.
Κατηγορία Harley - Davidson
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 14:18

Αποστολή – Οδηγούμε την Harley-Davidson FXDR 114

Αναβάθμιση σε Harley 2.0 έκδοση!

Toυ Thierry Sarasyn 
Φωτογραφίες: Harley-Davidson 

Η Harley-Davidson έχει εδώ και καιρό μπει σε νέα εποχή και με συνεχείς ανακοινώσεις της, φροντίζει να το υπενθυμίζει σε όλους μας. Ευτυχώς όμως, δεν μένει μόνο στα λόγια αλλά επιβεβαιώνει τα λεγόμενα της και στην πράξη, με την παρουσίαση νέων μοντέλων. Η ανανεωμένη εκ βάθρων σειρά των Softail που παρουσιάστηκε πριν λίγους μήνες, μας προετοίμασε για αυτή την αλλαγή και τώρα το FXDR 114, την πιστοποιεί και την επικυρώνει με τον καλύτερο τρόπο. Η Ηarley-Davidson  αναβαθμίστηκε σε έκδοση 2.0…

Είναι μια Harley-Davidson. Αλλά όχι όπως την ξέραμε.



Η εταιρεία κατατάσσει το συγκεκριμένο μοντέλο στα Powercruisers και δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαφωνήσουμε με αυτό. Ωστόσο η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα είναι κάτι παραπάνω από ότι ορίζουν τα στενά πλαίσια της κατηγορίας αυτής. Αποτελεί την πιο ξεκάθαρη μέχρι στιγμής ένδειξη, για την μελλοντική πορεία της εταιρείας. Μια πορεία που δεν απαξιώνει ούτε και εγκαταλείπει τις κλασσικές - παραδοσιακές αξίες, αλλά  δεν εγκλωβίζεται και μέσα σε αυτές.

apostoli hd fxdr114 lepto 1

Το FDXR είναι λοιπόν, ο πρώτος καρπός αυτής της νέας φιλοσοφίας. Είναι μια μοτοσυκλέτα με ένα απλό, γνώριμο στυλ, εμπλουτισμένο ωστόσο με καινούργια σχεδιαστικά στοιχεία. Ναι, παραμένει ένα μοντέλο της σειράς Softail, με το πίσω αμορτισέρ καλά κρυμμένο στην ουρά. Ωστόσο το ψαλίδι είναι ένα ενιαίο κομμάτι αλουμινίου, ενώ από το ίδιο υλικό είναι κατασκευασμένο και το υποπλαίσιο. Το πίσω ελαστικό έχει 240 χλστ. πλάτος, το πιρούνι είναι μια στιβαρή ανεστραμμένη μονάδα διαμέτρου 43 χλστ. και δύο δίσκοι διαμέτρου 300 χλστ. αναλαμβάνουν την πέδηση μπροστά. Επιπρόσθετα, η σχεδίαση τολμά να προσθέσει κάποια φουτουριστικά στοιχεία στο σύνολο και το αποτέλεσμα είναι πολύ πετυχημένο! Όλα αυτά, χωρίς να μας αποξενώνουν από αυτό που θα περιμέναμε από μια μοτοσυκλέτα της Harley-Davidson, αποτελούν βήματα μπροστά.

 Απίστευτος κινητήρας!

Η “καρδιά” της μοτοσυκλέτας, είναι ένας Milwaukee Eight 114,  V2 κινητήρας 1.868 κ.εκ, κατά βάση αερόψυκτος, πλην της περιοχής των κεφαλών όπου κυκλοφορεί ψυκτικό υγρό. Η Harley-Davidson, κατά παράδοση, δεν ανακοινώνει τιμές ιπποδύναμης. Ορθώς πράττει. Η μέγιστη ισχύς και το που αυτή αποδίδεται, πιστέψτε μας, με αυτό το μοτέρ δεν έχει καμία απολύτως σημασία ως πληροφορία! 

apostoli hd fxdr114 lepto 13

Τα 16,5 kg-m ροπής στις 3.500 σ.α.λ. είναι αυτό που μετράει και ο λόγος που όπου και αν ανοίξεις το γκάζι, με οποιαδήποτε ταχύτητα στο κιβώτιο, ο κινητήρας θα περάσει την ισχύ του απροβλημάτιστα και αγόγγυστα στο πίσω ελαστικό. Επιταχύνσεις από ταχύτητες περπατήματος με πέμπτη ταχύτητα, είναι κάτι εφικτό. H Harley-Davidson αναφέρει ότι το μοτέρ, μπορεί άνετα να βγάλει 150 ίππους αλλά δεν νομίζω, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, να ενδιαφέρει κάποιον αυτό. Είναι πολύ λίγοι οι κινητήρες στο δίτροχο στερέωμα που σου δίνουν να καταλάβεις με τον πιο εύκολο και ξεκάθαρο τρόπο, ότι άλλο πράγμα είναι η ιπποδύναμη και άλλο η ροπή. Η ροπή είναι που μετράει στην συγκεκριμένη περίπτωση και όπως αναφέρθηκε ήδη, παρέχεται… με την σέσουλα!

 Δεν σε πάει, την πας!

Στο πρώτο σκέλος της δοκιμής, βρεθήκαμε στις περιαστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, σε “απλωτούς” δρόμους, μέτριας ποιότητας. Το FXDR 114, αποπνέει μια πολύ στιβαρή αίσθηση, ενώ το μεταξόνιο των 1.783 χλστ. δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην εκδήλωση αστάθειας. Με τόσο μακρύ μεταξόνιο όμως και με το πίσω ελαστικό στα 240 χλστ., περιμέναμε ότι η μοτοσυκλέτα δεν θα ήταν αυτό που λέμε “πρόθυμη” στις αλλαγές κατευθύνσεων και στις εισόδους στις καμπές. Αυτό που διαπιστώθηκε στο δεύτερο σκέλος της δοκιμής, στα στροφιλίκια του Χορτιάτη, ήταν ότι δεν υπάρχει θέμα. Σίγουρα το FXDR 114 απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από μια sport μοτοσυκλέτα για να “μπει σε τροχιά” αλλά σε καμία περίπτωση στον βαθμό που αυτό συνιστά πρόβλημα ή αποτελεί αποτρεπτικός λόγο για να διασχίσει κάποιος δρόμους με στροφές.

apostoli hd fxdr114 odigikes 6

Θα έλεγα μάλιστα ότι όχι μόνο δεν αποτελεί πρόβλημα αλλά είναι και “ότι πρέπει” για την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα. Το φανταζόσαστε να ήταν κατηγορία φτερού; Να άλλαζε πορεία με την σκέψη; Όχι! Αυτό ταιριάζουν σε άλλες κατηγορίες, εδώ θες να αισθάνεσαι ότι δουλεύεις πάνω στην μηχανή και δεν γίνονται όλα από μόνα τους. Με αυτό το σκεπτικό, η μοτοσυκλέτα θα χωρέσει και θα στρίψει μια χαρά ακόμα και στις πιο κλειστές φουρκέτες και για ανταμοιβή στην έξοδο θα σου χαρίσει μια ωμή, V2 ροπάτη επιτάχυνση. Απόλαυση!

apostoli hd fxdr114 odigikes 5

H FXDR 114 δεν σε πάει βόλτα, την πας. Συμμετέχεις πολύ ενεργά στην οδήγηση και αν και οι ταχύτητες δεν πλησιάζουν αυτές ενός καλοστημένου Supermoto, τελικά το απολαμβάνεις εξίσου, με έναν διαφορετικό τρόπο.

 Σφιχτή αίσθηση αλλά και άνετο

Οι μηχανικοί της Harley-Davidson μάλλον δεν είχαν τους δρόμους της Ελλάδας στα υπόψιν όταν σχεδίαζαν την μοτοσυκλέτα. Ως εκ τούτου το πίσω αμορτισέρ παραβγήκε “διαβαστέρο” και επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις κακοτεχνίες και τις λακκούβες. Ήθελε να τις κατραγράψει όλες, με την παραμικρή τους λεπτομέρεια. Αυτή η συμπεριφορά είναι ότι πρέπει για ένα υπάκουο και δεμένο πίσω μέρος αλλά όχι στους δρόμους μας… Ευτυχώς η ρύθμιση της προφόρτισης του ελατηρίου γίνεται άμεσα και εύκολα με υδραυλική στρόφιγγα και δεν χρειάζεται εργαλεία και ψάξιμο.

apostoli hd fxdr114 lepto 14

Η σέλα είναι αρκετά σκληρή και σου δίνει την εντύπωση ότι θα υποφέρεις πάνω της, αλλά παραδόξως πως, αποδείχτηκε αρκετά άνετη ακόμα και όταν ολοκληρώθηκε η δοκιμή της μοτοσυκλέτας, οδηγώντας την για πολύ ώρα. Αυτή η άνεση οφείλεται εν μέρει και στην θέση οδήγησης, που είναι τυπική “cruiserάδικη”, χέρια απλωμένα μπροστά να καταλήγουν σε ένα φαρδύ τιμόνι,  πόδια επίσης απλωμένα μπροστά να καταλήγουν σε άνετα, επενδεδυμέν με λάστιχο μαρσπιέ.

apostoli hd fxdr114 lepto 11

Χωρίς υπερβολικά τραβήγματα και υπερεκτάσεις όλα αυτά. Το πιρούνι έχει επίσης “σφιχτό” σετάρισμα και διαβάζει πολύ καλά τον δρόμο αλλά δεν αισθάνεσαι να σου κοπανάει τα χέρια, ακόμα και στους κακούς ελληνικούς δρόμους. Σε ότι αφορά στη ποιότητα κατασκευής της μοτοσυκλέτας, προσπαθώ να θυμηθώ πότε είδα κακοφτιαγμένο Harley… ποτέ! Το FDXR 114 δεν αποτελεί εξαίρεση και θα έλεγα μάλιστα ότι έχει ανεβάσει τον ήδη τοποθετημένο αρκετά ψηλά πήχη, ακόμα πιο πάνω!

 Το πρώτο μιας νέας εποχής

Αξίζουν συγχαρητήρια στην Harley-Davidson για τον συγκερασμό που έχει πετύχει με το μοντέλο αυτό. Από την μια, το αισθάνεσαι 100% ως ένα τυπικο Harley-Davidson, από την άλλη όμως διακρίνεις ξεκάθαρα νέα στοιχεία στην συμπεριφορά του, δείγματα βελτίωσης παντού, με την βελτίωση αυτή σε ορισμένα σημεία, να έχει σημειώσει άλματα προόδου. To FDXR 114, έχει έναν από τους απολαυστικότερους κινητήρες στην αγορά και έχει επίσης και τα εφόδια για να υποστηρίξει μια απρόσμενα sport συμπεριφορά. Έχει επίσης μια μοναδική εμφάνιση που συνδυάζει κλασσικά και σύγχρονα στοιχεία. Είναι το πρώτο μοντέλο μιας νέας εποχής για την εταιρεία και πολύ μας αρέσει η πορεία που δείχνει να χαράζει η Ηarley-Davidson.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 

Κινητήρας 

Τύπος: 4Τ, V2, με υγρόψυκτες κεφαλές
Χωρητικότητα: 1.868 κ.εκ.
Μέγιστη Ισχύς: Δ.Α.
Μέχιστη Ροπή: 16,5 kg-m / 3.500 σ.α.λ.
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων
Τελική μετάδοση: Ιμάντας

Πλαίσιο

Τύπος: Ατσάλινο Σωληνωτό
Ανάρτηση Ε: Ανεστραμμένο πιρούνι 43 χλστ.
Ανάρτηση Π: Μονό αμορτισέρ, υδραυλικά ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου
Φρένα Ε: Ζεύγος δισκόφρενων 300 χλστ., τετραπίστονες δαγκάνες
Φρένα Π: Μονός δίσκος 292 χλστ., διπίστονη δαγκάνα
Ελαστικό Ε: 120/70-19”
Ελαστικό Π: 240/40-18”

Διαστάσεις

Μεταξόνιο: 1.738 χλστ.
Βάρος: 289 κιλά (στεγνό)
Ρεζερβουάρ: 16,7 λίτρα

Φωτογραφίες Οδήγησης

Φωτογραφίες Στατικές / Λεπτομέρειες

Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 14:22

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon