Τρίτη, 05 Αυγούστου 2025 08:16

MotoGP - Απαλλαγμένο από ορυκτά καύσιμα από το 2027

Από το 2027, τα καύσιμα σε όλες τις κατηγορίες Grand Prix θα είναι 100% μη ορυκτά.

Για την ακρίβεια, έχει πλέον συμφωνηθεί ότι η 100% μη ορυκτή φύση αυτών των καυσίμων θα αξιολογείται μέσω της λεγόμενης δοκιμής "C14". Το εν λόγω test θα μετρά το κλάσμα C14, το οποίο είναι το βραχύβιο ισότοπο άνθρακα που λείπει από τις ορυκτές ουσίες λόγω της αποσύνθεσής του με την πάροδο του χρόνου σε σχέση με τον συνολικό άνθρακα και το συγκρίνει με τα τυπικά επίπεδα που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα.

Για τα καύσιμα MotoGP του 2027, αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να είναι τα ίδια μείον ένα περιθώριο ανοχής, που σημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε C14 του δείγματος καυσίμου θα πρέπει να είναι η ίδια με την ατμόσφαιρα, αποκλείοντας την πιθανότητα το καύσιμο να είναι ορυκτής προέλευσης.

Επομένως, τα καύσιμα δεν θα λαμβάνονται πλέον μέσω διύλισης αργού πετρελαίου και μπορούν κατ' αρχήν να είναι:

• είτε βιοκαύσιμα, δηλαδή καύσιμα που λαμβάνονται από βιολογικές πηγές
• e-fuels που λαμβάνονται με άμεση δέσμευση CO2 στην ατμόσφαιρα

Η καύση μη ορυκτών καυσίμων απελευθερώνει την ίδια ποσότητα άνθρακα που έχει δεσμευτεί προηγουμένως. Το MotoGP έκανε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση το 2024, ορίζοντας ότι τα καύσιμα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 40% μη ορυκτά καύσιμα. Αυτή η μετάβαση θα συνεχιστεί τώρα με μια πλήρως υποχρεωτική μετάβαση σε 100% μη ορυκτά καύσιμα έως το 2027, σηματοδοτώντας μια σημαντική απόκλιση από τα τρέχοντα καύσιμα, τα οποία προέρχονται κυρίως από την επεξεργασία αργού πετρελαίου.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon