.
Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023 20:16

MotoGP – Προετοιμάζεται το έδαφος για προνόμια σε Honda και Yamaha

Με τις Honda και Yamaha να… δεινοπαθούν, μάλλον έρχονται αλλαγές των κανόνων «παραχωρήσεων» στο MotoGP.

Είναι ξεκάθαρο πια πως οι Ιάπωνες κατασκευαστές έχουν μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, με τους πρώην πρωταθλητές, Marc Marquez και Fabio Quartararo να μαραζώνουν πίσω από αρκετούς αναβάτες και παλεύοντας να μπουν στη 10άδα.
Κάπου εδώ έρχεται το μεγάλο αφεντικό του MotoGP, ο Carlos Ezpeleta, ο οποίος υπαινίσσεται σοβαρά ότι θα αλλάξει τους κανόνες για να ρίξει σανίδα σωτηρίας στα ιαπωνικά εργοστάσια.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όχι μόνο τη Honda, αλλά και τη Yamaha, γιατί μπορούν να γίνουν ξανά ανταγωνιστικές με πιο γρήγορο τρόπο. Η Honda και η Yamaha ήταν προσεκτικές σύμφωνα με τους κανονισμούς παραχώρησης στο παρελθόν. Ήταν ζωτικής σημασίας για τη Ducati να είναι ανταγωνιστική καθώς επίσης και για τη Suzuki, την KTM και την Aprilia που μπαίνουν επίσημα στο πρωτάθλημα και είναι πια ανταγωνιστικές. Οι άλλοι κατασκευαστές θα καταλάβουν επίσης ότι η επίσημη θέση της Dorna είναι ότι το σύστημα των παραχωρήσεων πρέπει να ενημερωθεί», δήλωσε στο Radio Catalunya.

Είναι αλήθεια ότι η Ducati, η Suzuki, η KTM και η Aprilia απολάμβαναν τα οφέλη των παραχωρήσεων, μια σειρά από τεχνικά πλεονεκτήματα που βοηθούσαν τις ομάδες να γίνουν ανταγωνιστικές. Πρόκειται για ένα κανόνα που θεσπίστηκε το 2014 και έδινε παραχωρήσεις σε οποιαδήποτε ομάδα δεν πέτυχε νίκη την προηγούμενη σεζόν. Αυτό περιελάμβανε την Ducati. Όταν η απόδοση της Ducati βελτιώθηκε, οι παραχωρήσεις της μειώθηκαν.

Οι εν λόγω… παραχωρήσεις περιορίστηκαν το 2016, όταν εισήχθη η υποχρεωτική χρήση της ενιαίας ECU. Αυτή τη σεζόν, η αναθεωρημένη μορφή των αγώνων και ο λιγότερος χρόνος προπόνησης έχει καταστήσει πιο δύσκολο για τις ομάδες που αγωνίζονται να αναπτύξουν τις μοτοσυκλέτες τους, με έντονη –αν και ακραία- την ανησυχία ότι η Honda και η Yamaha θα μπορούσαν τελικά να ακολουθήσουν τη Suzuki, βλέποντας την έξοδο από τους αγώνες.

Επί του παρόντος, ο κανόνας ορίζει ότι μια ομάδα θα λάβει παραχωρήσεις μόνο εάν πάει μια ολόκληρη σεζόν χωρίς ένα βάθρο. Εδώ μπερδεύει λίγο το πράγμα, μιας και η Honda κέρδισε έναν αγώνα φέτος, μέσω του Alex Rins, στο grand prix της Αμερικής.

Τι λέει ο ανταγωνισμός για αυτές τις παραχωρήσεις; Ο Gigi Dall’Igna της Ducati τοποθετήθηκε σχετικά, λέγοντας πως το πρωτάθλημα πρέπει να είναι ισορροπημένο, αλλά αν είναι να βοηθηθούν ομάδες που ζορίζονται, αυτό να γίνει δίκαια.
Φέτος, έχουμε δει 18 αγώνες συνολικά μαζί με τους Sprint. Αν βγάλουμε τη νίκη του Rins και του Brad Binder (KTM), στα υπόλοιπα 16 ψηλότερα σκαλιά του βάθρου είδαμε μοτοσυκλέτες τις Ducati.

Θα καταφέρει ο Ezpeleta να φέρει την «ισορροπία», ή μήπως δυναμιτίσει τελείως το κλίμα προσπαθώντας να σώσει το «προϊόν» του; Ο χρόνος θα δείξει.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon