.
Κατηγορία Αλλοι
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 16:26

MotoGP – Ψήνεται επιστροφή στα δίχρονα;

Πρόσφατες δηλώσεις του τεχνικού διευθυντή της F1 έβαλαν φωτιά σε όσους νοσταλγούν τις δίχρονες εποχές των MotoGP,

Ο κύριος Pat Symonds, Τεχνικός Διευθυντής της Formula 1, σε πρόσφατες δηλώσεις του δε δίστασε να αποκαλύψει πως η τεχνολογία των δίχρονων κινητήρων είναι ένα από τα πιθανά σενάρια που επεξεργάζονται για το μέλλον των αγώνων.

“Στη F1 με αυτό ασχολούμαστε αυτόν τον καιρό. Πρέπει να δούμε με τι κινητήρες θα τρέχουμε στο μέλλον. Προσωπικά είμαι πεπεισμένος πως πρέπει να είναι δίχρονοι,” δήλωσε σύμφωνα με όσα μεταφέρει το περιοδικό Motosport.

“Είναι πολύ πιο αποδοτικοί, βγάζουν σπουδαίο ήχο από τις εξατμίσεις και τα περισσότερα από τα προβλήματα των παλιών δίχρονων δεν είναι πια σχετικά με την πραγματικότητα.

“Άμεσος ψεκασμός, υπερσυμπίεση και νέα συστήματα ανάφλεξης έχουν επιτρέψει τον σχεδιασμό νέων δίχρονων κινητήρων που είναι πολύ αποδοτικοί και φιλικότατοι με τους κανόνες εκπομπών καυσαερίων. Νομίζω πως έχουν ένα πολύ καλό μέλλον μπροστά τους.”

Κάτι τέτοια είπε ο Symonds και, χάρη στη σημαντικότατη θέση που κατέχει, ο λόγος του είναι κάτι παραπάνω από απλά μια άποψη. Ειδικά όταν αποκαλύπτει πως αυτή τη στιγμή η F1 επεξεργάζεται ένα δίχρονο μέλλον μετά το 2025.

Όπως είναι προφανές, αυτή η συζήτηση βρήκε ακόμη περισσότερη καύσιμη ύλη στο MotoGP, το πρωτάθλημα που για περισσότερο από 3 δεκαετίες έτρεχε μόνο με δίχρονα μέχρι και το 2002 – σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα.

Πολλοί πλέον μιλούν για επιστροφή του δίχρονου κινητήρα, ειδικά όταν αυτή η κουβέντα γίνεται κάτω από την ομπρέλα της οικολογικής συνείδησης. Πώς τα φέρνει η ζωή όμως, Πριν 30 χρόνια πολλοί ήθελαν να πετάξουν τα δίχρονα γιατί μολύνουν περισσότερο και τώρα προτάσσουν την ίδια αιτιολογία για να στηρίξουν μια ενδεχόμενη επιστροφή τους!

Φυσικά και η πρώτη σκέψη με το φίλτρο της λογικής λέει “ξέχνα το”. Ο δίχρονος κινητήρας δεν έχασε τη μάχη εξαιτίας προδιαγραφών και αυτό η Honda το έχει αποδείξει ήδη από τη δεκαετία του 1990, όταν και έτρεξε στο Dakar το προχωρημένο πρωτότυπο EXP-2, απέδειξε σε όλους πως γίνεται και δίχρονο και καθαρό – και στη συνέχεια συνέβαλλε και αυτή στο γενικό ξερίζωμα του δίχρονου κινητήρα από την παγκόσμια παραγωγή και τον εξοβελισμό του από τους αγώνες.

Ας μην ξεχνάμε ωστόσο πως η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ σε αυτά τα 18 χρόνια που έχουν περάσει από το 2002 και τη μετονομασία των GP500 σε MotoGP.

Σήμερα έχουμε τη θριαμβευτική επιστροφή των δίχρονων που ξανακατακτούν τους χωμάτινους αγώνες, έχουμε τα ΚΤΜ ΤΡΙ με άμεσο ψεκασμό που βγάζουν και δύναμη και πιστοποιητικά Euro 5 χωρίς καν να ιδρώσουν, γιατί να μην οραματιστούμε και την επανείσοδό τους στους αγώνες ταχύτητας;

Αν η F1 πάρει έναν τέτοιο δρόμο, οι πιθανότητες να ακολουθήσουν τα MotoGP είναι υπαρκτές και σοβαρότατες. Αν μη τι άλλο, πάλι μια νέα αγορά θα ανοίξει, πάλι θα έχει φρέσκο πεδίο προς εκμετάλλευση από τους κατασκευαστές, οπότε … γιατί όχι;

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon