.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016 01:54

WSBK, 12ος αγώνας, Jerez

 

Davies ασταμάτητος, ξανά ισόπαλο το ντουέτο της Kawasaki

 

 

Προτελευταίος αγώνας της σεζόν στην ιστορική άσφαλτο της Jerez, όπου ο Chaz Davies ήταν απλά άπιαστος με τη Ducati του, καθαρίζοντας δεύτερο συνεχόμενο διπλό θρίαμβο. Για μια ακόμη φορά Rea και Sykes μοιράστηκαν τους βαθμούς και η στέψη αναβάλλεται για το φινάλε.

Με δυο ηλιόλουστες μέρες στη Jerez de la Frontera της νοτιοδυτικής Ισπανίας, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbikes έκανε το προτελευταίο βήμα προς τη φετινή ολοκλήρωσή του. Οι μάχες δεν έλειψαν από καμιά κατηγορία και το σασπένς διατηρείται στη μεγάλη κατηγορία – αν και η μεγάλη διαφορά του Rea μάλλον θα του επιτρέψει σχετικά ήσυχους ύπνους ως τις 28 Οκτωβρίου που θα αρχίσουν τα όργανα του τελευταίου αγώνα της χρονιάς στο Κατάρ.

Στα Supersport ο Kenan Sofuoglu (Kawasaki) πήρε και μαθηματικά τον πέμπτο του τίτλο (δεύτερο συνεχόμενο), ενώ η Kawasaki πανηγύρισε τίτλους Κατασκευαστών και στα δύο παγκόσμια πρωταθλήματα, 1000 και 600 κυβικών.

WSBK – 1ο Σκέλος


Μιλώντας για τους πρωταγωνιστές του αγώνα, θα αρκούσε ίσως μια αντιγραφή και επικόλληση της περιγραφής του προηγούμενου αγώνα στο Magny-Cours. Ο δεύτερος της κατάταξης, Tom Sykes (Kawasaki), εκκίνησε από την pole position και από τους πρώτους γύρους βρέθηκε να μάχεται εκ του συστάδην με τον ομόσταυλό του και πρωτοπόρο της κατάταξης, Jonathan Rea (Kawasaki).
Λίγο αργότερα από τους αναβάτες που τους ακολουθούν θα ξεχωρίσει ο Chaz Davies (Ducati) και, χωρίς να δυσκολευτεί και πολύ, θα τους περάσει για να χαθεί 3.3 δευτερόλεπτα στον ορίζοντα. Εν τέλει πίσω του ο Sykes θα επικρατήσει του Rea, ο οποίος προφανώς προτίμησε να μη ρισκάρει περισσότερο προκειμένου να μην αφήσει 4 βαθμούς στον αντίπαλό του.

Το βασικό ενδιαφέρον εστιάστηκε στη μονομαχία των δύο Honda, με τους Nicky Hayden και Michael van der Mark να ρίχνονται στη διεκδίκηση της τέταρτης θέσης ως την καρό σημαία. Επικράτησε ο πρώτος για 41 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Στα ευχάριστα προσθέτουμε την επιβεβαίωση πως ο Sylvain Guintoli (Yamaha) είναι καλά. Μετά από τον άσχημο τραυματισμό στην Imola με τη διάσειση και την υποχρεωτική απουσία από τη δράση, στη Jerez έδειξε πως είναι πλέον ξανά σε φόρμα και συμπλήρωσε την εξάδα νικώντας άνετα τη δική του μάχη με τον Leon Camier (MV Agusta).

Να σημειώσουμε πως ο Michael van der Mark είναι ήδη κλεισμένος από τη Yamaha για τη θέση του Sylvain Guintoli το 2017. Ο Γάλλος πρωταθλητής του 2014 δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το μέλλον του και αυτοπροσδιορίζεται ως “μεταξύ λιγοστών διαθέσιμων καλών θέσεων στο WSBK και μάλλον περισσότερων στο Αγγλικό BSB”. Στην ουσία δείχνει να γέρνει προς το δεύτερο, καθώς σε πρόσφατη συνέντευξή του εστίασε πολλάκις στο ότι είναι ένας παγκόσμιος πρωταθλητής και τον ενδιαφέρει να είναι σε μια ομάδα που διεκδικεί νίκες - υπονοώντας συναισθήματα έκπληξης και ψυχρότητας όσον αφορά στην αποδέσμευσή του από τη Yamaha.

Με τους δύο εργοστασιακούς της αναβάτες αγκαζέ στο βάθρο για 16η φορά φέτος (σε σύνολο 24), η Kawasaki γιόρτασε στον γύρο θριάμβου την επανακατάκτηση του τίτλου Κατασκευαστών.

WSBK – 2ο Σκέλος


Διεκδικώντας ο,τιδήποτε εκτός από όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου, ο αγώνας της Κυριακής ξεκίνησε δυνατά με τις δύο Kawasaki των Jonathan Rea και Tom Sykes να μάχονται για την πρωτιά διαρκώς. Αυτή τη φορά ο Rea δείχνει πιο αποφασισμένος να κλείσει την υπόθεση τίτλου εδώ και τώρα, ενώ ο Sykes ξέρει πως το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να νικά και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος εμφανίζεται πίσω τους ένας τύπος με μια κατακόκκινη Ducati που φρενάρει πλαγιολισθαίνοντας και πάει σαφώς πιο γρήγορα από αυτούς (και) σήμερα, τους περνά και χαιρετά. Αυτή τη φορά ο Chaz Davies θα τους αφήσει όλους σχεδόν 6 δευτερόλεπτα πίσω καθοδόν για το δεύτερο συνεχόμενο διπλό 25άρι και τέταρτο συνολικά για φέτος.

Οι άλλες δύο θέσεις του βάθρου φυσικά και πρασίνισαν, όπου (και) αυτή τη φορά ο Rea απάντησε στον Sykes, αντάλλαξαν σκαλοπάτια από την προηγούμενη μέρα και έφυγαν από τη Jerez με όση διαφορά είχαν έρθει – 48 πόντους.

Τέταρτος ξανά ο Nicky Hayden, πολύ πιο εύκολα και μοναχικά τώρα – μάλιστα λίγο ακόμα ήθελε να την πέσει στον Sykes για την πρόσβαση στο βάθρο. Η πέμπτη θέση πήγε στον Sylvain Guintoli, ο οποίος επικράτησε του Michael van der Mark.

Ο Jonathan Rea ήθελε να έχει τουλάχιστον 50 βαθμούς φεύγοντας από τη Jerez, αλλά όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα ο μεν Davies δεν άφησε περιθώρια για όνειρα νίκης σε κανέναν, ο δε Sykes το πάλεψε με νύχια και με δόντια ως συνηθίζει και του στέρησε τουλάχιστον τους 4 βαθμούς από τον πρώτο αγώνα που θα έκλειναν και αριθμητικά το ζήτημα.

Επί της ουσίας βέβαια θα πρέπει να μη μείνει φούρνος όρθιος στο Losail του Κατάρ σε δυο εβδομάδες για να το χάσει ο Rea με τους 48 βαθμούς διαφορά που έχει. Ακόμη και διπλό θρίαμβο να κάνει εκεί ο Sykes, αυτού του αρκούν δύο βαθμουλάκια, δηλαδή μια 13η θέση σε δύο αγώνες.

Αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει στο αραβικό εμιράτο είναι η δεύτερη θέση, καθώς ο Davies υπολείπεται μόλις 19 βαθμών του Sykes και, με τη φόρα που έχει, ποιος να προβλέψει τι θα βγάλει το φινάλε της σεζόν.

Supersport


Ο Kenan Sofuoglu ήρθε στην Ισπανία για να καθαρίσει τον τίτλο οριστικά μετά το κάζο της Γαλλίας με την αναπάντεχη πτώση του. Αυτή τη φορά ο Τούρκος βρέθηκε στη σωστή πλευρά της τύχης, καθώς το δώρο ήρθε ουρανοκατέβατο όταν ο ομόσταυλος Randy Krummenacher (Kawasaki) έπεσε και εγκατέλειψε στον πέμπτο γύρο ενώ τον κατεδίωκε για την πρώτη θέση. Όντας ο μόνος άλλος αναβάτης με μαθηματικές ελπίδες για τίτλο, η αποχώρησή του μετέτρεψε την υπόθεση νίκης στον αγώνα από μάχη σε γύρο θριάμβου και ο Sofuoglu δεν απογοήτευσε.

Δίχως άγχος πλέον και επιδεικνύοντας την αμέτρητη (για τα δεδομένα του ανταγωνισμού που έχει στο WSSP) εμπειρία του, επικράτησε του εκπληκτικού για μια φορά ακόμη Niki Tuuli (Yamaha) και του Kyle Smith (Honda).

Ο πέμπτος τίτλος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport είναι γεγονός για τον Sofuoglu που αναδεικνύεται σε πολυνίκης στην κατηγορία που μοιάζει να έχει ξεμείνει οριστικά. Είναι επίσης ο πρώτος που κερδίζει συνεχόμενους τίτλους εδώ μετά το 2005-2006 και τον Sébastien Charpentier (Honda).

Το ενδιαφέρον στον τελευταίο αγώνα της σεζόν εστιάζεται στη μάχη της δεύτερης θέσης της κατάταξης, όπου ο Krummenacher με τους κακούς αγώνες που έχει κάνει τελευταία επέτρεψε στους Jules Cluzel (MV Agusta) και PJ Jacobsen (Honda) να βαριανασαίνουν στον σβέρκο του από απόσταση 3 και 4 βαθμών αντιστοίχως.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016 10:31

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « WSBK, 11ος γύρος, Magny-Cours WSBK, 13ος γύρος, Qatar »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon