.
Κατηγορία Superbike
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016 21:19

WSBK, 10ος γύρος, Lausitzring

 

Πράσινη μονομαχία σε κόκκινο φόντο

Επιστροφή στη δράση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbikes, με τον Jonathan Rea να κερδίζει άλλη μια μάχη από τον Tom Sykes.

Η διήμερη δράση στο EuroSpeedway Lausitzring της Γερμανίας είχε δύο πρόσωπα. Στεγνό το Σάββατο, πλημμύρα την Κυριακή, Sykes τη μια μέρα, Rea την άλλη. Προσθέστε και μερικές αναπάντεχες παρουσίες στο βάθρο και έχουμε ήδη τη συνταγή για ένα πολύ ενδιαφέρον αγωνιστικό σαββατοκύριακο στην πίστα που βρίσκεται ανάμεσα σε Βερολίνο και Δρέσδη.

1ο Σκέλος


Μπορεί ο τίτλος να είναι εν πολλοίς μια πράσινη υπόθεση μεταξύ των δύο εργοστασιακών αναβατών της Kawasaki, ωστόσο ο αγώνας του Σαββάτου ανήκε καθαρά στον Chaz Davies.

Ο αναβάτης της Ducati ξεκίνησε από την pole position, έφυγε πρώτος και μέσα σε πέντε γύρους είχε χτίσει ήδη μια διαφορά τριών δευτερολέπτων από τους υπόλοιπους. Δίχως να ενοχληθεί ποτέ και από κανέναν, έφτασε με άνεση στη νίκη 10.5 δευτερόλεπτα από τον δεύτερο και προσέθεσε το όνομά του στα βιβλία της ιστορίας ως ο τρίτος μόλις αναβάτης όλων των εποχών στο WSBK που κερδίζει στην ίδια πίστα με τρεις διαφορετικούς κατασκευαστές (BMW, Aprilia και τώρα Ducati).

Δεύτερος τερμάτισε ο Tom Sykes (Kawasaki) και τρίτος ο Nicky Hayden (Honda), ενόσω ο πρωταθλητής και πρωτοπόρος της κατάταξης, Jonathan Rea (Kawasaki) βγήκε εκτός μάχης από πτώση νωρίς στον αγώνα, μόλις στον όγδοο γύρο.

Αυτό το αποτέλεσμα έφερε τη διαφορά του Rea από τον δεύτερο Sykes στους μόλις 26 βαθμούς και από εκεί που φαινόταν πως και φέτος η χρονιά θα ήταν δική του, έδωσε νέο δράμα στη μάχη κορυφής.

2ο Σκέλος


Ο καιρός βάλθηκε να γίνει ο αναπάντεχος πρωταγωνιστής του δεύτερου αγώνα των Superbikes, καθώς την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου της Γερμανίας και με όλους τους αναβάτες παραταγμένους στη σχάρα εκκίνησης, άρχισε να βρέχει.

Δύο φορές αναβλήθηκε η εκκίνηση καθώς ισάριθμες φορές η βροχή δυνάμωνε αντί να ηρεμεί. Αφού εν τέλει έριξε τα σχετικά καρεκλοπόδαρα και σταμάτησε, ήρθε η ώρα για δράση σε σαφώς πιο απρόβλεπτες συνθήκες από της προηγούμενης μέρας.

Ο Tom Sykes ήταν αυτός που προσπάθησε να φύγει πρώτος αποφασισμένος να κόψει κι άλλο τη διαφορά από την πρωτιά της κατάταξης, πέρασε τον Chaz Davies και οδήγησε στην πρώτη στροφή. Ατυχώς η προσπάθειά του αποδείχθηκε μάλλον υπερβολικά αισιόδοξη, έτσι ανοίχτηκε πολύ και άφησε τον Jonathan Rea να περάσει. Λίγο αργότερα, πριν καν συμπληρωθεί ο πρώτος αυτός γύρος, ο Sykes έπεσε και όταν ξαναμπήκε ήταν 17ος. Το μόνο που κατάφερε τελικώς ήταν μια 12η θέση και τέσσερεις βαθμοί. Πάει το κέρδος της προηγούμενης μέρα.

Ό,τι έχασε ο Sykes, το επωφελήθηκε ο Rea κάνοντας έναν υποδειγματικό αγώνα και κερδίζοντας επιβλητικά στις δύσκολες βρόχινες συνθήκες.

Ο κάτοχος της pole, Chaz Davies, αρχικά προσπάθησε να κυνηγήσει αλλά η συνέχεια τον είδε να οπισθοχωρεί χάνοντας θέσεις διαρκώς για να τερματίσει έκτος.

Η έκπληξη ακούει στο όνομα Alex de Angelis. Ο έμπειρος αναβάτης με πολλά χρόνια στα GP οδήγησε μαεστρικά στη βροχή και κερδίζοντας διαρκώς θέσεις έφτασε ως τη δεύτερη με την Aprilia της Ioda Racing. Τρίτος πίσω του ένας πανευτυχής Xavi Fores (Ducati) στο πρώτο βάθρο της καριέρας του στη μεγάλη κατηγορία.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας η επιστροφή του Sylvain Guintoli (Yamaha), ο οποίος αναρρώνει από σοβαρό τραυματισμό και μετά από πολύ καιρό βρέθηκε στην 5η θέση, επικρατώντας μάλιστα του Davies. Μπροστά του 4ος ήταν ο Leon Camier, ο οποίος το πάλεψε μα δεν κατάφερε να ανεβάσει την MV Agusta Reparto Corse στο πρώτο της βάθρο στο WSBK.

Με τον δεύτερο αγώνα του Lausitzring ο Rea επανέφερε τη διαφορά στα επίπεδα που είχε πριν έρθει. Μάλιστα, παρότι ο Sykes τερμάτισε και βαθμολογήθηκε και στους δύο αγώνες (20+4 βαθμοί), ο Rea με τους 25 της νίκης του την Κυριακή την αύξησε κιόλας κατά έναν βαθμό, έχοντας τώρα αβάντα 47 βαθμών. Και το κακό για τον Sykes είναι πως με τον αποτυχημένο Κυριακάτικο αγώνα του ξαναέβαλε στο παιχνίδι και τον Chaz Davies, ο οποίος πλέον τον ακολουθεί 51 βαθμούς πιο πίσω.

Το πρωτάθλημα τώρα πάει στη Γαλλία και το Magny-Cours στις 30 Σεπτεμβρίου, με την αγωνία να κορυφώνεται καθώς απομένουν τρεις ακόμη διπλοί αγώνες, ήτοι 150 διαθέσιμοι βαθμοί για να καθορίσουν την τελική κατάταξη του πρωταθλήματος.

 Supersport

Ο πρωταθλητής και αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής της κατηγορίας, Kenan Sofuoglu (Kawasaki) έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατάκτηση ενός ακόμη τίτλου Supersport στο Lausitzring – πρακτικά εντός έδρας, καθώς ο Τούρκος έχει μεγαλώσει στη Γερμανία.

Πίσω του ωστόσο βρέθηκε ένας αναβάτης-έκπληξη. Τρέχοντας ως wild card ο Φιλανδός Niki Tuuli (Yamaha) οδήγησε τον αγώνα για κάτι λιγότερο από έναν γύρο και ακολούθησε τον Sofuoglu ως τον τερματισμό, χάνοντας για 1.7 δευτερόλεπτα. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Jules Cluzel (MV Agusta), σχεδόν 4.7 δευτερόλεπτα πιο πίσω.

Με το αποτέλεσμα αυτό ο Sofuoglu έχει πιάσει την κούπα με το ένα χέρι, καθώς έχει χτίσει μια διαφορά 53 βαθμών από τον δεύτερο Randy Krummenacher (Kawasaki). Με άλλους 75 βαθμούς να απομένουν συνολικά ως το τέλος του πρωταθλήματος, πολύ δύσκολα θα χάσει άλλον έναν τίτλο ο Τούρκος κυρίαρχος της κατηγορίας.

Η μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί για τις υπόλοιπες θέσεις της κατάταξης, καθώς πίσω από τον δεύτερο ακολουθεί μια πλειάδα αναβατών με πολύ μικρές διαφορές και με ονόματα όπως οι Jules Cluzel, Patrick Jacobsen (Honda) και Gino Rea (MV Agusta).

Φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016 09:01

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « WSBK, 9ος γύρος, Laguna Seca WSBK, 11ος γύρος, Magny-Cours »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon