.
Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 09:05

MotoGP – Ομάδες, αναβάτες και εμφανίσεις του 2023

{modulepos ads-inside-article}

Το Πρωτάθλημα που ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο μας δίνει την πάσα για δούμε το πως διαμορφώνονται οι ομάδες, ποιός έμεινε που από το 2022 αλλά και τι να περιμένουμε για το 2023.

Monster Energy Yamaha

Ξεκινώντας με την ημερολογιακή παρουσίαση των ομάδων για το 2023, πρώτη είναι η εργοστασιακή ομάδα της Yamaha (17/01). Απαρτιζόμενη και φέτος από τους Fabio Quartararo και Franco Morbidelli, ψάχνει το «θαύμα» ενός ισχυρότερου κινητήρα για το YZR-M1. Το 2022 άλλωστε, το φίδι έβγαλε από τη τρύπα ο Quartararo με τη 2η θέση στο Πρωτάθλημα να έρχεται μετά κόπων και βασάνων. Ο έτερος αναβάτης της ομάδας, Franco Morbidelli, τερμάτισε απογοητευτικά 19ος στον τελικό βαθμολογικό πίνακα, όντας πολλές φορές πίσω από το βετεράνο, αναβάτη εξέλιξης πια, Cal Crutchlow (που έτρεχε στη θέση του Andrea Dovizioso ο οποίος άφησε τη δορυφορική Yamaha RNF, κρεμώντας την αγωνιστική του φόρμα).

MGPF23A.jpg

Gresini Racing

Με την παρουσίαση της εν λόγω ομάδας να έπεται, οι Ιταλοί έχουν τον πήχη ψηλά, κυρίως χάρη στον απερχόμενο για μάτια της εργοστασιακής Ducati, Enea Bastianini με την 3η θέση στο Πρωτάθλημα των αναβατών. Πλέον στην ομάδα έμεινε ο Fabio di Giannantonio ο οποίος έχει δείξει καλά σημάδια γραφής και στη θέση του Enea έχει έρθει ο Alex Marquez. Ο μικρός αδερφός του Marc έχει ένα μεγάλο στοίχημα μπρος του, το οποίο αν κερδίσει ίσως παρασύρει και το #93 στα κόκκινα σαλόνια.

MGPF23B.jpg

Ducati Lenovo Team

Οι εργοστασιακές δυο Ducati εκ των 8 συνολικά (!) του grid του 2023, παρουσιάστηκαν στις 24/01. Η Ducati τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε κατασκευαστή-τρένο που έχει σαρώσει άπαντες με αποκορύφωμα το Triple Crown του 2022. O Francesco Bagnaia φαίνεται πως έχει «ταιριάξει» απόλυτα με τη μοτοσυκλέτα που του χάρισε το Πρωτάθλημα, ενώ ταυτόχρονα σε κάθε αγώνα δείχνει όλο και πιο ώριμος. Η μεταγραφή των κόκκινων είναι ο Enea Bastianini που όπως προείπαμε τερμάτισε 3ος. Ένα ενδιαφέρον σημείο μεταξύ των δυο αναβατών είναι οι πιθανές κόντρες που μπορούν να προκύψουν, μιας και μεταξύ τους –αγωνιστικές- εντάσεις υπήρχαν προς το τέλος του 2022.

MGPF23C.jpg

Prima Pramac Racing

Σειρά της απαράλλαχτης από το 2022 ομάδας της Pramac, επίσης με μοτοσυκλέτες της Ducati. Ο Johann Zarco δυστυχώς φαίνεται πως έχει χάσει τη σταθερότητα του, παρά τα όποια ρεκόρ μπορεί να σημειώνει κατά καιρούς, ακόμα και αν τερμάτισε μπροστά από τον teammate του, Jorge Martin (8ος και 9ος στο περσινό Πρωτάθλημα, αντίστοιχα). Αν μέσα στο 2023 ο Martin ωριμάσει οδηγικά, πιθανότατα θα συγκαταλέγεται στους διεκδικητές του Τίτλου.

MGPF23D.jpg

KTM Factory Racing

Η νέα μοτοσυκλέτα της KTM, η οποία αναμένεται ακόμα πιο ανταγωνιστική, με τα κεφάλαια της RedBull να φέρνουν το ζεστό χρήμα που θα μεταφραστεί σε μηχανικούς από τον κόσμο της F1. Αναβάτες θα είναι ο Brad Binder –τον οποίο έχουμε δει να κάνει πορτοκαλί θαύματα- και η μεταγραφή.. αεροδρομίου ονόματι Jack Miller. Ο συνδυασμός του προαναφερθέντος χρήματος με τον «τρελό» Αυστραλό και τις υποδείξεις του Dani Pedrosa στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας, θα μπορούσαν να μας αφήσουν με το στόμα ανοικτό το 2023.

MGPF23E.jpg

Repsol Honda Team

Το 2022 είναι η χρονιά που η εργοστασιακή ομάδα του HRC θέλει να ξεχάσει, μιας και μετά από μισό αιώνα αγώνων κατάφερε να πετύχει μηδενική συγκομιδή βαθμών σε αγώνα. Ο Marc Marquez είναι στο δρόμο της ανάκαμψης μετά από τα χειρουργεία στο δεξί μπράτσο αλλά και το πρόβλημα της διπλωπίας που κόντεψαν να τον κάνουν να εγκαταλείψει τις πίστες. Το ερωτηματικό βέβαια είναι διττής φύσης, καθώς ακόμα και αν ο Marquez δεν επιστρέψει «άλλος άνθρωπος», υπάρχει το μείζον θέμα της μοτοσυκλέτας, για την οποία ο Marc έχει ουκ ολίγα ράμματα. Σε όλη αυτή την όχι και τόσο ευχάριστη κατάσταση έρχεται ο Πρωταθλητής του 2020 με τη Suzuki, Joan Mir.

MGPF23F.jpg

Tech3 GasGas Factory Racing

Η ομάδα της GasGas ανεβαίνει για πρώτη φορά στα σαλόνια του MotoGP, με αναβάτες της τους Augusto Fernandez και Pol Espargaro. Εδώ αλλάζει ο Μανωλιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς, καθώς κάτω από τα κόκκινα γραφικά της GasGas είναι και πάλι η RC16 της ΚΤΜ, σε ένα επικοινωνιακό «πείραμα» του Ομίλου Pierer. Βέβαια, με μια ενδεχομένως καλή μοτοσυκλέτα, ένα νέο Πρωταθλητή της Moto2 και ένα «παλιό» με εμπειρία από τη Repsol Honda όλα μπορούν να συμβούν.

MGPF23G.jpg

Aprilia RNF

Μεγάλες στιγμές ζει η Aprilia που βλέπει για πρώτη φορά στην ιστορία της δορυφορική ομάδα. Δυνατό χαρτί της ομάδας –της οποίας η ημερομηνία παρουσίασης αναμένεται- είναι ο ερχόμενος από την KTM, Miguel Oliveira ενώ και ο έτερος αναβάτης της RNF, Raul Fernandez μπορεί να κάνει την έκπληξη με δεδομένο το νεαρό της ηλικίας του.

MGPF23H.jpg

Aprilia Racing

Η εργοστασιακή ομάδα της Aprilia έδειξε το 2022 τα δόντια της. Κάτι που προέκυψε από αρκετά χρόνια δουλειάς και επιμονής του «εργάτη» Aleix Espargaro που αν δεν ήταν άτυχος το 2022 θα μπορούσε να είναι και Πρωταθλητής και όχι «μόλις» 4ος. Στο πλάι του και φέτος ο Maverick Vinales, που από τη Yamaha εποχή του και μετά βρίσκει ξανά τον εαυτό του και κυνηγάει αποτελέσματα όλο και περισσότερο.

MGPF23J.jpg

LCR Honda

Η δορυφορική ομάδα της Honda επίσης δεν έβλεπε την ώρα να αφήσει στο παρελθόν το 2022. Ο Takaaki Nakagami έκανε ό,τι μπορούσε αλλά δεν ήταν αρκετό, ενώ δεν έλειπαν και οι τραυματισμοί. Ο Alex Marquez που έδωσε τη θέση του στον Alex Rins από τα μισά σχεδόν της περσινής σεζόν δεν έβλεπε την ώρα να φύγει και έτσι δε μένει παρά να δούμε το αν ο Rins –που σφράγισε το «φευγιό» της Suzuki με νίκη- μπορεί να αλλάξει το κλίμα και να είναι τόσο ανταγωνιστικός όσο με τη μοτοσυκλέτα από το Hamamatsu.

MGPF23K.jpg

Mooney VR46

Τέλος, οι δυο ύστατες δορυφορικές GP23 της Ducati. Με τα χρώματα –και τις ευλογίες- του Valentino Rossi, o Marco Bezzechi και ο Luca Marini (ετεροθαλής αδερφός του Rossi), έδειξαν πως ξεφεύγουν από τη σφαίρα των Rookies και μπορούν να πετύχουν βάθρα. Βασικό στοιχείο της ομάδας είναι η μεθοδικότητα οπότε το πιο πιθανό είναι δούμε περαιτέρω αργά αλλά σταθερά βήματα το 2023.

{modulepos gnews}
{modulepos items_into_item} {modulepos Desktop_Art_In_BTF_1}
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023 18:12
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon