.
Κατηγορία Voge
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 18:43

Test - Voge 500AC (2022)

Προσεγμένη και γοητευτική roadster ρετρό σχεδίασης αναζητεί αναβάτη για μακρόχρονη σχέση.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Έκανε την είσοδό της στην ελληνική αγορά μοτοσυκλέτας το 2020 μέσω της γνωστής εταιρείας Mototrend – αποκλειστικής αντιπροσώπου της KYMCO στη χώρα μας – αποτελώντας την πολυτελή, εξαγωγική πτέρυγα της Loncin. Η Voge έχει δικαίως κατακτήσει τον δικό της ζωτικό χώρο στην αγορά χάρη σε μια προσεκτικά στοχευμένη γκάμα μοντέλων που απευθύνεται με το καλημέρα στις δημοφιλέστερες ζώνες της.

Η πρώτη μας γνωριμία έγινε με τη γυμνή 500R, ενώ στην πορεία συστηθήκαμε και με τις περιπετειώδεις 500DS και 500DSX, αλλά και τη μικρότερη 300DS που διαγράφει λαμπρή εμπορική πορεία στην Ελλάδα.

Δύο χρόνια – και έναν covid συν όλες τις συμπαραμαρτυρούσες συμφορές που μας κουβάλησε – μετά τη δοκιμή της 500R έφτασε η ώρα για την κλασικής εμφάνισης συγγενή του, 500AC.

A15A4966 web

Ο εντυπωσιασμός είναι ίσως το πρώτο στοιχείο της 500AC που κατέστη σαφές από την πρώτη μέρα που περιήλθε στα χέρια μου, καθώς διαρκώς γινόμουν (εντάξει, η μοτοσυκλέτα γινόταν…) αποδέκτης κολακευτικών σχολίων και ερωτήσεων για το ποιόν της.

Η εξήγηση είναι απλούστατη και οι συνοδευόμενες φωτογραφίες την αποκαλύπτουν πολύ καλύτερα από όσα λόγια και να μεταφέρω στο χαρτί: είναι όμορφη, η σχεδίαση είναι προσεγμένη, η ποιότητα κατασκευής και το φινίρισμα επίσης στέκονται ψηλά.

Στη βάση της μοτοσυκλέτας τα περισσότερα στοιχεία είναι κοινά με την 500R, αλλά εδώ η Voge έχει προσφέρει το κάτι παραπάνω. Το πρώτο που προσέχει κανείς είναι η έγχρωμη TFT οθόνη με διαγώνιο 5 ιντσών που περιλαμβάνει και μια βασική ρουτίνα συνδεσιμότητας Bluetooth, η οποία απλώς προβάλει στην οθόνη κλήσεις και ειδοποιήσεις. Είναι κάτι που δίνει μια επιπλέον αίσθηση πολυτέλειας ως προς το R, στο οποίο η οθόνη είναι μια πιο απλή μονόχρωμη LCD.

Μια ακόμη αλλαγή αφορά στο δοχείο καυσίμου, που εδώ δέχεται δύο επιπλέον λίτρα βενζίνης, φτάνοντας στα 19.

Ο δικύλινδρος κινητήρας των 471 cc, 46.3 hp και 4.5 kgm είναι λίγο-πολύ ο ίδιος που φορούν και όλες οι άλλες μοτοσυκλέτες 500 cc της Voge, μόνο που συγκριτικά με την 500R εδώ μας έρχεται με νέο μονόδρομο συμπλέκτη.

A15A5032 web

Ως αίσθηση στον δρόμο ο κινητήρας του 500AC δείχνει απολύτως γνώριμος με βάση την οδηγική εμπειρία από τις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες που τον φορούν. Ελαστικός και με διαθέσιμη ροπή παντού, κινείται ανάλαφρα και ζωηρά μέσα στην πόλη, έχοντας όσο γκάζι χρειάζεται για να κάνει τα πάντα, από προσπεράσεις ως να ζωγραφίζει χαμόγελα κρυμμένα κάτω από κράνη.

Δεν έχει καμιά ανάγκη να φτάσει τα κόκκινα για να παράξει διασκέδαση, καθώς έχει δύναμη σε όλο το εύρος λειτουργίας του και μπορεί να δουλεύει σε ταχύτητες ως τα 140 km/h απολύτως ξεκούραστα.

Από κει και πάνω εμφανίζονται κάποιοι υψίσυχνοι κραδασμοί που γίνονται λίγο πιο αισθητοί σε παρατεταμένη οδήγηση με αυτές τις ταχύτητες, βλέπε ταξίδι.

Η τελική του ταχύτητα περίμενα πως θα φτάνει κοντά στα 175 της 500R, ωστόσο παραδόξως εδώ η έκτη κοφτάρει στα 165 km/h. Το γεγονός ίσως υπονοεί κάποια διαφορά και στην κλιμάκωση της μετάδοσης; Επισήμως δεν υπάρχει πληροφορία για διαφορά στο σύστημα μετάδοσης από το 500R στο 500AC, όπου ακόμη κι ένα λίγο πιο κοντό γρανάζι στην τελική μετάδοση θα αρκούσε ως εξήγηση.

Λίγη σημασία έχει, εδώ που τα λέμε, γιατί αυτή η μοτοσυκλέτα δε διαφημίζει τις ικανότητές της στον τουρισμό υψηλών ταχυτήτων, μα είναι μια κομψή roadster προδιαγραφών Α2 που μπορεί να κουμπώσει άψογα σε πολλούς διαφορετικούς προσγειωμένους ρόλους.

A15A5058 web

Στην καθημερινότητα είναι απλά υπέροχη, ευκολοδήγητη, με φιλική γεωμετρία θέσης οδήγησης, καλοζυγισμένη και με ελαστικό κινητήρα. Τι άλλο να θες; Χωρίς να χρειάζεται διαρκώς να κυνηγάς τον κιβώτιο για να μένεις στην καλή περιοχή, ο δικύλινδρος σε σειρά της Voge είναι άψογος στα καθημερινά του καθήκοντα μεταφοράς και μάλιστα καίγοντας λίγο καύσιμο. Ως επί το πλείστον η κατανάλωση επιμένει καθαρά κάτω από τα 5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Οι αθλητικές της ικανότητες έχουν ήδη περιγραφεί ενθουσιωδώς από τον Κώστα Γκαζή στη δοκιμή της 500R και γνωρίζοντας τώρα από πρώτο χέρι την AC εκδοχή δεν έχω την παραμικρή διαφωνία.

Η στυλάτη Voge νιώθει σα στο σπίτι της σε κάθε λογής στροφιλίκι, μπαίνει ανάλαφρα και με σίγουρο πάτημα στην είσοδο της στροφής, μπορεί να πλαγιάσει βαθειά και να παίξει όσο το επιτρέπει το γκάζι της. Οι αναρτήσεις της ΚΥΒ δεν προσφέρουν ρυθμίσεις, μα ως έχουν λειτουργούν αρκετά καλά στα υδραυλικά τους καθήκοντα με επαρκείς αποσβέσεις, με λίγο πιο ενδοτικό το αμορτισέρ πίσω ως προς το πιρούνι. Συνολικά κάνουν πολύ καλή δουλειά στην παραγωγή διασκέδασης, υποστηρίζοντας τις προσταγές του δεξιού καρπού με συνεπή συμπεριφορά.

A15A5001 web

Ομοίως και τα φρένα, οι δύο διπίστονες Nissin μπροστά κυρίως, προσφέρουν το αίσθημα ασφάλειας που χρειάζεται για να ανοίγεις το γκάζι άφοβα. Έχουν δύναμη, έχουν αρκετή προοδευτικότητα και το ABS της Bosch εν γένει επεμβαίνει σωστά και καίρια.

Όσον αφορά στον ανοικτό δρόμο, το ταξίδι με οποιαδήποτε ταχύτητα έως τα 140 km/h είναι βούτυρο στο ψωμί της 500AC. Μια βοήθεια στην αεροδυναμική προστασία θα ήταν καλοδεχούμενη, όχι όμως και εντελώς απαραίτητη για τις ταχύτητες στις οποίες θα ταξιδέψει.

Η συνολική εμπειρία με τη Voge 500AC ήταν πολύ ευχάριστη, είναι μια από αυτές τις μοτοσυκλέτες που σε ψήνουν να βγεις βόλτα ακόμη κι αν δεν έχεις προορισμό. Είναι πολύ προσεγμένη ως κατασκευή, όλα πάνω της δουλεύουν άρτια και με συνέπεια, οι δε ικανότητές της πλαισιώνονται από τα δεδομένα της Α2 κατηγορίας.

Οι χάρες της ωστόσο δεν περιορίζονται στους κατόχους της τρίτης βαθμίδας διπλωμάτων (μετά τις ΑΜ και Α1), καθώς η δύναμή της είναι επαρκέστατη και για εμπειρότερους, πιο μπαρουτοκαπνισμένους μοτοσυκλετιστές που αναζητούν μια εύκολη και οικονομική μοτοσυκλέτα για την καθημερινότητά τους.

Κοστολογημένη προς €6,495 η ρετρό 500AC ζητά περίπου €600 παραπάνω από την 500R, ενώ στην αγορά μπαίνει κάπου στη μέση της κατηγορίας της. Υπάρχουν λίγο φθηνότερες επιλογές όπως η Daytona Rockstar 500, λίγο ακριβότερες όπως η Benelli Leoncino 500, αλλά περαιτέρω απειλές για τη Voge έρχονται από μοτοσυκλέτες όπως η Honda CB500F που δεν απέχει και πολύ σε κόστος, ενώ λίγο ψηλότερα μα όχι και πολύ μακριά καραδοκεί η (εκτός Α2) Yamaha MT-07.

A15A5015 web

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Caberg Avalon Forge
Τζάκετ: Nordcode Fight Air Pro
Γάντια: Nordcode Air Tech
Μπότες: Forma Cooper Camo

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλo Voge 500AC
Αντιπρόσωπος Moto Trend S.A.
Τιμή (€) 6,495
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 2K σε σειρά, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 8 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 471
Συμπίεση 10.6:1
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 67 x 66.8
Τροφοδοσία Ψεκασμός Bosch
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός, μονόδρομος (ολίσθησης)
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο περιμετρικό
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 2,100 x 820 x 1,700
Μεταξόνιο (mm) 1,460
Ύψος σέλας (mm) 795
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg) 185 (κενό)
Ρεζερβουάρ (l) 19
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 41 mm KYB
Πίσω Ένα αμορτισέρ με μοχλικό, προφόρτιση ελατηρίου
   
Ελαστικά Pirelli Angel GT
Mπροστά 120/70-17
Πίσω 160/60-17
   
Φρένα  
Μπροστά 2 Δίσκοι διαμέτρου 298 mm, δαγκάνες 2 εμβόλων Nissin, Bosch ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240 mm / δαγκάνα 1 εμβόλου Nissin, Bosch ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm) 46.3 / 8.500
Ροπή εργοστασίου (kgm / rpm) 4.5 / 7.000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022 19:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Voge 500R 2020 Video Test Ride - VOGE 500AC »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon