.
Κατηγορία Αλλοι
Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2016 10:15

Yamaha: Ιδού γιατί έσπασαν τα μοτέρ μας στο Mugello

 

Ηλεκτρονικό πρόβλημα που οδήγησε σε υπερστροφία

 

H Yamaha ανακοίνωσε πως εντόπισε το πρόβλημα που οδήγησε σε 2 σπασμένα μοτέρ τους Jorge Lorenzo & Valentino Rossi στο GP του Mugello, ρίχνοντας ευθύνες στο κοινό πλέον ECU software που επιβλήθηκε φέτος από τους κανονισμούς.

Θυμίζουμε πως πρώτο θύμα στο Mugello ήταν ο Jorge Lorenzo, με τον κινητήρα του να παραδίδει το πνεύμα στα δοκιμαστικά, ενώ ο Valentino Rossi απεδείχθη σαφώς πιο άτυχος, με το μοτέρ του να σπάει στον αγώνα, ενώ ο Ιταλός πάλευε για τη νίκη.

Η Yamaha λοιπόν εξέδωσε δελτίο τύπου, στο οποίο αναφέρει τα εξής.

"Μετά τα τεχνικά προβλήματα στο Mugello, επιστρέψαμε τους 2 κινητήρες στο YMC για διερεύνηση. Μετά από ενδελεχή εξέταση των κινητήρω, των δεδομένων τηλεμετρίας και των δεδομένων των αισθητήρων, βρήκαμε την αιτία της αστοχίας. Αυτή ήταν ένα ηλεκτρονικό πρόβλημα σχετικό με τον κόφτη, που τελικά επέφερε ζημιά σε πιστόνια και βαλβίδες. Ο λόγος και για τα 2 σπασμένα μοτέρ ήταν κοινός.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν υπήρξε αστοχία σε κανένα μηχανικό μέρος των κινητήρων, ήταν 100% θέμα των ηλεκτρονικών. Το σπασμένο μοτέρ του Valentino δημιουργήθηκε από υπερστροφία που σημειώθηκε όταν η μοτοσυκλέτα πέρασε πάνω από το ύψωμα στο τέλος της ευθείας. Δεν χρησιμοποιήθηκε κάποιος ειδικός χάρτης για το Mugello, η χαρτογράφηση ήταν η ίδια όπως και πριν. Αποσύραμε πλέον αμφότερους τους κινητήρες για τη σεζόν του 2016.

Έχουμε ένα άψογο ιστορικό όσον αφορά στην αξιοπιστία των κινητήρων μας, και αυτό δεν αλλάζει μετά το Mugello. Οι κινητήρες δεν είχαν κανένα πρόβλημα, αλλά δεν είχαμε προβλέψει τη διαφορετική συμπεριφορά του κοινού πλέον λογισμικού στην ECU των μοτοσυκλετών, όσον αφορά στην λειτουργία του κόφτη. Εμείς ρυθμίσαμε τον κόφτη με τα περυσινά δεδομένα, όμως δεν προβλέψαμε πως το software θα λειτουργούσε διαφορετικά.

Το Mugello είναι μια από τις πιο δύσκολες πίστες στο πρόγραμμα, λόγω του υψώματος στο τέλος της ευθείας, όπου στα 320-340 χλμ/ώρα υπάρχει απότομη άνοδος των στροφών. Πήραμε το μάθημα μας από αυτό το συμβάν, και αλλάξαμε τις ρυθμίσεις του κόφτη, οπότε θα είμαστε εντάξει στην Καταλονία."

Θυμίζουμε πως οι αναβάτες των Yamaha, Honda και Ducati έχουν περιορισμό στους 7 κινητήρες για κάθε σεζόν. Μέχρι το Mugello, Rossi & Lorenzo είχαν ήδη ανοίξει τους 3 από αυτούς. Ως προληπτικό μέτρο, οι άλλοι κινητήρες που χρησιμοποίησαν οι 2 πιλότοι στο Mugello θα δουν περαιτέρω χρήση μόνο σε δοκιμαστικά.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016 00:17

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon