.
Κατηγορία Aeon
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 13:22

Test - AEON Overland 200 2016

 

Value for Money ATV Fun!

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το Overland 200 της AEON σε εκπλήσσει ευχάριστα, μιας και συνήθως δεν περιμένεις πολλά από ένα τόσο οικονομικό, εισαγωγικό ATV. Και όμως. Υψηλή ποιότητα κατασκευής, πανέμορφη εμφάνιση, κινητήρας με τσαγανό, σπιρτόζικη μετάδοση και μαλακές αναρτήσεις συνηγορούν στη δημιουργία ενός ATV με υψηλό Value for Money αλλά και διασκεδαστικό χαρακτήρα!

Η ΑΕΟΝ εδώ και χρόνια μεγαλώνει τον κυβισμό στα ATV της με αργά και προσεκτικά βήματα. Σήμερα τα μεγαλύτερα γουρούνια της ταϊβανέζικης εταιρείας έχουν ανέβει σε κυβικά (έως και 600 έχουν φτάσει), τεχνολογία, ποιότητα κατασκευής και επιδόσεις. Το Overland 200 είναι ένα βασικό αλλά άριστο γουρουνάκι για την εισαγωγή στο χώρο των ATV, ενώ ταυτόχρονα οι δυνατότητες του είναι τέτοιες, ώστε θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι ο νέος αναβάτης να αισθανθεί πως το έχει ξεπεράσει.

Σύγχρονη σχεδίαση, υψηλή ποιότητα

Το design του Overland είναι πραγματικά σύγχρονο και αδιαμφισβήτητα όμορφο.

aeon overland 200 action1

Το σουλούπι του είναι το κλασσικό σουλούπι ενός εργατικού ATV, διαθέτει σμιλευμένες όμως τις γωνίες του, ώστε να δείχνει πιο δουλεμένο από τα συνήθη ATV της... σειράς.

aeon overland 200 details12

Αυτό που σίγουρα εντυπωσιάζει τον παρατηρητή, είναι οι μεγάλες σχάρες μπρος και πίσω, καθώς και ο ευμεγέθης πλαστικός προφυλακτήρας που διαθέτει στη μάσκα και δίνει αέρα... ακριβού SUV στο Overland! Η ποιότητα είναι πολύ καλή για οικονομικό ATV. Τα πλαστικά είναι καλής ποιότητας, και τα αυτοκόλλητα εμπνέουν εμπιστοσύνη -σίγουρα καλύτερα από εκείνα του παρελθόντος.

aeon overland 200 action18

Εντυπωσιακά είναι και τα φωτιστικά σώματα, με τα οπίσθια να κλέβουν την παράσταση.

aeon overland 200 details1

Η σέλα είναι μεγάλη, και άνετη για δύο άτομα, ενώ το χειρόφρενο που διαθέτει το Overland βρίσκεται στο αριστερό γκριπ και θα κρατήσει πειστικά ακινητοποιημένο το ATV -αρκεί να μην το ξεχάσετε και ξεκινήσετε με αυτό, γιατί τότε δεν θα προβάλλει ιδιαίτερη αντίσταση. Η κόρνα είναι αστεία σε χροιά και ένταση, όμως τη δουλειά της την κάνει. Η μίζα θα φέρει εύκολα στη ζωή τον κινητήρα, αν και στον κρύο καιρό θα χρειαστεί και τη συνδρομή του χειροκίνητου τσοκ που βρίσκεται στο τιμόνι. Η σκανδάλη του γκαζιού του AEON είναι μαλακή και δεν θα κουράσει τον αντίχειρα του αναβάτη, ενώ η ψηφιακή οθόνη στα όργανα προσφέρει τις βασικές πληροφορίες.

aeon overland 200 details16

Το κιβώτιο, όπως στην πλειονότητα των ATV είναι αυτόματο, και οι επιλογές που έχει ο αναβάτης είναι forward, νεκρά, και όπισθεν. Βασικό ATV είπαμε, κι έτσι μην περιμένετε ούτε 4x4 (η μετάδοση γίνεται αποκλειστικά στους 2 πίσω τροχούς), ούτε και high/low επιλογή. Οι αλλαγές γίνονται θετικά, και εύκολα σε όλες τις καταστάσεις. Έξτρα μικρό αποθηκευτικό χώρο θα βρείτε κάτω από τη σέλα.

aeon overland 200 details22

Ευπρόσδεκτη είναι η έξοδος ηλεκτρικού ρεύματος του Overland, για να φορτίζετε ηλεκτρικές μικροσυσκευές. Τα floorboards είναι μεγάλα και προστατεύουν άριστα από νερά και λάσπες, και δεν τα αφήνουν να λερώσουν αναβάτη ή συνεπιβάτη.

aeon overland 200 details8

Στις αναρτήσεις, μπροστά το Overland διαθέτει διπλά ψαλίδια, όμως πίσω δεν έχει IRS (Independent Rear Suspension). Αντίθετα στο Overland 200 βρίσκουμε την οικονομική λύση για εισαγωγικό ATV, δηλαδή ένα κεντρικό ψαλίδι, με μονό αμορτισέρ -το δισκόφρενο εδώ πιάνει στον αριστερό τροχό. Η τελική μετάδοση γίνεται με αλυσίδα, και όχι με σφραγισμένο άξονα όπως στις ακριβότερες προτάσεις. Τέλος, στο πίσω μέρος υπάρχει κοτσαδόρος.

Εκπλήσσει και στην οδήγηση!

 
Στα 3.190 ευρώ δεν είναι απλά οικονομικό, είναι οικονομικότατο! Λογικό θα ήταν να μην περιμένεις πολλά, όμως το AEON Overland 200 εκπλήσσει ευχάριστα με τη συμπεριφορά του κατά την οδήγηση. Η πρώτη έκπληξη ήταν η ποιότητα κατασκευής του, που όπως είπαμε είναι πραγματικά καλή. Η δεύτερη και ουσιαστικότερη, έρχεται όταν βρεθείς στη σέλα του και ανοίξεις το γκάζι. Οι 13,15 hp έχουν να κινήσουν 195 κιλά, κάτι που στα χαρτιά δείχνει... δύσκολο. Όμως το Overland αποδεικνύεται σπιρτόζικο, και παιχνιδιάρικο, κάνοντας σε να πιστέψεις πως έχει... κρυμμένα παραπάνω άλογα.

aeon overland 200 action8

Εντάξει, δεν έχει μεγάλη απόσταση από το έδαφος, και απαιτεί προσοχή σε πετρώδη διαδρομή, αλλά θα κάνετε το... “γουρούνινγκ” σας αξιοπρεπέστατα, και σπάνια θα βρείτε κάτω, μόνο στα πολύ ψηλά εμπόδια.

aeon overland 200 action6

Το Overland δεν θα κολλήσει πουθενά, ούτε σε απότομες ανηφόρες, ενώ δεν θα ταλαιπωρήσει τον αναβάτη του παρά τις μικρές του ζάντες. Βλέπετε, τα τρία αμορτισέρ του AEON είναι αρκετά μαλακά, και συμπεριφέρονται προβλέψιμα, διατηρώντας ψηλά την άνεση των επιβαινόντων. Επιπλέον επιτρέπουν στον αναβάτη να εκτροχιαστεί, πραγματοποιώντας ακόμα και άλματα, χωρίς φόβο αλλά με πάθος!

aeon overland 200 action10

Στις φλαταδούρες, το γκάζι θα διώξει σχετικά δύσκολα τους πίσω τροχούς -και μόνο αν ο αναβάτης βοηθήσει με το σώμα- προσφέροντας πρωτίστως ασφάλεια στον πρωτάρη που δεν θα τρομάξει και δεν θα απειληθεί από άστοχο άνοιγμα του γκαζιού.

aeon overland 200 action15

Το πλαίσιο και η γεωμετρία του ATV αποδεικνύονται άριστα στις στροφές, όπου το γουρούνι θα μείνει καρφωμένο στην τροχιά του, σταθερό και προβλέψιμο. Μόνο αν το θελήσετε, θα σηκωθεί στις 2 ρόδες, για να παίξετε με ακροβατικά. Άριστα είναι και τα φρένα.

Τα ελαστικά είναι κινέζικα, παρόλα αυτά δεν τα καταφέρνουν άσχημα, ενώ είμαστε σίγουροι πως με μια τετράδα καλά ελαστικά, οι δυνατότητες του Overland θα αυξηθούν αρκετά.

Είτε λοιπόν θέλετε εκδρομή σε βουνό / θάλασσα, είτε θέλετε να μεταφέρετε αντικείμενα σε σχάρες ή με τρέιλερ, είτε θέλετε να παίξετε με ντριφτάκια, αλματάκια και σβέλτη οδήγηση εκτός δρόμου και να ψάξετε τα όρια του AEON, το Overland αποδεικνύεται ικανότατο και απολαυστικό.

Value for Money ATV fun!


Όμορφο και σύγχρονο σε design, με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, και με άριστη οδηγική συμπεριφορά, το μικρό AEON Overland 200 είναι ένα εισαγωγικό ATV που συνδυάζει ιδανικά το Value for Money με τη διασκεδαστική οδήγηση.

aeon overland 200 action16

Δείχνει καλό και ΕΙΝΑΙ καλό, ενώ σε αυτή την τιμή (3.190 ευρώ) δύσκολα βρίσκει αντίπαλο. Δεν θα τρομάξει κανένα, ενώ θα σταθεί φιλικός δάσκαλος για τους αρχάριους, και ικανός σύντροφος και στους έμπειρους. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα ενοικιαζόμενα, για τα οποία το Overland 200 αποτελεί άριστη οικονομική επιλογή. Φθηνό σε τιμή απόκτησης, πλούσιο σε όσα προσφέρει.

Ποια είναι η ΑΕΟΝ

Η Aeon Motor Co. Ltd ιδρύθηκε το 1998 με σκοπό την παραγωγή μοτοσυκλετών ανώτερης ποιότητας.

aeon overland 200 details5

Παραμένοντας πιστή στη φιλοσοφία της: «H ποιότητα, πρώτα απ’ όλα» με βασικές της αρχές την καινοτομία, την αξιοπιστία και τη δημιουργικότητα, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων ευχαριστημένων αναβατών και σήμερα βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους κατασκευαστές Scooter και ATV στον κόσμο, συνεχίζοντας να υπηρετεί με το ίδιο πάθος και αφοσίωση τους οδηγούς ΑΕΟΝ.

Σημεία Αναφοράς

  • 1998 Πρώτη κυκλοφορία Scooter της ΑΕΟΝ 50, 90 και 125cc στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
  • 2000 Πρώτη κυκλοφορία ΑΕΟΝ ATV στις ΗΠΑ. Έναρξη συνεργασίας με την POLARIS USA.
  • 2001 Η πρώτη εταιρία από τη Taiwan που διαθέτει ON-Road ATVs στη Ευρωπαϊκή αγορά.
  • 2003 Νο. 1 σε πωλήσεις ATV 50-90 κυβικών στην Αμερική.
  • 2004 Το πρώτο Sport ATV 200cc με άξονα.
  • 2007 CUBE 300 2WD. To πρώτο όχημα UTV από Taiwan. Νο. 1 σε πωλήσεις ATV 50-90 κυβικών στην Αμερική.
  • 2009 Παραγωγή του Ranger 170 UTV, Νο. 1 σε πωλήσεις στη κατηγορία του.
  • 2010 Κυκλοφορία των scooter Elite/Urban 350i στην Ευρωπαϊκή αγορά. Πρώτη εταιρία από τη Taiwan που εξάγει ηλεκτροκίνητο UTV στην αγορά της Αμερικής.
  • 2011 QUADRO 350 D, η πρώτη εταιρία από τη Taiwan που παράγει τρίτροχο scooter.
  • 2012 Βραβείο Taiwan Excellence Award για το Elite250. Βραβείο 9th National Brand Yushan Award.
  • 2013 Βραβείο Taiwan Excellence Award για το 3W Elite 250 και το OZ 150.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Μάρκα, μοντέλο:

AEON Overland 200

Τιμή (ευρώ):

3190

   

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 

Κινητήρας

4T, 1Κ, Α/Ψ

Κυβισμός (κ.εκ.)

176

Διάμετρος x Διαδρομή (χλστ).

62x58,4

Συμπίεση (:1)

9,2

Ισχύς (ίπποι/σ.αλ.)

13,15/8.000

Ροπή (kgm/σ.α.λ.)

1,4/6.000

Τροφοδοσία

Καρμπιρατέρ

Χωρητ. Ρεζερβουάρ (λίτρα)

9

Βάρος (kg)

195

   

Πλαίσιο-Αναρτήσεις-Φρένα

 

Τύπος

Ατσάλινο, σωληνωτό, κλειστό, περιμετρικό

Αναρτήσεις Ε

Διπλά ψαλίδια

Διαδρομή (χιλ.)

Δ.Α.

Αναρτήσεις Π

Κεντρικό ψαλίδι, μονό αμορτισέρ, ΠΕ

Διαδρομή

Δ.Α.

Φρένα Ε (χιλ.)

Φρένα Π (χιλ.)

Δ

 

 

Τροχοί-Ελαστικά

 

Ελαστικά Ε

22x7-10

Ελαστικά Π

22x10-10

   

Διαστάσεις

 

Μήκος

1820

Πλάτος

1030

Μεταξόνιο

1.115

Ύψος σέλας

800

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 14:21

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon