.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 11:27

Τεχνικό – Leatt Neck Brace – Η σωστή αφαίρεση

Ο τρόπος που σώζει ζωές

 




Η Leatt Brace εξειδικεύεται στην κατασκευή του προστατευτικού αυχένα το οποίο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν οι αναβάτες σε αγώνες off road, motocross, supercross, enduro, rally, αλλά και σε αγώνες ταχύτητας, μιας και υπάρχει και τέτοια έκδοση.

Ο σωστός τρόπος αφαίρεσης

Το προστατευτικό αυχένα, τοποθετείται ανάμεσα στο άνω μέρος του κορμού, στο λαιμό, και κάτω από το κεφάλι, και περιορίζει την κίνηση του κεφαλιού αριστερά, δεξιά, αλλά και προς τα πίσω. Έτσι, το κράνος, θα ακουμπήσει στο προστατευτικό αυχένα, και θα μειώσει την περίπτωση τραυματισμού στο τόσο ευαίσθητο σημείο.
Αυτό που όμως δεν είναι καθόλου γνωστό, είναι ο τρόπος αφαίρεσής του, σε περίπτωση τραυματισμού. Έτσι, αν κάποιος αναβάτης πέσει και χτυπήσει, οι παρευρισκόμενοι ή ακόμη και οι τραυματιοφορείς, ή νοσοκόμοι που θα υπάρχουν στην πίστα ή θα βρεθούν στον τόπο προπόνησης, αγνοούν τον σωστό τρόπο αφαίρεσης.
Σύμφωνα με το παρακάτω video που έδωσε στην δημοσιότητα η κατασκευάστρια εταιρία, μετά από μελέτη και ενδείξεις άγνοιας του νοσηλευτικού προσωπικού σε πίστες σε όλο τον κόσμο, μας δείχνει ακριβώς πως πρέπει να βγει το προστατευτικό αυχένα για να μην προκαλέσει πρόβλημα στον χτυπημένο αναβάτη.

Η πρώτη μας κίνηση είναι να ξεκουμπώσουμε την ασφάλεια που το συγκρατεί κλειστό, γύρω από το λαιμό του αναβάτη, η οποία βρίσκεται σε κάθε πλευρά, στο πλάι. Αφού ανοίξουμε τις ασφάλειες, αφαιρούμε το ένα κομμάτι, γυρνάμε τον αναβάτη στο πλάι, και αφαιρούμε το πίσω τμήμα με ασφάλεια. Μετά, μπορούμε να προχωρήσουμε στην αφαίρεση του κράνους – αν ο γιατρός κρίνει ότι πρέπει να γίνει.

Η ανάλυση στο video

Στο παρακάτω ολιγόλεπτο video αναλύεται ο τρόπος αφαίρεσης, και καλό θα είναι όλοι οι αναβάτες, άσχετα με το αν χρησιμοποιούν Leatt Brace ή όχι, να έχουν γνώση γιατί μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσουν κάποιον συναθλητή τους. Επίσης, καλό είναι οι λέσχες και οι οργανωτές αγώνων, να ενημερώσουν τα μέλη και τους ανθρώπους που συμμετέχουν στις οργανώσεις, αλλά και τους κατά τόπους τραυματιοφορείς και γιατρούς, έτσι ώστε να μειωθούν οι βλάβες που μπορεί να προκύψουν στην περίπτωση που αφαιρεθεί το Leatt Brace βεβιασμένα από ήδη τραυματισμένο αναβάτη.

Video 1

Video 2

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013 13:02

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon