.
Κατηγορία Αλλοι
Τρίτη, 07 Μαϊος 2019 15:08

MotoGP Jerez Test - Τρελό ρεκόρ Quartararo, εκπληκτικός Pol Espargaro και οι γνωστές γκρίνιες

Η επίσημη δοκιμή των MotoGP στην πίστα του Jerez, μια μέρα μετά τον 4ο αγώνα του πρωταθλήματος, ήταν κρίσιμη για κάποιους που μέχρι τώρα δεν πάνε καθόλου καλά, ωστόσο τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν σε μάλλον αναπάντεχους αναβάτες.

Ο Fabio Quartararo ήταν ίσως ο μεγάλος άτυχος του Κυριακάτικου αγώνα στη Jerez, καθώς είχε καταφέρει να κλέψει καρδιές με την εντυπωσιακή του pole position και το νέο ρεκόρ πίστας που έθεσε οδηγώντας την πιο αδύναμη και παλιά Yamaha M1 εκ των τεσσάρων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, ωστόσο στον αγώνα εγκατέλειψε από μηχανική βλάβη ενώ βρισκόταν στη δεύτερη θέση. Ο αγώνας κερδήθηκε από τον Marc Marquez που γυρνούσε με τρομακτική συνέπεια στα χαμηλά 1.38, ωστόσο στο τεστ της Δευτέρας οι χρόνοι έπεσαν δραματικά - πιθανότατα βέβαια με μαλακά λάστιχα σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο νεαρός Γάλλος rookie ξέσπασε δικαιολογημένα λίγο μετά την εγκατάλειψή του και μια μέρα αργότερα βρήκε πρόσφορο έδαφος για να μας θυμίσει πως παραμένει εντυπωσιακά δυνατός και να πάρει (λίγο από) το αίμα του πίσω. Ο Quartararo συνέχισε σημειώνοντας ένα νέο ρεκόρ με 1.37.101, για να το κατεβάσει αργότερα ο Cal Crutchlow με την εργοστασιακή του Honda, γενόμενος ο πρώτος που έπεσε κάτω και από το 1.37, στα 1.36.797!

Δεν έμελλε όμως να μείνει το όνομά του στα βιβλία της ιστορίας της Jerez, αφού λίγο μετά ο νεαρός Γάλλος επέστρεψε στην πίστα για να ξανακατεβάσει το ρεκόρ πίστας δύο φορές! Στο τέλος το χρονόμετρο έγραφε 1.36.379, ένα απίστευτο νέο απόλυτο ρεκόρ πίστας από τον αναβάτη της Petronas Yamaha.

 dsc5335.gallery full top fullscreen

Η πρώτη τριάδα συμπληρώθηκε από τον ομόσταυλο του Quartararo, Frankie Morbidelli, ενώ η τέταρτη θέση καταλήφθηκε από έναν εντελώς αναπάντεχο αναβάτη. Ο Pol Espargaro εντυπωσίασε με την KTM RC16, γράφοντας ένα νοστιμότατο 1.37.114. Και μόνο το ότι έκλεισε το τεστ με τις δύο Repsol Honda, τις δύο Monster Yamaha και τις δύο Suzuki πίσω του αποτελεί μια έκπληξη πρώτου μεγέθους.

Όσον αφορά στον χρόνο του καθαυτό, ο Espargaro γύρισε περίπου 6 δέκατα πιο γρήγορα από τον καλύτερο χρόνο του στα προκριματικά του αγώνα της Jerez το περασμένο Σάββατο. Σημαντική βελτίωση, αν και στο σημείο αυτό θυμόμαστε μια σχετική ατάκα του Andrea Dovizioso: "Τη Δευτέρα όλοι είναι πιο γρήγοροι..."

Ας δούμε τώρα τι νέο δοκίμασε ο κάθε Κατασκευαστής στο συγκεκριμένο τεστ. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε πως οι χρόνοι δεν είναι απαραιτήτως ενδεικτικοί, ούτε για τους αναβάτες, ούτε για τις μοτοσυκλέτες. Όπως συμβαίνει συνήθως στις δοκιμές, ενδέχεται ο καθένας να δοκίμαζε διάφορα πράγματα τα οποία δε γνωρίζουμε.

Όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια, κάποιοι δεν ασχολήθηκαν καν να βάλουν μαλακό λάστιχο για να κάνουν χρόνο, άλλοι θυσίασαν πολλούς γύρους για να δοκιμάσουν περιφερειακά ή στησίματα που δε θα χρησιμοποιηθούν, οπότε τα αποτελέσματα της δοκιμής ίσως να μην είναι απαραιτήτως αντικειμενικά.

dsc09758.gallery full top fullscreen

Honda

Ο Marquez δοκίμασε τη μοτοσυκλέτα που έτρεξε ο Stefan Bradl στον αγώνα της Jerez και η οποία φορά ένα νέο πλαίσιο με ενισχύσεις από ανθρακόνημα, γράφοντας μαζί της τον δικό του ταχύτερο γύρο - δείγμα πως το τροποποιημένο αυτό πλαίσιο δουλεύει.

Μέχρι την τελευταία ώρα του τεστ, ο Marc Marquez βρισκόταν στη δεύτερη θέση της προσωρινής κατάταξης, ωστόσο για άγνωστο λόγο αποχώρησε από την πίστα πριν κλείσει το τεστ και στη μια ώρα που απέμενε κατρακύλησε στην 7η θέση!

 dsc6234.gallery full top fullscreen

Όσο για τον ομόσταυλό του, Jorge Lorenzo, δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς δοκίμασε, πάντως ο Ισπανός έγραψε τους περισσότερους γύρους από κάθε άλλον αναβάτη (93 στον αριθμό) και ο 9ος χρόνος του (1.37.466) είναι σαφώς καλύτερος από όσα είχε καταφέρει το Σαββατοκύριακο. Ατυχώς για τον ίδιο, το τεστ περιελάμβανε και δύο τούμπες, από τις οποίες ευτυχώς δεν τραυματίστηκε.

99 jorge lorenzo esp dsc5296.gallery full top fullscreen

Η γκρίνια του πάντως παραμένει, καθώς δήλωσε μετά πως "η μοτοσυκλέτα μεταφέρει πολύ βάρος στο μπροστινό και μου είναι δύσκολο να βρω αρκετή δύναμη στα χέρια". Μάλλον δεν έχει βρει ακόμη τη λύση στα προβλήματά του με τη μοτοσυκλέτα της Honda, παρότι ο χρόνος του υπολειπόταν μόνο κατά 2 δέκατα του ομόσταυλού του.

 dsc5617.gallery full top fullscreen

Yamaha

Για τη Yamaha το τεστ δεν είχε νέα εξαρτήματα, εκτός από κάποιες δοκιμές με σχέδια αεροδυναμικών φτερών. Ο Valentino Rossi δήλωσε μετά πως βρήκαν διάφορες μικρορυθμίσεις που πιστεύει πως θα τον βοηθήσουν, αλλά μάλλον δε θα κάνουν τη συγκλονιστική διαφορά. Όπως και να έχει, ο Rossi έκλεισε το τεστ χαμηλά, 17ος με χρόνο σχεδόν 1.7 δευτερόλεπτα από την κορυφή, ενώ ο Maverick Vinales τα πήγε σαφώς καλύτερα στην 5η θέση.

Για τον Rossi πάντως υπάρχει μια καλή δικαιολογία, καθώς αφιέρωσε μεγάλο μέρος του τεστ στο να εξετάσει τη νέα μεσαία γόμα της Michelin, για την οποία είπε πως θα τη χρησιμοποιήσουν μόνο σε Αυστρία και Ταϊλάνδη, αλλά παρόλα αυτά θυσίασε αρκετούς γύρους για να δει τι μπορεί να βγάλει από αυτή. Κρίνοντας από τους χρόνους του, όχι και πολλά ακόμη.

 dsc6406.gallery full top fullscreen

Ο "Γιατρός" έχει περιορίσει τις γκρίνιες που απηύθυνε τακτικά στη Yamaha για την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας τους. "Αρχίζουμε να βλέπουμε τους καρπούς της δουλειάς μας. Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ακόμη είναι δύσκολη η πρόκληση. Χρειαζόμαστε κι άλλον χρόνο, καθώς η διαδικασία σημαίνει μικρά βήματα."

Η σποντούλα του πάντως έπεσε, όταν ρωτήθηκε τι νέο δοκίμασαν από τη Yamaha. "Τι να πω; Τίποτα νέο. Η Honda είναι πάντα η Honda, αυτή και η Ducati συνεχίζουν να δουλεύουν σκληρά. Εμείς; Ρωτήστε τους Ιάπωνες..."

 dsc6937.gallery full top fullscreen

Ducati

Στο σημείο αυτό εμείς θα διορθώσουμε τον Rossi, καθώς και ο Andrea Dovizioso ξεκαθάρισε πως η Ducati δεν έφερε κανένα καινούργιο εξάρτημα να δοκιμάσουν στο τεστ της Jerez - και δε φάνηκε καθόλου χαρούμενος γι' αυτό.

"Το ήξερα πως δε θα είχαμε κάτι νέο να δοκιμάσουμε εδώ, αλλά τα τεστ λιγοστεύουν όλο και πιο πολύ και πρέπει να εκμεταλλευόμαστε στον μέγιστο βαθμό της κάθε ευκαιρία. Όντως έχουμε μια πολύ δυνατή βάση και αυτό κάνει δύσκολη τη δουλειά της βελτίωσής της, αλλά πρέπει να το κάνουμε.

"Στη Ducati δεν κάνουν μακροπρόθεσμα σχέδια (είπε γελώντας), ξέρω ότι ο Michele Pirro δουλεύει σκληρά δοκιμάζοντας νέα εξαρτήματα και αν βρει κάτι ενδιαφέρον μπορεί να το εμφανίσουμε σε κάποιον αγώνα."

 dsc6371.gallery full top fullscreen

Η Ιταλική ομάδα δούλεψε αποκλειστικά στο στήσιμο μοτοσυκλέτας και κινητήρα, με το αποτέλεσμα του τεστ να γράφει πως η ταχύτερη Ducati ήταν αυτή του Dovi στην 11η θέση. Ίσως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο να είναι το ότι οι 4 καλύτερες Ducati, δηλαδή οι δύο εργοστασιακές και οι δύο Pramac έκλεισαν τη δοκιμή μέσα σε σχεδόν ένα δέκατο του δευτερολέπτου, μια σαφής ένδειξη πως μάλλον ο Dovi έχει δίκιο. Τέσσερεις διαφορετικοί αναβάτες στον ίδιο χρόνο μάλλον δείχνει πως η βελτίωση θα πρέπει να έρθει μέσα από τη μοτοσυκλέτα.

 dsc5349 0.gallery full top fullscreen

ΚΤΜ

Μια εταιρεία που εντυπωσίασε στη δοκιμή ήταν η ΚΤΜ, κυρίως χάρη στον Pol Espargaro. Η Αυστριακή εταιρεία απολαμβάνει κάποιων παροχών που δεν έχουν οι ομάδες που ανεβαίνουν τακτικά στο βάθρο, έτσι έχει περισσότερους κινητήρες μέσα στη σεζόν (9) και περισσότερη ευελιξία σε δοκιμές και νέα εξαρτήματα.

 dsc5873.gallery full top fullscreen

Στη Jerez ξεκίνησε δοκιμάζοντας κάποιες αλλαγές στο πλαίσιο και αργότερα δοκίμασε μερικούς αναβαθμισμένους κινητήρες, με έναν εκ των οποίων ο Ισπανός έγραψε τον 4ο καλύτερο χρόνο του τεστ. Όπως είπε μετά όμως, αυτός δε θα είναι άμεσα διαθέσιμος, καθώς η ΚΤΜ θέλει να βεβαιωθεί πως είναι όσο αξιόπιστος πρέπει, πριν τον δώσει στους αναβάτες της.

 dsc5995 0.gallery full top fullscreen

Suzuki

Για τη Suzuki το τεστ αποσκοπούσε στη βελτίωση της GSX-RR, καθώς ήδη βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο, και παράλληλα εμφάνισε και το δικό της αεροδυναμικό βοήθημα για τον πίσω τροχό - όπως είχαν κάνει και οι άλλοι κατασκευαστές από τη στιγμή που απορρίφθηκε η ένσταση κατά της Ducati που πρώτη το φόρεσε στον αγώνα του Κατάρ. Επιπλέον, δοκίμασε και ένα νέο ψαλίδι.

Ο Alex Rins ανέλαβε να ντεμπουτάρει τις αλλαγές στην πίστα, αφοσιώθηκε μόνο σε λάστιχα αγώνα και δε φόρεσε ποτέ μαλακό λάστιχο για να πάει για πιο εντυπωσιακούς χρόνους. Επίσης, κατάφερε να σπάσει νωρίς-νωρίς το νέο βοήθημα όταν σε κάποια στιγμή βγήκε λίγο εκτός πίστας (χωρίς να πέσει).

 dsc5795.gallery full top fullscreen

"Όταν το φόρεσα βγήκα εκτός πίστας στη στροφή 8 και πρέπει να ζητήσω συγνώμη από τους ανθρώπους της Suzuki γιατί το έσπασα στα χαλίκια. Έκανα 2-3 γύρους με αυτό σπασμένο γιατί δεν το είχα καταλάβει. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως με το βοήθημα σπασμένο η μοτοσυκλέτα μου ήταν πιο σταθερή!

"Όπως και να έχει, δοκιμάσαμε αρκετά πράγματα σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και ενός νέου ψαλιδιού με το οποίο ήμουν πολύ συνεπής. Στην επιτάχυνση και στις μακριές στροφές είναι πολύ σταθερό. Τώρα πάμε στο Le Mans με ένα πολύ δυνατό πακέτο και είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό."

 dsc5172.gallery full top fullscreen

Aprilia

Η έτερη Ιταλική εταιρεία των MotoGP δεν έφερε τίποτε καινούργιο στη Jerez για να δοκιμαστεί. Οι αναβάτες της ασχολήθηκαν κυρίως με το στήσιμο των υπαρχόντων πλαισίου και κινητήρα και, ως είθισται, ταχύτερος αναβάτης με RS-GP ήταν για μια φορά ακόμη ο Aleix Espargaro στη 15η θέση.

Ο Andrea Iannone πήγε το πρωί στην πίστα μα οι πόνοι στο πόδι (που χτύπησε το Σάββατο) δεν τον άφησαν να οδηγήσει, έτσι το βάρος έπεσε στον Espargaro και τον αναβάτη εξέλιξης της εταιρείας, Bradley Smith. Αμφότεροι έγραψαν πάνω από 80 γύρους έκαστος, με τον Άγγλο να κλείνει το τεστ 20ός.

Αποτελέσματα Jerez MotoGP Test

jerez test results

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Μαϊος 2019 15:30

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon