.
Κατηγορία SWM
Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2017 17:18

Test - SWM Classics 2107 - Gran Milano - Gran Turismo - Silver Vase

 

Στην ιταλική ύπαιθρο 

 

Τ

Του Τάκη Μανιάτη

Η νέα γενιά μοτοσυκλετών Classics, αποτελούμενη από τρία μοντέλα, τα Gran Milano, Gran Turismo και Silver Vase, ήταν διαθέσιμη για οδήγηση στην ιταλική ύπαιθρο. Και φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία να πάρουμε μία γεύση από την κλασική σειρά της SWM.

Η αναγέννηση του ονόματος SWM - Speedy Working Motors από το Group Shineray κινεζικών συμφερόντων, μας έδειξε ότι η εταιρία έχει χρήμα. Και τόσο στην παρουσίαση που έγινε στο Varese, στο πάλαι ποτέ εργοστάσιο της Husqvarna που ανήκει πλέον σε αυτήν όσο και στον πύργο Ponti του ομώνυμου κτήματος, είδαμε πως οι κινέζοι έχουν τα φόντα να αναδείξουν την εταιρία.

Αναφορικά με τα enduro RS και On-off μοντέλα της εταιρίας,  Super Dual, όπως και τα Super Motard, έχουμε αναφερθεί ξανά στο παρελθόν, και απλά θα θυμίσουμε ότι είναι τα γνωστά μας Husqvarna που παράγονταν πριν αυτή πουληθεί στην KTM, με μικρές αλλαγές.

Η σειρά Classics είναι τελείως νέα και παρήχθει από την SWM η οποία με τα τρία μοντέλα της, Gran Milano, Gran Turismo, και Silver Vase, έχει πλέον γκάμα για κάθε γούστο - και κυρίως, για πιο πολιτική χρήση που η παλιά Husqvarna δεν είχε.

Τα τρία μοντέλα χρησιμοποιούν τον ίδιο τετράχρονο τετραβάλβιδο αερό-ελαιόψυκτο κινητήρα χωρητικότητας 445,3 κυβικών εκατοστών και απόδοσης 29,5 ίππων, ο οποίος εκκινεί με μίζα, και τροφοδοτείται με καύσιμο μέσω ενός σώματος ψεκασμού διαμέτρου 36 χιλιοστών. Οι νέες μοτοσυκλέτες καλύπτουν τις προδιαγραφές Euro4 ενώ διαθέτουν και σύστημα ABS. Με μικρές διαφορές σε γεωμετρία, αλλά αρκετές σε θέση οδήγησης και στήσιμο - βλέπε κυρίως το Gran Milano, δημιουργούνται τρεις όμορφες και χρηστικές μοτοσυκλέτες.

Gran Milano - Το στριφτερό

Γύρω από τον αερο-ελαιόψυκτο κινητήρα έχει στηθεί μία πραγματικά εντυπωσιακή μοτοσυκλέτα. Καταρχάς, το Gran Milano είναι όμορφο και τραβάει το βλέμμα. Το ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα με την υπογραφή του βελτιωτή Fast Ace έχει διάμετρο 47mm και είναι πλήρως ρυθμιζόμενο με διαδρομή 130mm. Στιβαρές πλάκες, δίσκος μαργαρίτα με δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων της Brembo, στιβαρό ψαλίδι με δύο ρυθμιζόμενα αμορτισέρ με διαδρομή 106mm, δείχνουν τις διαθέσεις του συνόλου. Ακτινωτοί τροχοί 17 ιντσών με στεφάνια σε μοβ απόχρωση, και ελαστικά της Pirelli Diablo Rosso 2, επιβεβαιώνουν ότι κάτι καλό έχει "στηθεί".

Τιμόνια Clip ons, μονόσελο που μπορεί να αφαιρεθεί, δύο τελικά που ανεβαίνουν ψηλά εκατέρωθεν των αμορτισέρ, συνθέτουν μία επιθετική classic εικόνα.

Στην πράξη, το Gran Milano είναι σφιχτό, όπως αρμόζει σε μία naked μοτοσυκλέτα με ποιοτικές αναρτήσεις, που λειτουργούν εξαιρετικά στην αρχική τους διαδρομή ώστε να μην κουράζουν, αλλά συμπιέζονται και όσο πρέπει στις γρήγορες καμπές ώστε να διατηρούν την πρόσφυση. Καλοστημένο, με διάθεση για σβέλτη οδήγηση, φέρνοντας στο μυαλό εικόνες από παλιές μοτοσυκλέτες, με σύγχρονη αισθητική και ασφάλεια. Τα φρένα του πο διαθέτουν και ABS είναι αρκετά καλά για τα δεδομένα της μοτοσυκλέτας και σίγουρα ο κινητήρα δεν θα καταφέρει να τα "τελειώσει". Ακόμη και το απλό σε σχεδίαση σωληνωτό πλαίσιο δείχνει όσο πρέπει μαλακό, και στην ιταλική επαρχία που το οδηγήσαμε, συμπεριφερόταν απολύτως φιλικά. Από γκάζι; Τίποτα το ιδιαίτερο για να βάλει φωτιά στο δρόμο. Έχοντας όμως την γνώση ότι είναι αυτό με το μικρότερο μεταξόνιο της παρέας (1416mm από 1441), και το μικρότερο βάρος (145kg από 151), ξέρεις ότι θα παίξεις άνετα μαζί του στις στροφές, θα ταξιδέψεις ξεκούραστα και χωρίς κραδασμούς, με ροπή ιδανική για επαρχιακές σβέλτες διαδρομές.

Gran Turismo - Από άλλη δεκαετία

Διατηρώντας το ίδιο πλαίσιο και κινητήρα, όπως και ίδιο σχεδιαστικά ρεζερβουάρ αλλά με χωρητικότητα 22,5 λίτρων από 24 του Gran Milano, η SWM απλοποιεί το Gran Turismo και το οδηγεί σε διαφορετική.... χρονολογία. Ψηλό τιμόνι που αλλάζει ανάλογα και την θέση οδήγησης σε πιο φιλική και καθημερινή, συμβατικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 43mm και διαδρομή 125 χιλιοστών, δύο απλά αμορτισέρ με διαδρομή 99 χιλιοστών. Πιο απλά τα πράγματα εδώ, με το λεπτό ψαλίδι να δείχνει κάπως φτηνό, και τα δύο τελικά εξαγωγής εκατέρωθεν, όπως και η μαύρη χειρολαβή πίσω από την σχεδόν ίσια καπιτονέ σέλα, να διορθώνουν την εικόνα. Τα ελαστικά εδώ προέρχονται από την Michelin - Pilot Activ, σε τροχούς 19/17 ιντσών για μπροστά και πίσω. Τα φρένα, είναι πιο απλά, με δίσκους διαμέτρου 260/220 χιλιοστών, με δαγκάνες δύο/ενός εμβόλων για μπροστά και πίσω και ABS.

Η κλασική εμφάνιση σε συνδυασμό με την όρθια στάση σώματος είναι αυτά που δίνουν στον καθημερινό αναβάτη την άνεση να βρίσκεται στην σέλα του Gran Turismo κάθε στιγμή.

Ο κινητήρας ταιριάζει άριστα στην χρήση, η ροπή του οδηγεί σε συχνές αλλαγές σχέσεων με χαλαρή οδήγηση, και οι αναρτήσεις απορροφούν τις ανωμαλίες εύκολα προσφέροντας άνεση. Το Gran Turismo ήταν στην ιταλική ύπαιθρο αυτό που θα λέγαμε, το κατάλληλο για βόλτα σε χαλαρούς ρυθμούς. Το πόσο Gran Turismo θα αποδειχθεί, θα εξαρτηθεί άμεσα από τις διαθέσεις του αναβάτη, αν και η μικρή επαφή μας έδειξε ότι με ανάλογους ρυθμούς, μπορεί.

Silver Vase - Το βέλος

"Πατώντας" στην πλατφόρμα του Gran Turismo, με ίδιο μεταξόνιο, βάρος, αναρτήσεις και φρένα, η SWM δημιούργησε το διαφορετικό Silver Vase, με μικρές αλλαγές. Οι ίδιοι ακτινωτοί τροχοί απέκτησαν ελαστικά με χωμάτινο προφίλ, της Pirelli, MT60. Τα τελικά εξαγωγής έγιναν δύο από την δεξιά μεριά της μοτοσυκλέτας, ψηλά τοποθετημένα πλέον.

Το τιμόνι, μεγάλωσε σε ύψος, θυμίζοντας περισσότερο χωμάτινες μοτοσυκλέτες της δεκαετίας του '60, ενώ τοποθετήθηκε και μικρή αλουμινένια προστατευτική ποδιά κάτω από τους σωλήνες των εξατμίσεων, στην περιοχή του κινητήρα. Μία κανονική scrambler δηλαδή!

Η αντίθεση με την απλότητα του Gran Turismo κάνει το Silver Vase να δείχνει όμορφο ακόμη και στο συντηρητικό ασημί χρωματισμό.

Στην πράξη, δείχνει πιο διασκεδαστικό στην οδήγηση, με δυνατότητες να κινηθεί και εκτός δρόμου αν χρειαστεί. Η ιταλική ύπαιθρος είχε σημεία για εξόρμηση, αλλά η άρνηση των υπεύθυνων της εταιρίας ήταν έκδηλη μιας και στην βόρεια Ιταλία, η οδήγηση στο χώμα απαγορεύεται δια ροπάλου.

Η βόλτα με το Silver Vase πάντως ήταν άκρως διασκεδαστική, με τις ελαστικότητες του πλαισίου, σε συνδυασμό με το κάπως ασαφές ''πάτημα'' των χωμάτινων ελαστικών, δημιουργούσε ένα παιχνιδιάρικο σύνολο. Με χαλαρές ταχύτητες, οι στροφές με κακή άσφαλτο αποκτούσαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση της διαδρομής, και το Silver Vase έδειχνε τις διαθέσεις του. Πιο sport ακόμη και σε χαμηλές ταχύτητες, σε σχέση με τα άλλα δύο. Εξαιρετικό!

Τρία και να... καίνε!

Με την προσθήκη των τριών classic μοντέλων στην γκάμα της, η SWM δείχνει πως από τα σύγχρονα γεννοφάσκια της μπαίνει δυναμικά στον χώρο των δύο τροχών.

Από το σαφώς πιο sport σε γρήγορες διαδρομές, περιποιημένο και πλούσιο σε εξοπλισμό, Gran Milano, το λιτό και ''oldies'' Gran Turismo, αλλά και την έκδοση scrambler του Silver Vase, όλα τα 440 της σειράς, έχουν κάτι δικό τους, κάτι διαφορετικό, για να σε κρατήσουν.

Και σίγουρα, αξίζουν της προσοχής κάθε ενδιαφερόμενου της κατηγορίας!

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2017 17:23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - SWM Gran Milano 440 TEST - SWM Ace of Spades 2021 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon