.
Κατηγορία ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 11:51

Husqvarna – Η ιστορία της εταιρείας

 

Τα πρώτα βήματα και η εδραίωση 1903-1910

 

Η “Γηραιά” Husqvarna, η οποία ιδρύθηκε το 1689 ως κατασκευάστρια όπλων, άδραξε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε κατά την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης και προσαρμόστηκε άμεσα, εντάσσοντας στις -πολλές- δραστηριότητες της και την δημιουργία μηχανοκίνητων δίκυκλων, με τον τομέα αυτό, να αποτελεί όπως απεδείχθει, ένα από τα πλέον επιτυχημένα εγχειρήματα της.

Στο πρώτο αυτό αφιέρωμα, εξετάζουμε την πρώιμη περίοδο της εταιρείας, από το 1903 όπου και κατασκευάστηκε το πρώτο μοντέλο, μέχρι το 1910, όπου η Husqvarna είχε πλέον εδραιωθεί στην σχηματιζόμενη τότε αγορά, ως μια σημαντική δύναμη.

Το “Velocipeder” ήταν η πρώτη μοτοσυκλέτα που κατασκεύασε η Husqvarna αν και ο όρος “μοτοσυκλέτα” δεν είχε ακόμα... ξεκαθαριστεί. Επρόκειτο επί της ουσίας για ένα ποδήλατο, στο οποίο είχε προσαρμοστεί ένας μονοκύλινδρος κινητήρας, οπότε μάλλον η κατηγοριοποίηση του μοντέλου ήταν στα μοτοποδήλατα.

1042 1903 husqvarna

Η Husqvarna παρήγγειλε και δοκίμασε αρκετά μηχανικά σύνολα της εποχής, για να επιλέξει τελικά τον κινητήρα 225 κ.εκ. της Βελγικής FN (Fabrique Nationale) με έδρα την Λιέγη. Η μετάδοση της ισχύος των 1,2 ίππων γινόταν μέσω δερμάτινου ιμάντα στον πίσω τροχό, ενώ η τελική ταχύτητα ανερχόταν στα 40 με 50 χλμ./ώρα. Το ρεζερβουάρ των τεσσάρων λίτρων προσέδιδε μια αυτονομία της τάξεως των 150 χιλιομέτρων, μια απόσταση πολύ μεγάλη για τα τότε δεδομένα των μετακινήσεων.

Aξίζει να παρατεθεί ένα απόσπασμα από τις οδηγίες που δίνονταν στο εγχειρίδιο χρήσης του Velocipeder: “Αν το καρμπιρατέρ έχει παγώσει (σσ κάτι πολύ πιθανό στην Σουηδία...), μπορείτε να το θερμάνετε καίγοντας ένα φύλλο εφημερίδας από κάτω του (!). Μην χρησιμοποιείτε πυρσούς ή καμινέτα για αυτό τον λόγο, καθώς μπορεί να προκληθεί ζημιά”.

07 brochure hqv

Το πρώτο αυτό μοντέλο, στοίχιζε 700 σουηδικές κορώνες (περίπου 70 ευρώ...) και η παραγωγή του διήρκεσε από το 1903 μέχρι το 1906. Την τελευταία χρονιά, η απόδοση είχε αυξηθεί στους 2,6 ίππους, ωστόσο η Husqvarna, δεν παρείχε εγγύηση για τον κινητήρα παρά μόνο για τα μέρη που κατασκεύαζε η ίδια (όλο το ποδήλατο δηλαδή...).Το 1907, ο προμηθευτής των κινητήρων αλλάζει και πλέον η γερμανική NSU εφοδιάζει με μοτέρ την Husqvarna, με την απόδοση να αυξάνεται στους 3,2 ίππους.

Όμως αυτή η συνεργασία διαρκεί για δύο χρόνια, με τους Σουηδούς να καταλήγουν τελικά στην Ελβετική Motosacoche που την εποχή εκείνη, ήταν η μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητήρων μικρού κυβισμού.

era header

Αυτή η συνεργασία, που διήρκεσε τέσσερα χρόνια, ήταν καθοριστική για την Husqvarna, αφού το 1909 παρουσιάστηκε ένα μοντέλο το οποίο έμοιαζε όσο ποτέ σε μοτοσυκλέτα, εισάγοντας την εταιρεία σε μια νέα κατασκευαστική φιλοσοφία.

Husqvarna Moto Reve 19102

Οι πωλήσεις ανήλθαν στις 23 μονάδες εκείνη την χρονιά, για να διπλασιαστούν το 1910, με την Husqvarna να διαπιστώνει ότι αυτή νέας της επιχειρηματική δραστηριότητα έχει προοπτικές μεγάλες ανάπτυξης.Έτσι, το 1910 η γκάμα των μοντέλων της διευρύνεται, με την προσθήκη ενός νέου προμηθευτή κινητήρων, την επίσης ελβετική Moto-Reve και το δικύλινδρο μοτέρ της χωρητικότητας 298 κ.εκ.

img 2

Μέσα σε επτά μόλις χρόνια λοιπόν, η Husqvarna κατάφερε να ανιχνεύσει και να διερευνήσει σε όλο της το εύρος μια νέα δυναμική που παρουσιάστηκε στον χώρο των προσωπικών μεταφορών, επιτυγχάνοντας μια μικρή σε κλίμακα παραγωγή (100 μονάδες πωλήθηκαν συνολικά) αλλά θέτοντας τις βάσεις για την μετέπειτα λαμπρή πορεία της, με την οποία θα ασχοληθούμε σε παρόμοιο θέμα, πολύ σύντομα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 18:52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon