.
Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2014 09:46

Συνέντευξη – Johnny Aubert – 2 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής enduro

 

Από το motocross στο enduro

 


Του Τάκη Μανιάτη

O δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής enduro, Johnny Aubert, βρέθηκε στην Ελλάδα καλεσμένος της RedBull και της ελληνικής αντιπροσωπείας της Beta, The Fuoristrada co. Περάσαμε λίγες ώρες σε γεύμα που παρέθεσε η RedBull και φυσικά βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του για την πορεία του στον χώρο αλλά και τα σχέδια για το μέλλον.

Από το motocross στο enduro

Bikeit.gr: Σε θυμάμαι στο ISDE της Νέας Ζηλανδίας το 2006 όπου συμμετείχα και με πέρασες σε ένα κατηφορικό μονοπάτι με άνεση και στυλ motocross. Ήταν η πρώτη σου χρονιά στο enduro. Πως σου φάνηκε μετά τους αγώνες motocross όπου συμμετείχες μέχρι τότε;

Johnny Aubert: Ήταν η πρώτη μου χρονιά στο enduro και πρώτη σε τόσο δύσκολο αγώνα. Σταμάτησα τους αγώνες Motocross γιατί ήταν δύσκολο να βρω τις συνθήκες για να ανεβάσω το επίπεδό μου και τότε, μετά από τρεις μήνες απραξίας, χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν ο manager της ομάδας Yamaha UFO Corse και μου πρότεινε αν θέλω να πάω στην Ιταλία για δοκιμές, για να τρέξω αγώνες enduro. Πήγα πράγματι και υπογράψαμε για να συμμετάσχω δύο χρόνια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro.

J. A.: Γρήγορα βρήκα ενδιαφέρον το άθλημα και ξεκίνησα προπονήσεις, ώστε να αποκτήσω ξανά το ρυθμό μου.

Bikeit.gr: Αυτό το συμβόλαιο άλλαξε τα πάντα στην ζωή σου;

J. A.: Ναι, πραγματικά ήταν ένα τηλέφωνο που μου άλλαξε τη ζωή. Πριν δεν μπορούσα να σκεφτώ τι είναι το enduro, ενώ με το Motocross είχα φτάσει στο σημείο να μην έχω πια κίνητρο, αλλά ούτε και χρήματα για να ζήσω. Ξεκίνησα να είμαι επαγγελματίας, να πληρώνομαι καλά από αυτό, να οδηγάω μοτοσυκλέτες και να φέρνω καλά αποτελέσματα. Η Yamaha UFO Corse μου άλλαξε την ζωή.

Αλλαγή εταιρίας

Bikeit.gr: Δύο χρόνια μετά, μεταπήδησες στην KTM. Γιατί έγινε αυτή η αλλαγή;

J. A.: Ήθελα να συνεχίσω με την Yamaha UFO Corse αλλά η ομάδα, στο τέλος του 2008, μου ανακοίνωσε ότι σταματάει την συμμετοχή της και θα έπρεπε να βρω άλλη ομάδα. Στην αρχή της χρονιάς όμως, ο Fabio Farioli, manager της αγωνιστικής ομάδας της KTM, με είχε πάρει τηλέφωνο για να δοκιμάσω την μοτοσυκλέτα τους, μιας και το συμβόλαιό μου έληγε. Πράγματι την δοκίμασα αλλά δεν προχωρήσαμε περισσότερο, μέχρι που τους πήρα εγώ τηλέφωνο όταν έμαθα τα νέα και συμφωνήσαμε για άλλα δύο χρόνια με την ΚΤΜ.

Bikeit.gr: Ήσουν ήδη μία φορά παγκόσμιος πρωταθλητής, το 2008. Πως ήταν η αλλαγή ομάδας, και τι διαφορές υπήρχαν;

J. A.: Η Yamaha UFO Corse ήταν μία ιδιωτική ομάδα, περισσότερο φιλική και με μοτοσυκλέτες που βασίζονταν στις παραγωγής, με κάποιες αλλαγές. Η KTM ήταν εργοστασιακή ομάδα. Όλα λειτουργούσαν στην εντέλεια, οι μοτοσυκλέτες έρχονταν από το εργοστάσιο με τις αλλαγές που έπρεπε, δεν μπορούσες να κάνεις πολλά πράγματα πάνω τους. Με την KTM έγινα περισσότερο επαγγελματίας φυσικά.

Bikeit.gr: Πήρες άλλο έναν τίτλο με την KTM και μετά, είχες ένα σοβαρό ατύχημα στην Καλαμπάκα. Πόσο άλλαξε τα πράγματα αυτό;

J. A.: Κέρδισα άλλον ένα παγκόσμιο τίτλο, αυτή τη φορά με την KTM, το 2009, και κάποια προβλήματα το 2010 με ανάγκασαν να τερματίσω στην 2η θέση. Το 2011 είχα μία πτώση στην Καλαμπάκα, στον αγώνα του παγκοσμίου, και χτύπησα, και δεν κατάφερα να επανέλθω σύντομα. Το 2012 δεν ήταν καλό για μένα, δεν μπορούσα να φέρω καλά αποτελέσματα, ενώ και με την μοτοσυκλέτα είχα κάποια προβλήματα και δεν μπορούσα να την φέρω εκεί που ήθελα. Μετά πάρθηκε η απόφαση να χωρίσουμε τους δρόμους μας με την KTM.

Διαφορές εταιριών

Bikeit.gr: Πως ήταν η αλλαγή σου με την Beta και ποιες διαφορές έχει με τις άλλες εταιρίες;

J. A.: Ήμουν κουρασμένος από όλη την κατάσταση με την KTM η οποία μου είπε πως ήθελε να συνεχίσει μαζί μου, αλλά όχι για το Dakar, το οποίο εμένα με ενδιέφερε πολύ. Με την Beta βρήκα αυτό που ήθελα, να τρέχω στους αγώνες που θέλω, και ψάχνουμε την λύση για να πάμε στο Dakar. Σίγουρα είναι πιο φιλική εταιρία, όλα γίνονται πιο εύκολα, και αν θέλω να αλλάξω κάτι στην μοτοσυκλέτα, το κάνω. Είμαι και αναβάτης εξέλιξης παράλληλα. Στην KTM απλά οδηγούσα και δεν μπορούσα να αλλάξω κάτι.

Bikeit.gr: Ποιος είναι ο στόχος σου για το Dakar;

J. A.: Ψάχνουμε την λύση για να πάμε στο Dakar τώρα με την Beta. Θα κάνουμε κάποιους αγώνες δοκιμαστικά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Rally για να ετοιμάσουμε την μοτοσυκλέτα ώστε να δούμε τι ακριβώς χρειάζεται για έναν τέτοιο αγώνα. Οπότε ακόμη δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος στόχος παρά η συμμετοχή στο Dakar.

Bikeit.gr: Στο πέρασμά σου από τις εταιρίες, ποια ήταν η καλύτερη μοτοσυκλέτα για σένα;

J. A.: Όλες οι μοτοσυκλέτες για την εποχή τους ήταν καλές. Τόσο η Yamaha όσο και η KTM, ήταν εξαιρετικές. Τώρα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κερδίζω με την Beta. Όλες οι μοτοσυκλέτες δεν είχαν καμία σχέση με τις παραγωγής, οπότε ήταν καλές. Έχω καλές αναμνήσεις από όλες. Απλά τώρα με την Beta έχω την δυνατότητα να φτιάξω την μοτοσυκλέτα όπως ακριβώς θέλω, υπάρχει αυτή η δυνατότητα από το εργοστάσιο. Στην KTM, αυτό ήταν αδύνατο. Όταν η μοτοσυκλέτα ερχόταν από το εργοστάσιο, ήταν όπως την βλέπαμε. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάποια αλλαγή, εκτός από ρυθμίσεις στις αναρτήσεις και μικρά πράγματα γενικά, ώστε να έρθει στα μέτρα μας.

RedBull Workshop

Bikeit.gr: Είσαι αναβάτης της RedBull. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για σένα;

J. A.: Η RedBull μου προσφέρει την εικόνα που θα ήθελε ο κάθε αναβάτης να έχει, βοήθεια φυσικά, και είναι πολύ σημαντικό να βρίσκομαι στην οικογένεια της αφού μπορώ εύκολα να ανοίξω τα φτερά μου για να συμμετάσχω σε αγώνες που μόνος μου δεν θα μπορούσα.

Bikeit.gr: Τι θα κάνεις στην Ελλάδα με τους Έλληνες αναβάτες;

J. A.: Ένα workshop το οποίο διοργάνωσε η RedBull. Οι καλύτεροι Έλληνες αναβάτες θα περάσουν μία μέρα μαζί μου, ώστε να δουν πως οδηγάω, πως ρυθμίζω τις αναρτήσεις, πως προπονούμαι. Θα μιλήσουμε για τους αγώνες, θα τους δείξω τεχνικές οδήγησης, σωστούς τρόπους για κάθε δύσκολο σημείο, και ελπίζω να τους βοηθήσω όσο μπορώ και να βελτιωθούν οδηγικά μετά από αυτό.

 
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2014 10:02

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon