.
Κατηγορία Ασία
Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 07:48

Kove Silk Road, 4η Ανταπόκριση - Μεταξένιο τέλος

Με αφετηρία την Shiraz του νοτιοδυτικού Ιράν, ξεκίνησε ο δρόμος της επιστροφής του Kove Silk Road για Ελλάδα.

Έτσι, με καταγεγραμμένα 4.800 χλμ. στο κοντέρ της ασυγκράτητης Kove 800X Pro, έκανα μεταβολή και άρχισα την κατά δυσμάς πορεία μου. Ακολουθώντας μέσα στις δυο επόμενες μέρες την διαδρομή Shiraz–Khorramabad–Kermanshah–Sanandaj, προσέγγισα τα σύνορα του Ιράκ, τα οποία και πέρασα σχετικά εύκολα – η είσοδός μου στην ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν ήταν γεγονός.

Ταξιδευτής στο ιρακινό Κουρδιστάν

Η πόλη Erbil (τελεί πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν) φιλοξένησε το σύντομο πέρασμά μου από το Ιράκ. Με τα παλαιότερα ίχνη κατοίκησης να χρονολογούνται από το 6.000 π. Χ., η Erbil (τα αρχαία Άρβηλα) είναι μια από τις πόλεις με την πιο μακροχρόνια συνεχή διαμονή ανθρώπων στον κόσμο. Σήμα κατατεθέν της Erbil ήταν το κάστρο που δέσποζε στο κέντρο της πόλης, ενώ δεν παρέλειψα να περιπλανηθώ μέσα στον λαβύρινθο της σκεπαστής (αλλά και της υπαίθριας) αγοράς. Μετά την Erbil, η κοντινή συνοριακή πύλη της Τουρκίας (Ιbrahim Khalil) ήταν ο επόμενος προορισμός του Kove Silk Road. Πριν όμως πραγματοποιήσω την συνοριακή υπέρβαση, επέλεξα να οδοιπορήσω με την Kove 800X Pro βορειοανατολικά της Erbil, εξερευνώντας κάτω από άστατες καιρικές συνθήκες την τραχιά ιρακινή γη μέσω ελικοειδών ορεινών διαδρομών. Καθοδόν, η άγρια ομορφιά του τοπίου, σε συνδυασμό με την στριφτερή γεωμετρία της ευέλικτης Kove 800X Pro, ήταν τα δυο στοιχεία που με ενθουσίασαν απόλυτα.

 silkroadend2.jpg

Από το Dark Canyon στο ναό του Δία

Και μετά, Τουρκία. Οι συνοριακές διαδικασίες εκατέρωθεν της νεκρής ζώνης ήταν εύκολες και χρονικά γρήγορες. Ωστόσο, με την επιστροφή μου στη Τουρκία, το Kove Silk Road μπήκε στην τελική ευθεία. Λιγότερα από 1.500 χλμ. με χώριζαν από την «γραμμή τερματισμού» του μεταξένιου ταξιδιού, ενώ η άμμος στην κλεψύδρα του χρόνου είχε λιγοστέψει δραματικά. Παρόλο αυτά, καθοδόν για το αιγαιοπελαγίτικο λιμάνι Cesme, η ασυγκράτητη Kove 800X Pro πραγματοποίησε τρεις ενδιαφέρουσες στάσεις σε αντίστοιχα αξιοθέατα της τουρκικής επικράτειας: στο θεαματικό φαράγγι Dark Canyon, στον αρχαιολογικό χώρο Aizanoi και στον πάλλευκο ασβεστολιθικό λόφο Pamoukkale.

Η αρχή έγινε με την διάσχιση του απόκοσμου φαραγγιού Karanlık (Dark Canyon), που αποδείχθηκε μια από τις συναρπαστικότερες διαδρομές του ταξιδιού. Επρόκειτο για ένα βαθύ απότομο φαράγγι που βρισκόταν μεταξύ των περιοχών İliç και Kemaliye της επαρχίας Erzincan (Κεντρική Τουρκία) και τ’ οποίο σχηματιζόταν από τον ποταμό Karasu (Δυτικός Ευφράτης) που κυλούσε τα ήρεμα νερά του ανάμεσα στα βουνά Munzur – τοπίο από άλλον πλανήτη. Ο χωματόδρομος που διέτρεχε το Dark Canyon είχε μήκος περίπου 22 χλμ. και χαρακτηριζόταν από την παρουσία πάμπολλων τούνελ, τ’ οποία είχαν λαξευτεί στις άγονες, πετρώδεις πλαγιές των ορέων Munzur. Οδηγώντας την μαύρη Kove 800X Pro κατά μήκος του χωμάτινου Dark Canyon, βίωσα ενθουσιασμένος την επιτομή της περιπέτειας στη καρδιά της Τουρκίας. Η δεύτερη στάση γνωριμίας που πραγματοποίησε η Kove 800X Pro έγινε στον αρχαιολογικό χώρο Aizanoi (Αιζανοί – Κιουτάχεια). Εδώ, το ενδιαφέρον μου μονοπώλησε ο –επιβλητικών διαστάσεων– ιωνικός ναός του Δία. Κτίσμα της ρωμαϊκής εποχής (117–138 μ. Χ), η ανέγερσή του “πιστώνεται” στο αυτοκράτορα Αδριανό και αποτελεί τον καλύτερα σωζόμενο αρχαίο ναό στη Μικρά Ασία.

 silkroadend3.jpg

Φρούριο από βαμβάκι

Κι από τον αρχαιολογικό χώρο Aizanoi, προσέγγισα κατόπιν το Pamoukkale (ετυμολογικά σημαίνει «Φρούριο από Βαμβάκι»), εκεί όπου μια ολόκληρη λοφοπλαγιά ήταν ντυμένη στα λευκά. Όχι με χιόνια, αλλά από την μακροχρόνια εναπόθεση των ασβεστούχων αλάτων που υπάρχουν στις θερμές ιαματικές πηγές της περιοχής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστεί ένα –μοναδικό στον κόσμο– πάλλευκο σκηνικό με μικρούς καταρράχτες και αβαθείς φυσικές δεξαμενές. Ξυπόλυτος άρχισα να βαδίζω πάνω στο πάλλευκο χαλί της φύσης και να παρατηρώ το συναρπαστικό αυτό θέαμα με τα μάτια και την ψυχή μικρού παιδιού. Για αρκετή ώρα περπάτησα κατά μήκος της κάτασπρης πλαγιάς, ενώ στις πάμπολλες ρηχές λεκάνες αρκετοί ντόπιοι απολάμβαναν μια δόση δροσιάς στα ιαματικά νερά. Δίπλα ακριβώς στις κάτασπρες αναβαθμίδες του Pamukkale βρισκόταν ο αρχαιολογικός χώρος της Ιεραπόλεως, την οποία ίδρυσε τον 2ο π. Χ. αιώνα ο βασιλιάς της Περγάμου Ευμένης Β΄. Το Νυμφαίο, το Θέατρο, η Αγορά, οι Θέρμες και ο χώρος του νεκροταφείου ήταν μερικά από τα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου που δέχτηκαν την επίσκεψή μου. Το Pamoukkale εντάσσεται από το 1988 στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

 silkroadend4.jpg

Μια άνετη και αξιόπιστη μοτοσυκλέτα

Επιστρέφοντας μετά από 18 ημέρες ταξιδιού στο λιμάνι Cesme, η απροβλημάτιστη Kove 800X Pro είχε καταγράψει 9.139 απαιτητικά χιλιόμετρα – ήταν το πρώτο long test ride παγκοσμίως. Περιμένοντας στο χώρο του τελωνείου να έρθει η ώρα της επιβίβασής μου στο μικρό πλοιάριο που θα με μετέφερε απέναντι στη Χίο, στο μυαλό μου ξεκίνησε η λειτουργική αξιολόγηση της ελαφρότερης μοτοσυκλέτας στην κατηγορία της.

Ταξιδεύοντας απροβλημάτιστα στη σέλα της Kove 800X Pro για 9.139 χλμ. –και μάλιστα σε μόλις 18 ημέρες– διαπίστωσα πως η σωματική κόπωση στα πολύωρα ταξίδια πάνω σε απαιτητικές διαδρομές είναι μικρότερη αν έχεις μια μοτοσυκλέτα που είναι εύκολη και άνετη στην οδήγηση – άνετη μοτοσυκλέτα δεν είναι μόνο εκείνη που έχει μεγάλη, αφράτη σέλα και τεράστιο φαίρινγκ. Χάρη στο πολύ μικρότερο βάρος της (σε σχέση με κάθε άλλη μοτοσυκλέτα στην κατηγορία της), η μαύρη Kove 800X Pro, αν και φορτωμένη με όλα όσα χρειάζονται για ένα τέτοιο ταξίδι, δεν ζύγιζε περισσότερο από μια On-Off αντίστοιχου κυβισμού που είναι εντελώς άδεια από καύσιμο και χωρίς μπαγκάζια! Μιλάμε για ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που σε συνδυασμό με το λογικό ύψος της σέλας, με βοηθούσε να πατώ με ευκολία σιγουριά τα πόδια μου στο έδαφος, ειδικά στις χωμάτινες περιηγήσεις.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο δικύλινδρος κινητήρας της μοτοσυκλέτας με βοήθησε πολύ με την άφθονη δύναμη και ροπή του, ενώ και μετά από 10-12 ώρες συνεχούς οδήγησης (800–850 χλμ. ημερησίως) έδειχνε πάντα ξεκούραστος και πρόθυμος να ανταποκριθεί στα όποια “βίτσια” μου.

Στα θετικά οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, τα δυνατά φρένα του και η λογική κατανάλωση (5,5lt–6,0lt /100 km, με ταχύτητες 110–130 km/h), ενώ η οθόνη TFT που δεν έχει αντανακλάσεις και διάβαζα τις ενδείξεις της σε όλες τις συνθήκες. Εν κατακλείδι, η Kove 800X Pro ανταποκρίθηκε απόλυτα στις τρεις βασικές απαιτήσεις που έχω από μια μοτοσυκλέτα ταξιδιού: αξιοπιστία, άνεση, λειτουργικότητα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 08:04

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon