.
Κατηγορία Αλλοι
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 17:06

WorldSBK 2020, Jerez test, Μέρα 1η

Με όλα τα βλέμματα στραμμένα στην εργοστασιακή Honda για την πρώτη εμφάνιση δίπλα στον ανταγωνισμό, ξεκίνησε το πρώτο επίσημο τεστ του 2020.

Στις 1 Μαρτίου 2020 ξεκινά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WorldSBK με τον αγώνα του Phillip Island και εύλογα οι ομάδες μπαίνουν πια στην τελική ευθεία εξέλιξης των μοτοσυκλετών τους.

Σημαντικότερη διοργάνωση από τα επίσημα τεστ του πρωταθλήματος δεν υπάρχουν, πρωτίστως διότι προσφέρεται η σπάνια ευκαιρία να δοκιμάσουν όλοι τις δυνάμεις τους απέναντι στον ανταγωνισμό και μάλιστα στο ίδιο μέρος με τις ίδιες συνθήκες.

Φέτος η μεγάλη είδηση αφορά βέβαια στη Honda, η οποία επέστρεψε σε πλήρως εργοστασιακή μορφή στο WorldSBK, με μια ομάδα HRC, τη νέα CBR1000RR-R Fireblade και νέους αναβάτες, τους Alvaro Bautista και Leon Haslam.

Το γεγονός πως η Honda είχε επιλέξει να μην κατέβει στις προηγούμενες επίσημες δοκιμές, προτιμώντας πρώτα να βρει τη δική της άκρη σε ιδιωτικά τεστ πριν πέσει σε μια διοργάνωση που όλα δημοσιοποιούνται – χρόνοι, δηλώσεις, φωτογραφίες – έκανε αυτήν την εμφάνισή της ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται πως το HRC ήρθε για να αλλάξει το στάτους της Honda που εδώ και αρκετά χρόνια δεν ήταν πρωταγωνιστικό στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα.

Κάπως έτσι δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση που ένα πλήθος κόσμου περίμενε έξω από το γκαράζ της Honda για να δει τη νέα Fireblade από πρώτο χέρι, προεξάρχοντος του πεντάκις πρωταθλητή Jonathan Rea που είχε στηθεί πρώτος-πρώτος. Έχει άλλωστε και προσωπικό ενδιαφέρον, αφού πριν ντυθεί στα πράσινα πάλευε με τις ιδιωτικές ομάδες της Honda στο πρωτάθλημα αυτό.

Ατυχώς ο καιρός αποφάσισε να κλέψει τη δημοσιότητα από τη Honda, ρίχνοντας άφθονη βροχή ήδη από το προηγούμενο βράδυ και συνεχίζοντας κατά διαστήματα και μέσα στη μέρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι να μην οδηγήσουν καθόλου, όπως ο Rea, τον οποίο η Kawasaki προτίμησε να προφυλάξει, αφού η μοτοσυκλέτα τους δεν έχει αλλάξει πολύ και ο ίδιος την ξέρει καλύτερα από τον καθένα.

Σε μια μέρα δοκιμών που διακόπηκε δύο φορές με κόκκινες σημαίες λόγω καιρού, ταχύτερος όλων αναδείχθηκε ο Michael Van Der Mark της Yamaha, με δεύτερο τον Loriz Baz (Ten Kate Yamaha) και τρίτο τον Garrett Gerloff (GRT Yamaha) – δηλαδή είχαμε ένα τρίο με R1 που γέμισε την κορυφή των γυρολογίων.

Ένας άλλος αναβάτης που ακούστηκε την πρώτη αυτή μέρα ήταν ο Scott Redding, φρέσκος από την κατάκτηση του Αγγλικού BSB για να γεμίσει στη Ducati το κενό του Bautista. Ο Άγγλος έγραψε τον τέταρτο χρόνο και ήταν ο μόνος που πλησίασε τις τρεις πρώτες Yamaha, δείχνοντας πως δεν έχουν άδικο όσοι τον θέλουν να είναι η ευχάριστη έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος. Έχει την εμπειρία, έχει την ταχύτητα, έχει και όλη την τρέλα που χρειάζεται.

Πάμε τώρα στο μεγάλο θέμα της ημέρας, τη Honda. Εδώ τα πράγματα παραμένουν ασαφή, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν μάλλον ό,τι χειρότερο θα περίμεναν οι άνθρωποί της που έχουν ανάγκη στεγνούς γρήγορους γύρους για να δουν πού βρίσκονται και να χαράξουν την πορεία τους από κει και πέρα.

Η ομάδα εμφανίστηκε στην πίστα γύρω στο μεσημέρι (12.00) και παρά το άφθονο νερό στο οδόστρωμα ο Bautista βγήκε για γύρους και στην αρχή έγραφε χρόνους μέσα στους πρώτους 5, ωστόσο μια πτώση στη στροφή 6 σταμάτησε την προσπάθειά του. Όλα καλά, κανένα πρόβλημα για τον αναβάτη, αλλά η συνέχεια δεν είχε και πολλή δράση για τον Ισπανό.

Ο ομόσταυλός του, Haslam, απεναντίας άφησε το σημάδι του στην πρώτη μέρα δοκιμών με τον 5ο ταχύτερο χρόνο – αν και μάλλον ούτε αυτό είναι αρκετό για να μυριστούμε τις όποιες ικανότητες του νέου Fireblade.

Η δοκιμή συνεχίζεται αύριο Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, όπου ελπίζουμε ο καιρός να μας κάνει τη χάρη και να δούμε μερικά πραγματικά ανταγωνιστικά γυρολόγια που θα δώσουν και τα πρώτα συμπεράσματα.

Αποτελέσματα WorldSBK Jerez Test, Μέρα 1η

1. Michael van der Mark (PATA YAMAHA WORLDSBK OFFICIAL TEAM) 1.53.675
2. Loris Baz (Ten Kate Racing Yamaha) +0.119
3. Garrett Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Junior Team) +0.191
4. Scott Redding (ARUBA.IT Racing – Ducati) +0.532
5. Leon Haslam (Team HRC) +1.128
6. Leandro Mercado (Motocorsa Racing) +1.686

(Μέχρι την ώρα αυτής της δημοσίευσης το WorldSBK δεν είχε κοινοποιήσει αναλυτικούς χρόνους για όλους τους αναβάτες, πλην των 5 πρώτων)

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon