.
Κατηγορία Αλλοι
Τετάρτη, 09 Μαϊος 2018 16:41

Διευκρινίσεις MotoGP - Όταν σβήσει η μοτοσυκλέτα στην εκκίνηση

 

Με το βλέμμα στο συμβάν του Marc Marquez στο GP της Αργεντινής

Ο δεύτερος αγώνας τη χρονιάς στην πίστα Termas de Rio Hondo είχε άφθονο δράμα πριν καν πρασινίσουν τα φώτα της εκκίνησης. Αιτία ο άστατος καιρός που έστειλε όλους πλην του Jack Miller να αλλάζουν μοτοσυκλέτες (δηλαδή λάστιχα), χάνοντας 12 θέσεις στην εκκίνηση έκαστος. Το δράμα κορυφώθηκε όταν έσβησε το RCV του Marquez, με τον ίδιο να μη συνεννοείται σωστά με τους κριτές – κατά δήλωσή του – και τελικά να σπρώχνει μόνος του τη μοτοσυκλέτα του σε ένα κενό γκριντ.

Το θέμα που προέκυψε είχε πολλές πτυχές, διότι αφενός υπήρξε ασυνεννοησία με τους αγωνιδίκες, ενώ πολλoί αναβάτες γκρίνιαξαν πως δεν έπρεπε ο Ισπανός να σπρώξει μόνος του η μηχανή στην εκκίνηση.

Ο ισχύων κανονισμός ξεκαθαρίζει πως σε όποιον αναβάτη σβήσει ο κινητήρας στη σχάρα εκκίνησης μένει καβάλα και σηκώνει το χέρι του. Τότε οι αγωνοδίκες θα τον καθοδηγήσουν. Ο ίδιος δεν επιτρέπεται να καθυστερήσει την έναρξη - αν και μέχρι να φύγει από τη μέση δε βγαίνει πράσινη σημαία, οπότε αγώνας δεν ξεκινά.
Προσπάθεια επανεκκίνησης του κινητήρα επιτρέπεται μόνο αφότου έχει δοθεί εκκίνηση στον αγώνα. Και τότε όμως απαγορεύεται ο αναβάτης να αναλαμβάνει δράση αυτοβούλως στη σχάρα εκκίνησης, μόνο καθ’ υπόδειξη των υπευθύνων.

Μετά από σχετική συνάντηση κατά τη διάρκεια του πιο πρόσφατου αγώνα στο Jerez, δημοσιεύτηκε η παρακάτω διευκρινιστική τροποποίηση:

“Ο αναβάτης πρέπει να παραμείνει στη μοτοσυκλέτα του και να σηκώσει το χέρι. Προσπάθεια επανεκκίνησης του κινητήρα στη σχάρα εκκίνησης δεν επιτρέπεται. Υπό την επίβλεψη ή βοήθεια των κριτών ο αναβάτης θα βγει από το γκριντ προς την pit lane, όπου οι μηχανικοί του μπορούν να τον βοηθήσουν ή, στην περίπτωση των MotoGP μόνο, να αλλάξει μοτοσυκλέτα.”

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Μαϊος 2018 19:14

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon