.
Κατηγορία Superbike
Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 12:34

WorldSBK 2019, 4ος αγώνας, Assen (Ολλανδία)

Όριο στροφών ε; Σκασίλα μου!

Στο μεσοδιάστημα από τον αγώνα της Aragon, δύο εβδομάδες πριν, η επικαιρότητα εστίασε στο φλέγον ζήτημα της επιβολής περιορισμού στο όριο στροφών στη Ducati μετά τις σαρωτικές 9 στις 9 νίκες της στους πρώτους τρεις αγώνες της χρονιάς.

Αν και η Kawasaki δεν επωφελήθηκε άμεσα από αυτό, συνεπεία των τριών δεύτερων θέσεων του Jonathan Rea, πολλοί περίμεναν πως το κόψιμο 350 στροφών από το ταβάνι λειτουργίας του νέου V4 ίσως να έκανε το πεδίο λίγο πιο ανταγωνιστικό. Φρούδες οι ελπίδες.

Το μόνο στοιχείο που προσπάθησε να αλλάξει τα δεδομένα του Ολλανδικού αγώνα στον Καθεδρικό Ναό της Ταχύτητας (όπως αποκαλείται το Assen) ήταν καθαρά εξωαγωνιστικό: το χιόνι!

sbk 1

Μια απρόσμενη χιονοθύελλα που χτύπησε το Σάββατο ενόσω οι αναβάτες του WorldSBK ήταν στημένοι στη σχάρα εκκίνησης για τον πρώτο αγώνα οδήγησε στην αναβολή της για την Κυριακή πρωί, με έμμεση συνέπεια την ακύρωση της σύντομης Superpole Race των 10 γύρων.

Κατά τα λοιπά όλα εξελίχθηκαν με τη φόρα των προηγούμενων αγώνων: 4η συνεχόμενη pole position για τον Alvaro Bautista και άλλες δύο νίκες στο τσεπάκι στους ισάριθμους αγώνες για το 11 στα 11 και, φυσικά, νέο ρεκόρ.

Παράλληλα, είχαμε δύο τρελές κούρσες στις Supersport κατηγορίες, τόσο στα 600 όσο και στα 300 - όπου 19 αναβάτες τερμάτισαν σε απόσταση 2.3 δευτερολέπτων! Μιλάμε για ασυναγώνιστο θέαμα.

WorldSBK - 1ος αγώνας

Ο Rea δεν τα πήγαινε καλά με το Assen από την αρχή. Στη Superpole κατάφερε να πάρει μόλις την 8η θέση στη σχάρα εκκίνησης, με τον βασικό ανταγωνιστή του Bautista να αναδεικνύεται στο πρόσωπο του Michael Van Der Mark, ο οποίος οδήγησε τη Yamaha στη δεύτερη θέση εκκίνησης, με διαφορά μικρότερη του ενός δεκάτου (0.082).

Από κοντά ακολούθησε και ένας πιο απρόσμενος αναβάτης, ο Markus Reiterberger της BMW που έφτασε στα 0.088 δευτερόλεπτα από τον πρώτο, αλλά και ο Alex Lowes (Yamaha) σε απόσταση μικρότερη των 2 δεκάτων. Όλα έδειχναν ιδανικά για τους αγώνες.

Το Σάββατο ωστόσο το χιόνι εμφανίστηκε για να καταστρέψει το αγωνιστικό πρόγραμμα της ημέρας, έτσι ο πρώτος αγώνας των Superbikes μετατέθηκε για το πρωί της Κυριακής στις 11 τοπική.

sbk 5

Με την εκκίνηση του αγώνα ο Bautista έφυγε μπροστά, ενώ πίσω του βρισκόταν ο Reiterberger, με τον Van Der Mark και τον Leon Haslam στο κατόπι του. Αυτός που έκλεβε την παράσταση ωστόσο ήταν ο Rea, ο οποίος παρέδιδε μαθήματα του πώς γίνεται κανείς 4 σερί φορές πρωταθλητής, φτάνοντας 5ος (από 8ος) στον πρώτο γύρο και περνώντας τον ομόσταυλό του Haslam στην πρώτη στροφή του 2ου γύρου για να ανέβει 4ος.

Ο μεν Bautista δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα ως το τέλος και απλά πήρε τη δέκατη συνεχόμενη νίκη του με άψογο στυλ και διαφορά "μόνο" 3.130 δευτερολέπτων από τον δεύτερο. Ο Rea κατάφερε να καθαρίσει με τους άλλους αναβάτες και να κόψει το νήμα στη 2η θέση, περιορίζοντας τη ζημιά από την κακή του πρόκριση στο ελάχιστο, ενώ τρίτος κατάφερε να φτάσει ο Van Der Mark, προς μεγάλη τέρψη των συμπατριωτών του στις εξέδρες.

WorldSBK - 2ος αγώνας

Αν η εκκίνηση του Rea στο πρώτο σκέλος ήταν εντυπωσιακή, τί να πούμε για τα κατορθώματά του στον δεύτερο αγώνα, όπου σε 5 στροφές από 8ος βρέθηκε 1ος; Για μια στιγμή σκεφτήκαμε πως έφτασε η ώρα για τη μονομαχία που περιμένουμε από τον πρώτο αγώνα, ωστόσο αυτή δεν ήρθε ποτέ.

Για την ακρίβεια, περιορίστηκε σε μια και μόνη προσπέραση που έκανε ο Bautista στον έκτο γύρο, για να χαιρετήσει και να δώσει ραντεβού με τους υπόλοιπους στο παρκ φερμέ. Ουδείς απασχόλησε ξανά τον Ισπανό και τη Ducati του, φτάνοντας στην καρό σημαία 4.7 δευτερόλεπτα νωρίτερα από τον δεύτερο.

sbk 4

Και εδώ είναι το ζουμί του αγώνα: ποιος θα ερχόταν δεύτερος. Στα πρώιμα στάδια του αγώνα, μαζί με τον Bautista ανέβαινε και ο Chaz Davies που επιτέλους δείχνει να βρίσκει τα πατήματά του με τη νέα Panigale V4 R. Εκμεταλλευόμενος το στιγμιαίο ξάφνιασμα του Rea όταν τον πέρασε ο Bautista, χώθηκε κι αυτός από την εσωτερική του πρωταθλητή και για λίγο φάνηκε πως πάμε για το 1-2 της Ducati.

Αλλά φευ, ο πρωταθλητής με την Kawasaki του ξαναπήραν γρήγορα τη δεύτερη θέση. Από εκείνο το σημείο και μετά, ωστόσο, άρχισε να ξαναλάμπει το άστρο του Van Der Mark, ο οποίος γυρνούσε πολύ γρήγορα και ανέβαινε θέσεις μα ταχύ ρυθμό για να φτάσει στο ρόδα του Rea.

Με τρεις γύρους να απομένουν στον αγώνα, ο Rea έδειχνε πιο πιθανό να χάσει τη θέση του από τον Ολλανδό, παρά να προλάβει τον πρωτοπόρο Ισπανό, κάτι που τελικά συνέβη.

sbk 6

Και κάπως έτσι φτάνουμε στον τελευταίο γύρο του αγώνα, όπου πλέον το ενδιαφέρον έχει στραφεί στην προσπάθεια του Rea να ξαναπάρει τη δεύτερη θέση από τον τοπικό ήρωα και τη Yamaha του. Φτάνοντας στη στροφή 10 του τελευταίου γύρου, ο πρωταθλητής επιχείρησε ένα δύσκολο πέρασμα από την εσωτερική, ο VD Mark του έκλεισε την πόρτα με θράσος, οι δυο τους είχαν μια επαφή και τελικά ο Ολλανδός χάρισε λίγη ακόμη χαρά στους συμπατριώτες του ανεβαίνοντας ξανά στο βάθρο, αυτή τη φορά στο μεσαίο σκαλί.

Με τη νέα του νίκη, 11η συνεχόμενη, ο Bautista συνεχίζει να γράφει ιστορία, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που σημείωσε ο Rea πέρυσι - μόνο που ο Ισπανός το έκανε στους 11 πρώτους του αγώνες στην κατηγορία! Λογικά, αν γινόταν και η Superpole Race, το ρεκόρ αυτό θα είχε αλλάξει χέρια.

Αλλιώς, υπομονή για περίπου έναν μήνα, ως τις 10 Μαΐου που το WorldSBK θα πάει στην Imola και το Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari για τον 5ο φετινό αγώνα.

WorldSSP

Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος, Randy Krummenacher πήρε την pole στη μεσαία κατηγορία το Σάββατο, αλλά στην εκκίνηση του αγώνα ο Raffaele de Rosa του έκλεψε την πρωτοπορία, αφήνοντάς τον δεύτερο προσωρινά.

Την ίδια ώρα ο δεύτερος της εκκίνησης, Federico Caricasulo, έπεφτε ως την 8η θέση στον πρώτο γύρο των Supersport.

Η συνέχεια του αγώνα είχε άφθονο θέαμα και διαρκείς ανακατατάξεις, με ένα γκρουπ πέντε αναβατών να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους και να αλλάζουν συχνά θέσεις μεταξύ τους, πριν φτάσουμε στα τελευταία στάδια του αγώνα όπου οι αναβάτες απασφάλισαν στο κυνήγι της νίκης.

ssp 2

Ο τελευταίος γύρος άρχισε με τον Krummenacher στη θέση του οδηγού, ωστόσο ο Caricasulo κρατούσε το καλύτερο για το τέλος, περνώντας για πρώτη φορά στον αγώνα τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος στη στροφή 8 και κρατώντας με νύχια και με δόντια στη νίκη που κρίθηκε στο νήμα για μόλις 0.032 δευτερόλεπτα!

Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Thomas Gradinger, γράφοντας ιστορία ως ο πρώτος αναβάτης από την Αυστρία που ανεβαίνει στο βάθρο της συγκεκριμένης κατηγορίας. Ο αναβάτης της Kalio Racing (ομάδα του γνωστού Mika Kalio) απείχε μόλις 2.23 δέκατα από τους πρώτους, ενώ πήρε το τρίτο σκαλί του βάθρου κρατώντας πίσω του τον Jules Cluzel για περίπου 3.5 δέκατα του δευτερολέπτου.

Με το αποτέλεσμα αυτό ο Krummenacher διατηρεί την πρωτιά του στην κατάταξη με 90 βαθμούς από δύο νίκες και δύο 2ες θέσεις, αλλά ο Caricasulo φρόντισε να αναθερμάνει το ενδιαφέρον φτάνοντας στους 73 βαθμούς. Από κοντά και ο τρίτος της κατάταξης, Cluzel, με 69 βαθμούς.

WorldSSP 300

Στους αγώνες μοτοσυκλέτας υπάρχει θέαμα και μετά υπάρχει αυτό που απολαύσαμε στον αγώνα των Supersport 300. Η λέξη θέαμα είναι μάλλον λίγη για να περιγράψει τι συνέβη στον αγώνα όπου στο τέλος οι 19 πρώτοι αναβάτες χωρίζονταν από 2.305 δευτερόλεπτα.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ο κάτοχος της pole, Galang Hendra Pratama, τερμάτισε 19ος, ο 10ος του αγώνα απείχε μόλις 1 δευτερόλεπτο από τον πρώτο στην καρό σημαία. Κοινώς, στον τελευταίο γύρο υπήρχαν 19 αναβάτες που είχαν βάσιμες ελπίδες για μια θέση στο βάθρο!

ssp300 1

Τελικά αυτό πήγε στον Manuel Gonzalez, ο οποίος πήρε έτσι τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του. Η δε δεύτερη θέση πήγε στον Scott Deroue, ο οποίος ωστόσο στον αγώνα είχε τερματίσει τρίτος, πίσω από τον Jan-Ole Jahnig. Τι συνέβη;

Στο τελευταίο σικέιν του τελευταίου γύρου οι 19 αναβάτες έψαχναν να πάρουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν και μέσα στον κακό χαμό οι Gonzalez και Jahnig είχαν μια επαφή που τους έβγαλε εκτός πίστας. Παρόλα αυτά, οι δυο τους τερμάτισαν με αυτή τη σειρά στις δύο πρώτες θέσεις του αγώνα, ωστόσο μετά οι αγωνοδίκες αξιολόγησαν το ρεπλέι και έκριναν πως ο Jahnig έπρεπε να χάσει μια θέση, έτσι υποβιβάστηκε στην τρίτη, με το αντίστροφο όφελος για τον Deroue.

ssp300 2

Μέσα στο περίφημο γκρουπ των 19 αναβατών βρισκόταν και η πρωταθλήτρια Ana Carasco, η οποία εν τέλει κατέκτησε την 8η θέση του αγώνα.

Στη βαθμολογία προφανώς ο Gonzalez προηγείται με 50 βαθμούς από τις δύο νίκες του σε Aragon και Assen, με τον Deroue δεύτερο στους 36 βαθμούς. Η τρίτη θέση φιλοξενεί τον Hugo de Cancellis (31 β.) που εδώ τερμάτισε 5ος, ενώ από κοντά του ακολουθεί ο Jahnig με 29 βαθμούς.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία WorldSBK 2019

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 12:35

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon