.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 14:42

MotoGP 2019, Valencia Test – Ημέρα 2η

Πετάει ο Maverick; Πετάει!

Με τη δεύτερη μέρα δοκιμών ολοκληρώθηκε το πρώτο τεστ της επόμενης χρονιάς των MotoGP στο Circuit Ricardo Tormo στη Βαλένθια της Ισπανίας. Αν και αυτή τη φορά η βροχή έκανε την εμφάνισή της, οι αναβάτες πρόλαβαν να βρουν άφθονο χρόνο σε στεγνή πίστα για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους, να εξελίξουν τις νέες τους μοτοσυκλέτες ή απλά να γνωριστούν με τις νέες τους ομάδες.

Όπως και να έχει, αυτή η πρώτη δοκιμή, όπως και η επόμενη διήμερη στο Jerez de la Frontera στις 28 Νοεμβρίου, είναι κρισιμότατης σημασίας διότι πολύ απλά είναι οι μόνες κατά τις οποίες οι υπογεγραμμένοι αναβάτες επιτρέπεται να καβαλήσουν τις μοτοσυκλέτες τους μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2019, όταν και να γίνει η επόμενη επίσημη δοκιμή των MotoGP.

Αυτό σημαίνει πως μέχρι τότε, οι ομάδες και τα εργοστάσια θα μπορούν να εξελίξουν, να βελτιώσουν και να διορθώσουν τις μοτοσυκλέτες τους με βάση μόνο όσες πληροφορίες θα έχουν συλλέξει από τους αναβάτες τους από τις δύο αυτές επίσημες δοκιμές (σε Valencia και Jerez), ενώ ενδιάμεσα ό,τι συμπληρωματικό χρειαστούν θα πρέπει να προκύψει από δοκιμές με τους αναβάτες εξέλιξης – οι οποίοι, όσο καλοί και γρήγοροι και να είναι, σίγουρα δεν είναι ούτε Marquez, ούτε Dovi, ούτε Rossi. Από κει και μετά, θα απομένει ένας μόλις μήνας μέχρι τον πρώτο αγώνα του 2019, στις 10 Μαρτίου.

Πάμε χωρίς άλλες χρονοτριβές να δούμε τι έκανε κάθε ομάδα, με τη σειρά των ταχύτερων χρόνων.

valencia test results day 2

Yamaha

yamaha vinales 1
Maverick Viñales

Ο Maverick Viñales κατέγραψε για δεύτερη μέρα τον ταχύτερο χρόνο της δοκιμής, βελτιώνοντας μάλιστα το χτεσινό του γυρολόγιο κατά σχεδόν 7 δέκατα του δευτερολέπτου.

Ο Valentino Rossi, από την άλλη, τη δεύτερη μέρα βελτίωσε μεν τον δικό του χρόνο, αλλά κατέληξε στην 9η θέση της κατάταξης της συγκεκριμένης δοκιμής.

Στη Βαλένθια η Yamaha έφερε τους κινητήρες που ετοίμαζε από καιρό για το 2019, τους έδωσε τον πρώτο κατά την πρώτη μέρα (Τρίτη 20/11) και την επομένη τους έδωσε μια άλλη παραλλαγή του νέου κινητήρα.

Οι δύο εργοσιασιακοί αναβάτες έκαναν πολλούς γύρους και τη δεύτερη μέρα – 57 ο Viñales, 63 ο Rossi και αμφότεροι δήλωσαν ικανοποιημένοι από το νέο μοτέρ.

yamaha petronas morbidelli
Franco Morbidelli

Στην τελική κατάταξη της δοκιμής οι δυο τους χωρίστηκαν από τον απόφοιτο της VR46 Academy, Franco Morbidelli, ο οποίος θεωρητικά θα έπρεπε να εξοικειώνεται με τη μετάβαση από το Honda RC213V στην Μ1 της Petronas Yamaha SRT, ωστόσο στην πράξη κάνει τους ανθρώπους της ομάδας του να τρίβουν τα χέρια.

Ο Morbidelli τη δεύτερη μέρα καβάλησε ένα υβρίδιο με τον νέο κινητήρα του 2019 στο πλαίσιο του 2017 – το ίδιο που έτρεχε όλη τη χρονιά φέτος ο Johann Zarco – με ένα ανθρακονημάτινο πιρούνι. Με το φρέσκο μοτέρ ο νεαρός Ιταλός έριξε δύο δευτερόλεπτα στον δικό του χρόνο και έκλεισε το τεστ δύο δέκατα πίσω από τον Viñales στην 6η θέση. Καθόλου άσχημα.

Ανάλογα καλός ήταν και ο φετινός rookie της Yamaha, Fabio Quartararo, ο οποίος στη δεύτερη επαφή του με την Μ1 μετά από 63 γύρους έγραψε τον 17ο ταχύτερο χρόνο, 1.3 δευτερόλεπτα από τον πρώτο και 0.6 από τον ομόσταυλό του, Morbidelli. Γι’ αρχή πάει πολύ καλά ο νεαρός.

Ducati

ducati petrucci
Danilo Petrucci

Ο δεύτερος ταχύτερος αναβάτης της πρώτης επίσημης δοκιμής ήταν ο Andrea Dovizioso, ο οποίος βελτίωσε τον χρόνο του στη δεύτερη μέρα και έκλεισε μόλις 1.3 δέκατα πίσω από τον Viñales.

Διαβάζουμε πως οι Ducati που καβαλούσαν αυτός και ο νέος του teammate, Danilo Petrucci, δεν είναι ακριβώς προδιαγραφών 2019, αλλά «σχεδόν 2019» - ό,τι σημαίνει αυτό. Η ουσία είναι πως αμφότεροι ήταν γρήγοροι στη Βαλένθια, με τον Petrux να γράφει τον 5ο ταχύτερο χρόνο, 1 δέκατο από τον Dovi και 2 από τον Viñales.

Αυτός που καβαλούσε τη «full 2019-spec» Ducati ήταν ο αναβάτης δοκιμών της Ιταλικής εταιρείας, Michele Pirro, ο οποίος δε βελτίωσε τον χρόνο του από την πρώτη μέρα και είχε και μια πτώση στη στροφή 2 της πίστας.

ducati pramac miller
Jack Miller

Από τις δύο δορυφορικές ομάδες της Ducati ξεχωρίζουμε τον Jack Miller (Pramac), ο οποίος καβάλησε μια μοτοσυκλέτα που ο αγωνιστικός διευθυντής της Ducati, Davide Tardozzi, χαρακτήρισε «first step 2019» - δηλαδή έχει κάποια από τα νέα στοιχεία της μοτοσυκλέτας, αλλά δε γνωρίζουμε ποια. Όπως και να έχει, ο Αυστραλός συνέχισε να απολαμβάνει ενθουσιωδώς την αναβαθμισμένη του μοτοσυκλέτα (φέτος έτρεχε με την περυσινή GP17) και την οδήγησε στον 4ο ταχύτερο χρόνο – μια θέση πάνω από τον Petrucci!

Θετικότατος ήταν και ο rookie, Francesco ‘Pecco’ Bagnaia με μια μοτοσυκλέτα προδιαγραφών 2018, με την οποία έγραψε τον 11ο χρόνο, έξι δέκατα από την κορυφή και περίπου 4 από τον – πολύ πιο έμπειρο και με καλύτερη μοτοσυκλέτα – ομόσταυλό του Miller.

Από τους δύο αναβάτες της Avintia, Tito Rabat και Karel Abraham, ξεχώρισε ο πρώτος με τον 15ο χρόνο πάνω σε μια GP18, παρότι προέρχεται από μακρά απουσία λόγω τραυματισμού και μετεγχειρητικώς υστερεί πολύ σε φυσική κατάσταση.

Honda

honda repsol marquez 1
Marc Marquez

Ο πρωταθλητής Marc Marquez, καθώς και ο Jorge Lorenzo, οδήγησαν μια νέα εκδοχή της μοτοσυκλέτας του 2019 – η οποία ωστόσο κατά τη Honda δεν είναι ακριβώς η τελική μορφή του RCV που θα έχουν στη διάθεσή τους του χρόνου.

Σε αυτήν το HRC έφερε νέο πλαίσιο, κινητήρα, αεροδυναμικό πακέτο, εισαγωγές αέρα, αναρτήσεις και μετέφερε το σταμπιλιζατέρ τιμονιού σε νέα θέση. Η μοτοσυκλέτα του Lorenzo, μάλιστα, έχει και μια μετατροπή που ο ίδιος ζήτησε το ρεζερβουάρ καυσίμου – μην την πατήσουν όπως φέτος η Ducati.

honda repsol lorenzo 2
Jorge Lorenzo

Αμφότεροι οι εργοστασιακοί αναβάτες της Repsol Honda δεν είναι σε 100% φυσική κατάσταση, ο μεν Lorenzo προέρχεται από χειρουργείο, ο δε Marquez ετοιμάζεται να μπει για τον ώμο του, ωστόσο στη δεύτερη μέρα βελτίωσαν και οι δύο τους χρόνους τους, με τον πρωταθλητή να τερματίζει στην 3η θέση της σχετικής κατάταξης.

Εξαιρετικός ήταν ο Takaaki Nakagami με το RCV του 2018, φτάνοντας 5ος, μισό δευτερόλεπτο από τον πρώτο και πάνω από τον Lorenzo.

Ο Stefan Bradl δεν έλαβε μέρος στη δεύτερη μέρα δοκιμών, ενώ ο κανονικός αναβάτης της δορυφορικής LCR, Cal Crutchlow, αναρρώνει ακόμη από εγχείριση.

Suzuki

suzuki rins
Alex Rins

Η Suzuki έφερε τη δεύτερη μέρα έναν νέο κινητήρα, τον οποία δοκίμασε μόνο ο Alex Rins. Ο Ισπανός έκανε 69 γύρους και έκλεισε τη μέρα με τον 7ο ταχύτερο γύρο.

suzuki mir
Joan Mir

Ο πρωταθλητής Moto3 του 2017 και rookie φέτος στη μεγάλη κατηγορία, Joan Mir, συνέχισε να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα με ικανοποιητικότατο ρυθμό. Στη δεύτερη μέρα της Βαλένθια ο νεαρός Ισπανός έριξε ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο από τον δικό του ταχύτερο γύρο την πρώτη μέρα, φτάνοντας στη 14η θέση, κάτι λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο από τον πρώτο.

Aprilia

aprilia iannone 1
Andrea Iannone

Η Ιταλική εταιρεία έφερε στη Βαλένθια την τελευταία έκδοση της RS-GP, η οποία βασίζεται στο πλαίσιο που πρωτοεμφανίστηκε στον αγώνα του Phillip Island και ένα νέο μοτέρ.

Από τη δοκιμή ξεχωρίζουμε τον Aleix Espargaro που έγραψε τον 10ο καλύτερο χρόνο, ενώ ο Andrea Iannone συνεχίζει να μαθαίνει τη νέα του μοτοσυκλέτα, με την οποία έγραψε τις δύο πρώτες του πτώσεις για τη νέα σεζόν. Ο 18ος χρόνος του τον φέρνει 7 δέκατα πιο αργό από τον ομόσταυλό του, άρα έχει ακόμη δρόμο μπροστά του.

ΚΤΜ

ktm zarco 1
Johann Zarco

Ο Johann Zarco ήταν ο αναβάτης που σημείωσε την πρώτη (χρονικά) πτώση στη σεζόν του 2019 των MotoGP, χάνοντας το μπροστινό του στην είσοδο της στροφής 1 της πίστας. Λίγο αργότερα θα μάζευε άλλη μια πτώση στην εργατικότατη μέρα του κατά την οποία έγραψε 50 γύρους.

ktm p espargaro
Pol Espargaro

Σε αντίθετη πορεία, ο έμπειρος Pol Espargaro δοκίμασε ένα νέο φέρινγκ για την RC16 του και με αυτό έφτασε ως τη 13η θέση της τελικής κατάταξης, σχεδόν 9 δέκατα από την κορυφή.

 

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 14:53

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon