.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 10:02

MotoGP 2019, 8ος αγώνας, Assen (Ολλανδία)

Η επίσκεψη του MotoGP στον Καθεδρικό της Ταχύτητας έφερε την πρώτη φετινή νίκη της Yamaha Maverick Vinales, μετά από έναν επεισοδιακό αγώνα με αντίπαλο τον πολύ δυνατό αέρα.

Η εντυπωσιακή pole position Fabio Quartararo με τη δορυφορική Yamaha και ένα απίστευτο ρεκόρ πίστας έκλεψε για μια φορά ακόμη τα φώτα της δημοσιότητας στα τεκταινόμενα του Σαββάτου, καθώς ο Γάλλος rookie έχει καταφέρει σε 8 οκτώ αγώνες να πάρει 3 φορές την πρώτη θέση εκκίνησης και να έχει ανέβει ήδη σε ένα βάθρο.

Ο αγώνας έγινε στη σκιά του ατυχήματος του Jorge Lorenzo (Honda), ο οποίος έπεσε στα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά (FP1) και αποχώρησε με σπασμένο σπόνδυλο.

5ng 0938.gallery full top fullscreen

Με την εκκίνηση το μεσημέρι της Κυριακής 30/6, ωστόσο, οι δύο Suzuki Alex Rins (3η θέση εκκίνησης) και Joan Mir (5η θέση εκκίνησης), πετάχτηκαν μπροστά και για λίγο οδήγησαν τον αγώνα, ενώ πίσω του δινόταν μια μάχη ανάμεσα στις Yamaha των Quartararo και Vinales.

Ο Rins ήταν το πρώτο θύμα του Assen καθώς έχασε το μπροστινό του και βγήκε εκτός μάχης μόλις στον 3ο γύρο, ενώ δύο γύρους αργότερα ήρθε μια ακόμη πτώση για τον Valentino Rossi (Yamaha) από δικό του λάθος, στην πορεία της οποίας έριξε και τον Takaaki Nakagami (Honda) – ευτυχώς χωρίς κανείς εκ των δύο να τραυματιστούν.

e 3616.gallery full top fullscreen

Στο μεταξύ, με τον Mir να χάνει έδαφος, ο Quartararo ανέλαβε να οδηγήσει το Ολλανδικό GP, έχοντας πίσω του τους Marc Marquez (Honda) και Vinales. Ο Ισπανός της Yamaha προσπαθούσε επίμονα να περάσει τον συμπατριώτη του πρωτοπόρο της βαθμολογίας, ωστόσο έχασε προσωρινά έδαφος λόγω δικού του μικρού λάθους.

Στο μεταξύ, ένα ανάλογο λαθάκι στα φρένα από τον Quartararo έδωσε την ευκαιρία στον Marquez να περάσει πρώτος στον 11ο γύρο. Κάπου εκεί ήταν η στιγμή για δράση για όποιον ήθελε να παλέψει για τη νίκη, δηλαδή να μην αφήσει τον Marquez να παίξει το γνωστό του παιχνίδι εξαφάνισης στον ορίζοντα.

O Vinales βρισκόταν σε πολύ καλή μέρα και γρήγορα μάζεψε το μισό δευτερόλεπτο που τον χώριζε από τους δύο πρωτοπόρους, τους πέρασε και τους δύο και αμέσως έγραψε δύο συνεχόμενους (προσωπικούς) ταχύτερους γύρους, φτιάχνοντας μια μικρή διαφορά.

12 maverick vinales esp dsc4260.gallery full top fullscreen

Ο δε Marquez δεν είχε απάντηση στον ρυθμό του Vinales, είτε γιατί δε μπορούσε, ή επειδή προτίμησε τη σιγουριά των βαθμών της δεύτερης θέσης – με δεδομένο πως ο Andrea Dovizioso (Ducati) ήταν πίσω του στην 4η θέση και δεν έδειχνε τόσο απειλητικός.

Τελικά ο Vinales έφτασε πρώτος στην καρό σημαία και πανηγύρισε την πρώτη φετινή νίκη της Yamaha και πρώτη δική του από το Phillip Island το 2018.

Ο Marquez πήρε τους 20 υπερπολύτιμους βαθμούς της δεύτερης θέσης ενώ ο Quartararo ολοκλήρωσε ένα σπουδαίο τριήμερο στο Assen με ένα ακόμη βάθρο, γεμίζοντας τα εντυπωσιακά του στατιστικά μετά από μόλις 8 αγώνες στη μεγάλη κατηγορία. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο νεαρός Γάλλος προέρχεται από επέμβαση στον βραχίονα (arm pump) και στο Assen

12 maverick vinales esp 20 fabio quartararo 93 marc marquez esp ds02477.gallery full top fullscreen

Ο Dovi έμεινε 4ος, μπροστά από τους Franco Morbidelli (Yamaha) και Danilo Petrucci (Ducati) που συμπλήρωσαν την πρώτη εξάδα.

Στη βαθμολογία ο Marquez πήρε τους 20 υπερπολύτιμους βαθμούς της δεύτερης θέσης και διεύρυνε κι άλλο τη διαφορά του από τον δεύτερο Dovizioso στους 44 βαθμούς, ενώ ακολουθεί το Γερμανικό GP στο Sachsenring, μια πίστα δηλαδή που ο πρωταθλητής κερδίζει με συνέπεια.

Moto2

Προερχόμενος από τρεις σερί νίκες και άρτι αφιχθείς στην κορυφή της κατάταξης, ο Alex Marquez δεν ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις του στο Assen, προκρινόμενος στην 4η θέση εκκίνησης, την ώρα που ο Remy Gardner έπαιρνε την pole position.

Στον αγώνα της Κυριακής η είδηση ωστόσο ήταν η πρώτη δυνατή εμφάνιση της ΚΤΜ για φέτος, με τον Brad Binder να δείχνει δυνατός από την αρχή, οδηγώντας αρχικά τον αγώνα - πρώτη φορά φέτος για μοτοσυκλέτα με πλαίσιο ΚΤΜ.

Η συνέχεια του αγώνα είχε ένα μεγάλο γκρουπ αναβατών που πάλευαν για το βάθρο, από το οποίο ο Gardner (γιος του θρυλικού Wayne Gardner) εγκατέλειψε από δικό του λάθος, ενώ λίγο αργότερα η πρωτοπόρος ομάδα συρρικνώθηκε περισσότερο με την πτώση των Sam Lowes, Jorge Martin και Jorge Navarro.

Στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα και με μονοψήφιο αριθμό γύρων να απομένουν, ο Binder οδηγούσε τα τεκταινόμενα, με τον Marquez να τον καταδιώκει και λίγο πιο πίσω τους Baldassari και Augusto Fernandez σε κοντινή απόσταση.

10 luca marini ita 40 augusto fernandez 41 brad binder saf ds01988 0.gallery full top fullscreen

Οι τρεις αυτοί αναβάτες κατάφεραν να περάσουν τον Binder, για να φτάσουμε στο σημείο που σημάδεψε τον αγώνα. Δύο γύρους πριν το τέλος ο Baldassari επιχείρησε να περάσει τον Marquez, του πήρε την εσωτερική και φάνηκε πως τα κατάφερνε, όταν έχασε το μπροστινό του και πήρε μαζί του και τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας.

Αυτό άφησε τον Fernandez μόνο πρώτο, ένα δωράκι που δέχτηκε με πολύ μεγάλη χαρά οδηγώντας προς την πρώτη του νίκη στην κατηγορία.

Δεύτερος τερμάτισε ο Binder στο καλύτερο αποτέλεσμα της ΚΤΜ στη μεσαία κατηγορία για φέτος, ενώ το βάθρο συμπληρώθηκε από τον ετεροθαλή αδελφό του Valentino Rossi, Luca Marini.

Η πτώση του Marquez ήταν θείο δώρο για τον Thomas Luthi, ο οποίος τερμάτισε 4ος και αυτό του ήταν αρκετό για να περάσει αυτός πρώτος στη βαθμολογία, 6 βαθμούς μπροστά από τον Marquez. Ο δε Fernandez, με τη νίκη του αυτή, ανέβηκε στην τρίτη θέση της κατάταξης.

Moto3

Όπως παραδοσιακά συμβαίνει στη μικρή κατηγορία, προβλέψεις, φαβορί και λοιπές εκτιμήσεις δεν έχουν θέση όταν οι μάχες για τη νίκη φτάνουν συχνά να εμπλέκουν διψήφιο αριθμό αναβατών.

Κάπως έτσι έγινε και στο Assen, όπου στα μέσα του αγώνα των γκρουπ των πρωτοπόρων μετρούσε ούτε λίγο, ούτε πολύ 25 αναβάτες και κάθε λάθος μπορεί να σε έστελνε από την πρώτη στην 20ή θέση και τούμπαλιν.

Στους τελευταίους 10 γύρους του αγώνα το δράμα κορυφώθηκε, καθώς ο Jaume Masia εγκατέλειπε με μηχανική βλάβη, ενώ σε έναν μόλις γύρο έπεφταν οι Kaito Toba, Tatsuki Suzuki, Celestino Vietti και Raul Fernandez.

e 2070.gallery full top fullscreen

Στους τελευταίους 5 γύρους ο Jakub Kornfeil οδηγούσε ένα γκρουπ 7 αναβατών που όλοι έβλεπαν τη νίκη, όταν, δύο γύρους προ της καρό σημαίας, δέχτηκε ποινή για υπέρβαση των ορίων της πίστας και αναγκάστηκε σε “μακρύ γύρο”, δηλαδή να κάνει μια μικρή παράκαμψη στη διαδρομή της πίστας.

Αυτή η κίνηση άφησε το ντουέτο των Lorenzo Dalla Porta και Tony Arbolino να οδηγούν την κούρσα, ενώ ο Kornfeil εντυπωσιακώς πώς βρέθηκε τρίτος μετά την εξέτιση της ποινής του.

14 tony arbolino ita 48 lorenzo della porta 84 jakub kornfeil cze ds01961.gallery full top fullscreen

Η μονομαχία για τη νίκη κρίθηκε στον τελευταίο γύρο, όταν ο Arbolino έκανε την κρίσιμη προσπέραση και υπερασπίστηκε τη θέση του με επιτυχία. Δεύτερος ο Dalla Porta και τρίτος ο εντυπωσιακός Kornfeil.

Με τα αποτελέσματα αυτά, ο Aron Canet (που τερμάτισε μόλις 12ος) διατήρησε την πρώτη θέση της κατάταξης, αλλά ο Dalla Porta έφτασε πίσω του στους 7 βαθμούς απόσταση. Τρίτος είναι ο Niccolo Antonelli, 17 βαθμούς από τον δεύτερο και 24 από τον πρώτο.

Αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία MotoGP 2019

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 16:06

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon