.
Κατηγορία Αλλοι
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 16:19

Η θριαμβευτική επιστροφή της Triumph στα GP

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην αγωνιστική εταιρεία της βρετανικής φίρμας

Με την ευκαιρία της επιστροφής της Triumph στο MotoGP, η «φωνή των GP» δηλαδή ο θρυλικός σχολιαστής Nick Harris, έγραψε μια σύντομη πλην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή στην αγωνιστική ιστορία των Βρετανών, σε ένα άθλημα που η Triumph είχε πρωταγωνιστικό ρόλο από το ξεκίνημα του.

Ας δούμε το άρθρο, γραμμένο με το μοναδικό ύφος του Harris.

«Πολλοί πιστεύουν πως το μαγευτικό αυτό άθλημα ξεκίνησε στις 10 το πρωί, ένα συννεφιασμένο πρωινό της 28ης Μαΐου του1907. Εκείνη τη στιγμή, οι Frank Hulbert και Jack Marshall έβαλαν μπροστά τις μονοκύλινδρες Triumph μοτοσυκλέτες τους και ξεκίνησαν σε μια σκονισμένη διαδρομή προς το Ballacraine, για τον πρώτο αγώνα ΤΤ στο Isle of Man.

jack marshall

Οι δυο Triumph ξεκίνησαν έτσι ένα ταξίδι 158 μιλίων (254 χλμ.) στην διαδρομή του St Johns, και κάπως έτσι γεννήθηκαν οι αγώνες μοτοσυκλέτας. Είκοσι τρεις άλλοι αναβάτες έκαναν παρέα στους δυο αυτούς πρωτοπόρους, και μόλις 12 έφτασαν στον τερματισμό. Οι δυο μοτοσυκλέτες της Triumph τερμάτισαν στις θέσεις 2 και 3, πίσω από τη Matchless του Charlie Collier που χρειάστηκε 4 ώρες 8 λεπτά και 8.02 δευτερόλεπτα να τερματίσει, με μέση ωριαία ταχύτητα 61.47 χλμ/ώρα! Ένα χρόνο αργότερα, ο Marshall αντέστρεψε το αποτέλεσμα με τον Collier, για να δώσει στην Triumph την πρώτη της νίκη στο ΤΤ.

syd jensen

Όταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ξεκίνησε την πρώτη μεγάλη κατηγορία του, των 500 κ.εκ. το 1949 στους αγώνες ΤΤ του Isle of Man, η Triumph ήταν επίσης εκεί. Ο Νεοζηλανδός Syd Jensen έφερε την Triumph του στον τερματισμό στην 5η θέση, στον αγώνα των 7 γύρων, που κέρδισε ο Harold Daniell καβάλα σε μια Norton. H Triumph χρειάστηκε να περιμένει 20χρόνια για τον μοναδικό τερματισμό της στο βάθρο, που ήρθε στην ταχύτερη πίστα από όλες. Μιλάμε για τη δεύτερη θέση του δοκιμαστή και αγωνιζόμενου Percy Tait, καβάλα στην 500 της Triumph, πίσω από τον Giacomo Agostini, στον βέλγικο GP των 13 γύρων του 1969, στην θρυλική πίστα του Spa Francorchamps.

triumph moto2 2019 2

Την Κυριακή 10/3/2019, το ανανεωμένο εργοστάσιο της Triumph πραγματοποίησε την επιστροφή του στους αγώνες GP με τις υπέροχες τρικύλινδρες 765 να ουρλιάζουν στην πίστα του Losail, στον αγώνα του Πρωταθλήματος Moto2.

triumph moto2 2019 7

Και στον τερματισμό, μόλις 0.026 δευτερόλεπτα χώριζαν τους Lorenzo Baldassari και Tom Luthi. Η Triumph αντικατέστησε τη Honda ως προμηθευτής κινητήρων στην κατηγορία Moto2 και θα έχουμε πολλούς ακόμα το ίδιο συναρπαστικούς αγώνες όπως του Qatar, στα επόμενα 18 GP του 2019. Η Κυριακή ήταν μόνο η πρόγευση των μαχών που θα ακολουθήσουν.

Καλώς όρισες πίσω στο μεγάλο Πρωτάθλημα Triumph. Το μόνο που χρειαζόμαστε τώρα για να ολοκληρωθεί η εικόνα, είναι ένας Βρετανός αναβάτης να κερδίζει με βρετανική μοτοσυκλέτα. Sam Lowes, ακούς;»

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 16:27

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon