.
Κατηγορία Moto Morini
Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2021 14:54

Πρώτη επαφή – Moto Morini X-CAPE 2021 - Η πρώτη μέρα της νέας εποχής

Το Moto Morini X-Cape είναι το πρώτο “σύγχρονο” Morini που κυλά τις ρόδες του από τη γραμμή παραγωγής αφότου η ιστορική ιταλική εταιρεία πέρασε στα χέρια της κινεζικής Zongshen.

Δοκιμή: Thierry Sarasyn
Φωτογραφίες: Moto Morini

Είμαστε από τους πρώτους που έχουν την ευκαιρία να καβαλήσουν την έκδοση προπαραγωγής της νέας μοτοσυκλέτας. Spoiler alert: δεν βρήκαμε κανένα σημαντικό μειονέκτημα στο X-Cape. Για την ακρίβεια, ελπίζουμε η τελική έκδοση παραγωγής, που αναμένεται κάπου στο Φθινόπωρο του 2021, να ανταποκρίνεται σε αυτά που διαπιστώσαμε σε αυτήν την πρώτη σύντομη επαφή.

Στυλιστικά το X-Cape είναι μια ωδή στο παρελθόν και είναι πολύ όμορφο – όσο αντικειμενική μπορεί να είναι μια τέτοια δήλωση.

Λεπτομέρειες όπως τα χρώματα της ιταλικής σημαίας κάτω από το έμβλημα στο ρεζερβουάρ και η χρήση του αετού από το σήμα της Moto Morini σε κινητήρα και φέρινγκ συνιστούν ωραίες αναφορές στην ιστορία και τις ρίζες της εταιρείας.

motomorini xcape 8 

Γεννήτρια εμπιστοσύνης

Ο κινητήρας του Moto Morini X-Cape έχει ένα αρκετά ευχάριστο προφίλ απόδοσης παρότι δεν είναι ιδιαίτερα δυνατός – ούτε καν για τα δεδομένα των δικύλινδρων μεσαίου κυβισμού. Προσφέρει πάντως αρκετή δύναμη για κάθε είδους συνθήκη οδήγησης και ειδικά η ροπή των 5.7 kgm αποδίδεται νωρίς και γρήγορα, εξασφαλίζοντας πως το X-Cape είναι ευκολοδήγητο.

Η απόκριση γκαζιού είναι ιδιαιτέρως απαλή και ο κινητήρας κοντρολαρισμένος, γεγονός που γεννά εμπιστοσύνη και προσφέρει άριστο έλεγχο από την αρχή στον αναβάτη.

Επιπλέον, οι στάνταρ ρυθμίσεις των αναρτήσεων ταιριάζουν στη λογική απόδοσης της μοτοσυκλέτας και η θέση οδήγησης επίσης ξεχωρίζει για την άνεσή της.

Να τονίσω πως το εντυπωσιακό πιρούνι με διάμετρο καλαμιών 50 mm είναι πλήρως ρυθμιζόμενο.

motomorini xcape 10 

Ισορροπημένη πακέτο

Μια τεράστια TFT οθόνη (7 ίντσες διάμετρος!) φιλοξενεί όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον αναβάτη. Μέσω των χειριστηρίων στο αριστερό άκρο του τιμονιού μπορείς να πλοηγηθείς σε όλες τις ρυθμίσεις και να επιλέξεις κάποια εκ των δύο riding modes. Με χαρά εκμεταλλευτήκαμε την off-road mode, στην οποία μπορείς να απενεργοποιήσεις το ABS στον πίσω τροχό.

Δεν πρόκειται για μια υπερφίαλη πολυτέλεια καθώς, όπως διαπιστώσαμε στα 13 εκτάρια του MotorPark που οδηγήσαμε, το X-Cape έχει πραγματικές βλέψεις για κίνηση εκτός δρόμου.

Μόλις σταθείς όρθιος στα μαρσπιέ αντιλαμβάνεσαι πόσο λεπτό είναι αυτό το Morini στη μέση του κορμιού του, κάτι που βοηθά στον καλό έλεγχο ακόμη και σε πολύ ανώμαλο έδαφος.

motomorini xcape 4

Η ευχρηστία και η φιλικότητα είναι δίχως άλλο τα σημαντικότερα προτερήματά του και αυτή η τακτική ενισχύεται από την επιλογή εξαρτημάτων αναγνωρισμένης αξίας, όπως το πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι της Marzocchi και τα φρένα της Brembo.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην Ιταλο-Κινεζική αυτή συνεργασία πως κατάφερε να φτιάξει ένα πολύ ισορροπημένο τελικό προϊόν που εύκολα μπορεί να απευθυνθεί σε πολύ ευρύ κοινό.

Το X-Cape θα το εκτιμήσει τόσο ο έμπειρος αναβάτης adventure, όσο και ένας πρωτάρης στις μεγάλες μοτοσυκλέτες.

Αυτή η μοτοσυκλέτα θα μπορούσε άνετα να σηματοδοτήσει την επιστροφή της Moto Morini στα φώτα της δημοσιότητας, καθώς εντάσσεται σε μια κατηγορία που γνωρίζει οργιώδη ανάπτυξη αυτόν τον καιρό.

Δικαίως, θα λέγαμε. Δεν έχεις ανάγκη 1200 κυβικά για να ζήσεις την περιπέτεια πάνω σε μια μοτοσυκλέτα. Και το γεγονός πως το κόστος αγοράς στους μεσαίους κυβισμούς είναι σημαντικά μικρότερο απλώς ενισχύει την παραπάνω άποψη.

motomorini xcape 2 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής/Μοντέλο

Moto Morini X-CAPE (2021)

   

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4Τ, V2 90 μοιρών, Υ/Ψ, 2 ΕΕΚ, 8 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

649

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

83 x 60

Σχέση συμπίεσης

11.3:1

Τροφοδοσία

Ψεκασμός

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος

Τελική μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

Μέγιστη ονομαστική ισχύς (hp/rpm)

60 / 8,250

Μέγιστη ονομαστική ροπή (kg.m/rpm)

5,7 / 7,000

   

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο χωροδικτύωμα

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

2,190 x 905 x 1,390

Μεταξόνιο (mm)

1,470

Γωνία κάστερ (ο)

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

120

Ύψος σέλας (mm)

820-845

Απόσταση από έδαφος (mm)

175

Ρεζερβουάρ (l)

18

Βάρος (kg)

213 (στεγνό)

   

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Εμπρός

Ανεστραμμένο πιρούνι 37 mm

Πίσω

Ένα αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίου

   

ΦΡΕΝΑ

 

Εμπρός

Δύο δίσκοι 298 mm, διπίστονες δαγκάνες Brembo, ABS Bosch 9.1M

Πίσω

Δίσκος 255 mm, διπίστονη δαγκάνα Brembo, ABS Bosch 9.1M

   

ΤΡΟΧΟΙ / ΕΛΑΣΤΙΚΑ

 

Εμπρός

110/80-19

Πίσω

150/70-17

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 11:41

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test – Moto Morini X-Cape (2022) »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon