.
Κατηγορία Mondial
Τρίτη, 07 Μαϊος 2019 19:25

TEST - F.B. Mondial HPS 300 2019

Του Θοδωρή Ξύδη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Η HPS 300 έρχεται να προστεθεί στην γκάμα της αναγεννημένης F.B. Mondial και να διευρύνει σημαντικά το κοινό στο οποίο απευθύνεται η πρόταση της ιταλικής εταιρίας, με όπλο τον υγρόψυκτο κινητήρα των 250 κ.εκ. Αν η εμφάνιση της HPS 125 σας φαινόταν ακαταμάχητη αλλά κολλάγατε στον μικρό κυβισμό της, τώρα δεν έχετε πλέον καμία δικαιολογία.

mondial hipster 300 2019 test bikeit 8

Με την παρουσίαση της HPS πριν από τέσσερα περίπου χρόνια η F.B. Mondial τάραξε τα νερά στις ρετρό μοτοσυκλέτες μικρού-μεσαίου κυβισμού με ένα μοντέλο σχεδιαστικό κόσμημα στον κόσμο των δύο τροχών. Την αρχή στην αγορά έκανε η μοτοσυκλέτα με τον υγρόψυκτο κινητήρα των 125 κ.εκ. την οποία και γνωρίσαμε από πρώτο χέρι πέρσι και ειλικρινά μας πήρε τα μυαλά. Πρώτα με την εμφάνισή της φυσικά και έπειτα και με τον μεστό χαρακτήρα της. Η HPS 125 είναι μια ολοκληρωμένη modern classic πρόταση που δεν σε φέρνει κοντά της μόνο με την γοητεία που ασκεί η σχεδίαση της. Η προσιτή τιμή, η πολύ καλή σε γενικές γραμμές ποιότητα κατασκευής, η σωστή συμπεριφορά στο δρόμο και ο ιδιαίτερα φιλικός χαρακτήρας, ανεξάρτητα από τον σωματότυπο και την εμπειρία του αναβάτη, κάνουν αυτή την F.B. Mondial προσιτή προς όλους, από όλες τις απόψεις. Περισσότερα για την HPS 125 μπορείτε να διαβάσετε εδώ, γιατί ήρθε η ώρα μιλήσουμε για την “300” και έχουμε αρκετά να πούμε.

Η γοητεία του μεγαλύτερου μοτέρ

Σα να ομόρφυνε η HPS με τον μεγαλύτερο κινητήρα στα σπλάχνα της. Φυσικά και αστειεύομαι αλλά είναι γεγονός ότι όσο ο κυβισμός ενός μοντέλου -που αρέσει ήδη- μεγαλώνει τόσο μεγαλύτερη είναι και η γοητεία που ασκεί. Στην περίπτωση της HPS 300 αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Ο μεγαλύτερος κινητήρας των 249 κ.εκ. προσφέρει ουσιαστικά στην μοτοσυκλέτα επιδόσεις που την βοηθούν να αφήσει πίσω της τον άχαρο χαρακτηρισμό του “εργαλείου πόλης”, έναν χαρακτηρισμό που κουβαλούν υποσυνείδητα όλα τα 125άρια της αγοράς. Η HPS μεγάλωσε, είναι πλέον 250άρα και κοιτάζει με αξιώσεις και τις βόλτες εκτός των τειχών.

mondial hipster 300 2019 test bikeit 5

Διπλά κυβικά, διπλή απόδοση;

Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι αλλά οι επιδόσεις μεταξύ της HPS 125 και της HPS 300 έχουν σημαντικές διαφορές, όπως και να το κάνει κανείς. Ο υγρόψυκτος κινητήρας της “300”, φέρει δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής και τέσσερις βαλβίδες στον κύλινδρο και κατασκευάζεται στην Κίνα, όπως και η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα, στο εργοστάσιο που ανήκει στην κοινοπραξία Piaggio/Zongshen. Η ονομαστική του απόδοση ανέρχεται στους 25 ίππους και τα 2,24 κιλά ροπής, ενώ στο δυναμόμετρο της Power House ( την οποία και ευχαριστούμε πολύ για μία ακόμη φορά) έδειξε σχεδόν 19 ίππους στον πίσω τροχό -18,84 για την ακρίβεια. Η ισχύς του σίγουρα δεν βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων σε αυτή την κατηγορία κυβισμού. Είναι όμως μέχρι στιγμής το ισχυρότερο ρετρό της ελληνικής αγοράς στα 250-300 κ.εκ. -εν αναμονή και του Benelli Leoncino 250.

Στην πράξη ο συγκεκριμένος κινητήρας προσφέρει καλές επιδόσεις για τον χαρακτήρα της HPS ενώ ευχάριστη είναι και η συμβίωση μαζί του. Το μοτέρ παρουσιάζεται πολύ ελαστικό και συγχωρεί εύκολα και λάθος σχέση στο κιβώτιο, αφού στο άνοιγμα του γκαζιού δεν κομπιάζει ούτε από τις πολύ χαμηλές στροφές. Ο τρόπος λειτουργίας θυμίζει έντονα τον 125άρη με την ισχύ να απλώνεται γραμμικά όσο ανεβαίνουν οι στροφές και να “φλατάρει” μετά της 9.000 και μέχρι τον κόφτη που βρίσκεται λίγο μετά τις 10.000 σ.α.λ. Οι όποιοι κραδασμοί που παράγει  δεν ενοχλούν με την εμφάνισή τους, ενώ η κατανάλωση βρίσκεται στα λογικά 4,4 λίτρα ανά 100 χλμ. μόλις 0,7 λίτρα παραπάνω σε σχέση με το μοτέρ των 125 κ.εκ. Το κιβώτιο είναι πολύ μαλακό, όπως και η μανέτα του συμπλέκτη και το μόνο παράπονο που μπορεί να κάνει κάποιος –το οποίο όμως συνηθίζεται- αφορά στην μικρή προσπάθεια που απαιτείται για την εύρεση της νεκράς σε στάση. Να σημειωθεί εδώ ότι την μοτοσυκλέτα της δοκιμής την παραλάβαμε του κουτιού με μηδέν χιλιόμετρα στο οδόμετρο και κάτι μας λέει ότι η πιθανότητα να εξαλειφθεί αυτή η δυσκολία μετά το πρώτο service είναι μεγάλη.

mondial hipster 300 2019 test bikeit 9

Λίγο χάζι κάνει καλό

Να ξεκινήσουμε από το χάζι πρώτα αφού αυτός είναι και ο λόγος που διαβάζετε αυτή τη δοκιμή. Η HPS 300 θα ήταν σίγουρα νικήτρια σε καλλιστεία, αν υπήρχαν βέβαια καλλιστεία και δεν χρειάζεστε εμένα για να σας το πω αυτό. Οι άνθρωποι της ιταλικής εταιρίας -το σήμα και τα δικαιώματα εξακολουθούν να ανήκουν στην διάσημη οικογένεια Boselli και συγκεκριμένα στον κόμη Pierluigi Boselli –πέτυχαν διάνα με την πρώτη κιόλας σχεδιαστική τους προσπάθεια. Η νέα τους μοτοσυκλέτα είναι χάρμα οφθαλμών από όποια μεριά και αν την κοιτάξεις. Πραγματικά θα θέλαμε να δούμε και από άλλους κατασκευαστές αυτή τη σχεδιαστική τόλμη όχι μόνο σε αυτή την κατηγορία αλλά και στις μεγαλύτερες για ένα τελικό αποτέλεσμα που δεν σηκώνει ουσιαστικά ενστάσεις. Το ρεζερβουάρ των 9,5 λίτρων αλλά και η σχεδίαση της εκπληκτικής σέλας είναι τα δύο στοιχεία που κάνουν την HPS να ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη μοτοσυκλέτα, ανεξάρτητα από τον κυβισμό της.

Σε συνδυασμό με την ελαφρώς οβάλ σχεδίαση του προβολέα το σύνολο είναι μοναδικό και θυμίζει έντονα μοτοσυκλέτα που έχει δεχτεί της περιποιήσεις κορυφαίου custom βελτιωτή. Η μεγάλη καρίνα προσθέτει όγκο οπτικά, ενώ οι ακτινωτοί τροχοί με τα χωμάτινης χάραξης ελαστικά βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην μοναδικότητα της HPS, όπως και η διπλή απόληξη της εξάτμισης στα δεξιά. Από την άλλη ο κινητήρας με την σύγχρονη εμφάνισή του μας τα χαλάει λίγο. Θα θέλαμε να δούμε ψύκτρες στον κύλινδρο  που θα πρόσθεταν λίγο έξτρα ρετρό χαρακτήρα, αλλά μικρό το κακό. Αυτό όμως που σίγουρα θα θέλαμε να δούμε είναι η προσθήκη του λευκού περλέ χρώματος της HPS 125 και στην χρωματική παλέτα της 300. Ωραίο και το μαύρο, εννοείται, το λευκό όμως αναδεικνύει σαφώς περισσότερο τις γραμμές της μοτοσυκλέτας. Πέρσι που είχα στα χέρια μου την 125 έκανε πραγματικά θραύση με όλο τον κόσμο άσχετα από το φύλο και την ηλικία του.

mondial hipster 300 2019 test bikeit 27

Ποιότητα που ικανοποιεί

Η HPS 300 παρουσιάζεται προσεγμένη και στον νευραλγικό τομέα της ποιότητας κατασκευής. Η ποιότητα της βαφής είναι καλή παντού και ακόμη περισσότερο στο εντυπωσιακό ρεζερβουάρ, με τις πλαστικές επιφάνειες να έχουν γενικά πολύ προσεγμένο φινίρισμα. Η συναρμολόγηση βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα όπως και η συναρμογή και κατά την οδήγηση στους ελληνικής ποιότητας δρόμους δεν θα ακουστεί κανένας περίεργος τριγμός από οποιοδήποτε σημείο της μοτοσυκλέτας. Σε γενικές γραμμές η HPS εμπνέει στιβαρότητα αλλά και αντοχή στο πέρασμα του χρόνου, κάτι που μένει να επαληθευτεί φυσικά, καθότι μιλάμε για ένα μοντέλο που δεν έχει δείξει τις αρετές του σε αυτό το κομμάτι.

mondial hipster 300 2019 test bikeit 29

Ώρα για βόλτα με άλλον αέρα

Έχοντας την τύχη να δοκιμάσω και την HPS 125, μπορώ να πω με σιγουριά ότι η μοναδική διαφορά μεταξύ των δύο μοτοσυκλετών κατά την οδήγηση βρίσκεται αποκλειστικά στην υψηλότερη απόδοση του μεγαλύτερου μοτέρ. Το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, είχε κερδίσει από πέρσι την εμπιστοσύνη μου με τα χαρακτηριστικά αλλά και την στιβαρότητά του. Το ίδιο είχαν καταφέρει να κάνουν και οι αναρτήσεις με την συνολική τους απόδοση. Το ανεστραμμένο πιρούνι των 41 χλστ. παρουσιάζεται ίσως λίγο πιο σφιχτό στη λειτουργία του στην “300”. Συνεχίζει να φιλτράρει καλά τις ανωμαλίες και να κρατά τον τροχό σε επαφή με το έδαφος, όπως κάνουν άλλωστε και τα αμορτισέρ. Το σύνολο είναι τόσο καλό που ο αναβάτης μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την απόδοση του μοτέρ και να κινηθεί με ιδιαίτερα σβέλτο ρυθμό στους δρόμους της πόλης αλλά και στον επαρχιακό. Το όριο θα μπει από τα χωμάτινης χάραξης ελαστικά με τον αναβάτη να απολαμβάνει προοδευτικές αντιδράσεις σε κάθε περίπτωση χάρη και στον μεγάλο εμπρός τροχό των 18 ιντσών. Τα φρένα καταφέρνουν να σταθούν παράλληλα στο ύψος τον περιστάσεων. Η δύναμη που παράγουν επαρκεί για να σταματήσετε με ασφάλεια, η απόδοση της είναι γραμμική, ενώ το ABS λειτουργεί σωστά όταν χρειαστεί.

Η θέση οδήγησης συγκαταλέγεται επίσης στα δυνατά σημεία της HPS. Τα ψηλά τοποθετημένα μαρσπιέ ίσως ξενίσουν αρχικά, ειδικά τους ψηλούς καθώς η θέση τους βρίσκεται σε πιο σπορ πρότυπα. Συνηθίζεται ωστόσο γρήγορα και σε αυτό βοηθά η σωστή τοποθέτηση του ίσιου τιμονιού αλλά και η άνετη σέλα που αφήνει τα πόδια να φτάσουν κάτω πολύ εύκολα. Στο ίσιο τιμόνι θα βρείτε και το στρογγυλό ψηφιακό όργανο. Ώρα, θερμοκρασία μοτέρ, δείκτης βενζίνης, ημικυκλική μπάρα για το στροφόμετρο, ταχύμετρο φυσικά και μερικοί χιλιομετρητές, όλα παρουσιάζονται τακτοποιημένα, λίγο μικρά σε μέγεθος, χωρίς ωστόσο να ενοχλούν.

mondial hipster 300 2019 test bikeit 3

Με τον κορμό να γέρνει ελαφρώς προς τα μπροστά, χωρίς να ασκεί ενοχλητική πίεση στους καρπούς, ο αναβάτης θα οδηγήσει με την ίδια άνεση στον επαρχιακό όσο και στο κέντρο της πόλης. Εκεί η HPS 300 θα εκτελέσει με μεγάλη άνεση όποιον ελιγμό και αν τις ζητήσετε με το λογικό βάρος και το σωστό ζύγισμα να παίζουν εδώ τον ρόλο τους. Ο 18άρης εμπρός τροχός προσφέρει και εδώ μια ώριμη αίσθηση στην μικρή μοτοσυκλέτα που έχει μεταξόνιο μόλις 1.360 χλστ. και αυξάνει την σταθερότητα στον αυτοκινητόδρομο χωρίς να θυσιάζει την ευελιξία στις χαμηλές ταχύτητες.

Και μιας και μίλησα για αυτοκινητόδρομο να συμπληρώσω ότι στην σέλα της HPS 300 δεν θα δυσκολευτείτε να καλύψετε αποστάσεις και από την εθνική οπλισμένοι πάντα βέβαια με την  υπομονή που απαιτεί αυτή η κατηγορία κυβισμού. Ο κινητήρας, μπορεί να διατηρήσει άνετα ταχύτητες στα 120 χλμ./ώρα με την τελική της Mondial να βρίσκεται στα 140 χλμ./ώρα. Η απολαυστική βόλτα με την HPS εντός και εκτός των τειχών (από τον επαρχιακό είναι ακόμη καλύτερα) είναι πλέον γεγονός και η δικαιολογία που ψάχνατε για να μείνετε στη σέλα της όσο περισσότερο γίνεται.

mondial hipster 300 2019 test bikeit 11

Έχει την χάρη έχει και την ουσία

Όταν μια μοτοσυκλέτα καταφέρνει να σου κλέψει την καρδιά με την πρώτη ματιά δύσκολα μπορείς να την κρίνεις εντελώς αντικειμενικά. Πάλι καλά που οι άνθρωποι της F.B. Mondial έκαναν τόσο καλή δουλειά σε όλους τους τομείς που η HPS δεν μένει στην εντυπωσιακή της εμφάνιση αλλά καταφέρνει να σε κερδίσει και με τα υπόλοιπα χαρίσματά της. Είναι φιλικότατη, προσιτή, ποιοτική για την κατηγορία τιμής στην οποία ανήκει, και η θέση οδήγησης θα βολέψει αναβάτες κάθε σωματότυπου, τουλάχιστον με ύψος έως 1,85 μ. Η θέση για τον συνεπιβάτη μπορεί να είναι ουσιαστικά “ανάγκης” αλλά το σχήμα της σέλας δεν θα το αλλάζαμε για κανένα λόγο. Τελεία!

Ο μεγαλύτερος κινητήρας προσφέρει την έξτρα δύναμη που έλειπε από την HPS 125 και για εκδρομές και πλέον και οι κάτοχοι διπλώματος κατηγορίας A2 μπορούν να απολαύσουν τα χαρίσματά της, χωρίς να νιώθουν ότι ζορίζονται. Η “300” θα γοητεύσει φυσικά και όλους τους υπόλοιπους που ψάχνουν την επόμενη “καθημερινή” μοτοσυκλέτα τους και έχουν αποκλείσει scooters και παπιά. Με την απόκτησή της HPS 300, εκτός από την καθημερινή ταχύτατη μετακίνηση, θα βάλουν στη ζωή τους μια μοναδικής σχεδίασης μοτοσυκλέτα που δεν προσφέρει απλά στιλ αλλά έχει την δική της άποψη περί αισθητικής που αρέσει πολύ είναι η αλήθεια. Ένας από αυτούς τους τυχερούς μπορεί να είστε και εσείς.

 

Κατασκευαστής F.B. Mondial
Μοντέλο HPS 300
Αντιπρόσωπος Γκουντούφας ΙΚΕ
Τιμή (ευρώ) 4.480
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, 2ΕΕ, 4βάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 249
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 77X53,6
Συμπίεση (:1) 11,5
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Μήκος (mm) 2.025
Πλάτος (mm) 710
Ύψος  (mm) 1.050
Μεταξόνιο (mm) 1.360
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 785
Απόσταση εδάφους  (mm) 155
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 9,5
Βάρος, (kg) 133
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι, διάμετρος 40 mm, διαδρομή 97
Πίσω Δύο αμορτισέρ, διαδρομή 120 mm
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 100/90-18’’ 
Πίσω 130/70-17’’
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος, 4πίστονη δαγκάνα ακτινικής τοποθέτησης, ABS
Πίσω Δίσκος, διπίστονη δαγκάνα, ABS
   
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) 25/9.000
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) 2,24/6.000

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2019 13:23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - F.B. Mondial HPS 125 2018
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon