.
Κατηγορία CFMOTO
Τρίτη, 11 Απριλίου 2023 20:12

Test - CFMOTO CFORCE 1000 Overland 2023

Η απόλυτη παιχνιδομηχανή!

Του Τάκη Μανιάτη

Παιχνίδι, εξερεύνηση, εργασία και... χαρά! Πολύ χαρά πάνω στην σέλα της CFORCE 1000 Overland, η οποία μετατρέπει κάθε σου διαδρομή σε.... luna park!

Όταν μιλάμε για γουρούνες κάθε εδάφους, μπορεί να έχουμε πολλές επιλογές, όμως, η σημαντικότερη παρουσία είναι αυτή της CFORCE, Overland 1000. Το όνομά της και μόνο καθορίζει και την χρήση της, αφού ουσιαστικά η CFMOTO προσφέρει μία γουρούνα με την οποία μπορείς να κάνεις κάθε είδους εξορμήσεις. Μπορείς να την φορτώνεις όσο θέλεις, να πηγαίνεις όπου δεν θα πήγαινε κανένα άλλο τετρακίνητο όχημα ή οποιαδήποτε άλλη γουρούνα, αδιαφορώντας για το έδαφος και τα εμπόδια. Η CFORCE 1000 Overland έχει ένα τρομερό πλεονέκτημα: Διαθέτει τον δυνατότερο κινητήρα, έναν V2 χωρητικότητας 1000 κυβικών εκατοστών, με 962 πραγματικά κυβικά εκατοστά και απόδοσης 81 ίππων!

Και είμαστε από τους τυχερούς, μιας και μας ''έκατσε'' να την έχουμε για δοκιμή, την περίοδο που η Αθήνα βούλιαζε στο χιόνι! Ένα τέτοιο δωράκι, ήρθε στην κατάλληλη στιγμή, για να μπορούμε να απολαύσουμε τις γύρω περιοχές ''παίζοντας'' σαν παιδιά, να οδηγούμε ντριφτάροντας όποτε και όπως θέλαμε, αλλά και να συμβάλλουμε σε βοήθεια σε όσους κολλούσαν με τα αυτοκίνητά τους.

A15A0957-web.jpgΠάει παντού!

Οι δυνατότητες της απαράμιλλες, η άνεση με την οποία πάει στο χιόνι, ακόμη και σε αυτό που φτάνει τα 30 εκατοστά, είναι μοναδική, με τα τρακτερωτά ελαστικά να σκάβουν ατελείωτα και να χαράζουν πορεία. Το μακρύ πλαίσιο με συνολικό μήκος 2395mm, την καθιστούν σταθερή, το μεταξόνιο των 1480mm ακλόνητη, η απόσταση των 300mm από το έδαφος, σε αφήνουν να ''χωθείς'' όπου θες χωρίς να φοβάσαι αν θα βρει κάτω. Με πλάτος στα 1264mm, ελίσσεσαι άνετα σε σφικτές διαδρομές, με την βαριά γουρούνα να χορεύει ''σάλσα'' υπό τις εντολές του αναβάτη, προτάσσοντας τα κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά και την σχεδίασή της. Και αν θες να γυρνάς για ώρες ή μέρες, έχεις 30 λίτρα καυσίμου για να απολαύσεις οδήγηση.

A15A1116-web.jpgΌπως κάναμε κι εμείς, ανακαλύπτοντας έναν άλλο τετρακίνητο κόσμο, αυτόν που η CFORCE σου δείχνει με την 1000 Overland η οποία είναι ότι καλύτερο μπορείς να βρεις αυτή τη στιγμή στην κατηγορία. Όχι μόνο κυβισμού και απόδοσης, αλλά και τεχνικών χαρακτηριστικών, αφού ότι και να βρεις στο διάβα σου θα το περάσεις με άνεση. Είναι ένα θηρίο που ζυγίζει σχεδόν μισό τόνο και όντως είναι ένα νούμερο που ακούγεται κάπως, αλλά λόγω των εξαιρετικών αναρτήσεων, του καλοσχεδιασμένου πλαισίου και του τιμονιού με ηλεκτρική υποβοήθηση που ονομάζεται EPS, δημιουργεί το ιδανικό συνδυασμό ώστε να μπορείς να οδηγάς την γουρούνα άνετα. Οι τροχοί είναι 14 ιντσών μπροστά και πίσω, με διαφορετικής διάστασης ελαστικά και φαρδύτερα στο πίσω τμήμα, αλλά το μυστικό για την οδήγηση της 1000 Overland, είναι οι αναρτήσεις. Ανεξάρτητες και στους τέσσερις τροχούς, σε ανεξάρτητα ψαλίδια, χωρίς άξονα πίσω, πλήρως ρυθμιζόμενες, εκπληκτικές στην λειτουργία τους.

A15A1455-web.jpgΕκπληκτική λειτουργία

Για να καταλάβεις τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, θα πρέπει να ελέγξεις προσεκτικά το μέρος στο οποίο θα κινηθείς, και αν υπάρχουν σαμάρια, πέτρες, λακκούβες, νεροφαγώματα, θα καταλάβεις αμέσως. Βλέπεις τα εμπόδια να πλησιάζουν στους τροχούς, δαγκώνεσαι και εξαφανίζονται διά μαγείας χωρίς να φτάνουν στο σώμα της γουρούνας, χωρίς να μεταφέρονται χτυπήματα στο σώμα του αναβάτη. Κινηθήκαμε σε χιονισμένο τοπίο, σε άγνωστες διαδρομές, αλλά και σε σημείο σαν γήπεδο που ήταν καλυμμένο το έδαφος και κατάλευκο, κι έτσι, νομίζαμε ότι πρόκειται για μία φλατ επιφάνεια. Κινούμασταν τέρμα γκάζι, με την γουρούνα να περνάει από το χιόνι άνετα, ήρεμα, χωρίς να ταράζεται, και μόλις το χιόνι σκάφτηκε, διαπιστώσαμε ότι από κάτω είχε ότι μπορείς να φανταστείς - από νεροφαγώματα, πέτρες, λακκούβες, σαμάρια μικρά, ότι θα μπορούσε να σε κοπανήσει και να σε στείλει μακριά. Κι όμως, η CFORCE 1000 Overland, απλά "πέταγε" πάνω από όλα τα εμπόδια, αφήνοντας τον αναβάτη απλά να οδηγεί και να απολαμβάνει βόλτα.

A15A1483-web.jpgΌλα αυτά, χωρίς να παίξουμε καθόλου με τις πιέσεις των ελαστικών, αφού ως γνωστών, η χαμηλότερη πίεση στις γουρούνες συμβάλει στην απορρόφηση εμποδίων. Όταν έχεις τέτοια άνεση στις αναρτήσεις, μπορείς να οδηγάς απροβλημάτιστα, χωρίς να ενδιαφέρεσαι για την ποιότητα του εδάφους, μιας και όλα αποσβένονται. Παίζει ρόλο φυσικά και το βάρος της, που την διατηρεί σταθερή, με τις αναρτήσεις να κρατούν μακριά από το πλαίσιο τις ανωμαλίες, δημιουργώντας ένα ιδανικό σύνολο.

A15A1336-web.jpgΗ CFORCE 1000 Overland είναι φτιαγμένη για κάθε είδους παιχνίδια, αλλά βασικά, για εξορμήσεις. Διαθέτει μεγάλους χώρους για αναβάτη και συνεπιβάτη, κι έτσι μπορούν να κάθονται και οι δύο στα ξεχωριστά μερίδια χωρίς να ενοχλεί ο ένας τον άλλον, με τον αναβάτη να κινείται όπως θέλει, όπως απαιτεί η οδήγηση. Ο συνεπιβάτης έχει ένα μεγάλο μερίδιο, μία άνετη σέλα, και ξεχωριστές μεγάλες χειρολαβές για συγκράτηση, ενώ τα πόδια του πατάνε σε άνετα μεγάλα μαρσπιέ που βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο από αυτά του αναβάτη.

Χωράει τα πάντα

Κάθεσαι άνετα πάνω της, προστατευμένος από χτυπήματα ή κρύο / λάσπες, με τα φαρδιά φτερά να διαθέτουν πρόσθετα τμήματα για απομάκρυνση τους και διατήρηση του αναβάτη στεγνού.  Το γκάζι διαθέτει σκανδάλη, όπως σε όλες τις γουρούνες, ενώ τα φρένα, εκτός από αυτά στις μανέτες, και ένα πολύ χρήσιμο ποδόφρενο, το οποίο ενεργοποιεί συνδυαστικά και τα τέσσερα δισκόφρενα. Μιας και τα φρένα της ήταν άστρωτα και σκληρά, (καινούρια γουρούνα), προτιμούσαμε το φρενάρισμα με το ποδόφρενο, το οποίο από την μία μας έδινε σίγουρο φρενάρισμα, από την άλλη μας άφηνε ελεύθερα τα χέρια για να οδηγάμε με καλύτερο έλεγχο.

20230211_154218-web.jpgΗ γουρούνα αυτή έχει το εξής καλό: Διαθέτει ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα διαφορικά, που ουσιαστικά διαφοροποιούν την κίνησή της και τις επιδόσεις της σε άγρια και κακοτράχαλα εδάφη. Βασικά έχει κίνηση στους πίσω τροχούς, 2WD, και αν το επιθυμείς, μπορείς να επιλέξεις και στους τέσσερις τροχούς, 4WD. Αν θέλουμε, μπορούμε να κλειδώσουμε τα διαφορικά μπροστά και πίσω, πατώντας το Diff Lock (στον δεξί διακόπτη), μοιράζοντας ίσα την δύναμη και στους τέσσερις τροχούς. Αν δηλαδή η γουρούνα κολλήσει σε κάποιο σημείο, ''κάτσει'' κάτω στην ''κοιλιά'', και θέλεις ίση κατανομή της δύναμης για να ξεκολλήσεις, μπορείς να το κάνεις εύκολα. Αυτή η ενέργεια επιτρέπεται μόνο με το τιμόνι ίσια, και όχι για να στρίψεις ή να οδηγήσεις σε απόσταση, μόνο για να ξεκολλήσεις από το σημείο που κόλλησες. A15A1527-web.jpgΈχεις πάντα την βοήθεια των αργών σχέσεων, μιας και διαθέτει Low & High σχέσεις, στο αριστερό σημείο της ποδιάς, (καθώς και όπισθεν / N / P, με λεβιέ) και για την χειρότερη περίπτωση, διαθέτει και εργάτη, τοποθετημένο στο μπροστινό τμήμα. Ο εργάτης ελέγχεται από διακόπτη στο αριστερό άκρο του τιμονιού (in & out), και μέσω συρματόσχοινου, μπορεί να τραβήξει την γουρούνα όταν δεθεί σε κάποιο σημείο, π.χ. δέντρο. Η έλξη του φτάνει στις 3.500lbs (κοντά στους δύο τόνους) και μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις επίσης για να τραβήξεις άλλο όχημα που έχει κολλήσει, ή παράδειγμα, να δέσεις έναν βράχο και να τον μετακινήσεις.

A15A1536-web.jpgΠλήρως εξοπλισμένη

Διαθέτει ζελατίνα για προστασία από τον αέρα και μεγάλες χούφτες προστασίας για τα χέρια, τα οποία βρίσκονται ενσωματωμένα μόνιμα στο τιμόνι και κινούνται παρέα, σε μία πολύ γεροδεμένη κατασκευή. Είναι full εξοπλισμένη, με προβολάκια LED στα κάγκελα μπροστά, LED φωτιστικά σώματα παντού, προστατευτικά κάγκελα μπροστά και πίσω διαμέτρου 38mm, προστατευτική ποδιά στον κινητήρα, καθώς και στεγανή βαλίτσα με χωρητικότητα 105 λίτρα πίσω που αφαιρείται πανεύκολα. Επιπρόσθετα, μπορείς αν θες να αφαιρέσεις την σέλα του συνεπιβάτη και να τοποθετήσεις εκεί άλλη μία μπαγαζιέρα 41 λίτρων ειδικά σχεδιασμένη, ώστε να αυξήσεις την μεταφορική ικανότητα. Η πλάτη του συνεπιβάτη, φεύγει από πίσω και μετακομίζει ακριβώς πίσω από τον αναβάτη, ώστε να μπορεί να ακουμπά και να οδηγεί ξεκούραστα. Και αν δεν σου φτάνει ο χώρος, μπορείς να τοποθετήσεις άλλη μία μπαγαζιέρα στο μπροστινό τμήμα, αυξάνοντας έτσι τον αποθηκευτικό χώρο. Έτσι, όλα σου τα πράγματα μπορούν να αποθηκεύονται και να παραμένουν στεγνά, και να σε βοηθήσουν στην εξόρμηση που θα κάνεις.

A15A1051-web.jpgΕπιπρόσθετα, στο πίσω μέρος η 1000 Overland διαθέτει κοτσαδόρο ο οποίος μπορεί να τραβήξει ένα μικρό φουσκωτό σκάφος ή jet ski στο εξοχικό, ένα τρέιλερ με ξύλα στο χωριό, ή να χρησιμεύσει ως σημείο πρόσδεσης για να τραβήξεις κάποιο όχημα / αντικείμενο που θες.

Η τεράστια διαφορά της 1000 Overland με τις μονοκύλινδρες μικρότερου κυβισμού, βρίσκεται στις χαμηλές ταχύτητες και στα δύσβατα σημεία. Μπορεί η γουρούνα να είναι βαρύτερη, όμως στο άνοιγμα του γκαζιού, υπερέχει. Είτε βρίσκεσαι σε άσφαλτο και επιταχύνεις από φανάρι, είτε σε χώμα και ανεβαίνεις ανηφόρα, νιώθεις τη ροπή, και η γουρούνα πετάγεται μπροστά. Σκαρφαλώνει σε δύσκολες ανηφόρες χαλαρά, χωρίς να ζορίζεται, χωρίς να χρειαστεί να ανεβάσει στροφές, χωρίς να ακούσεις τον κινητήρα να ''στροφάρει''. Η αυτόματη μετάδοση CVTECH είναι η κορυφαία της κατηγορίας και προσφέρει ομαλότητα στο άνοιγμα του γκαζιού, και απλά ανοίγεις ελαφρώς το γκάζι, και έχεις όση δύναμη θες για να κάνεις ότι θες, είτε αυτό είναι απλά μία διάσχιση, μία επιτάχυνση, ένα παντιλίκι, μία γρήγορη οδήγηση.

Προικισμένη και απολαυστική

Ορίζεις πλήρως την γουρούνα από το δεξί χειριστήριο, με το γκάζι να είναι σύμμαχος σε κάθε βόλτα. Ειδικά σε αργές ταχύτητες, ο V2 κινητήρας λειτουργεί μαγικά, γραμμικά, ήρεμα, με αρκετή δύναμη στις χαμηλές στροφές, η οποία θέλει και προσοχή, μιας και το απότομο άνοιγμα, οδηγεί συνήθως σε υπερστροφή ισχύος. Άρα, σε βρεγμένη άσφαλτο, ή χιόνι, καλό είναι να υπάρχει προεπιλεγμένη η τετρακίνηση, ώστε να συμβάλλει στην σταθερότητα και στην ασφάλεια του αναβάτη.

Με όλη αυτή την ''προίκα'', η CFORCE 1000 Overland έρχεται έτοιμη να σε ξεναγήσει στα πιο απόμακρα σημεία, ανεξαρτήτως εμποδίων, καιρικών συνθηκών, εδάφους. Είναι φτιαγμένη για να μπορεί να πάει με σχετική άνεση σε μεγάλες αποστάσεις, και με τον δικύλινδρο κινητήρα της, το καταφέρνει ξεκούραστα, μιας και διατηρεί ταχύτητες των 80 χιλιομέτρων ανά ώρα με άνεση. Η CF0RCE ανακοινώνει μέγιστη ταχύτητα τα 90 χ.α.ω., όμως αυτό είναι ένα νούμερο που το ''έχει'' άνετα, κι έτσι μπορείς να κινηθείς πιο γρήγορα αν το επιθυμείς. Έτσι, αποστάσεις ικανές να σε βάλουν σε μαγικούς χωμάτινους προορισμούς, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα με άνεησ, αφού η 1000 Overland, εκτός από δυνατή, είναι και σταθερή σε αυτές τις ταχύτητες.

A15A1101-web.jpgΕίναι μία πολύ δυνατή γουρούνα η οποία έρχεται να καλύψει απόλυτα τον πιο απαιτητικό ''γουρουνά'', να χρησιμεύσει ως αγροτικό όχημα για κίνηση σε λάσπες ή χωράφια, ως όχημα απόδρασης για να κάνεις τουριστική χρήση off road σε δύσβατα εδάφη.

Σίγουρα, θα αποτελέσει μία ιδανική επιλογή για κάποιον που θέλει να κάνει αποδράσεις, μόνος ή δικάβαλλο, ένα όπλο για εξορμήσεις και εκδρομές κάθε είδους.

Με το κόστος της να βρίσκεται στα 15.990euro, έχει τα πάντα, δεν χρειάζεται να βάλεις ούτε ένα euro πάνω της, είναι πληρέστατη, όντας ένα εργαλείο απίστευτο στην χρήση. Τρομερή για να πηγαίνεις βόλτες, να παίζεις στα χιόνια, να την έχεις στο εξοχικό στην παραλία ή το βουνό, να οδηγάς στην άμμο ή την λάσπη, και να απολαμβάνεις οδήγηση χωρίς όρια.

 

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος Airoh Commander, jacket Nordcode Dakar EVO, παντελόνι Nordcode Senegal, μπότες Forma Adventure, γάντια Five X-Rider από MOTOMARKET

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά  
   
Κατασκευαστής / Μοντέλο CFMOTO CFORCE 1000 Overland
Αντιπρόσωπος: MUVUS
Τιμή: 15990euro
Εγγύηση: 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Δικύλινδρος, διάταξης V, τετράχρονος, υγρόψυκτος, SOHC, 8Βάλβιδος
Χωρητικότητα 962,6cc
Διάμετρος x διαδρομή Δ.Α.
Συμπίεση 10,6:1
Τροφοδοσία Ψεκασμός EFI
Εκκίνηση Μίζα
Μετάδοση Αυτόματη CVTech
Τύπος μετάδοσης Σύστημα 2WD/4WD εμπρός διαφορικό
Εμπλοκή Διαφορικού 2WD/4WD/4WD DIFF LOCK (με κλείδωμα), αργές - γρήγορες σχέσεις
Σχέσεις μετάδοσεις L/H/N/R/P
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Μήκος x Πλάτος x Ύψος 2.395 x 1264 x 1420mm
Μεταξόνιο 1480mm
Απόσταση από έδαφος 300mm
Ύψος σέλας 585mm
Ηλεκτρική Υποβοήθηση Τιμονιού EPS
Βάρος 490kg
Ρεζερβουάρ 30L
Χωρητικότητα σχάρας (Εμπρός / Πίσω) 40kg / 60kg
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Διπλός βραχίονας, ανεξάρτητη ανάρτηση
Πίσω Διπλός βραχίονας, ανεξάρτητη ανάρτηση
   
Τροχοί / Ελαστικά Αλουμινίου
Μπροστά 27 x 9R14
Πίσω 27 x 11R14
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκοι και δαγκάνες σε κάθε τροχό
Πίσω Δίσκοι και δαγκάνες σε κάθε τροχό
   
Εξοπλισμός Προστατευτικές χούφτες, φώτα LED, εργάτης 3.500lbs, σχάρες μπροστά και πίσω, προστατευτικά κάγκελα διαμέτρου 38mm, πρόσθετα φώτα LED στα εμπρός κάγκελα, προστατευτική ποδιά, δύο μπαγαζιέρες (πίσω χωρητικότητας 105l - μπροστά, 41l)
   
Επιδόσεις  
Ισχύς (hp/rpm) 81 / -
Ροπή (kg/rpm) Δ.Α.
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Απριλίου 2023 21:02

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Video Test Ride - CFMOTO CFORCE 1000 Overland 2023 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon