.
Κατηγορία Αλλοι
Σάββατο, 06 Απριλίου 2013 09:10

Αλλαγές κανονισμών στα MotoGP

Με σκοπό το θέαμα

 



Του Νίκου Ζ. Τσαμάνδουρα

Πλήθος αλλαγών έρχεται  για τα MotoGP μέσα στο 2013 αλλά και το 2014, με σκοπό και την προαγωγή της ασφάλειας αλλά και τη μείωση του κόστους του θεσμού.

Point System και στο MotoGP


Για να νιώσουμε και εμείς οι κοινοί θνητοί λίγο πιο κοντά στην ελίτ της αγωνιστικής μοτοσυκλέτας (ή μάλλον καλύτερα, η ελίτ να έρθει πιο κοντά σε εμάς ) αναμένεται να καθιερωθεί point system για τους αναβάτες με την κλιμάκωση να αυξάνεται ευθέως ανάλογα της επιθετικότητας τους στην πίστα. Οι βαθμοί κυμαίνονται από το 1 μέχρι το 10 και δεν καταλήγουν σε αφαίρεση…. Διπλώματος, αλλά στα εξής:
1) 4 βαθμοί συνεπάγονται με εκκίνηση από την τελευταία θέση της σχάρας εκκίνησης
2) 7 βαθμοί συνεπάγονται με εκκίνηση από το pitlane
3) 10 βαθμοί συνεπάγονται με αποκλεισμό από τον επόμενο αγώνα
Όταν ο παραβάτης - αναβάτης φτάσει τους 10 βαθμούς, τότε οι βαθμοί μηδενίζονται, η άθροιση τους αρχίζει πάλι από το μηδέν και όσοι βαθμοί συγκεντρωθούν ισχύουν μόνο για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και δεν μεταφέρονται στην επόμενη.

Αλλαγές και στην εκκίνηση

Τα πράγματα όμως θα αλλάξουν και στον τρόπο που ξεκινάνε οι αγώνες. Συγκεκριμένα οι αλλαγές είναι εξής:
1) Η διαδικασία του ανοίγματος του pitlane θα σηματοδοτείται από πράσινη σημαία αλλά και πράσινο φως
2) Κατά το τέλος του γύρου σχηματισμού καταργείται η κόκκινη σημαία
3) Με το που ανέβει η πινακίδα του ενός λεπτού για την εκκίνηση, θα πρέπει να αφαιρούνται άμεσα οι κουβέρτες των ελαστικών
Επίσης, πλέον απαραίτητο κριτήριο για τις κατατακτήριες δοκιμές είναι το ποσοστό του 107%. Δηλαδή ένας αναβάτης, για να πάρει μέρος στις κατατακτήριες θα πρέπει να πετύχει χρόνο καλύτερο από το 107% του χρόνου του ταχύτερου αναβάτη στα 4 προηγούμενα sessions των ελεύθερων δοκιμών. Επομένως η πρόκριση για αγώνα μέσω του πρωινού ζεστάματος δεν είναι πλέον εφικτή.  Όσο αφορά τους wild card αναβάτες που ενδεχομένως αντικαθιστούν κάποιον τραυματία αναβάτη και δεν μπορούν να πετύχουν το 107% τότε θα μπορούν να πάρουν μέρος στις πρώτες κατατακτήριες όπου εκεί θα μπορούν να διεκδικήσουν ένα χρόνο πρόκρισης. Αν οι αναβάτες δεν ενημερωθούν για τα παραπάνω από την FIM στον πρώτο αγώνα θα δεχτούν ποινή αλλά δεν κινδυνεύουν από αποκλεισμό.
Ακόμα, ακυρώνεται η διαδικασία με τις πινακίδες για τα.. "κωλοφάναρα" στις μοτοσυκλέτες σε περίπτωση βροχής και η ευθύνη μεταφέρεται απευθείας στις ομάδες. Ακόμα, οι ομάδες δεν θα ενημερώνονται για την ποινή διέλευσης του αναβάτη σε περίπτωση άκυρης εκκίνησης. Η ενημέρωση θα πραγματοποιείται στην γραμμή εκκίνησης του αναβάτη και η μετέπειτα πληροφόρηση θα γίνεται μέσω του πίνακα χρονομέτρησης.
Τέλος, σχετικά με τους θεωρητικούς κανονισμούς, καταργείται το ελάχιστο ποσό ποινής που δίνει ο αγωνοδίκης, και ορίζεται ως μέγιστο το ποσό των 50.000 ευρώ.

Τεχνικές Διαφοροποιήσεις  που ισχύουν από φέτος


Από φέτος κιόλας απαγορεύονται οι τροχοί με υλικό κατασκευής τα ανθρακονήματα, κανονισμός που ισχύει ήδη σε Moto2 και Moto3.
Άκυρη επίσης είναι η ευνοϊκή για τις CRT μοτοσυκλέτες εξαίρεση που επέτρεπε την χρήση δίσκων φρένου με διαφορετική διάμετρο από τα 320mm.
Το σκηνικό αλλάζει επίσης και στο τρόπο με τον οποίο κατανέμονταν τα ελαστικά. Άκυρα λοιπόν για φέτος το ένα επιπλέον πίσω και μπροστά μαλακό ελαστικό που είχαν στην διάθεση τους οι αναβάτες το 2012. Εν προκειμένω, ακυρώνεται και η εξαίρεση για τα διαφορετικά εμπρός ελαστικά που ίσχυε σε συγκεκριμένες πίστες. ( Η τελική απόφαση σχετικά με την κατανομή των ελαστικών θα ληφθεί στις επίσημες δοκιμές μεταξύ 5-7 Φεβρουαρίου).
Τέλος, σχετικά με τα ελαστικά, ευνοούνται οι "φτωχοί"  πλην τίμιοι συγγενείς, CRT  οι οποίες θα έχουν ένα πίσω μαλακότερο ελαστικό.

Τεχνικές Διαφοροποιήσεις  που ισχύουν από το 2014 και το 2015


Για το 2014, εγκρίθηκε η διαδικασία "homologation" που κλειδώνει τα χαρακτηριστικά των κινητήρων. Κάτι που δεν ισχύει για τις CRT μοτοσυκλέτες καθώς επίσης και για διαφορετικές ομάδες που χρησιμοποιούν κινητήρες MSMA ίδιου κατασκευαστή, ομολογκαρισμένους όμως με διαφορετικές προδιαγραφές.
Επίσης το 2014, η Dorna θα φέρει ένα νέο πομπό χρονομέτρησης, για όλες τις κατηγορίες, που θα πληροφορεί καλύτερα τον αναβάτη μέσω του πολυοργάνου της μοτοσυκλέτας του. Πολύ σημαντική ένδειξη αποτελεί και η κατάσταση στις σημαίες κάθε στιγμή μέσα στην πίστα. (Ο πομπός αυτός θα διατεθεί προαιρετικά στις ομάδες από το 2013)
Τελική αλλαγή στο μακρινό 2015, είναι η ύπαρξη μέγιστης τιμής χρέωσης σε φρένα και αναρτήσεις, ενώ παράλληλα γίνονται έρευνες με σκοπό τη μείωση του κόστους των συμβολαίων σε κοινά προϊόντα.

Συμπέρασμα


Από τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα ότι γίνονται προσπάθειες ώστε το MotoGP να μην γίνει Formula 1. Ακόμα φαίνεται ότι προσπαθούν να κόψουν την φόρα σε "τρελούς" όπως ο Marc Marquez που ανεβαίνει φέτος στη μεγάλη κατηγορία και πολλές φορές έχει δεχθεί επικριτικά σχόλια για την επιθετική του οδήγηση. Πάντα σε ένα πλαίσιο οικονομίας αλλά και μιας πιο εμπορικής τηλεοπτικής μετάδοσης, ενώ παράλληλα στο κυνήγι του απόλυτου σε αγωνιστικό επίπεδο των επιδόσεων και όχι τόσο πλέον τεχνολογίας.
Το αν όλες οι παραπάνω αλλαγές θα φέρουν κάτι καλό για εμάς τους θεατές θα φανεί από τις 7 του Απρίλη και μετά, στο Κατάρ.  Ας ελπίσουμε για το καλύτερο.


 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 06 Απριλίου 2013 10:50

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Valentino Rossi – Welcome Home video! Monster και Yamaha Factory Racing »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon