.
Κατηγορία SWM
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016 13:06

Test - SWM Gran Milano 440

 

Cafe Racer, Factory made!

 

Κείμενο: Αλέξης Γλυνιαδάκης

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η SWM έρχεται να καλύψει το κενό ανάμεσα στις ιδιοκατασκευές και τα ακριβά εργοστασιακά café racer που δεν μπορεί να φτάσει ο μέσος εραστής του είδους, προτείνοντας μια μοτοσικλέτα λογικότατου budget, με δυνατότητες εξέλιξης αλλά και διασκέδασης «όπως είναι».

Θέλω Cafe Racer... πρέπει να κουραστώ για να φτιάξω ένα;

Ας υποθέσουμε ότι ξεκινά κάποιος να φτιάξει ένα café racer με βάση ένα ξεχασμένο μονοκύλινδρο που έτυχε να βρίσκεται στην αυλή του.

Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτάται σαφώς από τις ικανότητες και την τύχη του και τις περισσότερες φορές θα απέχει πολύ από την ομοιογένεια και την κατασκευαστική αρτιότητα που έχει μια μοτοσυκλέτα που βγαίνει από εργοστάσιο.

Βελτίωση στο σενάριο αυτό, είναι να απευθυνθεί σε επαγγελματία που θα δώσει τις κατευθύνσεις αισθητικά και λειτουργικά, παίρνοντας και την ευθύνη του τελικού αποτελέσματος. Εκεί η εμπειρία του επαγγελματία θα κάνει τη διαφορά, όμως οι ώρες που θα δουλέψει είναι πολλές και πληρώνονται ανάλογα. Ο κινητήρας της μοτοσυκλέτας που θα χρησιμοποιηθεί σα βάση επίσης, μπορεί να έχει ακόμα πολύ ζωή μέσα του ή καθόλου, απαιτώντας ίσως μια αρκετά ακριβή επισκευή που θα προστεθεί στο κόστος του project.

gran milano detail 1

Υπάρχει και η τρίτη επιλογή. Ο επίδοξος λάτρης των café racer να κατευθυνθεί προς τη Delta Motorcycles με 6 χιλιάρικα στο χέρι και να παραλάβει το κλειδί της έτοιμης μοτοσυκλέτας του, χωρίς να χρειαστεί να περιμένει κανένα εξάμηνο στην καλύτερη περίπτωση, χωρίς να περνάει τις μέρες του στο e-bay σε αναζήτηση του εξαρτήματος και χωρίς άγχος για το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Αποστολή μας είναι να προσδιορίσουμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μιας τέτοιας επιλογής, οπότε προσεγγίζουμε την Ιταλική κατασκευή από πιο κοντά.

H SWM

Η SWM είναι Ιταλική μάρκα που άρχισε την καριέρα της το 1971 στο Μιλάνο με ιδρυτές τους Pietro Sironi και Fausto Vergani.

Η βασική της δραστηριότητα ήταν η κατασκευή off-road μοτοσυκλετών, σε μια εποχή που λίγα χρόνια αργότερα εξελίχθηκε το μεγάλο boom του χώματος στην Ιταλία και οδήγησε στην ανάπτυξη δεκάδων εταιρειών κατασκευής off road μοτοσυκλετών.

gran milano detail 10

Όσο απότομα όμως εξελίχθηκε αυτή η ανάπτυξη του χώματος, άλλο τόσο γρήγορα σταμάτησε, αφήνοντας τις μικρές αυτές εταιρίες με τεράστια οικονομικά προβλήματα που οδήγησαν στο κλείσιμό τους. Μαζί τους και η SWM έκλεισε τις πόρτες της το 1984.

Το 2014 η εταιρεία με επικεφαλής τον Ampelio Macchi και χρηματοδότηση από την Κινεζική Shineray, εμφάνισε τα νέα της μοντέλα στην EICMA.

gran milano detail 5

Το τέλος του 2015 η εταιρεία είχε ήδη παραγωγή 6 off-road, 3 supermotard, 1 adventure και 2 classic μοντέλων, ένα εκ των οποίων είναι η Gran Milano.

Η εξαγορά της παλαιάς γραμμής παραγωγής των Husqvarna και η ροή ανταλλακτικών από τη Shineray έχει δώσει σε πολύ μικρό χρόνο μια μεγάλη γκάμα σε εμπορικές κατηγορίες, με έμφαση στις χαμηλές τιμές για τις κατηγορίες αυτές.

Στην Ελλάδα την ίδια χρονιά, την αντιπροσώπευση της εταιρίας ανέλαβε η Delta Motorcycles, που μας παραχώρησε και την Gran Milano 440 για τη δοκιμή.

Για πάμε πιο κοντά...

Πλησιάζοντας τη σχετικά μικρόσωμη μοτοσυκλέτα διαπιστώνουμε ότι η εξωτερική εμφάνιση είναι προσεγμένη, με το μαύρο χρώμα να υπερτερεί. Πραγματικά, εκτός από τις εξατμίσεις και τα συνδετικά μέσα (βίδες/παξιμάδια κλπ) όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα της Gran Milano είναι βαμμένα με μαύρο χρώμα και μάλιστα γυαλιστερό. Ο μονοκύλινδρος αερόψυκτος κινητήρας είναι κατάμαυρος και εξαιρετικά φινιρισμένος και πείθει για ακόμα περισσότερα κυβικά με τον όγκο του. Ευχάριστο θέαμα και το ψυγείο λαδιού έχοντας υπόψη τις υψηλές θερμοκρασίες της χώρας μας.

gran milano detail 7

Οι δύο σατέν εξατμίσεις που βγαίνουν από το μοναδικό κύλινδρο καταλήγουν αρκετά ψηλά προσθέτοντας στην εμφάνιση και αποτρέπουν οποιαδήποτε περαιτέρω γυαλάδα, δίνοντας το στυλ του χειροποίητου που αναζητά με όλους τους τρόπους η κατασκευή. Το χρώμα του χαλκού του ντεπόζιτου αποτελεί ευχάριστη οπτική έκπληξη και δίνει απροσδόκητο βάθος στο φινίρισμα. Το πανέμορφο σύνολο συμπληρώνει μια χρωμιωμένη τάπα βενζίνης που κλειδώνει, με την κλειδαριά να προστατεύεται από καπάκι.

gran milano detail 21

Το (φυσικά μαύρο) πηρούνι είναι αντεστραμμένο, έρχεται από την Ταϊβανέζικη Fastace και διαθέτει ρυθμίσεις προφόρτισης, απόσβεσης συμπίεσης και απόσβεσης επαναφοράς. Σε συνδυασμό με τρόμπα και ακτινική δαγκάνα Brembo και δίσκο μαργαρίτα 260 χιλιοστών, η όψη του εμπρός μέρους της SWM εμπνέει τουλάχιστον εμπιστοσύνη.

Τα πίσω αμορτισέρ έρχονται από τον ίδιο κατασκευαστή και διαθέτουν ξεχωριστό δοχείο αζώτου και ρύθμιση προφόρτισης και απόσβεσης επαναφοράς. Σε μια εποχή που ακόμα και οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές προσφέρουν αναρτήσεις χωρίς καμία ρύθμιση πλην προφόρτισης σε τέτοιες μοτοσυκλέτες, αποτελεί τουλάχιστον ευχάριστη έκπληξη ο εξοπλισμός της Gran Milano. Το πίσω σύστημα φρένων είναι πιο συντηρητικό, προσφέροντας δαγκάνα δύο εμβόλων και στρογγυλή δισκόπλακα.

gran milano detail 15

Η ματιά μας κινείται προς τα όργανα όπου θα διαπιστώσουμε την παρουσία δύο κυλινδρικών οργάνων με λευκό φόντο και τις απολύτως απαραίτητες ενδείξεις.
Υπάρχει απλά και μόνο ταχύμετρο, στροφόμετρο, ολικός και ένας μερικός χιλιομετρητής με κουμπάκι που ρυθμίζει τις ενδείξεις ώστε να εμφανίζονται σε μίλια ή χιλιόμετρα, ανάλογα με τις προτιμήσεις του αναβάτη. Η ένδειξη καυσίμου είναι απλά ένα λαμπάκι ρεζέρβας. Ο φωτισμός στα δύο όργανα είναι γαλάζιος, για κάποιο λόγο όμως που δεν εντοπίσαμε, έχει διαφορετική απόχρωση στο καθένα.

gran milano detail 23

Τα κλιπόν σφίγγουν το πηρούνι πάνω από την πλάκα του τιμονιού και πάνω τους είναι τοποθετημένοι καλαίσθητοι αν και συμβατικοί διακόπτες, η χρωμιωμένη βάση και μανέτα του συμπλέκτη που ενεργοποιείται με ντίζα και η ασημί τρόμπα του εμπρός φρένου της Brembo.

gran milano detail 12

Η σέλλα, λιτή κι αυτή αλλά καλά σχεδιασμένη, είναι καπιτονέ στο πάνω μέρος της, με ελαφρύ σκαλοπατάκι για το συνεπιβάτη. Κάτω από αυτήν υπάρχει λιτή εργαλειοθήκη που περιέχει και ένα πολύ καλοδεχούμενο γαντζόκλειδο για τη ρύθμιση της προφόρτισης των αμορτισέρ.

Διακριτικότατα φτερά εμπρός και πίσω και μια κλειδαριά κράνους που όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν οι εξατμίσεις είναι ζεστές λόγω θέσης, συμπληρώνουν την εικόνα μιας πολύ όμορφης μοτοσυκλέτας που επιπλέον υπόσχεται οδηγικές συγκινήσεις.

Παρακαλώ, καθίστε!

Η πρώτη εντύπωση είναι ότι καθόμαστε σε μια μικρόσωμη και ευέλικτη μοτοσυκλέτα.

Η σέλλα έχει σωστό υλικό, αλλά οι αναρτήσεις είναι αναμενόμενα σφιχτές οπότε η άνεση είναι περιορισμένη. Και βέβαια οι ρυθμίσεις επιτρέπουν πιο άνετη συμπεριφορά, όμως τότε θα χαθεί η ζωντάνια στην οδική συμπεριφορά της SWM.

gran milano action 18

Τα κλιπόνς είναι πολύ σωστά και οι γωνίες τους φυσιολογικές, με τον εμπρός τροχό να δημιουργεί λίγο βαριά αίσθηση, αλλά θα προτιμούσαμε τα μαρσπιέ πιο πίσω για να ταιριάξουν με τη σκυφτή Café racer θέση οδήγησης.

Μιλώντας για μαρσπιέ, οι εξατμίσεις που βρίσκονται ψηλά, αναγκάζουν τα μαρσπιέ και κατ’ επέκταση τα πόδια του συνεπιβάτη, να ανοίξουν παραπάνω από το κανονικό.

Μικροί συμβιβασμοί για να επιτευχθεί η μεγάλη εικόνα, ή αλλιώς, μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος;

gran milano action 23

Το πάτημα του κουμπιού της μίζας απελευθερώνει από τις εξατμίσεις ένα δυνατό μεταλλικό ήχο. Η ένταση που απελευθερώνουν τα σιλανσιέ τα κάνει να μοιάζουν aftermarket, εξαφανίζοντας την ανάγκη αλλαγής τους αν χρειάζεστε ζωντανό ήχο.

Μικρή ένσταση για την ποιότητα του σιγαστήρα, του οποίου η «φλογέρα» έχει μεγάλες ανοχές μέσα στο σώμα, δημιουργώντας μεταλλικό ήχο, στο ρελαντί μόνο.

Πρώτη και φύγαμε.

Ο συμπλέκτης παρουσιάζεται σχετικά βαρύς για την ιπποδύναμη του κινητήρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χρειάζεται προπόνηση για να χρησιμοποιηθεί. Απλά έχουμε χειριστεί και μαλακότερους.

Με εξαίρεση έναν δισταγμό που μάλλον προέρχεται από φτωχό μίγμα στις στροφές ακριβώς πάνω από το ρελαντί των 1300, ο κινητήρας είναι εύστροφος και ζωντανός με πολύ καλή απόκριση στο γκάζι.

gran milano action 3

Μέχρι τις 8000, επιταχύνει θετικότατα, μειώνοντας τους ρυθμούς επιτάχυνσης στις 8500, με τον κόφτη να επεμβαίνει στις 9.000. Κραδασμοί εμφανίζονται μετά τις 5.500, κάνοντας τους καθρέπτες να θολώνουν το είδωλό τους.

Ο τρόπος λειτουργίας του κινητήρα, μαζί με το συνολικά μικρό μέγεθος της μοτοσυκλέτας την κάνει γρήγορη στις αντιδράσεις της.

Έτσι, η Gran Milano βάζει αμέσως στην πρίζα τον αναβάτη και σύντομα αυτός θα βρεθεί να κινείται με σπορ τρόπο.

gran milano action 2

Δύο πράγματα θα χρειαστούν προσοχή, πριν ο αναβάτης αρχίσει να πιέζει τη νέα του μοτοσυκλέτα για να βελτιωθούν κατακόρυφα οι δυνατότητές της.

Πρώτα από όλα πρέπει να φύγουν τα λάστιχα και στη θέση τους να τοποθετηθούν καλά, γνωστά λάστιχα.

Τα συγκεκριμένα παρόλο που η εμφάνισή τους προδιαθέτει για σπορ συμπεριφορά, δεν καταφέρνουν να ζεσταθούν ούτε λειτουργήσουν σωστά, στο δε βρεγμένο γίνονται επικίνδυνα. Προτείνεται άμεση αλλαγή.

Το δεύτερο που χρειάζεται είναι μια αλλαγή λαδιών που θα βοηθήσει το κιβώτιο ταχυτήτων να συνεργαστεί καλύτερα με τις εντολές του αναβάτη.

Στη μοτοσυκλέτα της δοκιμής μας, σε γρήγορες επιταχύνσεις η αλλαγή 1ης σε 2α απαιτούσε πολύ θετική κίνηση για να μην πέσει νεκρά. Μια καλή μάρκα λιπαντικών θα κάνει διαφορά.

gran milano action 7

Αυτές είναι οι όλες κι όλες οι βασικές αλλαγές που θα χρειαστούν σε μια νέα Gran Milano ώστε να αποδώσει τα μέγιστα. Οπωσδήποτε πολύ λιγότερες από το να στήσεις την οδική συμπεριφορά μιας νέας Café racer που κατασκευάστηκε από ετερόκλιτα ανταλλακτικά.

Να προσθέσουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο ευτυχής ιδιοκτήτης μπορεί να μη χρειαστεί να πειράξει ιδιαίτερα τα κλικ των αναρτήσεων, μια και η συμπεριφορά τους σε σπορ οδήγηση ήταν ικανοποιητική με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις, αν και με σχετικά μεγάλες στατικές τριβές που όμως δεν επηρέασαν τη γενική εικόνα.

gran milano action 16

Επιπλέον, οι αναρτήσεις παίρνουν 10 στην παράμετρο «εντύπωση προς τους φίλους στην καφετέρια», με το μαύρο χρώμα και τις πλήρεις ρυθμίσεις τους.

Ακόμα καλύτερα ήταν τα φρένα της Gran Milano 440.

Η γνωστή και δοκιμασμένη λύση των Brembo απέδωσε τη σωστή αίσθηση και αξιόλογες επιδόσεις φρεναρίσματος, αν και το πίσω μπλοκάρει λίγο πιο εύκολα από τα γούστα μας.

gran milano action 19

Όσον αφορά τη συμπεριφορά του πλαισίου και τη γεωμετρία του, η μοτοσυκλέτα είναι ελαφριά και μικρή σε διαστάσεις, κάτι που την κάνει γρήγορη στις αλλαγές κατεύθυνσης, ευέλικτη στην κίνηση και ευαίσθητη στις απότομες κινήσεις. Με απαλές κινήσεις και ένα σετ καλά ελαστικά, η μοτοσυκλέτα θα είναι ασφαλέστατη για σπορ οδήγηση κάθε επιπέδου και τότε οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων θα βοηθήσουν περισσότερο τον αναβάτη να φέρει την οδική συμπεριφορά της Gran Milano ακριβώς στα μέτρα του. 

Ο κινητήρας έχει περιθώρια δύναμης για χρήση εκτός των τειχών της πόλης και διαδρομές μεγαλύτερες των 150 χιλιομέτρων θα γίνουν δυνατές από την αυτονομία του μεγάλου ντεπόζιτου των 22,5 λίτρων αλλά και τη σχετικά φυσική θέση οδήγησης που δε θα κουράσει ιδιαίτερα (αν και ο συνεπιβάτης θα διαφωνήσει για τη θέση των ποδιών του). Οι κραδασμοί είναι ενοχλητικοί σε ταχύτητες πάνω από 120 χ.α.ώ, οπότε η κίνηση σε ασφαλείς για Εθνική οδό ταχύτητες είναι εφικτή. Προσοχή μόνο στην εμπιστοσύνη προς το λαμπάκι της ρεζέρβας που δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο. Προτιμήσαμε να εμπιστευόμαστε τον ολικό χιλιομετρητή για να είμαστε σίγουροι για την αυτονομία μας.

Cafe Racer, factory made & με αξιώσεις

Το παλικάρι στο βενζινάδικο ζήτησε συγγνώμη για τη σταγόνα βενζίνης που έμεινε πάνω στο ντεπόζιτο και βρήκε αμέσως ένα πανί για να το σκουπίσει. «Έχουμε εδώ από πίσω ένα BMW και το φτιάχνουμε σιγά σιγά» μου είπε. «Θέλουμε να το κάνουμε… να, σαν κι αυτό!»

gran milano detail 26

Και κάπως έτσι μορφοποίησε το λόγο ύπαρξης του Gran Milano.

Μιας μοτοσυκλέτας που προσφέρεται σε λογική τιμή, με ένα ζωντανό κινητήρα και καλά περιφερειακά για ανθρώπους που σκέφτονται πολύ σοβαρά την κατασκευή μιας café racer. Με ελάχιστες μετατροπές και λίγες προσεκτικές αλλαγές, η Gran Milano θα βρίσκεται με αξιώσεις έξω από την καφετέρια, μήνες πριν καταφέρει ο φίλος με το χειροποίητο να βάψει το σκελετό του.

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες στατικές & λεπτομερειών

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής SWM Motorcycles S.r.l.
Μοντέλο Gran Milano 440
Αντιπρόσωπος Delta Motorcycles E.E.
Τιμή βασικής έκδοσης 5980 ευρώ
Τιμή έκδοσης δοκιμής 5.980 ευρώ
Εγγύηση 2 χρόνια
   
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος,μονός εκκεντροφόρος, 4 βαλβίδες / κύλινδρο, αερελαιόψυκτος
Κυβισμός (κ.εκ.) 445,3
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 90Χ70
Συμπίεση (:1)  10
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός καυσίμου, διάμετρος αυλού εισαγωγής 36 χιλιοστά
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 2 με καταλύτη
Λίπανση  ξηρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός 
Μετάδοση 5 σχέσεων 
Πρωτεύουσα μετάδοση 2,667
1η σχέση 2,917
2η σχέση 1,765
3η σχέση
1,350
4η σχέση 1,100
5η σχέση 0,880
6η σχέση  
Τελική μετάδοση Αλυσίδα 16/38
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος   Μονό σωληνωτό με υποπλαίσιο δύο σκελών
Κάστερ (°)   Δ.Α.
Ίχνος (χιλ)  Δ.Α. 
Μεταξόνιο (χιλ)  1.410
Ύψος (χιλ)  1100
Ύψος σέλας (χιλ)  810
Μήκος (χιλ) 2066
Πλάτος (χιλ) 640
Βάρος (kg)   145
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ)  22,5
   
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ)  Αντεστραμμένο Fastace πλήρως ρυθμιζόμενο 47mm/135mm
Πίσω Τύπος / Διαδρομή (χιλ) 2 Αμορτισέρ χωρίς μοχλισμό, πλήρως ρυθμιζόμενα/100mm
   
Ελαστικά   
Μπροστά 120/70-17
Πίσω  150/60-17
   
Φρένα  
Φρένα  Δίσκος floating 320mm με ακτινική δαγκάνα 4 εμβόλων
Φρένα Δίσκος 220mm με δαγκάνα 2 εμβόλων
   
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ  
  Tαχύμετρο με ολικό χιλιομετρητή, μερικό χιλιομετρητή, προειδοποιητική λυχνία χαμηλής στάθμης καυσίμου, ενδειτική λυχνία χαμηλής πίεσης λαδιού, ένδειξη διαγνωστικού ελέγχου κινητήρα, στροφόμετρο
   
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ)  Δ.Α.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016 14:35

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - SWM Classics 2107 - Gran Milano - Gran Turismo - Silver Vase »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon