.
Κατηγορία Ασία
Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 11:40

Ταξιδιωτικό - “TRANS ASIAN 2017”, 1o Μέρος, Τουρκία - Ιράν

 

Στην άγρια έρημο της αρχαίας Γεδρωσίας 

 

 

Του Κωνσταντίνου Μητσάκη

Όλο τον χειμώνα, κοιτάζοντας τον τεράστιο χάρτη της Ασίας, βίωνα νοερά το επόμενο διηπειρωτικό ταξίδι που είχα ονειρευτεί και τ’ οποίο είχα πλέον ξεκινήσει να οργανώνω. Από την Ελλάδα στην Ινδονησία, μια διαδρομή 15.600 χλμ. είχα βάλει ως στόχο μου να καλύψω, οδοιπορώντας στους πολύβουους δρόμους της κίτρινης ηπείρου. Διασχίζοντας συνολικά 9 χώρες (Τουρκία, Ιράν, Πακιστάν, Ινδία, Μπαγκλαντές, Μιανμάρ, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Ινδονησία), θα ταξίδευα με μια λευκή HONDA CRF1000L Africa Twin πάνω στον περίφημο δρόμο του μεταξιού και των μπαχαρικών, την πανάρχαια εμπορική οδό που ακολουθούσαν κάποτε τα καραβάνια, όταν από την μυθική Ανατολή έφερναν το πολύτιμο μετάξι και τα εξωτικά μπαχαρικά στις αγορές της Δύσης.

Πολλά χειμωνιάτικα βράδια έμεινα ξάγρυπνος καθώς αναρωτιόμουν πόσο εύκολη ή δύσκολη θα ήταν η πραγματοποίηση ενός δίτροχου ταξιδιού από την Αθήνα στην Τζακάρτα. Τι κινδύνους και αντιξοότητες θα αντιμετώπιζα μέσα σ’ αυτά τα 15.600 χλμ. της διαδρομής; Ποια μνημεία και ποιοι πολιτισμοί θα μου αποκάλυπταν ενδεχομένως τα μυστικά τους; Τι θα συναντούσα καθοδόν –εγώ, ο περιηγητής του σήμερα– ταξιδεύοντας σε χώρες με λαμπρό ιστορικό παρελθόν και άδηλο μέλλον; Την τολμηρή πρόκληση «TRANS ASIAN 2017» είχα αποφασίσει να ζήσω…

 Tουρκία - Η είσοδος για την Ασία

Μέσα Ιουνίου. Κι ενώ όλη η Ελλάδα άρχιζε να μετακομίζει στις παραλίες, εγώ αποχαιρετούσα το γαλάζιο Αιγαίο και ξεκινούσα μια πορεία με προορισμό τα βάθη της Ανατολής. Για πολλοστή φορά η Τουρκία μού δάνεισε τους δρόμους της για να φιλοξενηθεί η ρότα της λευκής μοτοσυκλέτας. Στα πρώτα 1.900 χλμ. του ταξιδιού (Τσεσμέ-Άγκυρα-Ερζερούμ-Ντογκουμπαγιαζίτ), κινήθηκα μέσα σ’ ένα γνώριμο περιβάλλον, καθώς την τελευταία φορά που είχα διατρέξει την συγκεκριμένη διαδρομή ήταν πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν οδηγούσα καθοδόν για το Ντουμπάι.

Με πολύ καλές καιρικές συνθήκες και χωρίς κανένα απρόοπτο από τους αστυνομικούς και τους πάνοπλους στρατιώτες που υπήρχαν στα οδικά μπλόκα της Ανατολικής Τουρκίας, μετά από 3 μέρες σβέλτης οδήγησης έφτασα στους πρόποδες του βιβλικού Αραράτ, μπροστά στην συνοριακή πόρτα του Ιράν. Κάπου εδώ, στην ανατολική εσχατιά της Τουρκίας, ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος του «TRANS ASIAN 2017»…

 Ιράν - γραφειοκρατικές και... γεωμορφικές δυσκολίες

Όμως, τα προβλήματα άρχισαν μόλις κυριολεκτικά έβαλα ρόδα στο Ιράν – από τα τελωνεία ήδη. Μια παρατυπία στο πολύπτυχο (Carnet Ata) της μοτοσυκλέτας, ήταν αρκετή για να μην μου επιτραπεί η είσοδος στο Ιράν. Μην μπορώντας να πιστέψω τι μου είχε συμβεί (κινδύνευε να ματαιωθεί όλο το ταξίδι εξαιτίας αυτής της παρατυπίας), επέτρεψα στην Τουρκία και ξεκίνησα από την συνοριακή πόλη Ντογκουμπαγιαζίτ έναν μαραθώνιο επικοινωνιών και διαβουλεύσεων με την ΕΛΠΑ στην Ελλάδα, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που είχε προκύψει. Τελικά, μετά από 5 μέρες τρελής αγωνίας και προσμονής, το ζήτημα τακτοποιήθηκε και έτσι μπόρεσα να συνεχίσω το ταξίδι μου στο Ιράν.

Μπορεί η περιπέτεια στα ιρανικά σύνορα να είχε αίσιο τέλος, όμως, οι πέντε μέρες που έχασα επιστρέφοντας στην Τουρκία, μου περιόρισαν αρκετά τον υπολειπόμενο χρόνο παραμονής μου στο Ιράν – η βίζα θα έληγε σε 5 μέρες και δεν υπήρχε περίπτωση παράτασης.

Τέρμα λοιπόν τα γκάζια… Έπρεπε να κινηθώ τάχιστα, αφού στην χώρα του Δαρείου και του Σααντί, η λευκή HONDA είχε να φέρει σε πέρας μια οδική αποστολή 2.450 χλμ. Με αφετηρία την συνοριακή πόλη Μακού, κι αφού θα διέσχιζα τις πόλεις Ταυρίδα, Εσφαχάν, Κερμάν και Ζαχεντάν, θα κατέληγα στα πακιστανικά σύνορα, μέσα στην καυτή αγκαλιά της ερήμου Βελουχιστάν.

Αν έχετε μια μόνο μέρα στο Ιράν, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το Εσφαχάν – αυτό έκανα κι εγώ! Πρόκειται για την απόλυτη πόλη-μνημείο της χώρας, που καθηλώνει και τον πιο κοσμογυρισμένο ταξιδευτή με τα αξεπέραστα αριστουργήματα της ιρανο-ισλαμικής αρχιτεκτονικής που την κοσμούν.

Όμως, δεν ήταν μόνο τα θρησκευτικά κομψοτεχνήματα και οι λαμπρές ιστορικές μνήμες, τα μοναδικά στοιχεία που με άγγιξαν στο Ιράν. Οι άνθρωποι αυτού του μυθικού τόπου της Εγγύς Ανατολής στάθηκαν απέναντί μου αυθόρμητα ειλικρινείς, φιλόξενοι, ευγενικοί και καλοσυνάτοι…

Παράλληλα, οι στάσεις μου για ανεφοδιασμό καυσίμων αποτέλεσαν τις πιο ευχάριστες στιγμές της ιρανικής διαδρομής. Η τιμή στην μάνικα των 0,35 Ευρώ/λίτρο μπορεί να είναι ανέκδοτο στην Ελλάδα, αλλά ήταν μια πραγματικότητα στο Ιράν – πιο ακριβό είχε το εμφιαλωμένο νερό! Αν και η ποιότητα των καυσίμων δεν ήταν η καλύτερη, η λευκή Africa Twin δεν παρουσίασε κανένα απολύτως πρόβλημα στην λειτουργία της – ούτε κι όταν διέσχιζα την έρημο Βελουχιστάν κάτω από υψηλές θερμοκρασίες.

Ήταν πραγματικά μια άκρως εφιαλτική εμπειρία η διάσχιση της συγκεκριμένης ερήμου. Είναι η ίδια έρημος που προσπάθησε να θάψει στα αμμώδη σωθικά της την στρατιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου όταν επέστρεφε από τις Ινδίες – η Γεδρωσία της αρχαιότητας. Αυτή, που σε παλαιότερες εποχές αποτελούσε το φόβο και το τρόμο των εμπορικών υποζυγίων του μεταξένιου δρόμου.

Τα δεινά των στρατιωτών του Μακεδόνα στρατηλάτη βίωσα κι εγώ στην πράξη, οδηγώντας μέσα στο καταμεσήμερο πάνω στην διαδρομή Βαμ-Ζαχεντάν (320 χλμ.). Για περισσότερες από 4 ώρες, ένοιωθα σαν κοτόπουλο στον φούρνο… με πατάτες! Υπήρξαν στιγμές που νόμιζα ότι θα λιποθυμούσα από την αφόρητη ζέστη. Καυτές οι συντεταγμένες του χώρου, τους 55C άγγιζε ο υδράργυρος. Το νερό πολυτιμότερο από βενζίνη και η σκιά ακριβότερη από χρυσάφι. Αν φοβήθηκα την έρημο; Όχι, γιατί απλά έχω μάθει να την σέβομαι!

Φτάνοντας «ξεροψημένος» στην συνοριακή πόλη Ζαχεντάν (90 χλμ. από το Πακιστάν), είχα βγει τελικά νικητής από την αναμέτρησή μου με την αδυσώπητη Γεδρωσία. Μια μέρα ξεκούραση κρίθηκε απαραίτητη και μετά η κόκκινη γραμμή του χάρτη θα με οδηγούσε στο γειτονικό Πακιστάν…

Φωτογραφίες

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 13:34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon