.
Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011 11:58

Yamaha 50 χρόνια αγώνες - Η πρώτη νίκη στα GP

 


Αδιάκοπη αναζήτηση

 


Μέρος 5ο - Η πρώτη νίκη στα GP


Στις τρεις σεζόν που ακολούθησαν μετά το 1963, η ομάδα της Yamaha κέρδισε συνολικά τους 15 από τους 26 αγώνες που συμμετείχε στην κατηγορία των 250cc. Και η Yamaha RD56 που χάρισε στην ομάδα της τον τίτλο αναβατών και κατασκευαστών για δύο συνεχόμενες χρονιές, κέρδισε μια θέση στα χρονικά των GP ως μια από τις καλύτερες μοτοσυκλέτες της δεκαετίας του 1960.

Χρονιά σταθμός

Το 1963 ήταν μια χρονιά σταθμός για τη Yamaha. O Fumio Ito κέρδισε την πρώτη της νίκη σε GP στο Spa-Francorchamp. Αυτά τα σπουδαία επιτεύγματα απέδειξαν τη δύναμη του 2χρονου κινητήρα που η Yamaha δημιούργησε και εξέλιξε. Ταυτόχρονα έκαναν υπερήφανους όσους δούλευαν στο τμήμα εξέλιξης της Yamaha, αλλά και όλους τους υπαλλήλους της. Παράλληλα όμως, η δυναμική αυτή του 2χρονου κινητήρα σήμανε και το τέλος της κυριαρχίας των 4χρονων. Και πιο συγκεκριμένα, η RD56 είναι η μοτοσυκλέτα εκείνη που εδραίωσε τον 2χρονο κινητήρα στο Παγκόσμιο GP.

Αυτό δεν έγινε εύκολα βέβαια. Η Yamaha χρειάστηκε πέντε ολόκληρα χρόνια έρευνας και εξέλιξης πριν κερδίσει την πρώτη της νίκη στα GP. Σε αυτό το μεσοδιάστημα, η Honda μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι και κέρδισε δύο πρωταθλήματα, στις κατηγορίες 125cc και 250cc τα έτη 1961 και 1962 αντίστοιχα. Για το προσωπικό της Yamaha που εργαζόταν για την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας και μάλιστα αρκετοί από αυτούς συμμετείχαν ως μέλη της αποστολής στο ευρωπαϊκό GP, αυτά τα πέντε χρόνια ήταν μια μάχη δίχως τέλος. Όταν επιτέλους οι κόποι τους απέδωσαν, και είδαν την RD56 με τον Fumio Ito να ανταγωνίζονται κορυφαίους αναβάτες, όπως τον πρωταθλητή της Honda J. Redman και ο T. Robb στο 1ο παν-Ιαπωνικό Πρωτάθλημα Ταχύτητας, εκστασιάστηκαν. Τη χρονιά που ακολούθησε είχαν την χαρά να δουν τον Ito να κερδίζει στην κατηγορία των 250cc στη Daytona. Στην Open Class επίσης, ο Don Vesco υπερνίκησε την εργοστασιακή Norton με τη Yamaha του, κάτι το οποίο γέννησε προσδοκίες για νίκη της Yamaha σε παγκόσμιο GP.

Στον 5ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος GP του 1963, στο Βέλγιο, η Yamaha απέσπασε την πρώτη της νίκη. Το σιρκουί του Spa-Francorchamp που ευνοούσε τις υψηλές ταχύτητες, στάθηκε υπέρ της RD56 και παράλληλα ο Ito ήταν ακόμη «φρέσκος» από τους τερματισμούς του στη 2η θέση στο Isle of Man TT και το Γερμανικό GP. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, η ομάδα της Yamaha ήταν αποφασισμένη για τη νίκη.

Πρόβλημα τροφοδοσίας


Όταν όμως ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά, ανακάλυψαν ότι η μοτοσυκλέτα άρχισε να ζεσταίνεται και να μην πιάνει τη μέγιστη ταχύτητα. Οι υψομετρικές διαφορές της πίστας απαιτούσαν συνέχεια διαφορετική αναλογία καυσίμου μείγματος, κάτι που προβλημάτισε τους μηχανικούς. Αυτοί έσπευσαν να βρουν τη λύση, καθώς μόνο η αλλαγή των ρυθμίσεων δεν έφερε αποτέλεσμα.

Σαν τελευταία λύση αποφάσισαν να επέμβουν στο καρμπυρατέρ τοποθετώντας δύο φλοτέρ μπροστά και πίσω για να σταθεροποιήσουν την ποσότητα καυσίμου. Όμως δεν είχαν άλλο χρόνο για δοκιμές, κι έτσι δεν μπόρεσαν να τεστάρουν αυτή την τροποποίηση πριν τον αγώνα. "Είπαμε, ας πάρουμε αυτό το ρίσκο. Αυτή ήταν μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ σε όλη μου την αγωνιστική καριέρα." Θυμάται ένας εκ των αναβατών, ο Yoshikazu Sunako.
Το ρίσκο τους με την βελτίωση του καρμπυρατέρ απέδωσε, ο Ito κέρδισε, σημειώνοντας μάλιστα νέο ρεκόρ 4 λεπτών και 27,7 δευτερολέπτων. Αργότερα, ο μηχανικός της Yamaha που τελούσε χρέη manager της ομάδας εκείνη την εποχή, μιλάει για την εμπειρία αυτή.

"Δεν βρισκόμουν παρόν εκείνη τη στιγμή, όμως είχα βρεθεί σε ανάλογες καταστάσεις πάμπολλες φορές. Αν αφοσιωθείς στη δουλειά σου 100%, πάντα στο τέλος ανταμείβεσαι. Μετά από όλα αυτά καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η μοτοσυκλέτα είναι κάτι το ζωντανό. Αν είσαι βαριεστημένος ή η προσοχή σου έχει αποσπαστεί έστω και για λίγο, τότε τα πράγματα δεν θα πάνε όπως ήλπιζες. Είσαι σαν γονιός που μεγαλώνει το παιδί του, με όλη τη φροντίδα και υπομονή που αυτό απαιτεί".

Η πρώτη νίκη σε GP

Το σιρκουί της Ολλανδίας, μήκους 7,7χλμ, με διαδοχικές καμπύλες και υψομετρικές διαφορές, ευνοούσε τις υψηλές ταχύτητες, ενώ περιλάμβανε και τμήματα δημόσιου δρόμου. Ιδιαίτερη ήταν και η αδημονία πριν τον αγώνα για το ποια θα ήταν η αντιμετώπιση της Ιταλικής Morini απέναντι στη Yamaha και τη Honda, αλλά και το πώς η Yamaha θα έβρισκε λύση στο “πρόβλημα” του δίχρονου κινητήρα που δεν φρέναρε στο κλείσιμο του γκαζιού Με βοηθό τον καλό καιρό, 150.000 θεατές πήγαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Πρώτος στη γραμμή ήταν ο Ito, ο οποίος πήρε και την εκκίνηση, πίσω του ήταν ο J. Redman με Honda, ενώ ο Tarquinio Provini της Morini και νικητής του 1ου και 2ου αγώνα, δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό. Ο αγώνας κατέληξε να είναι μια μάχη ανάμεσα στις ιαπωνικές μοτοσυκλέτες, και τον Ito ενάντια στον Redman. Τ τελικά ο Redman τερμάτισε 1ος και 2ος ο Ito, όπως είχε γίνει και στο Isle of Man TT. O Hasegawa τερμάτισε 4ος.

Στον επόμενο 5ο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, στο Βελγικό GP, η Yamaha απέσπασε την πρώτη της νίκη σε GP, στο σιρκουί του Spa-Francorchamps. Η Benelli με τον 4κυλινδρο κινητήρα είχε μια δυναμική εκκίνηση, αλλά αυτό άλλαξε γρήγορα από τη Yamaha RD56. Μετά το τέλος του πρώτου γύρου, πρώτος ήταν ο Yoshikazu Sunako, δεύτερος ο Ito και ακολουθούσαν η 4κυλινδρη Benelli, η μονοκύλινδρη Morini και η 4κυλινδρη Honda. Πέρα από την εναλλαγή στην πρώτη θέση κατά τη διάρκεια του 3ου γύρου ανάμεσα στον Sunako και στον Ito, και οι 9 γύροι τελείωσαν χωρίς απειλές πέρα από την τρίτη θέση.

Η Yamaha τότε κατάφερε την πρώτη της νίκη κερδίζοντας την 1η και 2η θέση, στον τελευταίο από τους τρεις αγώνες της χρονιάς εκείνης, ενώ έσπασε και το προηγούμενο ρεκόρ του αγώνα.
Ο Sunako τερμάτισε 2ος πίσω από τον Ito, κάνοντας τη Yamaha να κερδίσει το πρώτο της παγκόσμιο GP καταλαμβάνοντας ταυτόχρονα τις δύο πρώτες θέσεις. Ο αερόψυκτος, 2κύλινδρος, 2χρονος κινητήρας της RD46 ήταν το όπλο του ανταγωνισμού της. Ήταν η πρώτη φορά, μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, για μια 2χρονη μοτοσυκλέτα να τερματίζει σε τόσο υψηλή θέση στην κατηγορία των 250cc, ενώ επίσης ήταν και η πρώτη φορά για Ιάπωνα αναβάτη να κερδίζει μια θέση στο πόντιουμ σε ΤΤ.

Φωτογραφίες

Yamaha 50 xrόνια αγώνες 1955, 1958, 1961, 1963

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 11:27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Yamaha 50 χρόνια αγώνες – 1963 Yamaha 50 χρόνια αγώνες - 1964 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon