Πολλοί περίμεναν ότι οι κανονισμοί περί των εκκινήσεων στους αγώνες MotoGP θα άλλαζαν, μετά από όσα έγιναν στο Texas και την απόφαση του Marc Marquez να αλλάξει ελαστικά στην μοτοσυκλέτα του τελευταία στιγμή – που οδήγησε σε δεκάδες αναβάτες να εγκαταλείψουν τον σχηματισμό της εκκίνησης και την διαδικασία να διαταράσσεται πλήρως.
Μετά την αναθεώρηση των κανόνων, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι οποιοσδήποτε αναβάτης διαταράξει την διαδικασία εκκίννησης ή δεν την ακολουθήσει, θα του επιβάλλεται ποινή διπλού μεγάλου γύρου, ενώ θα είναι υποχρεωμένος να ξεκινήσει τον γύρο προθέρμανσης από το pitlane και να πάρεις κατόπιν την θέση του στην σχάρα εκκίνησης. Στις περιπτώσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται επίσης: 1) Αναβάτες που δεν πήγαν στον σχηματισμό εκκίνησης μετά το άνοιγμα του Pit lane και τον γύρο σχηματισμού και, 2) Αναβάτες που αποχωρούν από το Pit Lane έως 3 λεπτά πριν από την εκκίνηση.
Παράληλλα, αν οι αναβάτες δεν μπορούν για οποιονδήποτε λόγο να ξεκινήσουν τον γύρο προθέρμανσης και απομακρύνουν τις μοτοσυκλέτες από το grid, θα λαμβάνουν επιτόπου ποινή μεγάλου γύρου αλλά, αν είναι σε θέση να επιστρέψουν στις θέσεις τους πριν από το κλείσιμο του pit lane μετά την εκκίνηση του γύρου προθέρμανσης και αν μπορέσουν να φτάσουν εκεί, πριν από το αυτοκίνητο ασφαλείας, θα ξεκινούν τον αγώνα από τις κανονικές θέσεις εκκίνησης του.
Σε περίπτωση που ο αγώνας οριστεί ως βρόχινος ή οι κριτές έχουν λευκές σημαίες, που σηματοδοτούν δυνατότητα των αναβατών να αλλάξουν μοτοσυκλέτα (μόνο στην MotoGP κατηγορία) και μπουν στα Pits μετά το τέλος του γύρου προθέρμανσης, υποχρεούνται σε εκκίνηση από το pit lane – στην οποία, απαγορεύεται πλέον η χρήση των συστημάτων launch control και χαμηλώματος των αναρτήσεων.
Τέλος, ως προς τις εκκινήσεις, αν για οποιονδήποτε λόγο πάνω από 10 αναβάτες εγκαταελίψουν τον σχηματισμό, η εκκίνηση ακυρώνεται πλήρως και νέα ώρα αυτής, θα δίνεται, υπό την διαδικασία της «γρήγορης εκκίνησης».
Πάμε τώρα στην άλλη τροποίηση των κανονισμών, περί των ημερών δοκιμών που θα επιτρέπονται σε αναβάτες που απουσιάζουν, π.χ. λόγω τραυματισμών. Πιο συγκεκριμένα, αναβάτες που αγωνίζονται μόνιμα στο MotoGP, αν απουσιάσουν από 3 αγωνιστικές δραστηριότητες (τριήμερα αγώνων ή επίσημα δοκιμαστικά) , μπορούν να κάνουν δοκιμές πριν επιστρέψουν σε αγωνιστικό Σαββατοκύριακο. Οι δοκιμές αυτές ορίζονται σε μία ημέρα, ενώ θα πρέπει να:
- Γίνουν σε πίστα στην οποία ο κατασκευαστής έχει δικαίωμα να τρέξει, βάσει των παραχωρήσεων του,
- Θα πρέπει να γίνουν σε διάστημα τουλάχιστον 8 εβδομάδων πριν από αγώνα MotoGP ή σε περίπτωση που δεν θα γίνει αγώνας MotoGP εντός της υπόλοιπης σεζόν, στην πίστα επιλογής,
- Τα ελαστικά κατά την διάρκεια της δοκιμής θα περιορίζονται σε 3 σετ, από τα ήδη παραχωρημένα στην ομάδα για την σεζόν.
Η αναθεώρηση των κανόνων σε αυτό το σημείο έγινε, μετά από ανάλογη πρόταση του Jorge Martin, ο οποίος αυτή την στιγμή αναρρώνει από τραυματισμούς και δεν μπορεί να συμμετέχει, ενώ έχασε ήδη αγώνες αλλά, κυριότερα, και δοκιμές, και στην αρχή της σεζόν.