.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 11:33

MotoGP 2013, 16ος αγώνας, Philip Island

 

Εκτός αγώνα ο Marquez, κερδίζει ο Lorenzo!

 


Ο αγώνας της χρονιάς είναι σίγουρα το Philip Island, μιας και ο Marc Marquez, αντί να πανηγυρίσει εκεί τον παγκόσμιο τίτλο, τέθηκε εκτός αγώνα αφήνοντας τον Lorenzo στην 1η θέση να μειώνει την διαφορά!
Τα στατιστικά μιλούσαν από μόνα τους: Με 43 βαθμούς διαφοράς, ο Marquez θα έπρεπε να τερματίσει πρώτος και ο Lorenzo 4ος προκειμένου ο νεαρός Ισπανός να πανηγυρίσει τον πρώτο του τίτλο στην μεγάλη κατηγορία. Όμως, ένα λάθος της ομάδας, τον έστειλε εκτός αγώνα με μαύρη σημαία, αφήνοντας το περιθώριο στον Lorenzo να ανακάμψει με μία διαφορά της τάξεως των 18 βαθμών, βλέποντας την υπόθεση τίτλος με άλλο μάτι!

Μειωμένοι γύροι

Πριν όμως συμβούν όλα αυτά, ανακοινώθηκε η μείωση των γύρων του αγώνα από 27 σε 19 για λόγους ασφαλείας, καθώς η φθορά των ελαστικών της Bridgestone ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών, λόγω της πρόσφατης ασφαλτόστρωσης του σιρκουί στο Philip Island. Επιπλέον, όλοι οι αναβάτες ήταν υποχρεωμένοι να μπουν στα πιτς για αλλαγή μοτοσυκλέτας είτε στον 9ο είτε στον 10ο γύρο, διατηρώντας τα σκληρότερα δυνατά ελαστικά καθ’ όλη τη διάρκεια. Όποιος αναβάτης έκανε παραπάνω γύρους, αυτόματα τίθετο εκτός αγώνα.
Η εκκίνηση ήταν καθαρή για όλους, με τον Marquez (Repsol Honda Team) να επιτίθεται στον Lorenzo στην φουρκέτα της Honda, αλλά ο αναβάτης της Yamaha Factory Racing ανέκτησε άμεσα την πρώτη θέση του, στην ευθεία προς τη Siberia. Για την υποχρεωτική έξοδο στα πιτς, ο πρώτος που έφυγε ήταν ο ομόσταβλος του Marquez, Pedrosa, από την 3η θέση στην οποία βρισκόταν, στο τέλος του 9ου γύρου, ακολουθούμενος από αρκετούς άλλους αναβάτες.

Ακούμπησαν στην έξοδο

Ο Lorenzo βγήκε στα πιτς στο τέλος του 10ου γύρου, αλλά καθώς ήταν αναμενόμενη μια μάχη στο pit lane με τον Marquez, ο 20χρονος rookie συνέχισε για άλλον ένα γύρο, για να επιστρέψει στο τέλος του 11ου, εκτός του προκαθορισμένου χρόνου δηλαδή. Έτσι, o Marquez αποκλείστηκε από τον αγώνα, όπως είχε συμβεί και με τον Αυστραλό Bryan Staring (GO&FUN Honda Gresini) για τον ίδιο λόγο.
Έχοντας αποφύγει την εμπλοκή με τον Marquez καθώς ο δεύτερος έβγαινε από τα πιτς, ακούμπησαν δυνατά στην δεξιά στροφή όταν ο Marquez έμπαινε στην γραμμή του, και οι Lorenzo και Pedrosa συνέχισαν μπροστά. Λίγο αργότερα, ο Lorenzo κατέκτησε την έκτη νίκη του για τη σεζόν – είναι η πρώτη φορά από το 2006 και τη νίκη του Casey Stoner, στην οποία αναβάτης κλειδώνει την 6η νίκη του στο Philip Island. Ο Pedroza τερμάτισε δεύτερος, διατηρώντας τις φιλοδοξίες του για τίτλο, καθώς ο Valentino Rossi της Yamaha Factory Racing τερμάτισε μπροστά από τον Cal Crutchlow της Monster Yamaha Tech3 και τον Alvaro Bautista της GO&FUN Honda Gresini, σε μια εντυπωσιακή μάχη για την 3η θέση και ενώ ελαφριά βροχόπτωση είχε ξεκινήσει προς το τέλος του αγώνα.
Ο Bradley Smith τερμάτισε 6ος στην Tech3, με την καλύτερή του θέση στον αγώνα να είναι η 4η χάρη στη γρήγορη εκκίνησή του, ενώ το top 10 συμπλήρωσαν οι Nicky Hayden (Ducati Team), Andrea Iannone (Energy T.I. Pramac Racing), Andrea Dovizioso (Ducati Team) και Randy de Puniet (Power Electronics Aspar), ο οποίος τελευταίος τελείωσε τον αγώνα ως κορυφαίος CRT για πρώτη φορά φέτος. Πίσω από αυτόν, ο Aleix Espargaro κατάφερε να συλλέξει αρκετούς πόντους για να τιμηθεί ως ο καλύτερος αναβάτης CRT για δεύτερη χρονιά στη σειρά. Ο Danilo Petrucci τερμάτισε 15ος για το Came IodaRacing Project, στερούμενος την πρώτη θέση από τον Luca Scassa, καθώς ο αναβάτης της Cardion AB Motoracing τερμάτισε λιγότερο από ένα δέκατο του δευτερολέπτου πίσω.

Μάχη στην Ισπανία

Ο επόμενος γύρος της μάχης των MotoGP θα διεξαχθεί στο σικρουί Motegi Twin Ring και το AirAsia Grand Prix της Ιαπωνίας, με τη διαφορά στους πόντους της πρώτης θέσης να έχει μειωθεί από τους 43 στους 18 πόντους. Η σεζόν θα λήξει στη Βαλένθια της Ισπανίας και το σικρουί Tormo, στις 10 Νοεμβρίου.
Σχετικά με το θέμα του Marquez, η Dorna έφτιαξε και ένα video το οποίο είναι αφιερωμένο στο ανεπανάληπτο λάθος του, όπου φαίνεται ότι η ομάδα έκανε το λάθος και δεν ειδοποίησε έγκαιρα τον αναβάτη. Φαίνεται ωστόσο ότι το ελαστικό του Marquez ήταν κατεστραμμένο αφού έλειπαν κομμάτια μεγάλου μεγέθους μετά από μόλις 11 γύρους, και δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η Bridgestone ή η Dorna, δεν σκέφτηκαν να κάνουν δοκιμαστικά στην φρεσκοστρωμένη πίστα του Philip Island. Το βασικό όμως είναι ότι συμβαίνουν τα πάντα προκειμένου να μην πάρει πρωτάθλημα ο μικρός! Οι επόμενοι δύο αγώνες θα μας λύσουν όποιες απορίες.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 11:47

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « MotoGP 2013, 15ος αγώνας, Μαλαισία MotoGP 2013, 17ος αγώνας, Motegi »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon