυκλέτα είναι απολύτως εφικτός – και όσο πολλαπλασιάζονται οι σταθμοί φόρτισης θα γίνεται ακόμη πιο εύκολος.

0D Experia MM 0091 

Με τιμή που στην Ιταλία ξεκινά από €23,750 (συν ΦΠΑ), η Energica Experia κοστίζει ανάλογα με τις πολυτελέστερες και πληρέστερες παραδοσιακές δυνάμεις της adventure κατηγορίας. Σε αυτήν την τιμή ωστόσο μπορούμε να αρχίσουμε να αφαιρούμε τα κίνητρα απόκτησης ηλεκτρικού οχήματος και άλλες εκπτώσεις που προκύπτουν στην πορεία, όπως τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ στη συνέχεια και η συμβίωση μαζί της είναι επωφελής για την τσέπη, με πολύ λιγότερα και φτηνότερα σέρβις, αλλά και μεγάλο κέρδος από τη βενζίνη.

Η Experia είναι μια ματιά στο κοντινό μέλλον, η ηλεκτρική adventure που ήρθε για ν’ αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τις ηλεκτροκίνητες μοτοσυκλέτες και η πρώτη που προσφέρει πραγματικά συγκρίσιμες ικανότητες.

 DSC6429

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Energica Experia (2023)

Αντιπρόσωπος

Δεν αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα

Κινητήρας

Ηλεκτρικός υγρόψυκτος PMASynRM, κεντρική τοποθέτηση

Μέση Ισχύς

80.5 hp (60 kW) / 7,000 rpm

Μέγιστη Ισχύς

100.6 hp (75 kW) / 7,500 rpm

Μέση Ροπή

11.7 kgm

Μέγιστη Ροπή

91.8 kgm

Μπαταρία

22.5 kWh μη αφαιρούμενη

Φορτιστής

3.3 kW  / 24 kW (ταχυφορτιστής)

Πλαίσιο

Ατσάλινο χωροδικτύωμα με αλουμινένιες πλάκες

Μεταξόνιο

1,513 mm

Μήκος x Πλάτος x Ύψος

2,132 x 867 x 1,461 mm 

Απόσταση από έδαφος

Δ.Α.

Ύψος σέλας

847 mm

Βάρος

260 kg

Ανάρτηση μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι ZF Sachs 43 mm, διαδρομή 150 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο

Ανάρτηση πίσω

Ένα αμορτισέρ ZF Sachs, διαδρομή 150 mm, προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση επαναφοράς

Τροχός μπροστά

120/70-17

Τροχός πίσω

180/55-17

Φρένο μπροστά

Δύο δίσκοι 330 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων Brembo, Bosch Cornering 9.3 MP ABS

Φρένο πίσω

Δίσκος 240 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων BremboBosch Cornering 9.3 MP ABS

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2023 18:25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « SYM NH T200 - Video Test
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon